1. Aardpeersoep met ham, gemalen kaas en sali

  • 5.00 ui

  • 1.00 klontje boter

  • 1.00 prei

  • 1.00 kilogram aardpeer

  • 1.00 liter melk

  • 1.50 liter groentebouillon

  • tijm

  • laurier

  • salie

  • 1.00 scheutje room

  • peper

  • zout

  • nootmuskaat

  • 2.00 aardappel

  • 2.00 sneetje ham

  • 3.00 blaadje salie

  • 100.00 gram kaas

Bereiding:

Noot: ham, salie en gemalen kaas zijn voor garnituur.

de soep:

  • Pel de uien en snij ze grof.

  • Zet een soepketel op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.

  • Stoof de uien in de hete boter, maar laat ze niet kleuren.

  • Snij het wortelstuk en het donkerste loof van de prei. Snij de stam overlangs en spoel de groente onder stromend water.

  • Snij de prei grof en laat ze meestoven met de uien. Roer regelmatig en zet het vuur dan zachter.

  • Schil de aardperen. Ze hebben een grillige vorm waardoor het een beetje extra moeite vraagt.

  • Snij de aardperen in grove stukken en doe ze in de soepketel.

  • Schil de aardappelen, snij ze in grove stukken en laat ze ook enkele minuten meestoven.

  • Zet het vuur weer hoger en schenk de melk en de bouillon in de soepketel. Gebruik naar keuze kippenbouillon of groentebouillon.

  • Verzamel de blaadjes laurier en de takjes tijm. Doe er ook enkele blaadjes salie bij en bindt alles samen tot een kruidentuiltje.

  • Laat de soep een uur pruttelen op een zacht vuur.

  • Verwijder het uitgekookte bouquet garni en mix de soep glad.

  • Schenk er een scheutje room in, proef de soep en kruid ze naar smaak met peper, zout en muskaatnoot.

  • Zet er nog kort even de mixer in tot je een dikke romige soep krijgt.

de garnituur: - Verwijder het zwoerd van de plak ham en snij het vlees in dobbelsteentjes. - Snij enkele blaadjes salie in ultrafijne reepjes. - Serveer in elk bord een portie hamblokjes, schenk er verse soep over en werk de borden af met wat gemalen kaas en enkele snippers salie.

2. Aubergine en een slaatje met buffelmozzarella

  • 2.00 aubergine

  • 2.00 teentje look

  • 2.00 takje rozemarijn vers

  • zout

  • peper

  • olijfolie

  • 120.00 gram kaas Parmezaanse

  • 3.00 sneetje brood oud wit

  • 2.00 takje marjolein vers

  • 2.00 takje rozemarijn vers

  • 16.00 olijf groen

  • 16.00 olijf zwart

  • 50.00 gram kappertjes steel-

  • 1.00 bol mozarella buffel-

  • 75.00 gram rucola

  • 1.00 krop sla eikenblad

  • 1.00 radicchio (rode sla)

  • 0.50 bussel basilicum vers

  • 250.00 gram tomaat kers-

  • 2.00 lente-uitjes

  • 1.00 scheutje azijn (balsamico)

  • 1.00 scheut olijfolie

  • peper

  • zout

Bron:

dagelijkse kost

3. Bananen-notenbrood

  • 300.00 gram banaan

  • 140.00 gram speltbloem

  • 100.00 gram zelfrijzende bloem

  • 1.00 eetlepel bakpoeder

  • 1.00 eetlepel bicarbonaat

  • 50.00 gram noten

  • 4.00 eetlepel agavesiroop

  • 15.00 centiliter yoghurt

  • 3.00 ei

  • 1.00 klontje boter

4. Blinis met gerookte zalm, zure room en appel

  • 200.00 gram boekweitbloem

  • 25.00 centiliter melk

  • 20.00 gram gist (verse)

  • 2.00 ei

  • 1.00 snuifje zout

  • 2.00 eetlepel room zure

  • 2.00 eetlepel platte kaas

  • 1.00 appel

  • 1.00 limoen

  • 2.00 takje dille

  • 1.00 koffielepel honing

  • peper

  • zout

  • olie (sla-)

  • 8.00 sneetje zalm gerookt

Bereiding:

het beslag voor de blini: Meet de juiste hoeveelheid melk en verwarm ze op een zacht vuur tot ze lauw is. Verbrokkel de gist in de melk en roer met de garde tot de stukjes zijn opgelost. Schenk de melk in een ruime mengschaal met de juiste hoeveelheid boekweitmeel. Roer met de garde tot je een egaal beslag krijgt. Voeg en snuifje zout toe en roer opnieuw. Scheid de eieren en doe enkele de dooiers in de kom met het beslag. Hou het eiwit bij voor straks! Meng de dooiers doorheen het beslag en dek de pot af met vershoudfolie. Zet het beslag op een warm en tochtvrij plekje. Laat het 20 minuten rijzen. de zure room met appel: Neem een mengschaal en schep er de zure room en de verse kaas in. Meng beide samen met een garde. Schil de appel en snij het vruchtvlees in dunne schijfjes. Snij de schijfjes fruit vervolgens in reepjes en tenslotte in piepkleine blokjes. (brunoise) Strooi ze bij de mengeling van zure room en verse kaas. Spoel de bieslook en de takjes dille. Verwijder de taaie steeltjes van de dille. Snipper het kruid zo fijn mogelijk. (Overdrijf niet met de hoeveelheid dille, want het kan de smaak overheersen.) Snipper de bieslook in minuscule stukjes en meng alle verse kruiden door het roommengsel. Proef en kruidt het appel-kruidensausje met een beetje zout en peper van de molen. Voeg een voorzichtig scheutje vers limoensap toe en breek die scherpe smaak met een scheutje (vloeibare) honing. Meng opnieuw en proef. Zodra de smaken goed zitten, zet je het mengsel in de koelkast. de blini bakken: Neem het eiwit erbij en klop het tot een stevig wit schuim. Gebruik een garde of een handmixer. Gebruik een schone vetvrije mengschaal voor een perfect resultaat. Neem het gerezen boekweitbeslag erbij en spatel het eiwitschuim erdoorheen. Verwarm de kleine blini-pannetjes op een matig vuur. Giet er een vrij stevige scheut olie in. Opmerking: Wie zo’n pannetjes niet bezit kan de blini ook bakken in een grotere pan, en vervolgens elke blini uitsteken met een grote uitsteekring of iets gelijkaardig. Schep een kleine pollepel beslag in elk pannetje. Let op: het laagje beslag is een flink stuk dikker dan dat van een traditionele pannenkoek. Laat elke Russisch pannenkoekje een 2 minuten zachtjes bakken en keer het vervolgens om. Opmerking: Probeer de blini vers te bakken, vlak voor het serveren. Dat levert het meest smakelijke resultaat. Bak je ze op voorhand, warm ze dan even op in de oven. de afwerking: Leg de panverse blini op een bord (of doe er meteen twee). Drapeer op elke blini een sneetje gerookte zalm. Werk het gerecht af met een quenelle van de appel-kruidenkaas. (Zo een quenelle vorm je door een eetlepel met het mengsel te vullen, en de inhoud over te scheppen in een tweede eetlepel, tot je een ovaal balletje krijgt.) TIP: Was de pannetjes nooit af met zeep. Veeg ze gewoon schoon met een stukje keukenpapier. Dan worden het op termijn de allerbeste (kleine) bakpannen.

Bron:

dagelijkse kost

5. Boekweitkoek met spek en perenstroop

  • 300.00 gram boekweitbloem

  • 100.00 gram bloem

  • 6.00 deciliter karnemelk

  • 2.00 deciliter bier (blond tafel-)

  • 4.00 ei

  • 2.00 sneetje spek gezouten

  • perenstroop

  • 1.00 klontje boter

  • 1.00 snuifje zout

Bron:

dagelijkse kost

6. Boterham met salade van zalm, selder en appel

  • 300.00 gram zalm uit blik

  • 4.00 stuk selder

  • 0.50 appel

  • 1.00 limoen

  • 3.00 eetlepel yoghurt (Griekse)

  • 2.00 eetlepel mayonaise

  • 1.00 scheutje ketchup

  • 2.00 takje dragon

  • 1.00 snuifje cayennepeper

  • 1.00 snuifje zout

  • 3.00 ei

  • 1.00 bakje tuinkers

  • 0.50 ui rood

  • 0.50 komkommer

  • 8.00 sneetje donker brood

7. Broccolimousse met gandaham

hapje
  • 250.00 gram broccoli

  • 5.00 sneetje gandaham

  • 1.00 ui

  • 1.00 teentje look

  • 1.00 deciliter melk

  • 1.00 deciliter room

  • peper

  • zout

Bereiding:

ui, look, broccoli in room/melk koken. met staafmixer pureren peper/zout erbij reepjes ham erbij

Nota’s:

Moeke maakt dit dikwijls, maar weet niet welk recept. Zelf alleen nog maar pure broccoli in bouillon gekookt en gemixt, was ook lekker.

8. Brood

Voor 2 kleine broden
  • 825.00 gram bloem

  • 2.00 eetlepel gist (droge)

  • 0.50 liter water

  • 2.00 koffielepel zout

Bereiding:

Water lauw maken. Droge gist: 1 volle eetlepel. -Alles mengen in de keukenrobot of met de mixer (deeghaken) en daarna goed doorkneden gedurende 2 a? 3 minuten -Gedurende 1 uur laten rijzen onder een handdoek -In twee verdelen en elke bol opnieuw goed doorkneden gedurende 2 a 3 minuten -In de ingevette bakblikken doen en weer 1 uur laten rijzen onder een handdoek -in de koude oven zetten(!) en op 200 graden gedurende 55 minuten laten bakken -klaar!

Nota’s:

Dag Raf, Ik koop mijn bloem altijd bij Heroes en Co nv in de Molenstraat 24 in Sint-Pieters-Rode. Ze zijn ook op zaterdag open van 8u-14u. Ik meng half-om-half Zwarte Woud bloem met Omega 3 bloem. OPGEPAST: deze bloem bevat al zout, dus geen zout meer toevoegen! veel succes! Katrie

Bron:

Katrie: het onovertroffen broodrecept van Magda Emmerechts

9. Bulgurcakes

  • 100.00 gram bulgur

  • 200.00 gram spinazie

  • 1.00 ui

  • 1.00 teentje knoflook

  • 40.00 gram gember

  • 0.50 chili peper

  • 90.00 gram paneermeel

  • 2.00 ei

  • 1.00 scheut olijfolie

  • zout

  • peper

Bereiding:

maken met tandoori-dip

Weeg de bulgur en doe dit tarweproduct in een hoge pan, of een kookpot. Voeg per 100 g bulgur, 2 dl water toe. Gebruik dus 1 deel bulgur, en twee delen water. Breng de bulgur aan de kook op een matig vuur. De bulgur absorbeert het vocht. Na enkele minuten zet je de pot weg van het vuur. Laat de hete bulgur verder wellen.

Schil intussen het stukje gember en pel de look en de ui. Snij de gember, de ui, de knoflook en het stukje chilipeper in grove stukjes. (Gebruik een hoeveelheid straffe chilipeper naar smaak.) Spoel de spinazie schoon in ruim water. Verwijder de taaiste stelen en bladnerven. Laat de groente grondig uitlekken. Doe een scheutje olie in een ruime pan en stoof er de stukjes ui, look, gember, chilipeper in. Voeg na een paar minuten de uitgelekte spinazie toe en stoof de bladgroente kort mee. Kruid de groente met een beetje zout en peper van de molen. Doe de helft van de gewelde bulgur en alle gestoofde groenten in de hakmolen van de keukenmachine. Laat het toestel twee minuten draaien tot je een fijn bulgurgehakt krijgt. Voeg nu de rest van de bulgur toe, samen met het paneermeel en 2 eieren. Laat de machine kort draaien. Proef het mengsel en kruid het naar smaak met peper en zout. Voeg enkel paneermeel toe wanneer de massa niet stevig genoeg is om er straks kleine burgers van te bakken. Zet het mengsel intussentijd even in de koelkast.

de afwerking: Verhit een scheutje (olijf)olie in een ruime bakpan, op een matig vuur. Plaats de metalen ringen in de pan, en vul elke ring met een flinke eetlepel van het bulgurmengsel. Druk de bulgur een beetje aan met de bolle zijde van een (koffie)lepel. Kies voor gebakjes die anderhalve tot 2 centimeter dik zijn. Neem de (hete!) ringen weg en zet ze elders in de pan. Vul ze opnieuw. Enz. Laat elke bulgurcake, of burger goudbruin bakken. Draai ze nadien om met een spatel. Voeg indien nodig een scheutje olie toe. Na enkele minuten zijn de cakes klaar. Serveer ze als hapje of tapa, of als voorgerecht, samen met dipsaus. Met een salade erbij kan je er zelfs een volwaardig hoofdgerecht van maken.

10. Cappuccino van prei, schelpjes en limoenblad

  • 3.00 liter kippenbouillon

  • 3.00 stengel prei

  • 1.00 aardappel

  • 2.00 ui

  • 1.00 teentje look

  • 2.00 blaadje laurier

  • 2.00 takje tijm

  • 1.00 scheutje room

  • peper

  • zout

  • 500.00 gram venusschelp

  • 1.00 deciliter wijn (witte -)

  • 0.50 deciliter melk

  • 3.00 limoenblaadje

venusschelpen mag ook kokkels

Bron:

dagelijkse-kost

11. Ceviche van zalm met avocado

12. Chili con queso

Dipsaus voor mais tortilla chips
  • 0.50 stuk paprika groen

  • 0.50 stuk ui

  • 1.00 teentje knoflook

  • 200.00 gram tomaten uit blik

  • 1.00 eetlepel jalapenopeper

  • 250.00 roomkaas

  • peper

  • zout

  • 2.00 theelepel olijfolie

Bereiding:

Ik gebruik gewoonlijk maar de helft roomkaas.

Voorbereiding:

  • jalapenopepers: kleingesneden en uitgelekt, uit een potje

  • paprika: kleingesneden

  • ui: fijngesnipperd

  • knoflook: geplet

  • tomaten: gehakt, niet uitgelekt

  • Verhit olie in een pan, bak hierin de paprika, ui, peper en knoflook al roerend tot de ui zacht wordt. Voeg de tomaten toe en laat dit alles al roerend 2 minuten bakken.

  • Doe de kaas erbij en klop tot de kaas gesmolten is en de saus glad.

  • Dien warm op.

Nota’s:

zeer lekker

Bron:

Linda haar boekje

13. Chocoladecake

  • 300.00 chocolade puur

  • 250.00 boter

  • 5.00 stuk ei

  • 4.00 eetlepel suiker

  • 1.00 kop zelfrijzende bloem

  • 0.50 kop amandel

Bereiding:

amandelen: gemalen bloem: gezeefd

Smelt de chocolade op een zacht vuur met boter. Klop de suiker en de eieren tot een luchtig mengsel. Spatel er de bloem, de amandelen en het chocolademengsel door. Vet een cakevorm in en giet het mengsel erin. Bak de cake 45 minuten op 160 graden C. Laat de cake afkoelen.

Nota’s:
  • normaal met glazuur, maar die heb ik weggelaten uit recept

  • gemaakt ergens begin 2011: nogal vettig, volgende keer 1/2 van de boter pakken

  • sept.2011 opnieuw gemaakt: 1/2 boter, 1/2 suiker, behalve noten ook paar lepels notenpulp

Bron:

website Jeroen Meus

14. Courgettesoep met groene curry en kokos

  • 2.00 liter kippenbouillon

  • 5.00 courgette

  • 2.00 ui

  • 1.00 teentje look

  • 4.00 deciliter kokosmelk

  • 1.00 eetlepel currypasta groen

  • 3.00 limoenblaadje

  • 1.00 bussel koriander

  • 1.00 scheutje olijfolie

  • peper

  • 1.00 scheut vissaus

Bron:

dagelijkse kost

15. Couscous met geroosterde paprika en kruidige gehak

  • 600.00 gram gehakt (gemengd)

  • 250.00 gram couscous

  • 2.00 liter groentebouillon

  • 2.00 paprika rood

  • 1.00 paprika geel

  • 40.00 gram gember

  • 1.00 teentje look

  • 1.00 rode chilipeper

  • 5.00 takje platte peterselie

  • 3.00 takje munt

  • 4.00 takje koriander

  • 1.00 koffielepel tandoorikruiden

  • 1.00 snuif currypoeder

  • 1.00 scheut sojasaus

  • 1.00 scheut olijfolie

  • peper

Bron:

dagelijkse-kost

16. Eendenborst met honingsaus

  • 700.00 gram eendeborst

  • 2.00 deciliter porto rood

  • 80.00 gram fond runds

  • 4.00 eetlepel honing

  • 4.00 eetlepel limoensap

  • 4.00 eetlepel sojasaus

  • 1.00 klontje boter

  • peper

  • zout

  • 800.00 gram aardappel

  • 90.00 gram bloem

  • 1.00 ei

  • 50.00 gram eendenvet

  • peper

  • zout

17. Exotische pompoensoep met kokosmelk en kerrie

  • 500.00 gram pompoen

  • 1.00 stuk prei

  • 1.00 stuk banaan

  • 165.00 milliliter kokosmelk

  • 2.00 centimeter gember

  • 8.00 deciliter kippenbouillon

  • 2.00 eetlepel olijfolie

  • 2.00 koffielepel currypoeder

  • peper

  • zout

Bereiding:

Voorbereiding:

  • snij preiwit in ringen

  • schil pompoen en verwijder pitten; snij in blokjes

  • snij banaan in stukjes

  • schil en rasp gember

Bereiding:

  • stoof prei glazig in olijfolie (niet laten kleuren)

  • voeg pompoen, banaan, gember, curry toe, laat 5 minuten stoven

  • overgiet met kippenbouillon en kokosmelk, dek af, laat 15-20 minuten koken

  • mix soep, leng aan met water indien nodig

  • breng op smaak (peper,zout,eventueel exra curry)

Optioneel: 1 dl room en mespuntje curry halfstijf kloppen, als afwerking bij opdienen

18. Falafels

Bron:
  • 500.00 gram kikkererwten (gedroogd)

  • 1.00 sjalot

  • 1.00 teentje look

  • 1.00 takje munt

  • 3.00 takje koriander

  • 1.00 koffielepel tandoori-pasta

  • 1.00 snuifje komijnpoeder

  • 1.00 snuifje chilipoeder

  • 0.50 scheutje sesamolie

  • zout

Bereiding:

Voorbereiding (1 nacht ervoor)

  • Giet de gedroogde kikkererwten in een pot en schenk er koud water over, tot ze ruimschoots kopje onder doen. Laat de erwten een nacht weken.

Bereiding:

  • Giet het water uit de pot met gewelde kikkererwten. Spoel ze even onder stromend water en laat de erwten goed uitlekken.

  • Doe de kikkererwten in de hakmolen en maal ze al een eerste keer. Roer af en toe even in de kom van de hakmolen zodat je fijngemalen kikkererwten verkrijgt. (Je moet dit kunnen bewerken zoals een deeg.)

  • Pel de look, en plet het teentje tot pulp.

  • Pel de sjalot en snij ze in grove stukken.

  • Spoel de munt en de koriander en pluk de blaadjes en fijnste takjes los.

  • Doe de lookpulp, de sjalot en de verse kruiden bij de gemalen kikkererwten.

  • Geef de bereiding extra smaak met wat tandooripasta (een Indiase pasta met specerijen), een snuifje zout, een snuif komijnpoeder en een klein beetje chilipoeder. Durf voldoende te kruiden!

  • Voeg ten slotte een voorzichtig scheutje sesamolie toe, voor een zachte geroosterde smaaktoets.

  • Laat de machine opnieuw op volle toeren draaien tot de kruiden en specerijen fijngemixt zijn in het mengsel. (Schep tussendoor even door de kikkererwtenpasta, zodat de volledige inhoud van de pot perfect gemengd is.)

Zet de falafelpasta in de koelkast en bereid eventueel de yoghurtdip.

Bakken en serveren:

  • Rol falafels van 2 tot 3 centimeter diameter (20 tot 25 g per balletje) en verzamel de balletjes op een bord, alvorens je gaat bakken. Verhit het frietvet tot 180 graden C. Bak gerust meerdere falafels in een beurt, maar overdrijf niet. Vermijd dat de balletjes mekaar raken. De falafels zijn goudgeel en gaar na een bakbeurt van enkele minuten. (Hoe groter de balletjes, hoe langer je ze moet bakken. De vulling moet gaar zijn.) (3-4 minuten normaal)

  • Serveer de warme falafels met een potje van de kruidige yoghurtdip.

Bron:

dagelijkse kost

19. Fruitkaastaart

blubbertaart platte kaas en fruit
  • 500.00 gram platte kaas

  • 250.00 milliliter room

  • 6.00 eetlepel suiker

  • 6.00 pakje vanillesuiker

  • 6.00 blaadje gelatine

  • aardbei

  • framboos

Bereiding:

fruit: aardbei(sap) of framboos(sap) of beide (of iets anders) kan met sap alleen, of met stukjes erbij.

  • Platte kaas met room en vanillesuiker mengen.

  • Gelatine weken in koud water en oplossen in aardbeiensap met suiker.

  • Biscuitvorm invetten, mengsel erin gieten.

  • 1/2 dag in koelkast laten staan.

20. Garnaalcocktail in witloof

hapje
  • grijze garnalen

  • witloof

  • mayonaise

  • citroensap

  • cayennepeper

  • bieslook

  • krulpeterselie

Bereiding:

garnalensla: handgepelde grijze garnaaltjes beetje mayo, citroensap, cayennepeper, bieslook mengen (geen zout) blaadjes witloof vullen (of gewoon 1 lepeltje vulling erin) afwerken met takje krulpeterselie

21. Gefrituurde lamsballetjes met humus

Bron:
  • 5.00 stuk tortillavellen (zachte)

  • 500.00 gram lamsgehakt

  • 1.00 ei

  • 1.00 teentje look

  • 0.25 bussel platte peterselie

  • 1.00 snuifje paprikapoeder

  • 1.00 snuifje cayennepeper

  • 1.00 snuifje komijnpoeder

  • 1.00 scheutje olijfolie

  • zout

Bereiding:

Humus: zie recept humus.

Voor de vleesballetjes en tortillachips

  • Pel de sjalot en snipper ze fijn.

  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan en stoof er de snippers sjalot in.

  • Pel de look en plet de teen tot pulp. Laat de lookpulp meestoven met de sjalotstukjes.

  • Doe het lamsgehakt in een ruime mengschaal.

  • Spoel de peterselie schoon en pluk de taaiste stelen weg. Hak het vers kruid in snippers en doe ze bij het gehakt.

  • Schep er ook de gestoofde stukjes sjalot met look bij en voeg het ei toe.

  • Strooi er een snuifje komijnpoeder in, een beetje chilipoeder of cayennepeper en een snuif (gerookt) mild paprikapoeder.

  • Spoel je handen schoon en meng het gehakt grondig. Neem er een bord bij en rol het mengsel tot balletjes van ongeveer 3 centimeter dik. (Zet eventueel een kommetje water in de buurt om tussendoor je handen te spoelen.)

  • Breng een potje met water aan de kook en doe er snuif zout in. Drop er de lamsballetjes in en gaar ze op een matig vuur. Zodra de balletjes bovendrijven zijn de voldoende gaar. Laat de balletjes nadien uitlekken op een schone handdoek of wat keukenpapier. Tip: Je kan de balletjes ook garen in wat groente- of vleesbouillon.

  • Snij de tortillavellen in taartpunt-vormen. Haal er ongeveer 8 uit elk tortillavel.

22. Gemarineerde rode kool

gedeelte van "salade gemarineerde rode kool met kip"
  • 0.50 rode kool

  • 1.00 sinaasappel

  • 150.00 gram bruine suiker

  • 75.00 centiliter wijn (rode -)

  • 20.00 centiliter azijn (rode wijn-)

  • 2.00 kruidnagel

  • 4.00 jeneverbes

  • 1.00 steranijs

  • 1.00 kaneelstokje

  • 1.00 rode chilipeper

  • 4.00 blaadje laurier

  • 2.00 teentje knoflook

23. Gevulde appels

met hazelnootpasta
  • 6.00 stuk appel

  • 2.00 eetlepel hazelnootpasta

  • 2.00 eetlepel ahornsiroop

  • 2.00 eetlepel boter

  • 1.00 eetlepel kokos (geraspt)

  • 1.00 eetlepel havervlokken

  • hazelnoot

  • 0.50 tas appelsap

  • 2.00 eetlepel rozijn

  • 0.25 theelepel kaneel

Bereiding:
  • Verwarm oven voor op 180

  • Boor de appels uit en leg ze in een ovenschaal

  • Maak een mengsel van de hazelnootpasta, de ahornsiroop, de boter, de kokosrasp en de havervlokken (kamertemperatuur, gaat met een vork)

  • Vul de appels met het mengsel

  • Overgiet de appels met het appelsap en strooi er de rozijnjes bij

  • Strooi er het kaneelpoeder over

  • Dek ovenschaal af en zet 20 tot 30 minuten in de oven (appels moeten zacht zijn maar geen brij)

  • Serveer met wat gehakte geroosterde hazelnoten (of amandelen)

24. Gezonde choco

cacaopasta met kikkererwten
  • 200.00 gram kikkererwten (blik)

  • 8.00 eetlepel ahornsiroop

  • 6.00 eetlepel notenpasta

  • 3.00 eetlepel kokosvet

  • 0.50 theelepel vanille-essence

  • 6.00 eetlepel cacaopoeder

Bereiding:

Voorbereiding:

  • indien droge kikkererwten: eerst koken

  • notenpasta van geroosterde noten of pitten: indien zelf gemaakt, moet op kamertemperatuur zijn

  • kokosvet: gesmolten

  • Meng de ahornsiroop, vanille-essence en de kikkererwten en mix fijn.

  • Voeg het gesmolten kokosvet erbij, en mix nog een minuut.

  • Roer er dan de notenpasta en het cacaopoeder onder.

Bron:

via Joost

25. Groene groenten curry

curry van groene groenten met noedels
  • 400.00 gram japanse noedels

  • 200.00 gram boontjes

  • 200.00 gram erwt

  • 0.50 courgette

  • 1.00 broccoli

  • 1.00 bussel groene asperge

  • 1.00 ui

  • 2.00 teentje knoflook

  • 1.00 stuk gember

  • 1.00 limoen

  • 2.00 limoenblaadje

  • 8.00 deciliter kokosmelk

  • 1.00 eetlepel groene curry

  • 1.00 scheutje olie (arachide)

  • 1.00 scheutje vissaus

  • koriander

  • limoensap

Bereiding:

koriander en limoensap is voor afwerking

26. Groentewok met kip en kokosmelk

  • 4.00 kippenbil

  • 1.00 liter kokosmelk

  • 1.00 rode chilipeper

  • 2.00 limoenblaadje

  • 2.00 teentje look

  • 1.00 limoen

  • 2.00 eetlepel bruine suiker

  • 1.00 scheutje vissaus

  • 1.00 scheut olijfolie

  • 1.00 snuifje kippenkruiden

  • 1.00 ui rood

  • 1.00 paprika rood

  • 200.00 gram mais (blik)

  • 200.00 gram sluimererwten

  • 1.00 paksoi

  • 150.00 gram shiitake

  • 40.00 gram gember

  • 1.00 rode chilipeper

  • 1.00 scheut sesamolie

  • 1.00 scheutje sojasaus

  • 2.00 takje koriander

  • 2.00 takje munt

allerlei groenten, ge doet erin wat ge wilt eigenlijk

27. Hamburgers van kikkererwten met zuiderse saus

  • 2.00 stuk tomaat

  • 0.50 stuk aubergine

  • 1.00 eetlepel peterselie

  • 80.00 gram kikkererwten (blik)

  • 1.00 stuk sjalot

  • 1.00 teentje knoflook

  • 1.00 eetlepel broodkruim

  • 1.00 stuk eidooier

  • 1.00 eetlepel olijfolie

  • 1.00 stuk ui

  • 1.00 takje tijm

  • 1.00 takje rozemarijn vers

  • peper

  • zout

  • magere melk

Bereiding:

Voorbereiding:

  • broodkruim in magere melk

  • peterselie fijngehakt

  • kikkererwten uit blik

  • Spoel de kikkerwten en laat ze uitlekken.

  • Pureer ze met de gehakte sjalot, de peterselie en het knoflook tot een gladde pasta (gebruik de keukenrobot of de mixer met het cutterhulpstuk).

  • Meng deze puree met het uitgeperste broodkruim, de eierdooier, peper en zout.

  • Vorm van dit mengsel ronde koekjes in de vorm van een hamburger.

  • Snijd het uitje fijn.

  • Pel de tomaten en snijd ze in stukken.

  • Snijd de gewassen aubergine in blokjes.

  • Verhit de helft van de olijfolie in een pan en fruit er de ui glazig in.

  • Voeg de stukjes tomaat, de blokjes aubergine, de tijm, de rozemarijn, peper en zout toe en laat 15 minuten zachtjes stoven.

  • Verwijder dan de tijm en de rozemarijn.

  • Bak de hamburgers van kikkererwten ondertussen in een pan met een antiaanbaklaag in de rest van de olie (reken 5 minuten per zijde).

  • Dien ze op met de saus.

Nota’s:
  • ingredienten zijn voor 1 persoon

  • 2012-10-6 geprobeerd (voor Karel/Katrie/Ann): kreeg kikkererwten niet gepureerd in kenwood cutter, dus heb er eidooiers en wat eiwit bijgedaan; dan ging het iets vlotter. Nog wat komijn en kurkuma bijgedaan ook, en ipv peterselie heb ik bieslook gepakt. Ook wat meer dan 1 lepel chapelure in gedaan. En had hem niet geweekt in broodkruim. Lekker maar aan droge kant: (misschien omdat ik geen melk heb gebruikt voor chapelure). Dan nog lepeltje roomkaas in de hamburger pasta gedaan.

28. Hongaarse zuurkool

met rijst
  • 1.00 kilogram zuurkool

  • 500.00 gram varkensvlees

  • 1.00 kop rijst, volle-

  • 1.00 koffielepel paprikapoeder

  • 1.00 stuk ui

  • 200.00 gram spek gerookt

  • 2.00 stuk rookworst

  • 1.00 kop melk

  • peper

  • zout

Bereiding:
  • zuurkool mag voorgekookt worden, maar hoeft niet (kan ook in oven garen)

  • rijst koken (hoeft niet helemaal gaar)

  • ui fijnhakken en laten bruinen, paprikapoeder en peper/zout toevoegen

  • varkensvlees in dobbelstenen snijden, op zacht pitje gaar stoven met ui-paprika mengsel

  • spek in reepjes snijden, en bakken

  • rookworst in stukjes snijden

  • als alles klaar is: alles in laagjes in vuurvaste schotel leggen (zuurkool, spek, ui/vlees, zuurkool, …); bovenaan rookworst stukjes (mag ook binnenin)

  • met wat melk overgieten

  • in de oven zetten tot alles goed warm is

Nota’s:
  • (origineel recept met room)

  • mag ruim 1 uur in oven als zuurkool nog koud is

Bron:

ons moeke

29. Humus

  • 250.00 gram kikkererwten (blik)

  • 1.00 teentje look

  • 1.00 citroen

  • 4.00 eetlepel tahini

  • 1.00 scheutje olijfolie

  • 1.00 scheutje sesamolie

  • 1.00 snuifje cayennepeper

  • zout

Bereiding:

Opmerking: Je kan ook werken met gedroogde kikkererwten. Week de kikkererwten in 4 keer hun volume in water. Kook ze 2 uur. Als de erwten gaar zijn, giet ze dan niet af. Mix ze warm.

  • Laat het vocht waarin de kikkererwten zwemmen weglekken. Spoel de weke erwten onder koud water.

  • Doe de kikkererwten in een pan met water en breng ze tot tegen het kookpunt.

  • Stort de warme erwten in de hakmolen van de keukenmachine. Hou het kookvocht nog even bij.

  • Knijp er het sap van de citroen bij.

  • Roer even in de pot tahini en schep wat van de sesampasta in de machine. Druppel er ook een heel klein beetje sesamolie bij. Laat de machine voldoende lang draaien tot je een gladde pasta verkrijgt. Voeg indien nodig een beetje van het kookvocht van de kikkererwten toe.

  • Proef en voeg naar smaak wat zout en een snuifje cayennepeper of chilipoeder toe.

  • Laat de humus afkoelen in de koelkast.

Bron:

dagelijksekost

30. Kaaskroketten

Nota’s:

ne keer proberen, bij slaatje of zo.

Bron:

dagelijkse kost

31. Kipfilet met piperade en geroosterde aardappelen

  • 4.00 stuk kipfilet

  • 3.00 stuk paprika

  • 2.00 stuk ui

  • 2.00 teentje knoflook

  • 800.00 gram tomaten uit blik

  • 1.00 koffielepel tomatenpuree

  • 1.00 snuifje suiker

  • 2.00 takje tijm

  • 2.00 blaadje laurier

  • 1.00 snuifje paprikapoeder

  • 1.00 snuifje cayennepeper

  • 1.00 scheutje azijn (witte-wijn-)

  • 1.00 scheutje olijfolie

  • peper

  • zout

  • 800.00 gram aardappel

  • 4.00 teentje knoflook

  • 2.00 takje rozemarijn vers

  • 2.00 takje salie

  • 1.00 scheutje olijfolie

  • peper

  • zout

1e deel ingredienten is voor kip en saus, 2e deel voor aardappelen in oven (evtl nog apart zetten)

Nota’s:

Al eens gemaakt maar zonder aardappelen. Lekker.

32. Knolseldersoep met witbier, cheddar en geroosterde

  • 2.50 liter kippenbouillon

  • 1.00 knolselder

  • 3.00 ui

  • 1.00 teentje look

  • 5.00 deciliter bier (wit-)

  • 1.00 scheutje olijfolie

  • 2.00 blaadje laurier

  • 2.00 takje tijm

  • 2.00 takje peterselie

  • 8.00 sneetje pancetta

  • 150.00 gram kaas cheddar

  • 1.00 takje tijm

  • 1.00 deciliter room

  • peper

  • zout

  • nootmuskaat

Bereiding:

de soep

  • Ontdooi de kippenbouillon of bereid een verse pot. Traditioneel gebruik je hiervoor een (soep)kip, maar je kan zelfs een keteltje bouillon trekken van het karkas van een braadkip, nadat het vlees opgepeuzeld werd.

  • Zet een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur.

  • Verhit er een scheut olijfolie in.

  • Pel de uien en snij ze in grove stukken. Pel en versnipper de teen look. Stoof beide in de hete olijfolie. Roer regelmatig even, en let erop dat de uien niet kleuren, zodat de soep ook lichte kleur behoudt.

  • Spoel de knolselder schoon en snij het loof eraf. Dit loof is bovendien ideaal om te verwerken in de bereiding van een kippen- of groentebouillon.

  • Schil de knolselder (of het deel ervan dat je wenst te gebruiken) en snij de groente in dobbelstenen. Gooi ze aansluitend bij de stovende uien. Laat de groenten nog 10 minuten zacht stoven.

  • Tip: Je kan een variant op deze soep bereiden door het witbier weg te laten en de knolselder te garen in melk.

  • Verzamel de laurier, de tijmtakjes en de peterseliestelen (indien beschikbaar), en bind alles samen tot een dikke kruidentuil. Hou nog een beetje verse tijm aan de kant om de soep later te garneren.

  • Schenk het witbier erbij en breng de soep even aan de kook. Zo verdwijnt de alcohol uit het bier.

  • Giet nadien de kippenbouillon in de pot. Zet het deksel op de pot en laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.

de garnituren

  • Leg het bakpapier of het bakmatje op de ovenplaat en schik de sneetjes pancetta erop.

  • Schuif de sneetjes Italiaans spek onder de grill tot ze knapperig zijn. Dit duurt ongeveer een kwartier. Laat de schijfjes pancetta nadien even uitlekken op een vel keukenpapier.

  • Neem een schaaltje en rasp er de cheddar in. Deze Engelse kaas is zachtgeel tot knaloranje.

  • Spoel een beetje verse tijm en rits de blaadjes los. Hak de tijm fijn.

de afwerking - Verwijder het bouquet garni uit de ketel. - Mix de soep glad en schenk er tussendoor de room bij. Blijf mixen tot je een fluweelzachte, en vrij dikke knolseldersoep hebt. (Wie voor een extra feestelijk resultaat gaat, kan de soep ook zeven.) - Proef de soep en kruid ze met peper van de molen, een snuif zout en wat versgeraspte nootmuskaat. - Doe tenslotte het grootste deel van de gemalen cheddar in de soep. Mix opnieuw tot de kaas helemaal is weggesmolten. - Serveer de soep in diepe borden. Leg bovenop elke portie een sneetje gegrilde pancetta. Werk de borden af met wat geraspte cheddar en een beetje verse tijmsnippers. - Druppel tenslotte nog een beetje olijfolie in de dampende soep.

Bron:

dagelijkse kost

33. Linzensoep met spekjes en zure room

  • 3.00 liter kippenbouillon

  • 160.00 gram linzen groen

  • 4.00 wortel

  • 3.00 stengel selder

  • 2.00 bussel waterkers

  • 2.00 ui

  • 2.00 teentje look

  • 8.00 sneetje spek gerookt

  • 1.00 takje salie

  • 1.00 takje rozemarijn vers

  • 2.00 takje tijm

  • 4.00 blaadje laurier

  • 1.00 deciliter room zure

  • 1.00 scheut olijfolie

  • 1.00 snuif currypoeder

  • 1.00 snuif komijnpoeder

  • 1.00 snuif selderijzout

  • 1.00 snuif bicarbonaat

  • peper

34. Mosselsoep met broodkorstjes

  • 2.00 kilogram mosselen

  • 5.00 deciliter wijn (witte -)

  • 1.00 liter water

  • 25.00 centiliter room

  • 3.00 ui

  • 3.00 stengel prei

  • 0.50 knolselder

  • 0.50 venkel

  • 4.00 teentje look

  • 6.00 takje tijm

  • 4.00 blaadje laurier

  • 2.00 klontje boter

  • peper

  • zout

  • 3.00 sneetje zuurdesembrood

35. Notenvlaai

  • 1.00 kruimeldeeg

  • 1.00 zeste, limoen-

  • 225.00 gram noten

  • 1.00 eetlepel paneermeel

  • 5.00 stuk ei

  • 150.00 gram suiker

  • kaneel

  • cointreaux

  • confituur (abrikozen-)

Bereiding:
  • Zeste: mag ook citroen ipv limoen.

  • Eieren scheiden.

  • Kruimeldeeg op bodem van de vorm.

  • Hierop laagje abrikozenconfituur en de zeste.

  • Eiwit met helft suiker opkloppen.

  • Eigeel met rest suiker wit kloppen.

  • Voorzichtig noten en broodkruim onder eigeel spatelen, alsook eiwit.

  • Mengsel in de vorm gieten. Zou halfvol moeten zijn.

  • Oven starten op 150 graden. Verhogen tot 180 graden.

  • 30 min. bakken.

Nota’s:

2014-1-17 gemaakt met limoenzeste, 1,5 eetlepel triple sec, noten geplet in vijzel maar nog redelijk stukjes erin; deeg mocht wat harder gebakken: volgende keer ofwel sneller op 180 graden zetten ofwel deeg 10min blind bakken. 2014-10-18: blind voorgebakken, maar bodem was nog niet heel krokant; nog 10 min. in oven gezet met alleen onderwarmte, zonder papier onder deeg: was goed

Bron:

van ons moeke

36. Pastinaaksoep

  • 5.00 pastinaak

  • 2.00 appel

  • 2.00 ui

  • 0.50 selder bleek

  • 3.00 liter kippenbouillon

  • 2.00 deciliter room

  • laurier

  • tijm

  • 1.00 klontje boter

  • peper

  • zout

  • 1.00 citroen

  • peterselie

  • 1.00 teentje look

Bereiding:

citroen/peterselie/look: voor de gremolata

  • Stoof de uien aan in de gesmolten boter.

  • Laat de appels meestoven met de ui.

  • Laat selder meestoven.

  • Pastinaak erbij.

  • Bouquet garni erbij: tijm, laurierblad en peterseliestengels

  • Schenk de kippenbouillon in de soepketel en laat de soep 30 minuten zacht koken.

  • Verwijder het bouquet garni. Mix de gare soep fluweelzacht en voeg er de room aan toe.

  • Kruid de soep naar smaak met peper van de molen en wat zout.

De gremolata

  • Pel de look en rasp deze fijn in een schaaltje.

  • Rasp daarover de schil van de citroen. Let op: rasp enkel het gele deel van de schil.

  • Hak een stevige portie peterselie fijn en meng het kruid met de citroenzestes en de look.

Bron:

dagelijkse kost

37. Pesto waterkers walnoten

  • waterkers

  • 1.00 scheut olijfolie

  • 100.00 gram pecorino

  • 1.00 teentje look

  • 1.00 stuk citroen

  • 200.00 gram walnoot

  • peper

  • zout

Bereiding:

alles in blender mixen

Bron:

dagelijkse kost

38. Pompoenspread

  • 0.50 pompoen

  • 100.00 gram feta

  • tomaten, gedroogd

  • koriander

  • sesamzaadje

Bereiding:

bak een volle bodem pompoenbrokjes in olijfolie in een pan op een zacht vuurtje (tot de pompoen karameliseert) plet samen met 100g feta, meng er zongedroogde tomaten (en ook de olie van de tomaten!) onder, koriander, sesamzaadjes, en al wat je nog erbij passen vindt.

Bron:

Brecht Goussey

39. Rijstpap met kokosmelk en speculaas

  • 75.00 centiliter melk

  • 150.00 gram dessertrijst

  • 25.00 centiliter kokosmelk

  • 1.00 vanillestokje

  • 3.00 eidooier

  • 2.00 eetlepel vanillesuiker

  • 10.00 gram maiszetmeel

  • 2.00 eetlepel suiker

  • zout

  • 15.00 centiliter room

  • 100.00 gram speculaas

Bereiding:

http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/rijstpap-met-kokosmelk-en-speculaas Rijstpap maken met melk en rijst. (rijst pas in kokende melk toevoegen, suiker en zout op einde). Pudding maken met kokosmelk: kokosmelk + vanille koken, eigeel + vanillesuiker even loskloppen, maizena erbij, beetje hete kokos erbij kloppen dan hele eimengsel bij kokosmelk voegen en op vuur tot pudding kloppen Als rijstpap klaar is: pudding bij rijstpap doen. Room licht opkloppen, en erbij doen. Serveren met gekruimelde speculaas erop (i.p.v. bruine suiker)

40. Rijsttaartjes

6 taartjes diameter 7 cm
  • 65.00 gram dessertrijst

  • 90.00 gram suiker

  • 22.00 gram vanillepudding (poeder)

  • 1.00 ei

  • 1.00 vanillestokje

  • 5.00 deciliter melk

  • 1.00 bladerdeeg

Bereiding:
  • 400 ml melk in de kookpot samen met de rijst koken op een matig vuur

  • vanillestok overlangs snijden, zaadjes eruit halen en bij de melk voegen, peul er ook bij ( later peul eruit halen)

  • zodra mengsel richting kookpunt gaat vuur lager zetten, laten bubbelen tot 3/4 melk geabsorbeerd is, regelmatig roeren

  • los de puddingpoeder op in 100 ml melk

  • suiker en puddingmengsel onder de rijstpap mengen

  • laat rijstpap afkoelen

  • scheid het ei, roer eigeel door de lauwe pap

  • klop het eiwit stijf en spatel het onder de rijstpap

  • bekleed vormpjes met het bladerdeeg

  • vul de vormpjes met de rijstpap en zet in voorverwarmde oven

  • bak 20 tot 25 minuten op 175 graden

41. Rode biet in vinaigrette

Bron:
  • 3.00 stuk rode biet

  • 3.00 eetlepel olijfolie

  • 1.00 eetlepel azijn (rode wijn-)

  • 2.00 teentje look

  • kruidenmengeling

  • peper

Bereiding:
  • voor drie bietjes van normale omvang

  • kan ook met witte-wijnazijn

  • knoflookteentjes: fijngesnipperd

  • kruidenmengeling: mix Italiaanse/Spaase gedroogde kruiden (bvb. rode/groene paprika, tomaat, look, origano, ui, , marjolein, paprika, zwarte peper, basilicum, kurkuma, bonenkruid, laurier)

Voorbereiding:

  • Was en schil de rode bietjes.

  • Versnij ze in teerlingen van circa 1 cm3.

  • Laat ze 20 a 30 min. koken in water met zout en een redelijke scheut azijn.

  • Giet de gekookte rode bietjes af

  • Maak (evtl. tijdens het koken van de bietjes) de vinaigrette klaar met wijnazijn, olijfolie, look, peper en kruiden.

  • Meng de bietjes grondig met de vinaigrette.

Bron:

van Etienne via Katrie

42. Rodebietenshake

  • 2.00 rode biet

  • 1.00 sjalot

  • 1.00 teentje look

  • azijn (rode wijn-)

  • 1.00 appel

  • 250.00 milliliter room

  • 1.00 zalmeitjes

Bereiding:
  • snij de rode bieten in stukken en stoof ze in een beetje olijfolie met een sjalotje en een teentje look

  • blus met de azijn, laat uitdampen, doe er een appel in blokjes bij en laat stoven tot de bietjes gaar zijn

  • mix glad in een blender; doe er eventueel wat bouillon bij, tot je een dikke soep krijgt

  • laat afkoelen en zet in de koelkast

  • klop de room op tot hij dik maar nog lopend is

  • rasp de mierikswortel en meng om te beginnen een koffielepel door de room

  • proef en voeg eventueel nog toe: het mag best pittig zijn

  • vul een glas met de koude bietensoep

  • giet er een scheutje room op en werk af met een koffielepel zalmeitjes

Bron:

van moeke gekregen

43. Romige vissoep met garnalen

  • 2.00 liter visfumet

  • 400.00 gram witte vis

  • 3.00 stengel prei

  • 4.00 stengel selder

  • 3.00 stuk aardappel

  • 3.00 stuk ui

  • 1.00 teentje look

  • 3.00 deciliter cider

  • 4.00 deciliter room

  • 3.00 takje tijm

  • 3.00 blaadje laurier

  • 3.00 stengel peterselie

  • 1.00 klontje boter

  • 300.00 gram grijze garnalen

  • 5.00 stuk tomaat

  • dragon

  • peterselie

  • kervel

  • bieslook

  • zuring

Bron:

dagelijkse kost

44. Salade kool-venkel

  • 2.00 eetlepel olijfolie

  • 350.00 gram bloemkool

  • 25.00 milliliter olijfolie

  • 2.00 eetlepel azijn (rode wijn-)

  • 15.00 gram suiker (riet-)

  • 500.00 gram rode kool

  • 1.00 stuk venkel

Bereiding:

Voor 6 porties

bloemkool: in kleine roosjes verdeeld. rodekool: fijngesnipperd kleine venkelknol: fijngesnipperd

  1. verhit olie in grote pan, voeg bloemkoolroosjes toe en bak tot ze lichtbruin kleuren en bijtgaar zijn. Leg op een vel keukenrol.

  2. Maak dressing met olijfolie, wijnazijn en rietsuiker.

  3. Voeg bloemkool, rode kool en venkel bij dressing en meng.

Bron:

bodytalk

45. Salade met gemarineerde zalm en milde currysaus

  • 400.00 gram zalmfilet

  • 1.00 pompelmoes roze

  • 2.00 eetlepel suiker

  • 1.00 eetlepel zout

  • 1.00 eetlepel peperbolletjes

  • 3.00 eetlepel sesamzaadje

  • 1.00 scheutje cognac

  • 0.50 stuk venkel

  • 100.00 gram spinazie

  • 3.00 lente-uitjes

  • 1.00 bakje tuinkers

  • peper

  • zout

  • 1.00 kilogram ijsblokje

  • 2.00 eetlepel mayonaise

  • 1.00 limoen

  • 1.00 snuifje currypoeder

  • 1.00 snuifje kurkumapoeder

  • 1.00 scheutje sesamolie

zwarte en witte sesamzaadjes gemengd

Bron:

dagelijkse kost

46. Salade van citrusvruchten met muntsorbet

  • 1.00 pompelmoes geel

  • 1.00 pompelmoes roze

  • 1.00 sinaasappel

  • 1.00 sinaasappel (wijn-) (bloed-)

  • 1.00 bussel munt

  • 5.00 deciliter wijn (witte -)

  • 1.00 citroen

  • 0.50 deciliter suikersiroop

Bereiding:

-2dl water + 250gr suiker gedurende 4 min te laten koken tot suikersiroop -kook de witte wijn met 0,5 dl van deze suikersiroop. -zet naast het vuur en voeg de verse munt toe (alsof je muntthee zou laten trekken) -laat afkoelen en passeer door een zeef -doe het sap van de citroen erbij -draai dit mengsel tot sorbet in een ijsmachine

-schil alle citrusvruchten tot op het fruit, d.w.z. verwijder zowel de schil als het witte vliesje -snijd het vruchtvlees in mooie gelijke partjes tussen de vliezen -pers het sap uit wat overblijft van de vrucht en leg alles in een diep bordje of glazen schaaltje -sap erover, een bolletje sorbet, wat gekonfijte sinaasappelzeste en een muntblaadje

Zelf sinaasappelzeste maken: (kan je beter kant-en-klaar kopen in bv. Delhaize) -snijd met een zestemesje zestes uit de schil van een sinaasappel. -blancheer ze even in kokend water en kook ze zachtjes verder met 1dl suikersiroop -laat ze gedurende 20 minuten goed inkoken met het deksel op de pan -laat afkoelen

Nota’s:

Bij Katrie eens gegeten, zeer lekker en fris dessert.

Bron:

Katrie

47. Salade van gemarineerde rode kool met kip

  • 2.00 kipfilet

  • 1.00 bussel waterkers

  • 1.00 sinaasappel

  • 40.00 gram walnoot

  • 30.00 gram gember

  • 3.00 koffielepel sesamzaadje

  • 2.00 eetlepel honing

  • 1.00 eetlepel mosterd

  • 1.00 snuifje kippenkruiden

  • 1.00 scheutje sesamolie

  • 1.00 deciliter olie (sla-)

  • 1.00 klontje boter

  • peper

  • zout

Bereiding:

zie "marinade rode kool" voor marinade.

48. Scampilepeltje met kruidige mangochutney

20 hapjes
  • 20.00 stuk scampo

  • 0.50 stuk limoensap

  • 1.00 eetlepel olijfolie

  • cayennepeper

  • peper

  • zout

  • 1.00 mango

  • 0.50 stuk rode chilipeper

  • 0.25 bussel koriander

  • 1.00 centimeter gember

  • 50.00 gram suiker

  • 2.00 eetlepel honing

  • 3.00 koffielepel azijn

  • 1.00 eetlepel olijfolie

Bereiding:

Voorbereiding

(20 min.) - Pel de scampi en verwijder de bruine draad. Dep goed droog - Schil de mango en snij in blokjes - Rasp de gember - Verwijder de pitjes en zaadlijsten van het rode pepertje en snipper het fijn - Snipper de sjalot fijn - Snipper de koriander fijn - verwarmd de oven voor op 200

Bereiding (20 min.)

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de sjalot 2 minuten glazig

  • Voeg de mangoblokjes toe en laat 2 minuten stoven.

  • Doe er de suiker en het fijngesnipperde rode pepertje bij en laat 10 minuten stoven op een zacht vuur. Roer regelmatig

  • Blus de chutney met de azijn

  • Voeg de geraspte gember en de honing toe en laat nog even sudderen.

  • Kruid met peper en zout.

  • Hou warm.

  • Vet intussen een bakplaat in met 1 eetlepel olijfolie en leg de de scampi op.

  • Kruid met peper en cayennepeper en besprenkel met het limoensap.

  • Bak de scampi 8 minuten in de voorverwarmde oven.

Afwerking

  • Werk de warme chutney af met de fijngesnipperde koriander

  • Verdeel over de hapjeslepels en leg op elke lepel een scampo

Bron:

Colruyt

49. Stoofvlees

  • 1.00 kilogram rundvlees

  • 2.00 ui

  • 33.00 centiliter bier (bruin)

  • 2.00 eetlepel perenstroop

  • tijm

  • 1.00 kruidnagel

  • 2.00 blaadje laurier

  • 1.00 sneetje donker brood

  • 2.00 eetlepel mosterd

  • 1.00 scheutje azijn

  • boter

  • peper

  • zout

Bereiding:

Ingredienten verduidelijking:

  • rundvlees : bvb zenumstuk

  • bruin bier: bvb Sint-Bernardus abt 12

  • boterham: stevige bruine boterham

  • Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.

  • Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.

  • Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.

  • Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout. Tip: Een grote hoeveelheid vlees bak je het best in meerdere beurten. Als je braadpan te vol ligt, wordt het vlees gekookt i.p.v. gebakken.

  • Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren). Tip: Gebruik gerust een beetje meer bier dan aangegeven.

  • Zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot.

  • Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met een eindje keukentouw. Laat het kruidentuiltje meestoven in de pot.

  • Voeg de kruidnagel toe en de Loonse (of Luikse) appel-perenstroop.

  • Besmeer het bruin brood royaal met (scherpe) mosterd. Leg de boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder.

  • Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.

  • Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot.

  • Werk het stoofvlees af met een klein scheutje natuurazijn en roer alles om.

  • Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.

Bron:

dagelijkse kost

50. Tabouleh met lamsgehakt en kruiden

  • 6.00 deciliter groentebouillon

  • 300.00 gram couscous

  • 4.00 tomaat

  • 4.00 lente-uitjes

  • 0.50 bussel platte peterselie

  • 5.00 takje munt

  • 0.50 citroen

  • peper

  • zout

  • 500.00 gram lamsgehakt

  • 1.00 ui

  • 1.00 rode chilipeper

  • 1.00 snuif komijnpoeder

  • 1.00 scheutje olijfolie

Bron:

dagelijkse kost

51. Tagliatelle met lam en Belgische schapenkaas

  • 1.00 kilogram lamsvlees schouder

  • 2.00 ui

  • 2.00 wortel

  • 3.00 stengel selder bleek

  • 2.00 teentje look

  • 80.00 gram tomatenpuree

  • 400.00 gram tomaten uit blik

  • 500.00 gram passata

  • 1.00 chili peper

  • 1.00 takje rozemarijn vers

  • 3.00 takje salie

  • 4.00 blaadje laurier

  • 3.00 takje tijm

  • 2.50 deciliter wijn (rode -)

  • 2.00 scheutje olijfolie

  • peper

  • zout

52. Tandoori-dipsaus

voor bij bulgurcakes
  • 200.00 gram yoghurt

  • 1.00 eetlepel tandoori-pasta

  • 1.00 scheutje limoensap

  • 0.50 teentje look

  • 0.50 bussel koriander

  • 20.00 gram gember

Bereiding:

Doe de yoghurt in een mengschaal en voeg de tandooripasta toe. (Opmerking: De pasta kan vervangen worden door tandoorikruiden.) Rasp de zeste van de limoen in het sausje. (Enkel het dunne groene laagje schil.) Schil het stukje gember en rasp het fijn in de yoghurt. Knijp een beetje limoensap erbij. Spoel de koriander en snipper de blaadjes zeer fijn. Meng de verse kruiden in het sausje. Proef of de smaken in balans zijn. (Voor dit sausje kan je uiteraard ook verse groene kruiden naar keuze gebruiken.)

Bron:

dagelijkse kost

53. Tarka dhal (linzen)

linzen curry
  • 400.00 gram linzen

  • 2.00 theelepel kurkumapoeder

  • 2.00 klontje boter

  • 2.00 theelepel komijn

  • 1.00 ui

  • 2.00 teentje look

  • 1.00 chili peper

  • 1.00 theelepel garam masala

  • 1.00 theelepel koriander

  • 1.00 stuk gember

  • 3.00 tomaat

Bereiding:
  • Place the lentils in a pan and cover with enough cold water to come to around two inches above their surface. Bring to the boil (skim off any scum that rises to the top), and reduce to a simmer. Stir in the turmeric and a generous knob of butter. Cover and leave to cook gently.

  • In a small frying pan, dry-fry the cumin seeds over a medium heat until toasted and fragrant (no more than a couple of minutes). Remove from the pan and set to one side.

  • Melt a second knob of butter in the same frying pan and gently fry the chopped garlic, onion, chillies and the grated ginger and tomatoes, if you’re using them. Once the garlic is golden, mix in the toasted cumin seeds and, if using, the garam masala and ground coriander. Remove from the heat until the lentils are completely softened.

  • Give the lentils a good stir. They should have the consistency of porridge, thicker than soup and looser than houmous. Add more water as necessary (you will be surprised how thick they can get over just a couple of extra minutes cooking), and mix in your aromatic fried mixture.

  • Season to taste, then serve on its own, topped with coriander, or with a side of basmati rice and greens.

So simple, so quick, so good.

Bron:

jamieoliver.com (lentils-and-basic-tarka-dhal-recipe)

54. Wafels

Gistwafels
  • 40.00 gram gist (verse)

  • 80.00 gram suiker

  • 2.00 pakje vanillesuiker

  • 1.00 kilogram bloem

  • 0.75 liter melk

  • 0.75 liter water

  • zout

  • 8.00 ei

  • 150.00 gram boter

  • 2.00 eetlepel olie (sla-)

Bereiding:

(mag ook met 6 of 7 eieren afhankelijk van grootte eieren)

Best beginnen met alle ingredienten op kamertemperatuur.

Smelt de boter. Los gist op in beetje lauwe vloeistof, evtl met lepeltje suiker erbij. Klop eieren in aparte kom (dooier en eiwit niet gescheiden). Meng water en melk met suiker(s), doe hier ook de gesmolten boter bij, zorg dat geheel lauw is (hoogstens handwarm). Bloem in kom, zout rondom, kuitje met gist erin, al roerend de lauwe vloeistof erbij. Mengen tot goed beslag. Roer het ei eronder.

Laat 1 uur rijzen.

Nota’s:
  • Origineel recept heeft meer boter en suiker

  • 1 kg bloem zou voor +-60 wafels zijn, genoeg voor bvb. kotweekend

Bron:

kookboek boerinnenbond

55. Witloofsoep

  • 10.00 stuk witloof

  • 4.00 ui

  • 2.00 aardappel

  • 2.00 eetlepel currypoeder

  • 2.00 liter kippenbouillon

  • tijm

  • laurier

  • 2.00 deciliter room

  • 1.00 klontje boter

  • peper

  • zout

Bereiding:

Hou ongeveer een kwart van het witloof opzij, want dat gebruiken we later als garnituur voor de soep.

  • Verhit een klontje boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof hierin de stukjes ui aan, maar let erop dat ze niet kleuren.

  • Schil de aardappels en snij ze in grove stukken. Voeg ze toe aan de stoofpot met uien en laat alles een paar minuten stoven.

  • Zet het vuur lager en neem even de tijd om het witloof voor te bereiden.

  • Voeg de stukjes witloof toe aan de stoofpot. Laat de groenten nog 5 minuten meestoven op een zacht vuurtje. Roer alles regelmatig even om.

  • Bouquet garni erbij: laurierblaadjes, enkele takjes tijm en enkele peterseliestengels

  • Strooi het (zachte) currypoeder in de pot en roer al de groenten om.

  • Schenk de kippen- of groentebouillon in de pot en laat de soep 30 minuten sudderen op een matig vuur.

  • Verwijder het bouquet garni uit de soepketel. Mix de soep glad met een staafmixer zodat je een fluweelzacht resultaat krijgt.

  • Schenk de room in de soep en mix ze nog een laatste keer.

Eventuele afwerking:

  • Snipper de stronkjes vers witloof die je aan de kant hebt gelegd in flinterdunne reepjes.

  • Snij plakjes gerookte zalm in fijne reepjes.

  • Schenk een scheutje sherry in de soep voor extra aroma.

56. Yoghurtdip voor bij falafels

Bron:
  • 250.00 gram yoghurt (Griekse)

  • 20.00 gram gember

  • 1.00 teentje look

  • 3.00 takje koriander

  • 15.00 gram sesamzaadje

  • 2.00 scheutje sesamolie

  • 1.00 snuifje chilipoeder

  • 1.00 snuifje komijnpoeder

  • sinaasappel

Bereiding:

de yoghurtdip: Schenk de romige Griekse yoghurt in een schaaltje. Verhit een kleine pan en strooi er de sesamzaadjes in. Wacht tot ze knisperen en strooi nadien de geroosterde zaadjes in de yoghurt. Schil het stukje gember en rasp het fijn. Tip: Voeg in de plaats van gember een beetje oranje zeste van de sinaasappel toe. Pel de portie look en plet het tot pulp. Spoel een beetje koriander en snipper de blaadjes fijn. Meng alle ingredienten in de yoghurt. Kruid de dip met een snuifje pittig chilipoeder, wat komijnpoeder, enkele druppels sesamolie (naar smaak) en een beetje zout.

Bron:

dagelijkse kost