Rodenbachfonds Hoeilaart

 

Home

Info

Kalender

Zoektocht

Vorige activiteiten

Links

Missie

Nelly Maes over de Emancipatie van Vlaanderen sinds WOII.

 

Na twee wereldoorlogen snakten de volkeren naar vrede, vrijheid en welvaart. De droom van een verenigd Europa en een zelfstandig Vlaanderen leek niet langer een utopie. Grote veranderingen grepen plaats, zowel in BelgiŽ, Europa en de wereld.

 

Vlaanderen klom op, doorheen zes staatshervormingen, een emancipatieproces op diverse terreinen, een economische heropstanding en culturele bloei tot een toonaangevende regio in Europa.

 

Nelly Maes was daarbij geen toeschouwer maar nam actief deel aan die strijd voor de emancipatie van Vlaanderen, van de vrouwen, tegen onrecht, oorlog en geweld. Zij heeft vele functies binnen de Belgische en Europse politiek bekleed. Hoe ze dat beleefd heeft, wil ze met de toehoorders delen en vrijmoedig van gedachten wisselen.

 

Nelly Maes (į1941) heeft een politieke loopbaan van 34 jaar. Om haar linkse opstelling en inzet voor de vrouwenemancipatie kreeg ze de bijnaam "rooie Nel". Na de ontbinding van de Volksunie, koos zij voor Spirit, later Vlaams Progressieven geheten en nu SLP. Van 2004 tot 2009 was zij voorzitster van de Europese Vrije Alliantie en in 2005 werd zij benoemd tot voorzitster van het door het Vlaams Parlement opgerichte Vlaams Vredesinstituut.