Rodenbachfonds Hoeilaart

 

Home

Info

Kalender

Zoektocht

Vorige activiteiten

Links

Missie

 

"De Geschiedenis van de film" - Lezing van Jan Verheyen

 

Bio Jan Verheyen

Met twaalf langspeelfilms op zijn palmares is Jan Verheyen (1963) niet meer weg te denken uit het Vlaamse filmlandschap. Ook als presentator en organisator verdiende hij meer dan zijn strepen.
Amper negentien jaar is Verheyen als hij in 1982 zijn opwachting maakt in de Belgische filmscene. Samen met Marc Punt organiseert hij het filmfestival van Knokke-Heist. De organisatoren weten dikke vissen als Dennis Hopper en Paul Verhoeven naar de Belgische kust te halen, maar na twee edities wordt het festival al opgedoekt.

Van Basic Instinct tot Daens
Samen met partner in crime Marc Punt richt Verheyen enkele jaren later ‘Independent Films’ op. Deze onafhankelijke distributeur kent meteen succes door films als ‘Basic Instinct’ en ‘Terminator 2’ naar België te halen. Independent Films beperkt zich niet tot Amerikaanse kaskrakers, ook Belgische films kunnen er terecht en met resultaat. Maar liefst vijf van de vijftien meest succesvolle Belgische films worden door Independent uitgebracht. Tot die paradepaardjes behoren onder andere ‘Daens’, ‘Hector’ en ‘Loft'.
In 1986 organiseert Verheyen in de Gentse Vooruit De Nacht van de Rariteiten. Hoewel de opkomst bedroevend laag is, wordt er cultfilmgeschiedenis geschreven. Het evenement groeit later uit tot het gewaardeerde cultfilmfestival De Nacht van de Wansmaak, dat ondertussen aan zijn vijfde editie toe is ('De Nacht van de Wansmaak has risen from the grave' - 2014).

Los Angeles
Na het succes van ‘Boys’, zijn regiedebuut uit 1991, stort Verheyen zich in een Amerikaans avontuur. In Los Angeles mag hij de erotische thriller ‘The little death’ regisseren. Het wordt een ontnuchterende ervaring en Verheyen keert terug naar België.

Hij neemt sportief revanche en regisseert de alom geprezen film ‘Alles moet weg’ naar het gelijknamige boek van Tom Lanoye, met Vlaamse kleppers als Peter Van Den Begin, Stany Crets en Bart De Pauw in de hoofdrollen.

Spice Girls
In de zomer van 1997 dient zich een nieuw buitenlands avontuur aan. Hij trekt naar Londen om de internationale filmdistributie van PolyGram onder zijn hoede te nemen. Als ‘senior vice president international distribution’ werkt hij mee aan de internationale filmreleases van onder andere ‘The Big Lebowski’ en ‘Notting Hill’ en gaat hij de boer op met Rowan Atkinson en The Spice Girls.
Na zijn Londens avontuur doet Verheyen opnieuw in België de kassa’s rinkelen. In 2000 gaat Vlaanderen overstag voor ‘Team Spirit’. Het succes van de film wordt verlengd met een sequel en een zesdelige serie op VTM.

Wonderland
Tussen al dat gefilm door laat Jan Verheyen zich opmerken in tal van radio- en televisieprogramma’s. Zijn eigenzinnige kijk op de wereld en zijn groot gevoel voor humor leveren hem een zitje op in panelprogramma’s als 'De Commissie Wyndaele', ‘Mannen aan de macht’, dat hij ook presenteert, en ‘De rechtvaardige rechters’. Voor ‘P-Magazine’ maakt hij de reportagereeks ‘Jan in Wonderland’, waarvan de beste afleveringen worden gebundeld in een boek. Hij is ook twee jaar gastheer van het TV1-programma ‘Aan Tafel!’ en op Kanaal 2 presenteert hij jarenlang het eigenzinnige filmprogramma ‘Film Night Special’, later herdoopt tot ‘Cult Night’.
In 2003 gaat Verheyen voor VTM werken; met Bert Geenen wordt hij er programmadirecteur. Samen bezorgen ze de zender een ware verjongingskuur door nieuwe gezichten als Dina Tersago en de broers Coppens aan te trekken. Ook andere prestigieuze projecten waaronder ‘De Kavijaks’ van Stijn Coninx en de reeks ‘Faits Divers’-films zien het levenslicht onder hun bewind. Na drie jaar besluit Verheyen opnieuw te gaan regisseren.

In 2007 – Verheyen heeft dan al zeven langspeelfilms op zijn palmares – staat de nieuwe VT4-serie ‘Vermist’ op stapel. Van deze glansrijke dramareeks over de Cel Vermiste Personen worden twee televisieseizoenen en een bioscoopfilm gedraaid.
Twee jaar later legt Verheyen zijn lat weer wat hoger. Met ‘Dossier K’ maakt hij het langverwachte vervolg op ‘De Zaak Alzheimer’ van Erik Van Looy. De internationaal opgezette film gaat in december 2009 in première en overschrijdt twee maanden later al de kaap van 400.000 bezoekers.

Vlaamse eisen
In 2010 laat Verheyen van zich horen met de romantische komedie ‘Zot van A’, en in 2012 debuteert hij als radiopresentator naast Christel Van dijck in het populaire (800 000 luisteraars!) Radio 2-zaterdagochtendprogramma 'En nu serieus'.

Het Vonnis
In 2013 komt ‘Het Vonnis’ in de zalen. Het is een rechtbankdrama over een man die na de dood van zijn vrouw en dochter het recht in eigen handen neemt. De film is een – zeer actuele – aanklacht tegen een verstard en wereldvreemd rechtssysteem en getuigt van een grote maatschappelijke betrokkendheid. Jan Verheyen verzorgde niet alleen de regie maar schreef ook het scenario. In de cast vindt u bekende namen als Koen De Bouw, Johan Leysen en Veerle Baetens. Ook deze film lokte in Vlaanderen 400 000 bezoekers, de derde Verheyen-film op rij die daarin slaagt. Hij staat nu met vier films in de Top 20 van de meest succesrijke Vlaamse films ooit.