De Insectenwerkgroep wordt geļntegreerd binnen de Zuid-West-Vlaamse natuur- en milieukoepel v.z.w. Daarmee is de Insectenwerkgroep de vijfde thematische werkgroep, naast de vogelwerkgroep, de zoogdierenwerkgroep, Mycologia en de plantenwerkgroep.

doelstellingen van de werkgroep

Met deze werkgroep willen een aantal insectenliefhebbers, die elkaar kennen van op het forum van de vogelwerkgroep, de koppen bij elkaar steken.
Hoofddoelstelling wordt het verzamelen van gegevens. Op het forum worden door vele leden grote hoeveelheden waarnemingen geplaatst. Deze waarnemingen worden doorgaans niet bijgehouden en gaan dus verloren in het archief van het forum. Bedoeling wordt, van een aantal insectenfamilies, de gegevens systematisch te verzamelen en bij te houden in een databank. Indien er voor deze insectenfamilie een nationaal project loopt (zoals voor zweefvliegen, lieveheersbeestjes, ...) worden deze gegevens dan doorgestuurd.
Wellicht is het opstellen van verspreidingskaartjes voor bepaalde soorten binnen de regio te hoog gegrepen. Een gebiedsdekkend onderzoek zou gewoon teveel werk vragen. Realistischer is het om voor enkele beter bestudeerde familiegroepen een statuslijst op te stellen.

Er worden ook een aantal activiteiten gepland. Onmiddellijk merken we op dat we voor ons eerste jaar niet te veel hooi op de vork willen nemen. Bovendien zorgen we ervoor dat we met onze activiteiten niet in het vaarwater komen van de lokale Natuurpuntafdelingen en natuurwerkgroepen. Dus geen “Insectenwandeling in Bergelenput”, maar wel enkele activiteiten die ‘gespecialiseerder’ zijn. Eventueel kunnen we voor een activiteit samenwerken met een lokale afdeling. We kunnen ook af en toe een inventarisatie van een bepaald gebied of een bepaalde soort organiseren. We plannen ook om af en toe een expert in een bepaalde insectenorde uit te nodigen, om onze kennis te vergroten. Het is onmogelijk om jaarlijks binnen onze activiteiten alle onderzochte insectenordes aan te doen, we zullen moeten keuzes maken voor dit jaar.

We verslaan onze activiteiten in Klimop. We stomen reeds een pagina klaar voor het volgende nummer. In het piekseizoen voor insecten mag je van ons wellicht ook regelmatig een digitale en rijkelijk geïllustreerde nieuwsbrief verwachten. Binnenkort komt ook onze website online. Uiteraard blijven we het forum van de vogelwerkgroep gebruiken als belangrijkste medium.
Het embleem van onze werkgroep ligt nog bij de ontwerper maar we kunnen alvast verklappen dat de penseelkever onze mascotte wordt.

De volgende functies werden binnen het bestuur toegewezen:

Voorzitter: Roeland Libeer
Penningmeester: Pieter Vantieghem
Secretaris: Free Claerbout
Archivaris: Ignaas Robbe
Bestuursleden: Johan Staelens, Jan Vanaeverbeke, Johan Hugelier, Tom Linster

Verder proberen we ook om voor elke insectenorde die we wensen te bestuderen, een verantwoordelijke op te nemen binnen het bestuur van de IWG. Deze verantwoordelijke verzamelt de gegevens die door waarnemers worden doorgestuurd en plukt waarnemingen van het forum. Voorlopig werden enkele families aan enkele bestuursleden toegewezen (zweefvliegen, nachtvlinders, libellen, lieveheersbeestjes, kevers, sprinkhanen). Er zijn nog heel wat andere groepen die wachten op een verantwoordelijke: bijen, hommels & wespen, waterkevers, mieren, spinnen (inderdaad, geen insecten), ...

Wie zich geroepen voelt om mee op de kar te springen door bijvoorbeeld een insectengroep op zich te nemen: niet twijfelen!
We hebben de indruk dat velen geïnteresseerd zijn maar afgeschrikt worden door vergaderingen en verplichtingen. We proberen echter volgens het model van de VWG te werken: zo weinig mogelijk vergaderen, en zo kort mogelijk, en een beperkt aantal activiteiten. Je hoeft ook helemaal geen expert zijn, dat zijn wij ook niet!
Ben je geïnteresseerd, stuur dan een mailtje naar Roeland (roeland.libeer@pandora.be) of meld het op dit forum! Je bent van harte welkom. We nodigen je dan uit op onze volgende vergadering, ergens eind december of begin januari. Djasse's lief heeft al beloofd taarte te bakken.
Je kan natuurlijk ook gewoon helpen door het verzamelen van waarnemingen en het doorsturen ervan naar de IWG-verantwoordelijke, of door het bijwonen van een IWG-activiteit! We werken ook niet met lidkaarten of ledenlijsten: ieder natuurpuntlid, dat af en toe waarnemingen doorstuurt of aan activiteiten deelneemt, is lid van de IWG!

 

Concreet beslaat 'onze regio' de volgende gemeenten:
Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Ingelmunster, Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Lendelede, Menen, Moorslede, Sint-Eloois-Winkel, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem.

 
Start | De werkgroep | Waarnemingen | Activiteiten | Links | Nieuws | Contact

Copyright © Insectenwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen