Wantsen (Heteroptera)

bouw
indeling
levenswijze

Bouw

De wantsen (heteroptera) behoren, samen met de cicaden en bladluizen (homoptera), tot de insectenorde van de halfvleugeligen (Hemiptera).

'Halfvleugeligen' verwijst naar de voorvleugels die vooraan verhard zijn (chitine bevattend) en achteraan vliezig en doorzichtig. De vleugels worden in rust plat over het achterlijf gevouwen en de vliezige gedeelten liggen achteraan over elkaar.
De wantsen beschikken over monddelen die vergroeid zijn tot een lange buis (het rostrum of snavel) waarmee ze plantensappen of bloed kunnen zuigen. In rust wordt deze tussen de poten gelegd.
Een ander kenmerk is het bezit van stinkklieren, die een vocht afscheiden dat meestal onaangenaam ruikt
(vandaar de Groene stinkwants).
Het halsschild (pronotum) is zeer groot, en het schildje (scutellum) is ook erg opvallend en bedekt soms het gehele achterlijf zodat de wants vleugelloos lijkt (zoals bij de pyamawants).

figuur : bovenaanzicht wants (plaats de muisaanwijzer op de verschillende namen)


 

kop

antennes

ogen

halsschild (pronotum)

schildje (scutellum)

voorvleugel (verhard gedeelte)

voorvleugel (vliezig gedeelte)

dij (femur)

scheen (tibia)

tars met klauwtjes (tarsus)

connexivum (zichtbare gedeeltes van de achterlijssegmenten)


figuur : rostrum bij Picromerus bidens

 


figuur : rostrum bij Acanthosoma haemorrhoidale
 


De kop kan, naast de 2 facetogen ook nog puntogen of ocelli bevatten. Het al of niet aanwezig zijn van ocelli kan een hulp zijn bij het zoeken naar de juiste familie van het diertje.

figuur : ocelli bij de zuringrandwants

De structuur van de voorvleugel kan helpen bij het determineren van een wants. Alle gevleugelde exemplaren bezitten een clavusnaad die de vleugel opdeelt in een clavus en het corium. Dit corium kan verder onderverdeeld zijn door naden zodat er langs de voorrand een embolium ontstaat en langs de achterzijde een cuneus (goed ontwikkeld bij de familie van de Miridae)

figuur : voorvleugel met enkel clavusnaadclavus
corium

 

 

terug naar boven

 

Indeling

terug naar boven

Levenswijze

terug naar boven