Nisyros

Vorige Start Omhoog Volgende

Nisyros_fotos

Nisyros is een klein vulkanisch eiland behorende tot Griekenland, deel uitmakende van de eilandengroep Dodekanesos. Het ligt zuidoost van het eiland Kos
 

Volgens geologen ontstaan in het Neozo´cum, het jongste tijdperk in de geschiedenis van de aarde ( tijdperk van de zoogdieren)
Het heeft een oppervlakte van 41 km▓, in zijn grootste dwarsdoor-snede van noordwest naar zuidoost slechts 8 km. De hoofd en havenstad is Mandraki. Verder zijn er nog een aantal plaatsen 

Nikia, gelegen op een hoogte van 450 meter, met zijn bekoorlijk dorpsplein

Pali, een aan de zee gelegen pitoresk vissersdorp

Emborios, het verlaten of spookdorp

Avlaki en Agia, in het zuiden gelegen dorpen van het eiland

De krater:

In de brede vallei / hoogvlakte zijn er 5 kraters, nl Stefanos tevens de grootste, Alexandros, Polivotis, Logothetis en Achilles.
Van de twee best zichtbare is de oostelijk gelegen ronde caldeira Stefanos de meest spectaculaire. Bij de afdaling in de 30 meter diepe krater ruik je de zwaveldampen, die vrijkomen uit de verschillende openingen. Je ziet her en der opstijgende waterdamp pluimen. De magmakamer zou ingestort zijn in het jaar 1522 waarbij de caldeira is ontstaan met een diameter van zowat 300 meter. In  1871 werd de vulkaan terug actief met het beven van de aarde en ontploffingen en uitstoot van rode en gele vlammen. Twee jaar later begon hij nogmaals te spuwen. Vanaf 1874 meldt men afname van zijn activiteit. In 1888 blies een 30 meter diepe schoorsteen van tenminste 25 meter, turfsteengruis uit, onder een sterke rookontwikkeling. Hier ging het al niet meer om een echte vulkaanuitbarsting, maar het naar buiten stuwen van waterdamp, koolzuur en zwavelwaterstof, typisch voor een vulkaan in rusttoestand. De laatste activiteit dateert van 1933, nl een aardbeving.

De hoogste top van Nisyros is de 698 meter hoge Profitis Ilias. Vanaf zijn top kijk je niet alleen in de krater, maar zie je bij helder weer de eilanden rondom, meerbepaald in de Ege´sche Zee 

Verblijf:
Als verblijfeiland is Nisyros bij toeristen praktisch niet gekend. Dagelijks komen er zowat 300 bezoekers naar het eiland, toeristen die meestal hun vakantie hebben op het groot buureiland Kos en met de boot overkomen.
Een bezoek per bus aan de krater en een bezoek in het centrum van Mandraki zijn de voornaamste activiteiten van deze toeristen.
Maar er kan ook enkele dagen gewandeld worden op Nisyros o.a. Anders Reizen biedt een achtdaagse reis aan naar dit eiland.

Wandelen op het vulkaaneiland Nisyros
zie mijn foto's 

 


Bij problemen met of vragen over dit web kunt u contact opnemen met [EmailProject].
Laatst bijgewerkt: 17 juin 2004.