Rony Rumes
Omhoog CUBA/C.RICA/ Pan'a HAÏTI / DOM. REP GUATEMALA MEXICO

Reden voor deze Midden Amerikaanse combinatie is de jetlag.  We plannen een reis naar verschillende interessante gebieden in deze regio zodat we maar eenmaal de jetlag moeten ondergaan.  Prioritair waren Cuba en Louisiana (USA). Daar je niet rechtstreeks van CUBA naar USA kan vliegen, was een noodzakelijke omweg via het weelderige Costa Rica aangewezen. En waarom niet 'en passant' even het Panamakanaal, dit bijzonder wereldwonder,  bezoeken ? 

Cuba, het laatste communistisch bastion met de langstlevende dictator ter wereld, opende onlangs zijn poorten voor toerisme. Cuba, het land van de suikerbaronnen en de sigaren, het land dat terug  aan het volk werd gegeven. Dat intrigeert.
Costa Rica, tropische regenwouden, werkende vulkanen en koffieplantages, een tamelijk vredig land in midden Amerika.
Panama, een vrijhandelsstaat vol met vrijbuiters, een land dat op de wereldkaart gebracht werd dank zij het Panamakanaal, ongelooflijk civiele constructie met veel uitdagingen...
Tenslotte Louisiana (USA), land van croco's, cajun, cotton en jazz,  met zijn magnetische pool New Orleans. Voor een bezoek amper enige maanden nà de orkaan Katrina...

Graag geven we U ons reisplan en -indrukken weer.

29 okt 2005.  SCHIPHOL - HAVANA (Martinair).
Logeren in vooraf gereserveerd hotel VEDADO in de businesswijk van Havana.
31 okt 2005. HAVANA
We internetten in nabije hotel NACIONAL (beroemd en berucht omdat maffiabazen daar in de 30-er jaren grote feestjes gaven).  Vandaar te voet naar Havana vieja maar niet langs de boulevard Malecon die beschadigd werd door orkaan Wilma.
Centrum van Havana moet mooi geweest zijn in tijd van suikerbaronnen.  70 jaar communisme heeft deze binnenstad echter totaal verwaarloosd. Het is werkelijk één ruïne van slecht onderhouden bouwvallige gebouwen, waarvan de gevels nog doen vermoeden hoe rijk deze stad ooit was.  Nu is het Unesco World Heritage.  Men zal er veel werk aan hebben.
Het is cynisch. Men verkondigt de glorie van het communisme en de stad is slechts attractief dank zij de puinen die de kapitalistische suikerbaronnen hier ooit hebben gebouwd.
Toch heeft Havana een spirit. Overal hoor je de salsa en meringue muziek. En kan je niet buiten de mojito apero.
Havana is ook Hemingway, american cars uit 60-jaren en camelbuses.
Het enge centrum van Cathedral, Plaza de Armas (kerkje en geschiedenisvolle ceibobomen) is al genietbaar . Maar van zodra je dit plein verlaat, calle Obispo of naar bodeguita del Medio (Hemingway), valt het verval je direct op. 
Keren te voet terug naar hotel via Prado en Malecon boulevard. Woeste zee.
1 nov 2005. TRINIDAD.
Missen bus bijna als gevolg van tijdsverschil 1 uur met België.
Bus is comfortabel (maar duur - in lokale termen genomen).
Logeren in Trinidad in oud koloniaal huis bij gepensionneerd advocaat en zijn zoon.
Onmiddellijk logementsformaliteiten vervullen ! 
Trinidad is een goed overgebleven voorbeeld van koloniale stad uit suikerbaronnentijd. Doet wat aan Antigua (Guatemala) denken. Loont de omweg. In de buurt Sta Lucia met graf Che Guevara.
2 nov 2005. TRINIDAD - HAVANA - VIÑALES (NW)
Viñales, in de bergen (nw van Havana) is een verademing. Mooie vallei. Tabaksplantages.
3 nov 2005. VIÑALES
Dagexcursie te paard in de omgeving. 
Leuke contacten. Bezoek aan tabaksplantage. 
"Olifantenruggen bergen ".
Lekker eten klaargemaakt door onze gastvrouw.
4 nov 2005. HAVANA
Terug hotel Vedado. Discussie over reservering. Krijgen gelijk én de presidentiële suite als compensatie...
Havana, souvenirs en winkelen.
5 nov 2005.  CUBA - PANAMA City
Opmerkelijk, in tegenstelling tot grenscontroles in andere landen ging het hier in Panama vlot vooruit. Je merkt direct de mercantiele en vrijhandelsgeest in dit land. Hier wordt handel gedreven. En in dollars. Al hebben ze een eigen munt.
Panamesen zijn blijkbaar trots op hun land. Aan elk huis, elke auto is hun rood-wit-blauwe vierkantjes vlag te vinden. Ik zal dit vlaggetje niet vlug vergeten.
We hadden verblijf geboekt in een resort Avalon aan de rand van het regenwoud in de omgeving Panama city. De eerste dag hebben we daar al wat van genoten.
6 nov 2005.  PANAMAKANAAL
We huren een auto met chauffeur en gids. Maken tochtje in Panama city (deels afgesloten door bezoek president Bush) en la ciudad vieja.  Aan de Pedro Miguel sluizen en Gatun Locks zien we duidelijk hoe de doortocht van een "panama" boot werkt. Indrukwekkend.  Dit geldt ook voor de bouw van het kanaal en de waterhuishouding van dit complex. Echter blijven er nog veel economische en ecologische problemen op te lossen. We nemen nog een kijkje in Colon (vrijhandelsstad aan de Pacific) en de koloniale havenstad Portobello. Vergane glorie en bedevaartsoord voor zwarte Christus.
7 nov 2005 . PANAMA - COSTA RICA - San José
In vergelijking met Panama city lijkt San José een provinciestadje  midden tussen de bergen. Stadsbezoek was vlug afgerond. Veel déjà vu en echo. 
8 nov 2005.  FORTUNA - ARENAL VULCANO.
Met busje naar Fortuna door regenwoud. Overal groen en dampende wouden na regenbui. Ozon in de lucht.
Verblijf met zicht op Arenal, derde grootste nog werkende vulkaan ter wereld.
Geleide wandeling in regenwoud. Veel vogels (toekans) , en verschillende aïs (luiaards). In wouden opvallend veel bromelia, waterhoudende en -regulerende planten in symbiose met bomen. Het regenwoud , - drie verdiepingen -, begint zich aan ons te ontplooien. Drie leefniveau's, parasieten, luchtwortels en lianen...
Bij valavond kunnen we de rode lavaslierten van de vulkaan zien. Maar nog op veilige afstand. Gevaarlijk. Een plotse eruptie is niet uitgesloten en de moment dat je het ziet, zijn de hete gassen al op de plaats waar je bent en kunnen  je longen verbranden. Busjes blijven staan met draaiende motor, klaar voor onmiddellijke evacuatie.
's Avonds boeken we in Tabacon Hot Springs. Stoeien in water van 39° C. Leuke afsluiter.
9 nov 2005. MONTEVERDE en PUENTES COLGANTES.
Met busje door weelderig binnenland , met boot over Arenal meer, archislechte wegen naar Monteverde. Onderweg koffieplantages in de mist.
Stadje lijkt op skioord in dooiperiode. Overal slijk en modder. Logeren in lodge  Rustic. Lokale menu met bonen (gallo pinto). In namiddag naar regenwoud met hangende bruggen (puentes colgantes) in toppen van bomen. Adembenemend. Vanop de bruggen kon men de bodem slechts gissen. Kruisen regelmatig canopybanen. Panoramisch uitzicht op de Pacific bij ondergaande zon.
10 nov 2005. SAN JOSE
Kuieren in parken en straten van San José. Museumbezoek. Regen, alsmaar regen.
11 nov 2005.  Omgeving San José.
Nemen bus naar CARTAGO, eerste hoofdstad van Costa Rica. Cartago herbergt bedevaartsoord (kathedraal) van Madonna de los Angeles. Kathedraal is originele constructie met veel hout. Legende van herderinnetje is begin van pélérinage.  Proeven plaatselijke gastronomie  (tortilla's en guacomolo).
12 nov 2005. REGENWOUDEN
Nu we de weg kennen om op eigen kracht te boeken en ons te verplaatsen, nemen we de bus naar nationaal park Brantio Carillo. Wandelen op eigen houtje door regenwoud, door rivieren en bospaadjes. Avontuurlijk.
Sluiten dag af in restaurantje in San José.
13 nov 2005. COSTA RICA - LOUISIANA (USA)
vervolg van de reis 13 nov - 20 nov in Louisiana, Mississippi, Tenessee, Arkansas, klik hier.
 

    e-mail: rony.rumes@pandora.be