Rony Rumes
Omhoog KAARTEN AZIE NOORD AMERIKA MIDDEN AMERIKA ZUID AMERIKA AUSTRALIE/NZ AFRIKA EUROPA EUROPA EILANDEN

Op deze pagina vermelden wij die bezochte Europese eilanden die door hun aard en ligging, vermeldenswaard zijn.  

MALTA is een strategisch gelegen eiland in de Middellandse zee. Malta is een thuisbasis van de hospitaalridders, die tijdens de kruistochten geholpen hebben de Moren tegen te houden in hun veroveringen van Europa. Malta kent meerdere voorhistorische tempels gewijd aan de oergodin. Opmerkelijk zijn de 300-tal barokkerken die wedijveren 'om ter schoonst'. De derde n vierde grootste koepelkerk van Europa staan op Malta en Gozo. De hoofdstad Valletta is een juweeltje. Alle bustransport gebeurt met blinkende vehikels uit de 50-jaren en vroeger.

KRETA
Kreta
is een Grieks eiland in de Middellandse zee. Kreta is beroemd geworden om haar hoogbeschaafde Minoische cultuur, het paleis van Knossos, de doolhof met de Minotaurus en de sage van Theseus en de draad van Ariadne. Bezoek aanbevolen in het tussenseizoen. Pittoreske havens, goede musea, oude kloosters. 

MADEIRA, actieve wandelvakantie.
Madeira,
het Portugese bloemeneiland, ligt op de hoogte van Marokko. De reis werd geboekt via Sunjets. Om het eiland grondig te bezoeken is autohuur onontbeerlijk. Het eiland is een grote heuvel omgeven door stranden. Weersomstandigheden zijn steeds anders op verschillende plaatsen van het eiland. Het binnenland is meestal vochtig (wouden in de bergen). Opmerkelijk en typisch voor Madeira zijn de levada's, - 1000den km kleine kanaaltjes (50 cm breed)  die vanuit de bergen de vlakte irrigeren. Door het geleidelijk verval van de kanaaltjes, is het aangenaam wandelen langsheen deze frisse waterwegen. Al is dit niet altijd zonder gevaar. Tenslotte, Madeirawijnen (productie door verhitting !) zijn wereldberoemd.  De keuken kent een zeldzame vis 'espadon' , geen zwaardvis maar een diepzee roofvis die er uitziet als een dikke paling met wanstaltige kop. Alleen gekend in Madeira en Japan. Smaakt als succulente melktong. Heerlijk.

CYPRUS
Een weekje Cyprus werd volledig geboekt via internet. Autohuur en overnachtingen via agrotourisme. Met de auto zowel in Grieks en Turks Cyprus. (Bijkomende verzekering voor Turks gedeelte) . Grensovergang in Nicosia is zeker doenbaar maar wordt niet gepropageerd. 
Dus ascertief navragen.  Ga ook naat het uiterste puntje in het Noordoosten.  Turtle beach en onagers in het woud.

Turks gedeelte is minstens zo mooi als zuiden.  Avontuurlijke, maar primitieve overnachting in Hassans Turtle Beach, in de NO punt van het eiland. Schildpadden die eieren komen leggen. Wilde ezels (onagers) in de bossen op meest noordoostelijke punt. 

 

TENERIFE
In Tenerife is het altijd zomer . Gemiddeld 25 30 naargelang het seizoen. Tenerife boeken doe je voor een verwenvakantie. Niets doen en lekker eten en bediend worden. 
Toch zijn er leuke dingen te zien op dit eiland.
Al was het maar de opera van architect Calatrava in de hoofdstad Santa Cruz.

GIBRALTAR
Hoewel nog een Britse kroonkolonie, is de overdracht van deze kroonkolonie aan Spanje vrij nakend.
Maar zolang er nog apen rondlopen op deze rotspunt, is men nooit zeker .../....

SICILIE
Dit eiland hebben wij twee vakanties helemaal rondgereden.  
Er is heel wat van onze oude beschaving te zien. 
Merkwaardig is de zeetemperatuur ten noorden en zuiden van Massalla (Westpunt Sicilie). 
                      SARDINIE, 
                     
daarentegen, is ons helemaal zo niet bevallen. 
                       Zeegels in het water en onverwacht dure restaurants hebben ons verblijf daar grondig verpest.

CORSICA
 
De maquis in brand ! Niet zo 'n aangenaam schouwspel. 
 Maar de wilde varkentjes in het binnenland hebben veel goed gemaakt.   

 

Jersey en Guernsey, bloemeneilanden. Toch weer anders en met eigen munt.
In tegenstelling tot UK eiland, hier wel lekker eten, vooral als het vis (krab) betreft.

 

    e-mail: rony.rumes@pandora.be