Rony Rumes
Omhoog JAPAN CHINA INDONESIE INDIA/NEPAL SRI LANKA FILIPPIJNEN THAILAND VIETNAM/Cambodja

De gemeente Edegem heeft sinds 1990 een samenwerkingsproject met KONDA REDDY (AWARE) in Andrapradesh, INDIA en CALCUTTA RESCUE (Jack Pregger), Calcutta, INDIA. Tijd om zelf met een delegatie van de werkgroep OS- Edegem, een kijkje te gaan nemen. Reisorganisatie Raptim.
Om het deprimerende van de Indiase Hindoementaliteit van ons af te zetten, hebben we de Hindoebeleving in NEPAL willen meemaken. Een ware opluchting. Van het broeierige India naar het luchtige bergland Nepal aan de rand van de hoogste bergtoppen ter wereld.../...

Indrukken:

India was voor ons, van alle buitenlandse reizen, de grootste cultuurshock.
De hindoegodsdienst (predestinatie, reÔncarnatie, de karma, kastestelsel, paria's ), tesamen met de verstikkende warmte en verslindende moessons, maken dat de mens eerder constant fatalistisch leeft met de dood als enige focus. Een lijdzaam en deugdzaam leven brengt via de dood immers verlossing naar een beter leven.
India, de armoede en het lijden kan je niet begrijpen met westerse normen.  Enig medeleven en de onmogelijkheid dit leed te verzachten, deprimeert je zodanig dat je er zelf onder lijdt.  Veel beter kan je helpen door dit leven en lijden realistisch te aanvaarden en vandaaruit ontwikkelingssamenwerking te ontplooien.
Van zodra je op Indische bodem landt, komen geuren en kleuren je reeds tegemoet. Dit is een andere wereld. Onmiddellijk word je gegrepen door dit exotisme, zijn bonte schoonheid maar ook de rottende geur van het vergankelijke leven.
Zelf auto rijden in India is aansturen op zelfmoord. De verkeershandeling is totaal afhankelijk van de bedrevenheid van de chauffeur, zonder reflex naar verkeersregels. Elke kruising met een tegenligger is een uitdaging om wie het langst op de verharde baan blijft. Rijden in het donker gebeurt zonder lichten of amper knipperen met de lichten en dan nog inhalen in een linkerbocht.  Slecht geladen vrachtwagens zijn een constant levensgevaar.../...
Naast de verkeers(on)veiligheid, is de veiligheid tegen kleine criminaliteit wel bestaande. Behalve in oproergebieden (Moslims-Hindoes-Sikhs of India-Pakistanconflicten). Om reden van hun godsdienst zullen IndiŽrs niet gauw tot criminaliteit overgaan. Hoewel minimum veiligheidsregels altijd een waarborg bieden.
Het is aan te raden, vooraleer India aan te doen, je degelijk te informeren over de verschillende godsdiensten en hun beleving in het dagelijkse leven

Reisoverzicht:

20 nov 1992. BRUSSEL - FRANKFURT - DELHI - BOMBAY (Lufthansa - Air India)
In Mombay, op weg  van de internationale naar nationale luchthaven, rijden we langs kilometerlange slums en bidonvilles. Armoede en bedelaars alom.
21 nov 1992. BOMBAY - HYDERABAD (Midden India).
Boeken in hotel Golkonda.
Lunchen met de mensen van AWARE.
AWARE is een letterwoord van een beweging die de verbetering van lagere klassen in rurale omgeving nastreeft. De beweging is gesticht door sir Madhavan, van adellijke afkomst, die tijdens zijn studies in Londen bewust wordt van de ondraaglijke armoede in zijn land en hieraan iets  wilde doen. Met zijn kapitaal stichtte hij Aware.
Aware engageert zich dus in dorpen om het lot van de inwoners via democratische besluitvorming te verbeteren. Na ca. 10 jaar zal de beweging in de dorpen weggaan: AWARE will go, awareness must stay.
Aware voorziet ook in ontvoogdingsprogramma's voor vrouwen en leert hen zelfstandig leven.
Maar vooral spitst de werking van Aware zich toe op de vrijmaking van bounded labourers. Loonslavernij, wat wettelijk niet meer mag, maar in de praktijk nog steeds bestaat. Aware tracht met de hulp van 'barefoot lawyers' en de hele dorpsbevolking, deze bounded labourers vrij te pleiten, wat steevast leidt tot gevaarlijke conflicten met de heersende landlords. Op tien jaar tijd hebben zij  meer dan 1 miljoen mensen vrijgekregen en een zelfstandige arbeid bezorgd.
22 nov 1992. HYDERABAD
Met een delegatie van Aware en het NCOS, bezoeken wij enkele dorpen die Aware, in hun lotsverbetering begeleidt.
De blijde intocht is steeds goed voorbereid. Bloemenkransen voor bezoekers, de bindi/tikka op het voorhoofd, mooiste en fraaiste kleding (waar bewaren zij dat toch in deze schamele hutten ?), festiviteiten alsof de koning langskomt, getuigenissen van de Aware - invloed, lunchen in halfduister op de grond met bananenbladeren als bord, rijst, stukje vlees, yughurt, groenten en fruit.
Projecten van waterputten, vrouwenemancipatie, vooravond van proces vrijpleiting 15 bounded labourerjongeren (aangrijpend).
Overnachten in Badrakalan, in bungalow met zicht op heilige Godavaririvier, nabij de tempel van Rama.
' s Nachts bezoek van ratten. Tja.
23 nov 1192. BADRAKALAN
Onder begeleiding van Aware naar hospitaal van hun organisatie. Met de (lekkende) hospitaalboot de Godavari op naar aanliggende Konda Reddydorpen. We maken kennis met de werking van de hospitaaltussenkomst in deze dorpen. CeremoniŽle ontvangsten in elk dorp. We leren de huizenbouw van leem en mest en het weren van boze geesten met stenen cirkels en versiering rond de huizen. Naargelang de duurtijd van invloed van Aware zie je verbetering in de status en ontwikkeling van de dorpen; moestuinen, waterpompen, mandenvlechterij, vee- en varkensfokkerij.../... Heel anders dan in de meer onherbergzame wouddorpen waar Aware pas is aangevangen. Snikheet.
24 nov 1992. BADRAKALAN
's Middags bezoek aan de Ramatempel; bedevaartsoord waar nu juist het huwelijk Rama - Sita wordt gevierd.
Krijgen VIP behandeling op blote voeten, maar zijn er toch niet gerust in. We moesten ritueel een ongekookte soep drinken. Tja. Bingo, maagkrampen.../...
Met jeep door de brousse naar afgelegen Konda Reddystammen. Heel avontuur. Hier waren de mensen niet gewend aan bezoek. Zeer primitief. Er is nog veel Aware werk.
's Avonds weer rattenbezoek in bungalow. Bewogen nacht.
25 nov 1992. HYDERABAD
Tocht door schilderachtig landschap.  Hyderabad en omgeving. Mongoolse paleizen, moskeeŽn, Golkondafort.
26 nov 1992. CALCUTTA (via Orissa)
Opgewacht door Herman Vandervelden, Edegemnaar en medewerker aan Calcuttaprojecten.
Hotel Hindoestan.
27 nov 1992. CALCUTTA
Project Calcutta Rescue. Initiatief van Dr Jack Pregger. Een ambulante kliniek op de stoep van Middleton Row, een van de drukste straten van Calcutta. De kliniek moet elke nacht terug afgebroken worden en 's morgens terug opgebouwd.
Enorm succes . Het toont duidelijk het falen aan van de (lege) officiŽle klinieken. Dr Pregger kampt soms met officiŽle tegenwerking. Dit project van ambulante ziekenzorg kunnen we met Edegem in de geest van ontwikkelingssamenwerking niet echt steunen, wel hun initiatief voor de opleiding van adolscenten in de weverij. De  ter beschikkingsstelling van weefgetouwen voor opleiding en productie van linnen met verzekerde afzet is een verdienstelijk project met sociaal rendement.
Met jeep naar de weverij van Caming. Onderweg doen we een  indruk op van de Nimtala -Gat straatkliniek naast het crematorium aan de Ganges. Nemen kijkje in een school van CR, gevestigd in gewezen bordeelgebouwen.
In Caming, in vol moslimgebied, krijgen we uitleg van weverijproject. Drie weefgetouwen. Opleiding duurt 6 maand. Verzekerde afname van linnen. Werkgarantie van afgestudeerden = inkomen voor een heel gezin.
28 nov 1992. CALCUTTA - VARANASI
Zeer vroeg opstaan. Wandelen te voet door straten van Calcutta naar het hoofdhuis van zuster Mother Theresa.. Onderweg buitenslapers en stervenden. Wasbeurten aan hydranten.
Rondleiding in klooster, stervensbegeleiding. Nemen deel aan heilige Mis in aanwezigheid van Mother Theresa. Bijzonder evenement. De knielende nonnetjes met kleine blote voetjes, vormen een erotisch beeld.
Na de mis city tour.  Regeringsgebouwen, Victorian Memorial, Jain tempel, William's Fort , Ugli - zijarm van de Ganges- en uiteraard Middleton Road met de, in de goten, aanschuivende rijen patiŽnten voor de "barefoot medecins". Onze (officiŽle) gids ontkent het bestaan van de straatklinieken, zelfs als ze het met eigen ogen ziet.../...
Opvallend is ook het georganiseerde leven op de vuilnisbelten van Calcutta (zoals Smokey Mountains in Manilla).
Vlucht naar Varanasi (Benares).
29 nov 1992. VARANASI
Stadsrondrit en Mother Indiatempel. Saddhoe's aan Ramatempel.
Een stil moment aan de 15 brandstapels,Burning Gats aan de Ganges .
30 nov 1992. VARANASI
Zeer vroeg op voor eerbetoon aan de heilige Ganges. We plaatsen kaarsverlichte bloemen in de rivier. Sfeervol in opkomende zon. Baders bij de Gats. 
Lijkverbranding. Gouden tempel en moskee. Verblijven de hele dag in deze buurt om dit schouwspel mee te maken. 
Moeilijk te vatten.
1 nov 1992. VARANASI
Met fietsriksja naar de stad. Winkelen.
Geplande vlucht naar Kujaraho (erotische) tempels wordt afgelast. Piloot waagt het niet te landen in de heersende mist. Beslissen in Varanasi te blijven in 5 sterrenhotel, op kosten van Indian  Airlines. Ontspannen dag.
2 nov 1992. AGRA
Na transportperikelen geraken we toch in AGRA, Hotel Mumtaz.
3 nov 1992. AGRA - JAIPUR
Zeer vroeg op voor een bezoek aan de Taj Mahal. Ontroerend mooi.
Automatisch volgt een bezichtiging aan Agrafort, waar de verdrietige grootmogol in verbanning, het mausoleum van zijn geliefde vrouw nog kon aanschouwen.
De reis wordt verder gezet richting Jaipur, the pink city. Onderweg Fathepur Sikri fort , indrukwekkend bouwwerk 17e eeuw, herbergde toen 8000 man.
4 nov 1992. JAIPUR
Mooie stad. We staan versteld van de variatie van transportmiddelen. Kamelen en olifanten naast bussen en riksja's voor het rode licht !
Belangrijke stop bij the Red Fort, woonplaats van de huidige Maharadjah. Schommelen fort binnen op een olifantenrug. Machtig bouwwerk.  
City palace, Observatorium voor Astrologie, Paleis der Winden.
Winkelen in het centrum. IndiŽrs spreken vloeiend Spaans  !
5 nov 1992. NEW DELHI
Langs de dodenweg naar New Delhi. Overal omgevallen camions.
Intrek in hotel Siddharta. City tour langs regeringsgebouwen uit Britse koloniale tijd. Delhi en New Delhi.
Ruines van moskee met in het centrum ijzeren een gelukspaal. Wie met beide armen achter de rug de paal kan omarmen, heeft geluk, (Ik niet !).
Graf van Gandhi. Serene aangrijpende sfeer.
Sluiten de dag af in de winkelstraat Jan Path.
6 nov 1992. KATHMANDU - NEPAL
Afscheid van onze vrienden die terug naar BelgiŽ vertrekken. Wij vervolgen onze weg naar Nepal.
Vlucht is spectaculair. Langs de Himalaya bergrug en dan plotseling laverend tussen de mistige bergen met af en toe vlakbij een bergwand links en rechts in de mistflarden. Wij waren blij te kunnen landen op de vlakte van Kathmandu.
Hotel Narayani met zicht op Himalaya. Een beetje ski-oordachtige omgeving. Veel frisser.
7 nov 1992. BHAKTAPUR
Opvallend mooi Newar houtsnijwerk. Durbansquare bestaat uit tempels, tempels, pagodes, pagodes.... 
Hier heeft iedereen zijn eigen godje. Mijn voorkeur gaat allang naar Ganesha.
Pashupatinah aan  Bogmatirivier.  Lijkverbranding van dichtbij. Rijen tempels van Yoni's en Lingams.
Budannath stoepa.
8 nov 1992. KATHMANDU
Wij wensen levende kindgodin Kumari te aanschouwen. Ze slaapt nog, maar we zien ze later wel.  Ze blijft godin tot eerste menstruatie. Dan terug naar familie. Huwt nooit. Haar verdere leven is een ramp. 
We bezoeken stoepa's buiten de stad. De beroemde Swayambunnath. "Om Mani Padme Hum" .
City tour Patan. Tibetaans vluchtelingenkamp en tapijtweverij. Kalitempel met bloedoffers.
9 nov 1992. PATAN 
Koninklijk Paleis. Kuieren rond in het centrum. Souvenirs en aankopen.
10 nov 1992. KATHMANDU
Durbansquare en omgeving.
11 nov 1992. HIMALAYA - MOUNT EVEREST
Zeer vroeg op voor mountain flight rond de Mount Everest. 
Moeten wachten tot opgeklaarde hemel. 
Vlucht met Dornier om 11 uur. Goed zicht ook langs cockpit.
Rond de Mount Everest. Een beetje misselijk van filmen. Krijgen brevet.
Kopen zijden tapijt in Patan.
12 nov 1992. DELHI
Door aanhoudende rellen tussen moslims en hindoes over een betwiste tempel/moskeeplaats, zijn we van vliegtuig gewijzigd en gaan terug met Nepal Airlines. Terug in Delhi = rusten.
Namiddag naar Jan Path om laatse souvenirs te kopen.
13 nov 1992. DELHI - BRUSSEL

 

    e-mail: rony.rumes@pandora.be