Rony Rumes
Omhoog JAPAN CHINA INDONESIE INDIA/NEPAL SRI LANKA FILIPPIJNEN THAILAND VIETNAM/Cambodja

Indonesia, de grootste moslimstaat ter wereld, duizenden eilanden; zon, zee en zand over een oppervlakte groter dan de VSA. Een zachtaardige bevolking, een enorm aanbod van groenten en fruit. Alleen de idee al is een uitnodiging. Mocht ik mij een hemel op aarde voorstellen, het zou een vijfsterrenhotel zijn in IndonesiŽ. Vakantieland bij uitstek.

Eerste indrukken:

Juist zoals voor de meeste ZO-Aziatische landen, is over het algemeen de criminialiteit laag (-op enkele speciale aanslagen na-). Men heeft een veiligheidsgevoel, al mag men de elementaire veiligheidsregels nooit overboord gooien.
De Aziaat (vooral ZO Azie) is zeer vredelievend en minzaam. Zijn cultuur voorziet geen brutaliteit of harde woorden. De Europeaan die denkt zijn zin te krijgen met schimpen, vloeken en brutaliteiten, staat vlug alleen. De IndonesiŽr weet hier niet mee om te gaan en vlucht weg. Soms lacherig om zich een houding te geven.
IndonesiŽ, vooral de kalmere eilanden, is vakantieland bij uitstek. Comfortabele accomodatie in een prachtig land met overvloed van eten en drinken. En nog betaalbaar ook.
Onze reis werd geboekt met BEST Tours. Voordeel is een betaalbare basisformule met daarboven op een keuze van facultatieve uitstappen. De basisformule is zeker aan te raden. De facultatieve uitstappen zijn duur (inkomsten van de gids). Veel uitstappen naar klassieke bestemmingen kan je zelf ter plaatse veel goedkoper boeken. Sommige uitstappen vergen een actieve inbreng van de gids (vb. begrafenisdeelname of private grafbezoeken); een organisatie die jezelf niet op dezelfde wijze  kan realiseren. Dan krijgt de uitstap de voorkeur.

Reisverslag (Sulawesi, Java, Bali, Lombok)

3 jan 2002. BRUSSEL - SINGAPORE (Singapore airlines , my favourite !)
Snel bezoek aan de stad Singapore (kenden we al).  Hotel Concorde. Hop-on, hop- off bus. Orchard Road voor bestelling electronica. Mooie eindejaarsversiering.
4 jan 2002. SULAWEZI
Landing in Ludung Padang (Makassar). Krijgen inzicht in Tana Toraja cultuur. Een cultuurshock.
De bevolking van Sulawezi is  voornamelijk animistisch. Na de dood moet het lichaam plechtig begraven worden. Pas dan kan de anima (ziel) het lichaam verlaten en kan de ziel eeuwig in vrede verder leven. Bij de dood worden dus de lichamen (soms maanden, jaren) bewaard, gemummificeerd, totdat het grote volksfeest van de begrafenis, in aanwezigheid van de gehele familie- en kennissenkring, kan plaatsgrijpen . Na de begrafenis betekent het lichaam niets meer. De lichamen worden opgestouwd in grotten, soms tegen de rotsmuur opgehangen, tot ze helemaal vergaan. De grotten worden beschermd door Tau Tau's, grote houten poppen met werkelijke gelaatsuitdrukkingen van overledenen, de ene arm opgeheven, de andere zijdelings uitnodigend.
De meest ontroerende waarneming  is de levensboom. Gestorven babies worden in een uitgehakte holte van zulke boom gestoken, met schors afgesloten en groeien mee in de broodvruchtboom in de hoop dat de volgende baby zo groot en sterk mag zijn als een boom. Op plekken waar zulke bomen staan, heerst een indringende serene en intieme sfeer.
Tana Toraja's hebben een opvallende wooncultuur. De woning ondersteunt een enorm dak, symbool van een boot waarmee ooit de voorvad'ren hier zijn geland.
5 jan 2002. SULAWEZI
We maken trip op het eiland (facultatieve excursie) langs verschillende Toraja dorpen (Lemo, Makkala, Suwaya.../...)
Krijgen de gelegenheid begraafplaatsen te bezoeken in rotsen in open veld. Wakende Tau Tau's van verre te zien.
Koningsgraven met TauTau's.  Babygrafjes in broodvruchtbomen. Om stil van te worden.
Prachtige landschappen, terrascultuur, rijstvelden. Heerlijk eten.
6 jan 2002. SULAWEZI
Verder verkenning van het eiland. Bori menhirs, Palawa (een Tongkanondorp).
Ontmoeten verschillende families die in huis, soms maanden,  nog een (gemummificeerde) afgestorvene opgebaard hebben liggen. Wij mogen deze overledenen begroeten. Elke dag worden deze mummies bezocht en eten gebracht alsof zij nog leefden. Tot de dag van de begrafenis. Daar zulk feest zeer kostelijk is kan dit voor de familie maanden duren eer zij dit kunnen organiseren.
Begraafplaatsen bij Maranti en Ketekesu. Eten in Celebesrestaurant.
7 jan 2002. BALI
Via Makassar naar Denpassar.
8 jan 2002. BALI - JAVA
Bali is overwegend hindoe. Andere cultuur. Vreedzame mensen. Prachtig eiland. 
Overtoeristisch langs mondaine westzijde.
Nemen vlucht naar Yogjakarta. Aankopen op Malioboro road.
's Avonds met paard en kar de stad in. Lunchen met  Ramayana openluchtvoorstelling. Prachtig.
9 jan 2002. JAVA - BORUBUDUR
Boeken met lokale 'Java'tours een excursie naar Borubudur. 
Ik heb met mijn buikje veel succes bij de Indonesische schonen die onze excursie meemaakten. Ik moest met alle meisjes mee op de foto. Tja.
Borubudur , world heritage. Bijzondere tempel. Veel legendes. Geheel valt wat tegen.
Kiliurang Mountain Resort, Merapi woestijn.
Bezichtigen Prambanan tempelcomplex in stortregen.
Overnachten in Yogjakarta sheraton
10 jan 2002. JAVA
Kratoupaleis van de sultan. Groot gamelanorkest aan het musiceren. Enig.
Krijgen gelegenheid schaduwpoppenvoorstelling mee te maken.
Namiddag met plaatselijke 'taxi' naar Parangritisbeach; legendarische plek van de zeekoningin.
Op de terugweg, nog vlug even een kijkje in wajangpoppenfabriek. Vallen zonder benzine. A la guerre, comme ŗ la guerre.
11 jan 2002. BALI
Nog even een kijk in waterpaleis van de sultan. Vergane glorie.
Namiddag naar Bali. Mooi hotel Bali hotel Sanus aan de Oostkust. Genieten van hotelaccomodatie.
12 jan 2002. BALI
Gaan met groep mee naar houtbewerkingsmagazijn.
Besakitempelcomplex. Klimpartij bij 40į C op heilige berg. Moordend. Toch prachtig uitzicht. Tempel betreden betekent betalen. Opletten voor 'uitnodigende' monniken.
Excursue is lunch inbegrepen, maar de supplementaire drank is veel te duur.
13 jan 2002. BALI
Met lokaal transport naar stadje. Bestellen kostuum. Op drie dagen klaar !  Souvenirs kopen.
Lunchen seafoodplatter met lobster.
Namiddag met groep naar Vleermuizentempel. CeremoniŽle intrede, maar ongelooflijke stank. Voor mensen onmogelijk om in de grotten te gaan (slangen). Bron van legendes.
14 jan 2002. BALI
Strandwandelingen langs grote somptueuze hotels. Dit is de hemel op aarde !
15 jan 2002. LOMBOK
Senggigi Beach hotel. Afzonderlijke bungalows. Exotischer kan het niet.
Overwegen van te boeken naar COMODO, Varaneneiland. Maar niet met boot over woelige zee. En met vliegtuig zou de vlucht gaan over Denpasar. Verplicht ťťn nacht te verblijven op Comodo. Wat ingewikkeld en duur. Zal voor een volgende reis zijn.
Volgens geologen zou de oceaan tussen Bali en Lombok bestaan uit twee tegen elkaar botsende watermassa's. Daarom hevige zee.  Indonesia is gevormd door de continendrift van de eilanden tussen Azie en Australia. De eilanden ten westen van Lombok zouden zijn losgekomen van Aziatisch vasteland. Lombok en de oostelijkere eilanden komen van de Australische continentendrift. Dit zou merkbaar zijn aan fauna en flora, die op beide eilandengroepen oorspronkelijk totaal verschillend waren. 
16 jan 2002. LOMBOK
Eilandrondrit en bezoek dorpjes. Genieten van hotelaccomodatie. Lekker eten. Doen souveniraankopen op strand.
17 jan 2002. LOMBOK
Gaan snorkelen op Gili Mono eilanden. Mooie onderwaterzichten. Passieve dag. Lekker eten.
18 jan 2002. Terugvlucht LOMBOK - SINGAPORE - BRUSSEL.
 

    e-mail: rony.rumes@pandora.be