Rony Rumes
Omhoog REIZEN STRIPS KOKEN KOFFIE

KAARTEN
AZIE
NOORD AMERIKA
MIDDEN AMERIKA
ZUID AMERIKA
AUSTRALIE/NZ
AFRIKA
EUROPA
EUROPA EILANDEN

Sorry, your browser doesn't support Java(tm). Reizen is een deel van ons leven geworden.
Het begon met skivakanties. Wij hadden het geluk dat we een kleine camper konden benutten van onze schoonzus. Achteraf hebben we deze camper overgekocht en hem voor alle reismogelijkheden benut. Dit kwam zeer goed uit met kleine kinderen. Mits een goede reisindeling konden zowel de kinderen als wijzelf van elke reis optimaal genieten. Kinderen konden trouwens in de camper overdag slapen naar believen. Dit liet ons toe grotere afstanden te overbruggen zonder dat dit een probleem schiep.

globe.gif (2702 bytes) Zo hebben wij heel Europa reeds rondgereisd. Van het verre Noorden in Zweden en Noorwegen tot het mogelijke Zuiden - Woestijngebied onder Marrakech in Marokko, van het uiterste Westen in Portugal tot het oostelijkste gebied in Polen, zelfs Rusland (Sint Petersburg) en Midden Turkije (Cappadocië) .

sunset.gif (17211 bytes)

europa.jpg (44715 bytes)Nagenoeg alle Europese landen met hun bezienswaardigheden hebben wij kunnen bezoeken, met uitzondering van Groenland, Ijsland en Albanië.

De eerste VW-camper was van 1981, maar werd zeer goed onderhouden (bijna alle vitale delen zijn reeds vernieuwd) en komt nog steeds door de controle zonder één gaatje.
De kilometerteller wees reeds over de 500 000 km aan.
Je moet niet vragen hoe wij aan dit karretje gehecht waren.
Inmiddels hebben wij deze VW overgedragen aan onze jongste zoon voor verder avontuur.... Die heeft hem helemaal terug opgepoetst. Helaas, tijdens zijn vakantie in Italië (2003), werd de camper gestolen in Rome...

In het jaar 2000 hebben wij beslist een nieuwe mobilhome te kopen, die ons toeliet om zeker met vier personen, uiterst comfortabel te kunnen reizen. Hieraan gaat een lange prospectietijd vooraf. Heel Vlaanderen hebben wij zo fiat930c.jpg (28005 bytes)afgestruind. Aanvankelijk dachten wij aan een compact model,, type 'James Cook-Mercedes'.fiat970c.jpg (20323 bytes)  
Maar de prijs/comfortverhouding ligt hiervoor te moeilijk, zeker als je de wagen niet polyvalent wil inzitten. Uiteindelijk bleek slechts één merk aan onze interieur- en inrichtingseisen te kunnen voldoen:  
De Franse Rapido-formule 930C.
Met wat geluk vonden wij  zo'n karretje nabij Brugge.
Na een geslaagde proefweek werd de koop al vlug gesloten.

 Sindsdien (sept 2000),  hebben wij meer dan 170 000 km doorheen Europa afgelegd, ook in herfst en winter... 

 

italysun.gif (85489 bytes)Wanneer de kinderen groter werden en niet meer zulke interesse vertoonden om samen met ons te reizen zijn Cil en ik meer exotische reizen gaan doen. Zo veel mogelijk combineren wij deze reizen met bezoek aan projecten van ontwikkelingssamenwerking in de derde wereld. Zo kregen wij een beeld van het land in zijn werkelijkheid: van achtergebleven gebieden tot de toeristische streken.

Het bezoek aan OntwikkelingsSamenwerkings-projecten (steeds op eigen kosten hoor!), liet ons ook toe contact te hebben met de plaatselijke bevolking en de mechanismen van de ontwikkeling te onderkennen. Op die manier wordt de wereld fascinerend.afrika.jpg (57585 bytes)

Hierna onze voornaamste intercontinentale reizen in chronologische volgorde 

1973 USA Oostkust
Om de socio-economische infrastructuur van de VSA beter te leren kennen werd een Belgische VIP delegatie (parlementairen, lokale politici) uitgenodigd voor een bezoek ter plaatse. 
Uiteraard werden heel wat officiële instanties gecontacteerd.
De reis vertrok in New York, met een excursie naar het zuiden verdeeld over 5 vluchten.
1973 Tunesië (Bouworde in El Haouaria)
Was een vakantiebestemming van ons gezin, bij het wisselen van beroepsbezigheid. Tunesië werd toen gekozen om ontwikkelingsprojecten van de gemeente Edegem (Bouworde) te bezoeken in El Haouaria (Cap Bon). Organisatie van een groepsreis met individuele uitbreiding.

1975 Ivoorkust/Burkino Fasso (Rony)
Het is op uitnodiging van een van onze vrienden, werkzaam bij de CMB in Abidjan, dat wij Ivoorkust hebben bezocht.
De ex - Franse kolonie, had destijds al een behoorlijk ontwikkelingsniveau, mede dank zij zijn strategische ligging aan de westkust van Afrika. Ons bezoek was verrijkend en gaf ons een beter inzicht in de levenswijze en de cultuur van West Afrika.

1985 Rwanda (NCOS in Kigembe)
Rwanda, land van de duizend heuvels, 1500m hoog, midden in Afrika, maar met een middellands zeeklimaat.
Rwanda, één van de armste landen ter wereld en bron van verscheurende genocides.
Samen met het NCOS heeft de gemeente Edegem sinds 1982, in dit land ontwikkelingssamenwerking in KIGEMBE .
Na drie jaar samenwerking wordt de gemeente Edegem uitgenodigd om deze projecten ter plaatse te komen evalueren.
Een delegatie van schepencollege en leden van de werkgroep OS gaan op deze uitnodiging in.
1985 Turkijeanijart.gif (9283 bytes)
De eerste trip naar Turkije was een famileuitstap met onze camper. Voornamelijk het westelijk gedeelte. Hoogtepunten beleefden we in Istanboel, de gehele westkust van klein Azië (van Cannakale tot Side) en het binnenland Pammukale/Denizli.  

1986 Rusland (Moscou - Sint Petersburg)
Winterversie van deze prachtige wereldsteden. Reis georganiseerd door de VTB. Aeroflot vluchten.
We zullen ze in de zomer van 1994 nog eens uitgebreid overdoen .

1986 Marokko  
Marokko
was een vakantiebestemming van ons gezin met onze VW Cassandra camper. Toen een hele uitdaging.         

1987 Turkije (Aziatisch gedeelte) 
Een tweede trip naar Turkije, Aziatisch gedeelte, met onze camper. Grensovergang via Bulgarije, Edirne, Istanbul, Ankara.
Door het binnenland naar Kaiseri, Görreme en de schatten van Cappadocië (onderaardse kerken, dorpen, landschappen).
De dansende derwisjen in Konya, merengebied, en de westkust via Pammukale. Oversteek naar Griekenland in Kusjadasji.

1992 India - Nepalasie.jpg (60282 bytes)          
De gemeente Edegem heeft sinds 1990 een samenwerkingsproject met KONDA REDDY (AWARE) in Andrapradesh, India en CALCUTTA RESCUE (Jack Pregger), Calcutta, India. Tijd om met een delegatie van de werkgroep OS- Edegem, een kijkje te gaan nemen. Reisorganisatie Raptim.
Om het deprimerende van de Indiase Hindoementaliteit van ons af te zetten, hebben we de Hindoebeleving in NEPAL willen meemaken. Een ware opluchting. Van het broeierige India naar het luchtige bergland Nepal aan de rand van de hoogste bergtoppen ter wereld.../...

1993 USA Westkust (met kinderen een camper gehuurd).
         Van Tijuana (Mexico) naar Montana/Wyoming (Yellowstonepark)
Een toeristische klassieker is de westkust USA en de nationale parken in Californië en Arizona. De reis trip wordt meestal gedaan met huurauto en hotelovernachting. Of avontuurlijker nog, met een RV (Recreation Van = mobilhome). "It 's a trade off" zeggen de Amerikanen, het kost ongeveer hetzelfde. Ons gezin probeerde het met de RV, en deed véél meer .../...

1993 Mexico (Cil voor Uniapac)
Mexico
stond op het programma naar aanleiding van het wereldcongres van UNIAPAC (Wereldorganisatie van Christelijke werkgevers) in Monterrey met als onderwerp " De sociale markteconomie ten dienste van de mens" , okt 1993.

1995 Brazilië (Act projecten) - Paraguay  
         Guatemala (Act)
Een van mijn prilste jeugddromen, en vraag me niet waarom, was ooit mijn lievelingssteden Istanbul en Rio de Janeiro te bezoeken. Istanbul kon ik uitgebreid verkennen op mijn 40e én 42e jaar. Rio de Janeiro in mijn 50e levensjaar.
Het is dank zij onze interesse in de projecten van Jan Daniels uit Mortsel, (begeleiding van straatkinderen uit de favella's van Rio de Janeiro),  dat wij naar Brazilië zijn getrokken. De NGO ACT verzocht ons eveneens haar projecten in het Braziliaanse binnenland te evalueren. Het was maar even de brug (van de Vriendschap) over om een glimp op te vangen van het druk handelende Paraguay.
Tenslotte zijn wij doorgereisd naar Guatemala waar ook de gemeente Edegem steun gaf aan ACT projecten geleid door Edegemnaars.

1996 Thaïland, Singapore, Hong Kong
Thailand, vreedzaam, minzaam en exotisch. 
Met ervaringen die ons de hemel op aarde doen voorstellen.
Thailand, vakantieland bij uitstek. Ons bezoek aan dit land gaat bijna gepaard met ontwikkelingsprojecten. Voorafgaand aan een verblijf in Thailand, profiteerden wij van onze stop in Singapore om ook deze stadstaat grondig te doorpluizen. Een verrassende ervaring. Een strategisch gelegen stad én staat in Zuidoost Azïe, draaischijf en knooppunt van handel in dit continent. Singapore, cosmopool, een smeltkroes van rassen en culturen, die er deze keer toch in slagen samen te leven en samen te werken. 
Singapore, stad van properheid en veiligheid. "It ' a 'fine' city".
Deze reis bracht ons ook in het hectische Hong Kong, kroonkolonie van de Commonwealth. In 1998 overgedragen aan China.../...

1996 Egypte
Zoals de Moslim eenmaal in zijn leven naar Mekka gaat tijdens de hadj, zo ook zou elke westerling eens in zijn leven de kans moeten krijgen Egypte te bezoeken en grondiger kennis te maken met de oude Egyptische cultuur, bakermat van onze beschaving. Voor Egypte is een groepsreis aanbevolen. Deze zijn zeer goed georganiseerd met de mogelijkheid van op korte tijd de belangrijkste bezienswaardigheden te verkennen.  

1997 Haïti (Mutualiteit Mechelen) , Dominicaanse Republiek
Hispaniola ,
het historisch eiland dat de landen Haïti en Dominicaanse republiek herbergt, werd door ons samen bezocht in het kader van een evaluatie van aldaar aanwezige ontwikkelingsprojecten.
In Haïti betroffen het eerder projecten van ontwikkelingshulp onder het initiatief van de heer Oscar Meuleman , ere-voorzitter van de Christelijke Mutualiteit Mechelen en projecten gesteund door het VKW Mechelen (zie verder).
In de bateyes van de suikerrietplantages van de Dominicaanse Republiek bezochten we projectinitiatieven van de CM- Mechelen (mutualiteit), maar ook ontwikkelingssamenwerkingsprojecten van de ngo's SAGO/MUDHA/MOSCTHA , gesteund door de gemeente EDEGEM.
(oprichten onafhankelijke winkels (colmades) in de bateyes, vrouwenemancipatie, sanering dorpen...).
Verslag van de bezoeken vindt U verder onder punt 5. Chronologisch verslag van de bezoeken

1997 Malta
is een strategisch gelegen eiland in de Middellandse zee. Malta is een thuisbasis van de hospitaalridders, die tijdens de kruistochten geholpen hebben de Moren tegen te houden in hun veroveringen van Europa. Malta kent meerdere voorhistorische tempels gewijd aan de oergodin. Opmerkelijk zijn de 300-tal barokkerken die wedijveren 'om ter schoonst'. De derde én vierde grootste koepelkerk van Europa staan op Malta en Gozo. De hoofdstad Valetta is een juweeltje. Alle bustransport gebeurt met blinkende vehikels uit de 50-jaren en vroeger.

1997 Israël, Palestina, Jordanië
Zeker als christen is een bezoek aan Israël veelzeggend (als het vrede is). Om alle belangrijke (bijbel)plaatsen op korte tijd te bezoeken is een groepsreis aanbevolen.Met een ervaren gids komt men overal terecht. Een verlenging naar Jordanië is aanbevelenswaardig (Petra, Amman, Jerash, Wadi Rum .../...

        c-am.jpg (32925 bytes)        midost.jpg (13873 bytes)
                       

1998 Filippijnen (FORM-projecten in Manila, Baguio, ...)
         Vietnam ('Ieder voor Allen' in Canthö/Mekongdelta) en Cambodja
De Filippijnen, een ontzagwekkende eilandengroep in Oost Azië. Amerikaans (hello, Yankee) en christelijk bastion. Jaren gedomineerd door dictator Marcos en zijn vrouw Imelda. Ons verblijf aldaar wordt uitgelokt door ontwikkelingsprojecten van FORM. Limburgse houtbewerkers wensen hun samenwerkingsprojecten aldaar te bezoeken. Wij vergezellen ze.
Onze trip gaat echter verder naar Vietnam voor een evaluatie van de "Ieder voor allen"- projecten (Boerenbond) in het Mekongdelta.  Tenslotte bewonderen we de aangrenzende Angkortempels in Cambodja.

1999 Peru
Peru was onze bestemming naar aanleiding van het evaluatieverzoek van CPP- projecten (VKW) in Andaluhayas (Andes) en jeugdprojecten in Cusco (Projecten gemeente Edegem en Chico Latino). Peru is veruit de indrukwekkendste bestemming om de Spaanse kolonisatie in Latijns Amerika te benaderen. Maar ook de Incacultuur kent daar enorme hoogtepunten. 
Tel daarbij een passage bij het hoogste meer ter wereld, en het raadsel van de Nazcalijnen, Machu Picchu, dan weet je dat een rondreis in dit Andesland is aangewezen. .../...

1999 Kreta
Kreta
is een Grieks eiland in de Middellandse zee. Kreta is beroemd geworden om haar hoogbeschaafde Minoische cultuur, het paleis van Knossos, de doolhof met de Minotaurus en de sage Theseus en de draad van Ariadne. Bezoek aanbevolen in het tussenseizoen. Pittoreske havens, goede musea, oude kloosters. 

2000 Kenia, Tanzanië/Zanzibar 
cheetah.gif (7232 bytes)Hello Yambo !
Onze reis naar Tanzanie (Tanganyka/Zanzibar) en Kenia werd geïnspireerd door het verzoek van de ngo's ACT/INCOFIN/INCOMET, om ter plaatse hun ontwikkelingsprojecten te evalueren. Zanzibar is een verhaal apart.../...
       

2001 South Africa 
         (CCP-projecten in SOWETO Jo'burg),
         en  Zimbabwe (Victoria Falls)
Reden van ons bezoek aan Zuid - Afrika / Zimbabwe, is de evaluatie van ontwikkelingsprojecten,  CPP projecten (VKW),  in Soweto/Johannesburg.  Het geeft ons de  gelegenheid om het magische  Zuid Afrika, land van apartheid en Mandela, te verkennen. De betoverende Victoriafalls in het nabijgelegen Zimbabwe, zijn een voldoend alibi om ook daar een kijkje te nemen.

2002 Indonesie (Sulawezi, Java, Bali, Lombok)
Indonesia, de grootste moslimstaat ter wereld, duizenden eilanden; zon, zee en zand over een oppervlakte groter dan de VSA. Een zachtaardige bevolking, een enorm aanbod van groenten en fruit. Alleen de idee al is een uitnodiging. Mocht ik mij een hemel op aarde voorstellen, het zou een vijfsterrenhotel zijn in Indonesië. Vakantieland bij uitstek.

2002 Madeira, actieve wandelvakantie.
Madeira,
het Portugese bloemeneiland, ligt op de hoogte van Marokko. De reis werd geboekt via Sunjets. Om het eiland grondig te bezoeken is autohuur onontbeerlijk. Het eiland is een grote heuvel omgeven door stranden. Weersomstandigheden zijn steeds verschillend op verschillende plaatsen van het eiland. Het binnenland is meestal vochtig (wouden in de bergen). Opmerkelijk en typisch voor Madeira zijn de levada's, - 1000den km kleine kanaaltjes (50 cm breed)  die vanuit de bergen de vlakte irrigeren. Door het geleidelijk verval van de kanaaltjes, is het aangenaam wandelen langsheen deze frisse waterwegen. Al is dit niet altijd zonder gevaar. Tenslotte, Madeirawijnen (productie door verhitting !) zijn wereldberoemd.  De keuken kent een zeldzame vis 'espadon' , geen zwaardvis maar een diepzee roofvis die er uitziet als een dikke paling met wanstaltige kop. Alleen gekend in Madeira en Japan. Smaakt als succulente melktong. Heerlijk.

2003 China (Peking, Xiang, Shangzou, Shangai...)
         (uitgesteld naar 2004 wegens SARS gevaar)

2003 Oost Canada
Na de watervallen van FOz/Iguaçu en Victoriafalls, ontbreken nog de Niagarafalls om het drieluik compleet te maken.
Dit betekent Canada, Ontario en Quebec, Indian summer, St-Laurensriver en walvisspotting. 
Tijd om onze koffers te pakken.         
            

2004 Sri Lanka
Het bezoek aan Sri Lanka is eerder toevallig gepland. Oorspronkelijk was China geprogrammmeerd. Maar door de heersende, nog nieuwe SARS- epidemie, moesten wij deze uitstap verdagen en een andere bestemming kiezen. Dit werd Sri Lanka. Boeking via BEST Tours - basisformule. Verdere uitstappen regelen we zelf ter plaatse.
Sri Lanka, eiland in de vorm van een parel, in het zuiden van India, heeft heel wat te bieden. Ook al is het noordelijk gebied niet toeritsisch veilig om reden van aanslagen van de  Tamiltijgers. 

2004  China (Peking, Xiang, Shangzou, Shangai....)
China
, een onmetelijk en gesloten land, 1.3 miljard introverte inwoners, een cultuur, taal en geschrift die wij niet kennen.
Geen gemakkelijke opgave om op eigen houtje dit land als toerist te bezoeken.  Daarenboven zijn de ***bezienswaardigheden in China niet echt druk bezaaid, én liggen ze op een behoorlijke dagafstand reizen van elkaar. 
Redenen genoeg om China te verkennen met een groepsreis die voldoende highlights insluit.
Een eerste kennismaking met China doen we dus met een georganiseerde reis van "sunjets", geboekt via internet. 
Aanvankelijk was deze reis een jaar vroeger gepland. Maar om reden van de onbekende gevolgen van de SARS epidemie die dan heerste, hebben wij deze excursie een jaar verdaagd.

2004 Chili, Argentinië /Ushuaia  (Ondernemersprojecten) , Uruguay 
Chili, 3000km lang en slechts 300km breed. Een smalle kuststreek naast de Andes langs de Pacific ocean. In het noorden de Atacama    woestijn, de droogste woestijn ter wereld, in het centrum de wijngebieden rond Santiago, in het zuiden het winderige Patagonë met prachtige parken tegen de zuidpool. Spaanse cultuur, maar variatie genoeg.
Argentinie, de llanos met hacienda's en finca's die de grootste veestapel ter wereld herbergen. In het noordwesten de gebieden van de Malbeckdruiventeelt in Mendoza. Oostelijk de hoofdstad Buenos Aires, Parijs waardig. De beroemd gletsjers Perrito Moreno en het meest zuidelijk stadje ter wereld Ushuia...
Groot contrast met het nog wat achtergebleven maar pittoreske Uruguay..../...

         noordam.jpg (35052 bytes)       

 

2005    Cuba
            Costa Rica (projecten),     
         

  Panama/Panamakanaal


  Louisiana 
  (New Orleans, Baton Rouge), 
  Mississippi ( Natchez) 
  Tennessee ( Memphis, Nashville), 
  Arkansas     

Reden voor deze Midden Amerikaanse combinatie is de jetlag.  We plannen een reis naar al de interessante gebieden in deze regio zodat we maar eenmaal de jetlag moeten ondergaan.  Prioritair waren Cuba en Louisiana (USA). Daar je niet rechtstreeks van CUBA naar USA kan vliegen, was een noodzakelijke omweg via het weelderige Costa Rica aangewezen. En waarom niet 'en passant' even het Panamakanaal, dit bijzonder wereldwonder,  bezoeken ? 

Cuba, het laatste communistisch bastion met de langstlevende dictator ter wereld, opende onlangs zijn poorten voor toerisme. Cuba, het land van de suikerbaronnen en sigaren, dat terug  aan het volk werd gegeven. Dat intrigeert.
Costa Rica, tropische regenwouden, werkende vulkanen en koffieplantages, een tamelijk vredig land midden Amerika.
Panama, een vrijhandelsstaat vol met vrijbuiters, een land dat op de wereldkaart gebracht werd dank zij het Panamakanaal, ongelooflijk civiele constructie met veel uitdagingen...
Tenslotte Louisiana (USA), land van croco's, cajun, cotton en jazz,  met zijn magnetische pool New Orleans. Voor een bezoek amper enige maanden nà de orkaan Katrina...../.... 

2006    Cyprus
Een weekje Cyprus werd volledig geboekt via internet. Autohuur en overnachtingen via agrotourisme. Met de auto zowel in Grieks en Turks Cyprus. (Bijkomende verzekering voor Turks gedeelte) . Grensovergang in Nicosia is zeker doenbaar maar wordt niet gepropageerd. Dus ascertief navragen.  Turks gedeelte is minstens zo mooi als zuiden.  Avontuurlijke, maar primitieve overnachting in Hassans Turtle Beach, in de NO punt van het eiland. Schildpadden die eieren komen leggen. Wilde ezels (onagers) in de bossen op meest noordelijke punt. 

2006/2007   
            Australie, New Zealand, Great Barrier Reef, Polynesië

Australie, land van onze tegenvoeters. Land van Aboriginals en immigranten. 
Dertig uur vliegen en 11 uur tijdsverschil. Het spreekt tot de verbeelding.

Toch is Australië vertrouwder dan op het eerste zicht lijkt. Uiteraard leeft er een totaal verschillende fauna en flora. En is er de zoveel besproken "outback", een brandend dode (?) rode woestijn.  Maar de organisatie en urbanisatie van de steden doest zeer westers , - lees Amerikaans -, aan. En de cultuurverwijzingen zijn deels Europees, Amerikaans, en wat Japans.
Om ons te organiseren komen we dus in "vertrouwd" gebied. Maar wat voor ons totaal anders is, is de natuur, fauna en flora. Alleen daarom moet je bij de eerste gelegenheid eens naar Australië gaan. .../...

 

2007  Ukraine / Odessa
Een verrassingsreisje voor mijn echtgenote. De groene stad Odessa nabij de Krim. Pantserkruiser Potemkin en de tragische trappen.


 2007  Noord Amerika : Washington- Seattle/ Yellowstone, 
            Westkust Canada : Vancouver/Rocky Mountains, Banff/Jasper/Calgary
Wie van natuurschoon houdt, wordt automatisch verwezen naar de westkust van Canada. The Rocky Mountains, Banff, Jasper.../...  Tja, wie zijn wij, om dit niet toe te geven ? Maar toch zouden we onszelf graag overtuigen. 


2008    Japan

Japan op eigen kracht bezoeken, is een werkelijke uitdaging.
Een andere cultuur, een ander schrift, een voor ons onbegrijpelijke taal, een geschiedkundig lang geïsoleerd eiland...
Om deze reis voor te bereiden hebben wij dan ook contact gezocht met kennissen die Japan reeds voorheen bezochten of toch minstens dit land kenden. De bezwaren om Japan op eigen initiatief te bezoeken waren velerlei.
Op zijn minst zouden we verloren lopen en onze weg niet terug vinden....

Toch hebben we doorgezet. Het was uiteindelijk een van de mooist geslaagde reizen die we ooit hebben gepland.
Uiteraard met maanden voorbereiding: wat bezoeken, hoe en wanneer ? 
Veel hulp kregen we van de Japanse Ambassade/Consulaat , Kunstlaan Brussel. 
                                   En uiteraard via het internet alle mogelijke sites over JAPAN TOURISM.

2008   The Channel Islands, bloemeneilanden in de warme golfstroom. Engels met een Frans tintje én lekker eten

 

2009    The Gulf Cooperation Council  (UAE, Oman, Qatar, Bahrein, Koeweit )
           
De olieproducerende emiraten met als extravagante uitschieters Abu Dhabi en Dubai tegenover het authentieke
            Oman,  met zijn charmante hoofdstad Muscat. 

2009   Syrie en Libanon
            We hadden verschillende redenen om terug te keren naar een Arabisch land. Het werden Syrie en Libanon.
            Verdere uitleg vindt U op de detailpagina Azie, Syrie en Libanon.. 

2009    USA - HAWAII - ALASKA - NEW ENGLAND
            Onze geplande wereldreis voor 2010, hebben we opgedeeld in twee reizen. 
            Een Amerikaanse uitstap voor de zomer 2009 en een Aziatisch gedeelte voor de zomer 2010.
            Mei-juni is de beste periode voor een aaneengesloten bezoek aan Hawaii en Alaska, en op terugweg een uitstap in New England 
            ( de staten New York,  Connecticut, Rhode Island, Massachussets, Maine, New Hampshire en Vermont).

            Hawaii had voor dit jaar trouwens een bijzondere reden; Pater Damiaan wordt in november 2009 immers heilig verklaard. 
            Dus waarom zouden wij zijn werk in Molokaii niet eens gaan bezoeken.
            De smaak voor Alaska kregen we via onze bezoeken aan Canada. "Let's do the edges !"
            New England  was dan een gelegenheid om te bezoeken op de terugweg. Zo verminderden we ook onze gevreesde jetlag.
            Maar dit bezoek aan de staten boven New York was een ervaring op zich.

2010 EN VOLGENDE JAREN .../...

        INTENTIONELE REIZEN

            Maleysie, Bruneï, (Myamar als ok met mensenrechten !)   

            Madagascar

            Senegal, Gambia, Mali

            Kameroen, Ethiopie, Eritrea

            Libië, Iran           

                       

 2010 - 65 jaar en 40 jaar getrouwd

         
            Aziatisch deel wereldreis naar Tibet en (Butan ?) en  via  (Uzbekistan ) terug naar huis .           

           

Terug naar boven

 

    e-mail: rony.rumes@pandora.be