Rony Rumes
Omhoog JAPAN CHINA INDONESIE INDIA/NEPAL SRI LANKA FILIPPIJNEN THAILAND VIETNAM/Cambodja

Thailand, vreedzaam, minzaam en exotisch. Met bekoringen die ons de hemel op aarde doen voorstellen.
Thailand, vakantieland bij uitstek. Ons bezoek aan dit land gaat ditmaal niet gepaard met ontwikkelingsprojecten. 

Voorafgaand aan een verblijf in Thailand, profiteerden wij van onze stop in Singapore om ook deze stadstaat grondig te doorpluizen. Een verrassende ervaring. Een strategisch gelegen stad Ún staat in Zuidoost Az´e, draaischijf en knooppunt van handel in dit continent. Singapore, cosmopool, een smeltkroes van rassen en culturen, die er hier toch in slagen samen te leven en samen te werken. Singapore, stad van properheid en veiligheid. "It 's a 'fine' city".

Deze reis bracht ons ook in het hectische Hong Kong, kroonkolonie van de Commonwealth. In 1998 overgedragen aan China.

Algemene indrukken:

Zonder de minimum veiligheidsvoorschriften te verwaarlozen, is Thailand een relatief veilig land. Wellicht verdienen de grootsteden, vooral Bangkok, wat meer aandacht, maar in het algemeen is de criminaliteit laag.
Thailand is ook het land van sextoerisme. Hierop dient men bedacht te zijn. Tenzij men om die reden het land aandoet, is deze toerismevorm toch maar bedrukkend en vol uitbuiting.
De Aziaat (vooral ZO Azie) is zeer vredelievend en minzaam. Zijn cultuur voorziet geen brutaliteit of harde woorden. De Europeaan die denkt zijn zin te krijgen met schimpen, vloeken en brutaliteiten, staat vlug alleen. De Thai weet hier niet mee om te gaan en vlucht weg. Soms lacherig om zich een houding te geven.

Hiernavolgend ons reisplan

18 jan 1997.  BRUSSEL - Z▄RICH - SINGAPORE
Chan Luchthaven in Singapore: Groots, somptueus en efficiŰnt.
Boeken Hotel Bencoolen. Kan beter. In verbouwing.
Om 9u reeds op pad in de stad Singapore. Centrum Singapore rond  Orchard Yard. Sjieke boulevard (zoals Fifth Ave NY), omzoomd door (marmeren) buildings vol verkoopcentra en allerhande grootwarenhuizen. Elk warenhuis heeft in de kelder een food court waar je dan weer goedkoop kan eten. We wandelen naar City Hall,  Rafflescenter en drinken daar de befaamde Singapore Sling cocktail in de bar van Raffles hotel. Een must.
Verpozen in de namiddag in Tiger Balm Garden (van de fabrikanten Tiger balsem). Leuk ontspanningspark.
Gaan naar de Chinese wijk, Chinatown (groot en origineel) en lunchen daar. Terug naar hotel via indrukwekkende Hindoetempel.
20 jan 1997.  SINGAPORE
Winkelen in centrum Ngee Ann Center. Grand chique. Alle gekende  kledingmerken, parfums, leder, schoenen...
Vergewissen ons van de nieuwste koopjes inzake PC en Media in Funan Center.
Kuieren langs Singapore river, French Quarter.
Trekken naar oostelijk deel van de stad: Maleisisch dorp. Heel andere sfeer. Marinapromenade met grote zeeschepen.
Vervolgens naar het Arabisch stadsgedeelte (Arab street)  met grote Sultan moskee. Hoewel het juist ramadan was, konden we tocht rondkuieren op moslimmarkt. 's Avonds waren we getuige van voedselbedeling tijdens ramadan.
Met bus en metro naar Indisch stadsgedeelte, Buddhatempel met 1000 lichtjes. Meerdere hindoe- en Buddhatempels en zelfs moskeeŰn.
21 jan 1997. SENTOSA
Gaan in op advies van Sri Lankees om te ontbijten in World Trade Center.
Met ferry naar ontspanningseiland Sentosa. Dit is werkelijk een oase van rust en ontspanning midden zulke drukke wereldstad.
In late namiddag terug naar de city. Bugis', oud uitgangscentrum en rosse buurt.
Nemen kijkje in "Hard RockcafÚ" en "Planet Hollywood". T-shirt kopen voor kids.
22 jan 1997. HONG KONG
Lange rijen om aan te schuiven voor visumcontrole.
De HK-chinees is veel korter van stof en heeft de neiging te snauwen. Heel ander gevoel dan andere Aziaten.
Overnachten op het vaste land Kowloon in hotel van Christelijke geestelijken (= betaalbaar) vlak tegen hoofdader en metro naar HK Island. 
We doen klim met kabelbaan naar Victoria peak. Panoramisch zicht over de stad. Hong Kong port is het zien waard. Moderne naast ouderwetse ferry's en jonken. Contrast tussen traditie en vooruitgang. Meerdere wijken in HK zijn echte distributie- en verkoopcentra van electronica allerlei. Stevig onderhandelen met kennis van zake, is een absolute voorwaarde om goed te kopen !
23 jan 1997. HONG KONG
Hong Kong Island. Intense negociaties voor aankoop digitale JVC videocamera. Compacte versie, eerste in zijn soort op de markt.
Hoogbouw in centrum is indrukwekkend. Opvallend hoge bouwstaketsels in bamboe.
24 jan 1997. HONG KONG    
Overwegen tocht met ferry naar MACAO. Doen dit niet gezien de regen en koude.
Met trein (Mass Traffic Railway) naar grens met China ( Buitengebieden). Koud en regen. Snel terug
Rondstruinen op computermarkt. Ander aankopen voor pc.
25 jan 1997. BANGKOK
Hotel Mandarin. Ok.
Bangkok is een lawaaierige, broeierige gepollueerde stad, vol met nerveuze tuctucs. In feite te mijden, ware het niet dat er prachtige en unieke dingen te zien zijn. Het koninklijk paleis is een ongeŰvenaard kunstwerk, een waar sprookjeskasteel. Absolute must zijn ook de vijf voornaamste Buddhatempels (the golden Buddha, the declining Buddha .../...). 's Avonds naar avondmarkt op PatPong met opvallend veel jong sexvertoon (boys and girls) in de aanpalende bars.
26 jan 1997. BANGKOK
Bezoek aan koninklijk paleis. Overweldigend. 
Laten ons verleiden voor gratise tuctuc-rit naar afgelegen kleermakersatelier. Tegenvaller en tijdverlies voor ons, maar de tuctuc krijgt gratis benzine.
27 jan 1997. RIVER KWAI
Volgens planning gaan we 's morgens met snelle rivierboot naar de Dannoen Sadnak floating market.  Kleurrijk vertoon, maar wat kunstmatig voor de toerist.
Woodcarving en Silkweaving factories. Tenslotte in Kanchanaburi " the bridge over the river Kwai".
Het nabijgelegen oorlogsmuseum en -kerkhof heeft ons ten zeerste aangegrepen.
Bezoeken grootste buddhistische pagode ter wereld : Nakhou Pathom Pagode 127 m hoog.
De avond sluiten we af met aankopen in PatPong.
28 jan 1997. PATTAYA
Op amper 30 km van Bangkok, het centrum van sextoerisme Pattaya. Dikke Duitsers hand in hand met een jonge Tha´sen. Jonge (gedrogeerde) hoertjes op de "strip" (strandboulevard) en in bars van de zijstraten dansen de jonge knaapjes rond de paal . Onwillekeurig denken we aan het boek van Chris Stoop " Ze zijn zo lief meneer" over de sexuele uitbuiting. Je moet het gezien hebben om het te geloven.
Hotel Siam Bayshore is een aanrader. Goede ligging, mooie kamers en wondermooie tuin.
29 jan 1997. CHIANG MAI
Van Pattaya naar Bangkok. Met comfortabele nachttrein door het Thaise binnenland naar Chang Mai.
30 jan 1997. CHIANG MAI
Chiang Mai, mooi rustig provinciestadje in Noorden van Thailand. De eigenlijke stad heeft een dambordstratenplan en is omgeven door een vestingmuur en singel. Maar overal de gekende drukte van taxi's, tuctucs, vespa's en de alom heersende straatverkoop. Aangenaam vertoeven.
We nemen contact met Indische tailor voor twee op maat gesneden kostuums. Levering binnen drie dagen. De man presteert goed werk. En het is in vergelijking nog goedkoop ook.
Nemen deel aan Thai dinner en culturele show in Mai Ping Hotel. Esthetisch genot.
31 jan 1997. CHIANG RAI
Met busje een trip naar noordelijk gerlegen Chiang Rai, de grens met Lao en Birma, de gele rivier en de gouden (opium) driehoek. Onderweg stoppen we aan warmwaterbronnen, waarin eieren worden gekookt en bezichtigen we ru´ne van oudste tempel en pagode. 
De Mekong vormt hierboven de grens tussen Thailand, Birma en Laos. Met longtail speedboat langs grensgebied.
Verkennen bergdorpen Mac Chan, Yao en Ocka. Hond op menu !
Bij terugweg verpozen we in Taton in het zicht van de witte Buddha.
1 feb 1997. CHIANG MAI
We huren brommer voor rondtrip in omgeving Chiang Mai.
Eerst via de bloementuintempel in de stad en dan naar de beroemde Doi Subliep. Schitterend gelegen tempel op heuvel even buiten Chang Mai. Prachtig complex met panorama over CM.
Excursie naar Mac Rim , orchid & butterfly farm.  Door anananasvelden naar nabijgelegen watervallen. Ontspannen dag, die we afsluiten in Hard Rock cafÚ.
2 feb 1997. Omgeving CHIANG MAI
Huren brommertje voor tweede excursie in de bergen in de omgeving.
Olifanten in woud, rivieren , bergdorpjes.
3 feb 1997. PHUKET
Met Silkair naar Phuket op de landengte van KRA.  Luie strandvakantie bij 32 ░ C.  Breed mooi wit strand en Copacabana rastabar.
Het geplande bezoek aan ontwikkelingsproject aan Maleisische grens wordt niet bevestigd.
Eten Pukhet lobster (crayfish).
4 feb 1997. NGA BAY
Nga Bay is zo bijzonder door de merkwaardige rotsformaties in het water. (zowat als Halong Bay bij Hanoi). Bezienswaardig is ook het James Bondeiland, waar de film "The man with the golden gun" werd opgenomen. Met longtail speedboat rondvaart in baai. Geeft wel een kick en is angstaanjagend, zo snel tussen al die klippen door.
Genieten van lunch bereid door moslim-paalbewoners, midden in baai.
Passeren nog tempel met liggende Buddha in grot.  Copulerende apen.
4 feb 1997. PHUKET CITY
Met gehuurd brommertje naar centrum Phuket.  Stad met sextoerisme en Indische tailors. Regelen aldaar rechtstreekse vlucht naar Singapore met Silkair i.p.v. omweg via Bangkok. Vluchten in de natuur en verpozen in de omgeving aan klaterend meertje met waterval. Verkennen beaches aan andere kant van landengte. Lunchen rocklobster, krab, cashewnoten en ramboutan.
5 feb 1997. Terugvlucht PHUKET - SINGAPORE - AMSTERDAM.
Inchecken in Phuket was een lachwekkende ge´mproviseerde bedoening. Incheckbalie was gevormd door opeengestapelde  appelsienkisten. Voor alle zekerheid controleerden we de vluchtgegevens en labels. Gelukkig, anders had de bagage in Amsterdam gebleven.... Toch behouden terugvlucht.
 

    e-mail: rony.rumes@pandora.be