MENU
> Home
> Beschrijving
> Foto's
> Mutaties
> Vraag & Aanbod
>
SERVICES
> Forum
> Links
> Gastenboek
> Contact
OTHER
> Parkietnet
>
>


Psephotus Haematonotus Gould

 

Uiterlijk:

Mannetjes zijn aan de kop, hals en bovenborst groenblauw, aan de stuit rood, aan de buik geel, de vleugels zijn blauwachtig groen, de voorste vleugeldekveren een gele vlek, middelste staartveren donkerder en blauwachtig tot het einde, snavel blauwachtig hoornkleurig. De vrouwtjes daarentegen zijn overwegend groen gekleurd.

Lengte:                                
28 centimeter.            

Herkomst:
Zuidwestelijk Queensland, Nieuw-Zuid-Wales, Victoria en Zuid-AustraliŽ.

Kweek gegevens:

Deze soort behoort tot de meest gehouden parkieten. Ze hebben hun populariteit vooral te danken aan het feit dat het goede pleegouders zijn voor veel moeilijker te kweken parkieten soorten. Deze soort kan het gehele jaar door in een buiten voliŤre gehouden worden en is zelfs bestand tegen strenge vorst. Het is niet ongewoon dat deze soort twee maal per jaar broed. Een nest bestaat over het algemeen uit 4 tot 8 eieren, die door het vrouwtje in 20 dagen worden uitgebroed. Zij wordt door het mannetje op het nest gevoerd en verlaat dit dan ook zelden. Na vier weken verlaten de jongen het nest en worden dan nog 3 weken door beide ouders gevoerd.

Daarnaast worden er tegenwoordig ook vele mutanten gekweekt van de roodrugparkiet, een aantal zijn:Pallid, fallow, cinnamon, lutino, rubino (lutino-opaline), turqoise, blauw, albino, roodbuik,......

Voeding:

Het basis dieet voor deze vogels bestaat uit een mengsel voor grote parkieten. Verder zijn deze vogels dol op groenvoer en ook op trosgierst. Natuurlijk hebben ze altijd grit of maagkiezel tot hun beschikking. In de kweek periode wordt ook wel eivoer genuttigd.

Deze soort wordt geringd met 4,5 mm ringen