Home Geschiedenis Aanschaf Verzorging Opvoeding Ziekten Foto's Links

© JoeX

Rottweiler

Enkele tips over de opvoeding

Met een hardnekkig ras als de rottweiler moet U hem voortdurend aan herinneren dat U de baas bent. Aan een goed opgevoede rottweiler heeft uzelf en uw omgeving meer plezier. Behandel uw hond als elk ander lid van uw gezin.

Een gouden regel ‘ jong geleerd is oud gedaan ‘ begin al zo vroeg mogelijk met uw hond allerlei bevelen aan te leren. Rottweilers zijn zeer intelligent en zijn al vlug in staat woorden en bevelen te begrijpen. Eerst zal U ervoor moeten zorgen dat de pup begrijpt wat je bedoeld, dus zul je zeker wat geduld moeten hebben. Wel moet U hier zeker altijd voet bij stuk houden en hem nooit in de steek laten. Als U in staat bent om zijn vertrouwen te winnen zal het zeker een stuk makkelijker gaan.

Het eerste wat je hem best aanleert is het woord ‘nee’, pups zitten nu eenmaal vol kattenkwaad en het is belangrijk dat ze snel weten wat ze mogen en wat niet. Gebruik hierbij ook verschillende tonen in je stem, een luide en verlaagde stem duid op boos zijn en gebruik een hoge stem voor beloning. Beloning is hierbij zeker zo belangrijk als een straf. Een van de moeilijkste dingen om een rottweiler af te leren is het opspringen tegen mensen, behalve dat hij graag springt is hij ook zeer nieuwsgierig en aangezien de meeste interessante dingen boven zijn hoofd gebeuren zal hij snel de neiging hebben om op het keukenaanrecht of tafel te springen met zijn voorpoten, begin daarom zo vroeg mogelijk dit af te leren. Even belangrijk als het woord ‘nee’ is ‘braaf’, leer je pup dit woord als beloning voor als wanneer hij bvb zijn eerste plasje buiten doet en laat goed verstaan dat je tevreden bent over zijn gedrag.


Breng uw pup niet in verwarring door hem teveel tegelijk te willen leren en sta in geen geval toe dat kinderen de opvoeding van de pup ondermijnen. Neem uw pup al vroeg mee in de wagen, in het begin op de schoot van een van de passagiers. Op deze wijze went hij aan het autorijden en vermindert U de kans op wagenziekte. Uiteraard moet U hem vlak voor de rit geen eten geven !


Zeer aan te raden is het volgen van een puppycursus in een hondenschool. U leert daar op welke wijze je best met je hond omgaat en hij zal ook wennen aan de aanwezigheid van vreemde mensen alsook andere honden. De cursussen zijn niet enkel leerzaam maar ook leuk voor baas en hond. Cursussen zijn er niet enkel voor pups maar ook voor oudere honden.

Heeft u problemen met opvoeding van uw rottweiler aarzel niet om een gedragsterapheut te raadplegen.