GESCHIEDENIS > EVOLUTIE VAN HET MATERIAAL > BAL
     

EVOLUTIE VAN DE BAL

De eerste ballen waren een varkensblaas dichtgeknoopt zoals een ballon en opgevuld met lucht uit de longen van de mens. Later werd door schoenmakers de varkensblaas aangekleed met een lederen omhulsel. De bal was pruimvormig, ronder dan de rugbybal die men nu kent maar zeker niet perfect cirkelvormig.

In 1862 werd in India een rubberen blaas uitgevonden en een pomp om ze op te blazen. Vanaf dan kon men ronde ballen beginnen te produceren. Toch hadden de ballen aan de twee uiteinden nog een "button" waar de lederen stukken samen kwamen.

In 1880 begon men dan met "buttonloze" ballen te fabriceren. Er werd een eerste standaardbal gespecifieerd in "maart 1866" in de wedstrijd tussen de (London) Football Association en Sheffield Association. Voortaan moest de "Lillywhite's No. 5" gebruikt worden (ervoor gebruikte men ballen in alle soorten, vormen en gewichten).

Vanaf 1883 moest de cirkelomtrek verplicht tussen 27 en 28 inch zijn. (tussen 68,58 en 71,12 cm)

Vanaf 1889 werd ook het gewicht gestandariseerd die tussen 12 (1,2 kg) en 15 (1,5 kg) ounces moest liggen, in 1937 werd dit bijgesteld tot 14 (1,4 kg) en 16 (1,6 kg) ounces. In Europa werd ondertussen met een kleinere maat van bal gespeeld, een No. 4.

Acht segmenten bal uit circa 1900. Deze zeldzame bal is niet helemaal rond van vorm.Later ging men steeds meer segmenten gebruiken om de bal een rondere vorm te geven. Deze bal is waarschijnlijk gemaakt door sportattributen fabrikant Spalding
12 segmenten bal. merk: Tipperary. Uit circa 1915
15 segmenten ,T-Bal , Merk: Salter. Circa 1925 De voetballen van Salter werden ook gebruikt in de Engelse Competitie vanwege de goede kwaliteit.

 

In de allereerste finale van de World Cup in 1930 konden beide finalisten, Uruguay en ArgentiniŽ het niet eens worden over de maat van de bal zodat elke helft met een andere maat van bal werd gespeeld.

12 segmenten bal , Merk: Onbekend. Circa: Eind 30'er jaren. Maat nr.5 18 segmenten bal ,Merk: Onbekend ,Circa 40'er jaren. 18 segmenten ,Merk: Deer ,Circa Eind jaren '50. Nu kon er eigenlijk niet meer over het bruine monster gesproken worden. Het leer werd nu in diverse kleuren uitgevoerd . 18 segmenten bal Merk: Onbekend, Circa 1960 (Maat nr.4) In de 60'er jaren werden er nog steeds allerlei verschillende soorten ballen gemaakt.


Alhoewel de oude lederen ballen met leervet werden ingesmeerd om hen in goede conditie te houden werden de ballen toch zwaar in de regen. Moderne ballen hebben dan ook een waterdichte bedekkingslaag. Nog steeds staat de evolutie naar de "ideale bal" die perfect "luistert" niet stil. Naar gewoonte wordt er voor ieder nieuw WK of EK een nieuwe 'revolutionaire' bal ontworpen.

Voorafgaand aan het WK 1998 in Frankrijk zei Adidas ook een wonderbal ontwikkeld te hebben. Het vijfje zou beter controleerbaar zijn en eveneens sneller. Dat bleek deels waar, maar omdat de bal lichter was, fladderde hij hinderlijk door de lucht bij harde schoten op doel.

Voor het EK 2000 werd de "Silverstream" ontworpen. Adidas, ťťn van de grote sponsoren van het aanstaande EK, mag zich de leverancier noemen van de officiŽle wedstrijdbal voor EURO 2000. De firma heeft voor het evenement een nieuwe bal ontwikkeld, die naar verluidt sneller is dan de traditionele 'vijfjes'. Adidas zegt dat de bal, de Silverstream, bij een hard schot bovendien een meer stabiele baan volgt. Een laag met gas gevulde belletjes op het oppervlak van de bal zorgt voor deze eigenschappen. Of de Silverstream van Adidas inderdaad een doorbraak wordt, is afwachten.

Silverstream

 

Zoals steeds bij het introduceren van een nieuwe bal lopen de commentaren over de FeverNova de spuigaten uit. Deze bal was de officiële bal van het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea.
'Groter', 'lichter' en 'sneller' zijn de extra kwaliteiten, van de uit commerciŽle overwegingen geÔntrocueerde wedstrijdbal, die door de Adidas-marketingafdeling wordt geroemd als 'de meest accurate bal ooit, dankzij een betere compressie en more explosive rebound characteristics'. Het grootste geheim is ditmaal anders dan voorheen onzichtbaar, want schuilt in de bal. Met dank onder meer aan vier lagen bestaande uit een synthetische foamlaag staat de FeverNova garant voor een gelijkmatigere verdeling van de weerstand. De kracht van de trap wordt "eerlijk" verdeeld.
Opvallend is verder het design van de bal, met een zilver- en goudkleurige driehoek met vlammen. Die symboliseren 'de energieke samenwerking' tussen de twee Aziatische gastlanden, Japan en Zuid-Korea, en apelleren aan lokale Aziatische tradities, waar vuur wordt beschouwd als een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Fevernova

 

Voor het tienjarige bestaan van de Championsleague (2002) werd een nieuwe bal ontwikkeld. Het was de eerste bal die werd ontwikkeld voor clubcompetities.
De buitenkant van de "Finale" bestaat uit vijf lagen met een polyurethaanfilm. Hij bevat een synthetische eenheid met gas-gevulde microballonnetjes die worden gecompresseerd bij het trappen, maar die zich onmiddellijk terug herstellen zodat de vlucht van de ball minimaal wordt beïnvloed.

Fevernova

 

WEETJES

De ballen van het WK moeten FIFA approved zijn

De omtrek van de bal mag variŽren van 68 tot 71 cm

De diameter is dus ruim 22 cm

De bal mag bij de aftrap tussen de 396 en 453 gram wegen

Een bal is pas FIFA approved als hij getest is op rondheid, luchtdrukverlies, waterabsorptie, stuitereigenschappen en vormbehoud

De keuringen voor de FIFA worden verricht in het Zwitserse DŁbendorf

Een bal moet vanaf twee meter hoogte minimaal 120 cm hoog stuiteren

Een bal bestaat uit 32 aan elkaar Ďgestikteívlakjes

Ballen bestaan tegenwoordig niet altijd meer uit kunstleer

 

 

 

 

   oorsprong voetbal
  ontstaan vrouwenvoetbal
  tactische evolutie
  evolutie materiaal
zwarte bladzijden

naar vorige pagina
100%