EXTRA-SPORTIEF > BODY MASS INDEX
     

REGEL VAN BROCA

Vroeger maakte men gebruik van de regel van Broca die zegt: gestalte [cm] - gewicht [kg] = 100.
Dit komt er dus op neer dat iemand van 1m70 zijn ideale gewicht 70kg bedraagt.

Ook de tabellen voor de levensverzekeringsmaatschappijen gebruikten deze standaard voor het bepalen van het "ideale gewicht".

 

BMI

Bij de berekening van de Body Mass Index wordt het lichaamsgewicht gedeeld door het gestalte tot de tweede macht, of anders gezegd: gewicht [kg] / (gestalte [m])².
Indien je dus 1m70 bent en je weegt 70kg heb je een BMI van 24. >

Een BMI tussen de 19 en 24 wordt als normaal aanzien. Boven de 25 heeft men overgewicht, vanaf 30 wordt men als zwaar aanzien.
Iemand die dus 1m70 groot is weegt dus best tussen de 55 en de 70kg.

 

BEPERKINGEN

Om het gewicht te beoordelen dien je eignlijk onderscheid te maken tussen de grootte van de vetcomponent en deze van de vetvrije massa. Bovenstaande regels hebben dus serieuze beperkingen.

Een voorbeeld ter verduidelijking:
Twee atleten van 1,78m groot wegen beiden 76kg, dus een BMI van 24. D ene athleet heeft 7% lichaamsvet, de andere 16%. Conditioneel heeft de athleet met de lage vetcomponent een groter voordeel.

Een tweede voorbeeld:
Een athleet van 76kg met 12% lichaamsvet weegt na 2 jaar trainen en diëten 80kg en heeft 8% lichaamsvet. Zijn BMI is dus toegenomen tot 25,3. Terwijl het fysiologisch profiel de indruk geeft verslecht te zijn is het in realiteiot veel verbeterd.

 

CONCLUSIE

BMI kan goed zijn als richtwaarde bij gewone stervelingen, aangezien meestal de gewichtstoename gepaard gaat met de toename van de vetcomponent. Sporters kunnen er echter geen betrouwbare conclusies uit trekken!

 

 

 

 

 

 Terug naar het begin van het  veldvoetbal
naar vorige pagina
100%