VOEDING > WEDSTRIJD-ETEN
       

Belangrijk voor een sporter is de voeding. Wat eet je best en waarom? Hoeveel zou je best eten? Welke concrete producten worden aangeraden? Mogen we na de wedstrijd eten wat we willen?

 

 
 
     

WAT EET JE BEST EN WAAROM?

A. De dag vóór de wedstrijd

Voldoende koolhydraten zorgen voor het aanvullen van de spierglycogeenvoorraden.

B. De wedstrijddag

Ook op de dag van de wedstrijd is de maaltijd op koolhydraten gericht. Voor een optimale glycogeenvoorraad is een opname van 200 tot 300 gram koolhydraten vereist.

Men moet erop letten dat de maaltijd rekening houdt met volgende eisen:

Hongergevoel tijdens de wedstrijd mag niet optreden; het eten dient dus voldoende energie te bevatten.

Kies producten waarvan je weet hoe je spijsvertering reageert.

Vermijden van voedingsmiddelen waarvan je weet dat ze in het verleden reeds ongemakken opleverden. /td>

Zorg dat de maaltijd licht verteerbaar is, dus zo weinig mogelijk vetten

Drink voldoende!

Beperk de hoeveelheid vezelrijk voedsel (bvb. volkorenproducten, bepaalde fruitsoorten, rauwe groenten); ze kunnen darmproblemen veroorzaken.

C. Wanneer precies

De laatste maaltijd wordt best 3 uur voor de aanvang van de wedstrijd genuttigd (max. 4 uur, min 2 uur)

 

HOEVEEL EET JE BEST?

Dit is uiteraard afhankelijk van het individu, het lichaamsgewicht en de intensiteit van de inspanning. Men dient voldoende te eten, maar zeker niet te veel! Bij te weinig eten krijg je een hongergevoel op het terrein, bij teveel wordt je misselijk.

 

SUGGESTIES VAN MAALTIJDEN VÓÓR DE WEDSTRIJD?

A. Voorbeeld koude schotel

Wit brood of beschuit (geen suikerbrood, boterkoeken e.d. wegens teveel vet)

Confituur, honing, stroop

Banaan

Kipfilet, kalkoenfilet, paardenfilet, ontvette ham (geen bereidingen zoals filet Americain, vleessalade, paté)

Magere kaas, vaste kaas

Tonijn, andere vaste vissoorten

B. Voorbeeld warme schotel

tomaten-, wortel-, pompoen-, heldere groentensoep met brood of beschuit

150 gram mager vlees of vis geroosterd, gekookt, gestoomd of met magere vetstoffen

Gekookte aardappelen, rijst, deegwaren

Venkel, wortelen, witloof, spinazi, broccoli, ananas

fruitsla, magere yoghurt, rijstpap

water, vruchtensap, magere melk

 

Let op met koolzuurhoudende, alcoholische of cafeïnebevattende dranken! Ze zorgen respectievelijk voor weinig drinken en vochtverlies door grotere urineproductie.

Ook moet worden opgelet met saus! Pizza en spaghetti kan heel goed zijn wegens hoge hoeveelheden koolhydraten, maat de saus kan soms vet en teveel gekruid zijn.

Tot één uur voor de wedstrijd kan je eventueel ook nog een muëslireep, droge koek of koolhydraatrjike drank innemen.

 

SUGGESTIES VAN MAALTIJDEN NA DE WEDSTRIJD?

Het is natuurlijk belangrijk dat de energievoorraden worden heraangevuld en ook het vochtverlies wordt gecompenseerd. De heropstapeling van spierglycogeen is sneller binnen de twee uur na de wedstrijd.

Er wordt aangeraden ongveer dezelfde eisen te stellen aan de voeding na de match als aan het eten voor de wedstrijd; veel koolhydraten dus ...

 

 

 

 

 







Terug naar het begin van het  veldvoetbal
naar vorige pagina
100%