home           MDI        modellen         techniek         productie           links          actueel         anderen

 

Actueel                                                    

De persluchtauto in een notendop
13/10/2016 De Franse startup Air4Power (kindje van AIA, bureau van architecten, ingenieurs en economen, uit Nantes, met 600 op de loonlijst en kantoren in oa. Shanghai) ontwikkelt, in samenwerking met Lightsail Energy (video + artikel) een duurzame oplossing voor onze steden. Energie van wind en zon wordt opgeslagen als perslucht en levert groene stroom wanneer gewenst, maar ook warmte (fase van het persen) en koelte (fase van ontspanning) en perslucht als aandrijving voor kleine stadsvoertuigen. Zo wordt een rendement van 90% benaderd. Tegen einde 2017 willen zij een eerste gebouw hiermee hebben uitgerust. artikelvideo en nog

15/09/2016 Na 3 jaar testen en formaliteiten heeft Veolia de homologatie voor Frankrijk bekomen van een vuilniswagen met de 2-cylinder persluchtmotor van MDI.

5/9 Cyril Nègre van MDI (juli 2016): "De eerste productie van de Airpod zal in Sardinië zijn, en de eerste verkoop in januari of februari 2017. Voor de homologatie hebben we slechts 2 à 3 maand nodig. Maar dat is maar het begin. Zeer efficient energiebeheer en -opslag via perslucht zijn de grootste marktkansen voor MDI."
Ethan Tucker van ZPM in de VS: "De Airpod zal een goeie 10.000 $ kosten en we mikken vooral op vloten (post, verkeerspolitie, taxis, luchthavens, parkeercontroleurs, ...), vervoer voor torenflatbewoners en publiek stadsvervoer in self-service. We beginnen niet meer noodzakelijk in Hawai; we voeren nu ook gesprekken met een stad in de Midwest voor de bouw van een Airpodfabriek. Productiestart begin 2017, als alles goed gaat.
Ook Tata Motors in India plant de productiestart van zijn Nano op perslucht voor begin 2017".

Airpod 2.0
AirPower

12/8/2016 De Belg Vincent Degryse (17 jaar) heeft een hybride persluchtmotor bedacht in combinatie met brandstof à 1 liter/100 km, maar hij wil de brandstofmotor door een elektrische vervangen om 100% ecologisch te rijden, het land te bewerken, en stroom en drinkwater te maken. Bijgestaan door zijn projectpartner en een ingenieur heeft hij een werkend model gemaakt van zijn "Agri-motor"met een 3D-printer, en heeft reeds 2 patenten neergelegd. Vincent zal een demonstratie geven aan belangrijke personen van een Aziatische groep.

15/7 AirPower laat een benzinewagen rijden op perslucht door de cylinderkop van de motor te vervangen door een aluminium toestel. De motor gebruikt 30% van de perslucht in de tank en 70% via de buitenlucht De lucht verlaat de motor gefilterd en schoner. 1 m³ lucht aan 400 bar zou 200 km bereik geven aan een auto van 1.6 ton. Het bedrijf Set Energies heeft een démonstratie van de motor gegeven in Quebec, na een Europese promotieronde (Italië, Monaco), en zoekt partners voor toepassing op - in eerste instantie - autobussen en leveringsvoertuigen.

5/7/2016 Airmobility over de nieuwe Airpod-fabriek in Bolotana (Sardinië):
"We plaatsen nu de elektrische installaties en volgende maand worden de verfoven en de afzuigtoestellen voor de dampen aangebracht".

29/6 Droevig nieuws: Op 24 juni is Guy Nègre, uitvinder van de naar hem genoemde persluchtmotor en oprichter van MDI, overleden. Zijn zoon Cyril Nègre zet zijn werk verder, bijgestaan door zijn medewerkers.

15/6 Assemblage van de Airpod.

11/6 Complete recentste catalogus van de producten van MDI: (bron)

De AirOne heeft er een versie bij: de AirCross One.
De AirCity ook: de AirCity Coupé
De GT Cerise is een nog niet onthuld Grand Tourism ontwerp.
De AirTuktuk heet nu AirStreet.
De fiets AirUrban en de boot AirStream.
De Airlight-straatverlichting op perslucht
Verder info over de Veolia-vuilniswagen, heftrucks en de generatoren, en een kijkje in een toekomstig MDI-fabricage-en verkoopspunt.

Airpod showroom
cadre arriere configurable

Interview met John Mennega van Airvolution, licentiehouder van MDI voor Australië en Nieuw-Zeeland, over de grote kansen van persluchtvoertuigen en -energieopslag en voor investeerders (Bill Gates!) hierin. Airvolution wil binnen 1 jaar financiering (10 miljoen $) en bouw van de fabriek afgerond hebben en daarna produceren en verkopen in Australië en N-Zeeland maar ook wereldwijd exporteren (!)

7/6 Op 25 januari 2016 werd Cyril Nègre van MDI geïnterviewd door Romain Majou op Radio Zero Six: De eerste productielijn zal in Carros zijn, nog in 2016, en zal in een eerste fase 8 Airpods per dag afleveren à 7 tot 9000 € volgens opties, eerst voor vloten van bedrijven en voor particulieren die gereserveerd hebben. Daarna volgt de fabriek in Sardinië en dan die in Nieuw-Zeeland. Leveringen van Airpod, Airpod Cargo (2 m³ laadruimte) en Airpod Pickup dus nog in 2016. De verbruikskost zal op 1 à 1,20 € liggen per 100 km. Daarnaast wil MDI binnen het jaar ook de prototypes afwerken voor Veolia (vuilniswagen) en Tata Motors.

De volgende modellen kunnen er versneld komen dankzij de reeds ontwikkelde motor die 7 à 12 kW levert à 1500 toeren/minuut en die van 60 à 85 kW à 3000 t/m, die al heel wat modellen zullen kunnen aandrijven. Ook het geleverde werk op het chassis en de integratie van functies zullen een snelle opstart van de volgende modellen mogelijk maken.

4/6/2016 Verken de nieuwe website van MDI, dat het beter stelt. Het bedrijf verwacht zijn personeelsbestand gevoelig uit te breiden tegen 2020 (kaders, ingenieurs, commerciëlen, kwaliteitsinspecteurs, productiechefs, opleiders, ...). De Airpod: We worden een blik gegund op het interieur, op het kader op de achterzijde dat kan gepersonaliseerd worden, en op de productiemallen.

Een pleidooi voor ferryboten aangedreven met perslucht op water: zeer geschikt want korte afstanden, gewicht is geen probleem en veel plaats voor persluchtreservoirs.

23/5 Armando Regusci (Uruguay) is begonnen met de bouw van een prototype. (zie rechts: foto van het onderstel). "Ik heb in Uruguay twee cilinders lage druk gekocht aan 150 $ elk, import uit China. Ik kon ze betalen omdat 3 landgenoten elk een aandeel gekocht hebben van 100 $. Ze hebben elk een diameter van 10 cm en oefenen elk een kracht uit van 1000 kg op de ketting en 100 kg op het wiel, want de verhouding van het kettingrad met het wiel is 7 cm tegenover 70 cm. Elk rad kost me 400 $ en ik heb er 6 in totaal. Ik kan dus nog 4 bijkomende cilinders plaatsen, wat een totale kracht op de wielen van 600 kg geeft. Nu nog wat leidingen en kleppen en -als ik het geld vind - nog 4 bijkomende cilinders. Daarmee kan ik de wagen meer kracht en snelheid geven".

proto Armando Regusci 2016
Airpod biplace

20/5/2016 Angelo Di Pietro van Engineair demonstreert in een korte video zijn nieuwe rotatieve persluchtmotor met 9 kamers, vrucht van 15 jaar ontwikkeling. Hij kan een voertuig van 600 kg aandrijven en is nochtans zeer compact en weegt maar 7,2 kg. Hij heeft heel weinig onderdelen, vibreert niet en is geluidsarm en extreem efficient.

20/4 Interview met Pier Paolo Pisano van de Italiaanse Airpod-licentiehouder Airmobility: productielijn in juni-juli, verkoop start nog dit jaar.

19/03 Heb je je ook al afgevraagd hoe de Airpod met zijn lage neus een verkeersdrempel neemt? Dit filmje toont dat dit geen probleem is.

25/2 Airmobility, de Italiaanse licentiehouder voor Airpod-fabrieken: "Vandaag hebben we het gebouw afgewerkt op het industrieterrein van Bolotana - Ottana (Sardinië). We gaan nu de productielijn opzetten."

26/1/2016 Enkele foto's van de bouw van de Airpodfabriek in Bolotana (Sardinië)

31/12/2015 De Franse verzekeringsgroep Aviva verdeelt 1 miljoen euro aan ondernemers wiens project een plus is voor het sociaal weefsel, de jobcreatie, het milieu of de gezondheid. Vanaf 11 januari kan het publiek stemmen, oa ook op de Airpod (video) van MDI.

29/11 De bouwgroep Eiffage werkt in Marseille aan een ecologische wijk. Blijkbaar zal de stad enkele Airpods aankopen om het publiek in Smartseille korte verplaatsingen in self-service te laten maken, vanaf de lente 2016.

16/10 MDI was present op de Foire Internationale de Marseille (25 sept - 5 okt). Nu werd ook een persluchtfiets in het productgamma van MDI opgenomen, en de Airpod zou in Marseille te huur zijn in self-service vanaf de komende lente.

10/10 Nieuws vanuit de aandeelhoudersvergadering van MDI, via de newsletter van www.feeed.fr/
Productie van Airpods niet voor 2de trimester 2016, mogelijkheid om de vulstations in de Airpod-fabrieken te maken, toenadering naar elke ernstige grote partner die interesse toont voor de MDI-tech, welke toepassing ook.

PNEUMOBILE races met persluchttoestellen in Hongarije in mei 2016, inschrijvingen tot 25 oktober. Foto's 2015 Facebook

Vincent Degryse, jonge Belg van 16 jaar, vindt een hybride persluchtmotor uit.

6/9 Ken je Freebee van ZPM, een korte termijn Airpod-verhuur voor leden?
Regusci: "Ik heb iemand gevonden die een bestelwagen op perslucht wil maken. We zullen ook accu's voorzien, hij zal op stroom en op lucht rijden. We hebben al de vergunning om hem in het verkeer te brengen." Verneem hier de voordelen van de Regusci persluchtmotor.

pneumobile races
Little Motor 6/9/2015 Cory Little, Oregon (USA), ontwikkelt een kleine lichte luchtmotor, op zijn fiets (video) gemonteerd. "De Little motor gebruikt beide kanten van elke zuiger zodat elke cilinder zowel duwt als trekt. De draaiende volgordeklep leidt de luchtstroom naar de gewenste zijden van de zuiger. De slangen die de luchtcilinders met de volgordeklep verbinden hebben een afwisselende luchtstroom die, met een licht vooruitlopen van de kleptiming, voorgeperst wordt door de uitgaande lucht. Zo haalt de motor grotere snelheden en schakelt hij verliezen door recompressie in de slangen bijna uit.
De Little kan makkelijk op elke schaal gebouwd worden en aangepast door simpelweg de zuigers te veranderen. Het zijn dubbelwerkende luchtcilinders die gemakkelijk en voordelig te koop zijn. De klep maak je in elk basis machineatelier door al wie gaten kan boren en tappen, en dwarsslede doorsteken kan maken op een ronde staaf.
Ik heb veel ideeën, oa. de oprichting van een perslucht-racingvereniging, want competitie leidt tot innovatie. Mijn design is open-source. Weldra bouw ik mijn nieuwe prototype, met koppeling en remkrachtrecuperatie." fundingsite  facebook

6/9/2015 ZPM: Herjavec heeft het aanbod geweigerd van MDI voor de rechten voor de Airpodfabrieken in de hele VS. Nu gaan we zelf voluit voor de 1ste Airpodfabriek in de VS. Tata Motors van zijn kant zal begin 2016 starten met de productie van persluchtwagens. facebook

26/8 Hier vindt u het nieuwste patent van Armando Regusci dd. 1 juli 2015, te gebruiken om voertuigen te maken mits 5 % van de verkoopprijs per voertuig af te staan aan de uitvinder. "Een voertuig van 1000 kg zwaar kan een bereik hebben van 200 km aan 50 km/u of 83 km aan 100 km/u met een tank van 600 liter à 200 bar".

12/8 Armando Regusci: "Ik bied aan iedereen uit gelijk welk land, de gelegenheid een grote zaak te doen. Ik bied u aan voertuigen op perslucht te fabriceren volgens mijn laatste twee patenten van 10 maart en 1 juli 2015 als u 5000 $ betaalt. Hiermee koopt u 50 titels van 4 aandelen elk à 25 $ per aandeel. Zo bent u aandeelhouder van de Regusci Air. Ik machtig u deze patenten te gebruiken. U kunt ook titels van 40 of 400 aandelen kopen, maar ik geef geen exclusiviteit omdat ik niet wil dat men mij tegenhoudt. Wat ik vraag is 5% van de prijs per voertuig dat u verkoopt en dat u het patent neerlegt in dat land. Ik kom naar uw fabriek en geef u alle details voor de fabricage. U kunt motorfietsen, tractoren, bussen, auto's, vrachtwagens, driewielers enz maken. Neem contact met mij op: regusciair@hotmail.com."

9/8 Herjavec: "Het lukt niet de rechten voor de Airpodfabriek voor de hele VS te onderhandelen met MDI, en die ene fabriek in Hawai alleen, dat is geen interessante deal. Concessies of licentieovereenkomsten zijn altijd moeilijke investeringen, tenzij je de volle eigendom van het product hebt".

Regusci patent 1 juli 2015
Regusci

3/8/2015 Pat Boone (video) over "de grootste deal in de geschiedenis van Shark Tank" die hij voor ZPM gesloten heeft met investeerder Robert Herjavec, voor het financieren van Airpod-fabrieken in de VS: " Ik heb Herjavec sindsdien niet meer gezien of gehoord. Hij is nu helemaal opgeslorpt door "Dancing with the Stars" waaraan hij deelneemt. We hebben onze deal nog niet "geconsumeerd", maar ik heb er alle vertrouwen in dat het zal gebeuren".

7/7 Regusci: "Ik heb in Montevideo het patent neergelegd van mijn nieuwe persluchtmotor met 3 keer meer vermogen en rendement dan de vorige. Hij laat toe een versnellingsbak, koppeling en differentieel te gebruiken. Ik gal nu naar het UTE waar men mij gezegd heeft mij te kunnen helpen hem in te bouwen in het voertuig in mijn schuur (foto) en ook naar het ANII dat me 14000 $ geeft voor die klus als ik er 6000 bijeen krijg. Ik ga ook Tata in India contacteren om daar onze voertuigen te maken en te verkopen." bron

Het project Hybrid Air van Bosch en PSA (Peugeot - Citroën) is nu helemaal opgeborgen.

30/6 Armando Regusci (Uruguay) heeft een nieuw idee dat zijn persluchtmotor krachtiger zal maken en het rendement verhoogt. Hij vertrekt nu naar Montevideo om een patent aan te vragen en daarna gaat hj op zoek naar de middelen om dit toe te passen op een voertuig.

 

Het magazine Turbo op M6 belicht de dichtgeslibde Franse stad Lille, die heil verwacht van een groot logistiek centrum dat vrachtwagens "bijvult" zodat ze niet halfvol het centrum binnenrijden. Lille rekent ook op schone vrachtvoertuigen zoals die van MDI, zodra ze gehomologeerd zijn.

Op donderdag 25 juni was Danielle Fong in Nantes (Frankrijk) waar ze een contract getekend heeft voor de Europese ontwikkeling over 3 jaar van de energiestockage-oplossing via perslucht bedacht door haar bedrijf LightSail. Dat zet waterspray in tegen de verliezen van perslucht door warmte en koude. Nantes had reeds in 1876 een tramverbinding op perslucht.

29/05 MDI nuanceert: "Herjavec heeft het aanbod van ZPM geweigerd indien het alleen over Hawai gaat, maar toonde wel belangstelling om met MDI te onderhandelen over excusieve rechten voor de hele VS. Maar hij heeft ons nog niet gecontacteerd."

25/5 Na de Shark Tank show kwamen er bij ZPM veel vragen binnen over het bedrijf en de wagens. Antwoorden van ZPM hierop.

Airpod linnen
Angell

7/5/2015 Korte video stelt de ecologische Airpod voor met stuur en met een koetswerk van vlas. In samenwerking met Texilis bereidt MDI een serie Airpods voor met een koetswerk uit vlas en biohars, dat even performant maar tot 30 % lichter is dan glasvezel en een groter bereik mogelijk maakt. Vlas is een natuurlijk streekproduct en spaart dus veel transport uit.

LightSail heeft een manier gevonden om energieopslag via perslucht in koolstoftanks zowel efficient als veel goedkoper te maken, en gaat twee testinstallaties opzetten, één met zon en één met windenergie.

4/5 Vorige vrijdag 1 mei vroeg Ethan Tucker 5 miljoen $ voor een 50 % aandeel (!) van Zero Pollution Motors.in Shark Tank. Een domper was wel dat hij alleen maar een kartonnen model van een Airpod kon tonen. Eén van de Sharks, Herjavec, aanvaardde de deal op voorwaarde dat een akkoord voor de hele VS kon gesloten worden en niet alleen voor de eerste Airpodfabriek (in Hawai). VIDEO van de aflevering

27/4 Nu vrijdag 1 mei om 20u zend ABC de aflevering van Sharktank uit waarin de Airpod meedingt. Shark Tank is een show in de VS waar ondernemers proberen een panel van risico-investeerders te overtuigen. Zie de inzending (video) van Zero Pollution Motors (licentiehouder van MDI voor 1 Airpodfabriek in de VS) waarin Pat Boone en Ethan Tucker 10 miljoen $ vragen in ruil voor 25% van ZPM. Zal de Airpod overtuigen?

7/4 Geïnspireerd door de motor van Angelo Di Pietro, 2 projecten van student Marty Laurita (Providence, Rhode Island, USA): Angell, de motorfiets die de in elke brandweerkazerne aanwezige perslucht nu ook inzet om zich te verplaatsen naar een brandhaard of andere noodsituatie. Airgo, de driewieler voor licht vervoer van personen of cargo. Meer (thesis)

27/2/2015 Afbeelding: interieur van de nieuwe Airpod tweezitter, optie met stuur ipv joystick.
Airmobility: "Dit zijn computerbeelden voor het maken van de mallen. Tegen juni zullen we 5 testwagens hebben, 1 in Milaan, 1 in Rome en 3 in Sardinië. Als alles goed gaat, kunnen we de distributie beginnen in de herfst." bron
Enairys Powertech, spin-off van het Zwitserse EPFL (Ecole Politechnique de Lausanne) dingt mee in de innovatiewedstrijd van het Franse EDF, de grootste electriciteitsproducent ter wereld. U kunt hier stemmen voor de HyPES, een optimale hydropneumatische opslag van groene stroom via perslucht.

11/2 Reclamefilmpje van MDI.

Airpod
black pearl

6/2/2015 In het januari-nummer van Tata Review, een intern magazine van Tata Motors, zegt Timothy Leverton, hoofd R&D van Tata Motors, over de persluchtauto als onderdeel van Tata's programma Blue Sky "dit is een langetermijn project, niet gemakkelijk, wél een uitdaging. Dat zijn nu eenmaal gebieden waarin we moeten investeren om er voor te zorgen dat we kunnen innoveren en baanbrekende producten maken in de toekomst".

26/1 René van Tuil uit het Nederlandse Eck en Wiel heeft in 8 maanden tijd een motorfiets op perslucht gemaakt, die eruit ziet als een stoommotor. De "Black Pearl" weegt ruim 400 kg en bevat een kleine compressor van 98 cc die op benzine werkt en het bovenste vat met perslucht vult, wat een zuiger in een clinder aan de andere kant in beweging zet. Snelheid 8 à 9 km/u. Voor de grap heeft hij ook nog een kacheltje en een stoomfluit toegevoegd. Video 1 en 2.

Het "Hybrid Air" project van PSA (Peugeot-Citroën) lijkt ten dode opgeschreven. Er was in het geheim door een ploeg van 180 man aan gewerkt bij PSA, het had genoten van de steun van de Franse staat en van onderdelengigant Bosch. Maar de verantwoordelijke hiervoor binnen PSA heeft de handdoek in de ring gegooid en PSA zelf slaagt er niet in het half miljard te vinden om tot de productie te komen. Bosch zoekt nu een andere constructeur die er wél voor gaat.

2/1/2015 Motorenbouwer Scuderi (Massachussets, USA), werkt aan een "split cycle engine" die in hybride versie perslucht maakt tijdens het remmen en gebruikt bij het gas geven. Ze hebben nu een systeem gepatenteerd om de restwarmte bij het stockeren van perslucht te recupereren.  

21/12/2014 Airmobility vindt een tweede adem voor zijn Airpod-fabriek in Sardinië: "De financiële crisis verstikt ondernemerschap en spaart niemand. Wij hadden tot afgelopen zomer uitsluitend ons kapitaal gebruikt en kwamen wat in de problemen. Dit viel samen met het moment waarop het project meer middelen vereiste, waardoor alle activiteiten vertraagd en programma's verschoven werden. Deze horde werd nu genomen en we zijn blij te kunnen melden dat het nieuwe jaar begint met een nieuwe sterke impuls aan de afwerking van de installatie van de fabriek zodat we binnenkort aan de productie kunnen beginnen". (bron)

9/12 Met de Cactus Airflow en de Peugeot 208 prototypes toont PSA dat de Hybrid Air technologie op punt staat. Toch ziet de toekomst er niet goed uit voor deze hybride die zelf zijn stikstof perst bij het remmen, en maar 2 liter op 100 verbruikt. PSA slaagt er maar niet in een partner te vinden om het half miljard euro op tafel te leggen voor de stap naar de productie. Daarbij is het nu officieel: PSA gaat een plug-in elektrohybride ontwikkelen. Opgeteld bij de Hybrid4 en de Hybrid Air heeft PSA zo al 3 R&D-programa's lopen, wat niet vol te houden is. Ook eisen de overheden steeds meer van de constructeurs, terwijl het Hybrid Air systeem al op zijn limieten stuit wat verbruik en uitstoot betreft.

Cactus Airflow

6/11/2014 Korte reportage (vanaf 3:50) op M6 over de Airpod. MDI zal zijn eigen netwerk van vulstations uitbouwen. Zie de Tata-voertuigen op de achtergrond. 100 km met de Airpod kost ongeveer 1 euro.

PSA en zijn hybrid-air technologie: Op het autosalon van Parijs in oktober viel de Citroën C4Cactus Airflow te bewonderen, en een reporter maakte een ritje met de Peugeot 2008 Hybrid Air (video vanaf 31:20)

4/10/2014 Ik heb net Angelo Di Pietro van Engineair geïnterviewd. U leest het hier.

 

atelier RTM

foto: deel van de productielijn in Carros (Nice, Frankrijk). Het RTM-atelier

 

3/10/2014 Interview met Guy Nègre (MDI) bij "Bob-toute la vérité" op 23 september jl:
De productie van de Airpod 2-zitter start zeker in 2015, waarschijnlijk zelfs begin 2015. Tata start hopelijk ook in 2015 op. Eerst zullen alle concessionarissen wereldwijd beleverd worden; daarna wordt de orderlijst afgewerkt. De Airpod 2-zitter; met stuur of joystick naar keus, wordt eerst gemaakt, daarna volgt de Airpod 3-zitter (met joystick). Prijzen 7000 à 8000 €. Ongeveer 1 jaar later begint MDI aan de grotere modellen: eerst de AirOne (5 à 6000 €), daarna een stadsberline van rond de 10.000 €.
Onder het contract met Veolia werkt MDI nu, na de lichte vuilniswagen AirBOM, ook aan een zwaar model. Er zijn immers geen beperkingen qua kracht met perslucht.
Naast CO2, weinig direct schadelijk, schuilt de vervuiling door verkeer vooral in de NOx (stikstofoxiden, komen vrij vanaf 900°) en onverbrande koolwaterstoffen. De bi-energiemodus, die het bereik verdriedubbelt tot 450 km met 1/2 liter benzine/100 km, verwarmt tot 600°C zodat geen NOx vrijkomen. De externe continue verbranding vermijdt ook onverbrande koolwaterstoffen, en stoot slechts pakweg 15 gr CO2/ km uit.
De bi-energie modus 3 zal, op de grotere berlines, ook zo weinig uitstoten en minder dan 2 liter/100 km verbruiken met een zéér grote autonomie. Zij zullen de snelweg opgaan, want er is een groot koppel zelfs op laag toerental.
De joystick van de Airpod is eigenlijk een hendel, maar doordat de armleuning mee beweegt lijkt hij een joystick .

MDI werkt met partners aan een buitenairbag voor de Airpod, die gevoed wordt door de lucht in de tank. Zelfs als die leeg is zit er nog 10 à 15 bar in: meer dan genoeg.

26/9/2014 Hier zijn het schaalmodel van de nieuwe Airpod, van dichtbij gefilmd, en het bedrijfsprofiel van Airmobility dat de productie in Sardinië op zich zal nemen.

23/9 Nu is ook het nieuwe design van de Airpod Pickup ontsluierd door MDI. De vermelding "Ville de Nice - Espaces verts" op de flank doet vermoeden dat er toch nog iets komt van het akkoord dat MDI en burgemeester van Nice Christian Estrosi in 2008 tekenden met het vooruitzicht van een stadsvloot van deze niet vervuilende wagentjes.

1/9 Herinnert u zich Les Triplettes de Bonneville, dat groepje prettig gestoorde Fransen die elke zomer deelnemen aan de Speedweek op de zoutvlakte van Bonneville in Utah? In 2015 willen ze met hun motorfiets op perslucht Saline Airstream (met motor van MDI, en oorspronkelijk gepland voor zomer 2012!) dan toch eindelijk records breken. Succes!

29/8 MDI gaf vandaag deze prent vrij: de nieuwe Airpod Cargo, met een laadruimte voor 300 kg, bijna 2 m³, de kortste bestelwagen. De verschillende versies van de Airpod (Cargo, Golf, Pickup) hebben een maximum aan onderdelen gemeen.

Airpod Cargo

29/8/2014 Op zaterdag en zondag 25 en 26 oktober eerstkomend zal aircars.tk aanwezig zijn met een infostand op het eco-evenement "Op goede voet met de aarde" in Lier nabij Antwerpen.

5/8 Ik ben gestart met een Facebook-groep om u op de hoogte te kunnen houden als er nieuws is op deze website. Maak u lid en nodig vrienden uit!

20/8 16 jonge toekomstige leiders uit Bahrein (Perzische Golf) hebben deze 1ste helft van augustus de Franse Azurenkust bezocht. Ze waren onder andere te gast bij MDI en haar directeur Guy Nègre.
Foto onder: Angelo Di Pietro: "De motor heeft een thermostaat die de ventilator aanzet zodra de omgevingstemperatuur 20°C bereikt. Onze nieuwe motor met 9 kamers weegt slechts 7,8 kg, of 1000% lichter vergeleken met een gelijke prestatie van een persluchtmotor met zuigers die nu op de markt is. Hij is bijna geluidloos en 400% efficiënter. Dit is een nieuwe generatie van ons superlichte motorontwerp."

14/8 De perslucht in de auto van Armando Regusci driijft ook de ruitenwissers aan, het openen en sluiten van de ramen, de ophanging, het remmen,het op peil houden van de bandenspanning en de airco. Bron

 
Engineair

11/8/2014 De productielijn voor de Airpod wordt in gereedheid gebracht bij MDI te Carros (Nice, Frankrijk).
3 haaks op het trottoir geparkeerde Airpods nemen evenveel plaats in als één auto.

4/8 PSA (Peugeot-Citroën) is niet uniek. Ook de ploeg van dr.Guzzella aan het Zwitserse ETH (Federaal Instituut voor Technologie) van Zürich werkt aan een hybride met perslucht, wat hen al de prijs Watt d'Or 2010 opleverde. De brandstofbesparing bedraagt 1/3 (in de stad zelfs 1/2), vooral dankzij het downsizen van de verbrandingsmotor, die door de perslucht kleiner kan. Zo'n auto zou slechts een meerkost van 20% hebben, tegenover 200% bij een elektro-hybride.

Danielle Fong, van LightSail Energy, dat grillige groene energie wil opslaan via perslucht: wagens op perslucht zijn snel volgetankt en makkelijk aangepast om er een brandstof bij te nemen.

2/8 Interview (9 min.) met mezelf op radio LIFA.
Foto: de nieuwe motor van Engineair, van Angelo Di Pietro, heeft 9 kamers en zie je hier ingebouwd in een scooter. Hij kan ook stroom produceren met perslucht, als backup. Ik hoop hier weldra mijn interview met Angelo te kunnen plaatsen. Website van Engineair.

Shark Tank is een ABC-show in de VS waar ondernemers proberen een panel van risico-investeerders te overtuigen. Zie de inzending (video) van Zero Pollution Motors (licentiehouder van 1 Airpodfabriek in de VS) waarin Pat Boone en Ethan Tucker 10 miljoen $ vragen in ruil voor 25% van ZPM: 7 miljoen voor het huren en inrichten van de 1ste fabriek ter productie van 2000 Airpods in het 1ste jaar en 3 miljoen ter promotie en korte-termijnverhuur om het publiek vertrouwd te laten wennen aan het concept. "Op een treffen in het Department of Energy stonden 15 wetenschappers verbluft en moedigden ons aan een beschikbare overheidssubsidie van 50 miljoen $ aan te vragen." In de herfst komt dit, mits geselecteerd, op antenne; we duimen.

19/7 Italiaans interview met Giovanni Monni, CEO van Airmobility, over het Airpodproject in Sardinië, tijdens de "Rnext, Repubblica delle idee"-tour: start van de productie in de herfst, verkoop vanaf einde 2014. Prijzen van 7500 (basis) tot 9000 €. De 1ste fabriek in Bolotana is in opbouw en zal eerst 30, later tot 50 à 55 werkplaatsen creeëren.

De Airpod 2.0 bevat 2 luchttanks à 125 liter/248 bar elk. Zo verlaagt het zwaartepunt. De flessen zijn goed voor 55 jaar dagelijks vullen.

11/7 Sisal en vlas worden getest ter vervanging van het polyester voor het koetswerk van de Airpod.

3/7 Airmobility zegt de Airpod 2.0 (foto) te zullen produceren in Sardinië vanaf het najaar 2014, en bereidt ook een vulstation voor.

Airpod 2.0
Airpod 2014

3/7/2014 Gisteren maakten enkele journalisten een testrit met prototypes met Hybrid-Air technologie van PSA (Peugeot-Citroën). Stroef rijden, wat lawaai, soms viel er een "gat" tijdens het gas geven, kinderziektes. In de drukke stad werd 60% van de tijd op lucht gereden, een brandstofwinst van 45% , al bedraagt dat op de snelweg slechts 5%. (video en 2 en 3) PSA twijfelt en zoekt 500 miljoen euro om de technologie op de markt te gooien tegen 2017 ten vroegste. Het heeft daarvoor nog geen partner kunnen vinden, ook nieuwe aandeelhouder Dongfeng niet.

28/6 Gisteren liep het technisch fout met de live streaming (zie hieronder), maar er wordt ons een video van de presentatie beloofd.
26/6/ Morgen kunt u live de presentatie van de Airpod 2.0 volgen op de Sinnova-beurs in Cagliari (Sardinië).

12/6 MDI zal geleidelijk van dag tot dag de nieuwe Airpod ontsluieren op zijn nieuwspagina, tot 27 juni, dag waarop het design van de Airpod 2014 zal voorgesteld worden op de SINNOVA-beurs in Cagliari (Sardinië): 2 personen vooraan en achter een koffer van 500 liter waarvan 30 liter gekoeld.

4/6/2014 De Amerikaanse kabelTVzender HBO heeft vruchteloos geprobeerd een Airpod te bemachtigen voor de pilotaflevering van zijn serie "Silicon Valley".

22/05 PSA (Citroën-Peugeot) beslist in juni over zijn hybride benzine-perslucht "hybrid air". Wordt het project voortgezet of ... afgevoerd?

14/05 MDI heeft net de technische fiche vrijgegeven van de nieuwste versie van de Airpod (afbeelding) met 2 personen vooraan en de joystick in het midden. De tank van 260 l. is vervangen door 2 flessen van 125 l., het dak is 9 cm verlaagd naar 171 cm en de automatische bak heeft nu 3 versnellingen (+ achteruit) ipv. 2.

Maandag jl is in het Zwitserse EPFL de compressor met vloeibare zuigers voorgesteld. Het project van Enairys Powertech kreeg 1,66 miljoen Frank steun van het kanton Vaud en moet in 2017 tot commercialisering leiden. Het gebreveteerde systeem HyPES beperkt het grote rendementverlies via warmte typisch voor traditionele compressoren. Een prototype wordt geplaatst op de site Montsoleil en in 2015 wordt een 2de toestel getest.

En had u al gehoord van Bob Manor, die zijn eigen pick-up ombouwde op perslucht?

Naar aanleiding van mijn radio-interview heb ik 3 vragen en antwoorden toegevoegd aan de FAQ. Hoe zit het met rendement, geloofwaardigheid, en de afwezigheid van persluchtwagens?

Airpod 2014
Peter Dearman 2/5/2014 Het consortium rond het Britse DEC (Dearman Engine Company) heeft net een bedrag van 1,9 miljoen £ toegestopt gekregen van de Strategic Technology Board. Dit co-financiert zo een project dat een motorblok op vloeibare stikstof wil inbouwen in een koelvrachtwagen, om hiermee de koeling te verzekeren. In de toekomst staan hybride vrachtwagens met een LiN motor naast een dieselmotor op het programma. De restwarmte van de dieselmotor wordt deels gerecupereerd en de vrachtwagen rijdt veel schoner in de stad. Een besparing van 25 tot 50% diesel en 40% CO2 zou de meerkost in 3 jaar terugbetalen. Een nieuw rapport van de European Road Transport Research Advisory Council (ERTRAC) ondersteunt deze oplossing voor een schoner vervoer.
Foto: uitvinder Peter Dearman

11/04/2014 MDI kreeg deze week te Carros bezoek van AirVolution, de licentiehouders voor Australië en Nieuw-Zeeland voor Airpod en generatoren. De nodige afspraken werden gemaakt voor de oprichting van de eerste fabriek aldaar, die de derde zal zijn om met productie te starten, na Carros en Sardinië.
Intussen hebben artiesten zoals Ethan Tucker, Rocky Carroll, Luke Perry en Chris Noth (Mister Big in "Sex and the City") allen hun schouders gezet onder een burgerinitiatief in Brattleboro (Vermont, USA) als steun aan de fondsenverwerving van Zero Pollution Motors. Shiva Vencat van ZPM heeft de licentie voor de eerste fabrieken in de VS op zak en mikt allereerst op Hawai.

29/03 Er is een video opgedoken van de presentatie van MDI op het eiland Jersey in april 2013. Je ziet er de vuilniswagens door een paard getrokken, die Veolia wil vervangen door persluchtwagens. Ook zwijgt men vreemd genoeg over de AirCity, maar wordt er wel aangekondigd dat er drie versies van de AirOne zullen zijn, die in 2014 op een autosalon zullen voorgesteld worden.

23/3 MDI ontving de voorbije maanden al 3 Chinese delegaties en werd zelf ook goed ontvangen in China, dat veel interesse toont voor de ecologische persluchtauto. Foto: vice-directeur van DongFeng in een Airpod. DongFeng participeert in het noodlijdende PSA (Peugeot-Citroën), dat recent zijn Hybrid Air concept voorstelde.
MDI nam onlangs een nieuwe computergestuurde freesmachine in gebruik.

vice-directeur DongFeng
recgarge biberonage


Een nieuwe petitie om de Franse autoriteiten tot de homologatie van persluchtauto's aan te zetten.

16/3/2014 Op zaterdag 15 maart (gisteren) was ik te gast in "Interne Keuken" op Radio 1. Herbeluister hier (onder de afbeelding van een luchtauto). Het was plezant om te doen (maar het was zoo om en ik had nog heel wat meer willen zeggen)

biberonage

17/02 Er is nu een officiële Facebook-pagina van MDI.

15/02 De Franse regio Ile de France roept op tot het gebruik van perslucht met aangepaste stations en tot experimenten met vulstations voor persluchtvoertuigen, en de ontwikkeling van dit soort ecologisch veelbelovende aandrijvingen.
afbeelding: een mobiel vulstation bevoorraadt zich aan een stock opgebouwd door rivierstroming, en tankt dan enkele Airpods vol.

14/02/2014 De nieuwe Europese norm voor vierwielers voorziet een maximale breedte van 150 cm. De Airpod (160 cm breed) wordt daarom licht afgeslankt en zal twee zetels vooraan hebben (goed nieuws!) en een koffer van 500 liter, en naar keus een joystick of stuur. Nu geldt de homologatie in 1 Europees land meteen voor heel Europa.

29/01 Een akkoord tussen MDI en Veolia Propreté heeft geleid tot het vervaardigen van de eerste vuilniswagen op perslucht. (video)
Kort voor de verwachte presentatie van de Tata-modellen op perslucht aan de media, heeft de ceo Karl Slym een dodelijke val gemaakt uit een Thais hotelraam.
In deze video promoten Luke Perry en Rocky Carroll Zero Pollution Motors, dat de MDI-persluchtauto's in de VS wil maken. Interviewtje met Shiva Vencat ( ZPM) en Guy Nègre (MDI). De ZPM-site ziet Hawai als 1ste plek voor een Airpodfabriek in de VS en stelt Freebee voor: een korte termijn huurdienst van Airpods voor de stad.

Veolia
AirTukTuk 11/01/2014 De nieuwe MDI-website staat online! Voorlopig alleen in het Frans, de Engelse versie volgt. De start van de produktie is voorzien voor maart 2014, in de modelfabriek van Carros (Nice). Opmerkelijk: de Airpod zal naar keus met joystick of met stuur geleverd worden. Een nieuw model, de AirTukTuk, doet zijn intrede. Hij vervoert max. 6 passagiers + chauffeur en meet 2m95. Ook wordt er gewerkt aan de AirBOM (hmm, ongelukkige naam), een vuilniswagen. De site bevat ook werkaanbiedingen, voor een ingenieur mecanica en voor een modelleur 3D.
Een overzicht toont de MDI-concessies in de wereld. De site geeft ook een idee van de leveranciers van MDI en een duidelijke uitleg over de motoren.
Hier kunt u een aankoopintentie noteren voor een voertuig naar keuze, zonder enige verplichting.

3/1/2014 In 1964, net 50 jaar geleden, voorspelde Isaac Asimov dat wij in 2014 zouden rijden in auto's op perslucht, zwevend boven de rijweg. Zover zal het dit jaar niet komen zoals het er nu uitziet. Ik zal al tevreden zijn als de eerste Airpods in productie gaan. Intussen wens ik u een gezond en voorspoedig jaar.

19/12/2013 Volgens zijn laatste newsletter bereidt FEEEDS een bezoek voor aan het autosalon van Genève van 6 tot 16 maart 2014, waar Tata zijn persluchtvoertuigen "zou moeten" voorstellen.

3/12/2013 De Uruguayaan Armando Regusci is sinds 30/11 terug uit Zuid-Afrika. "Samen met enkele van de beste ingenieurs heb ik daar een persluchtmotor gemaakt waarop we al een patent hebben, en aan de programmering gewerkt van deze geavanceerde motor die een echte 'robot' is. Hij is drie keer performanter dan mijn laatste model, en we sluiten de 'luchtbatterij' aan op een generator voor het maken van groene stroom (van wind of zon). Ik blijf de werkzaamheden bijstaan per telefoon en e-mail, en ga mogelijk op 15 januari terug. We zijn van plan de motor in te bouwen in onze pick-up. De investeerders staan te popelen om hem te zien rijden. We verdelen de rechten 50-50."

30/11 Australische RMIT-student Darby Bicheno heeft als design-project de EcoMoto (foto) ontworpen, gedeeltelijk uit bamboe vervaardigd rondheen de persluchtmotor van Engineair. Met een 3D-printer werd een 1:5 model gemaakt.

Ecomoto
lego car

29/11/2013 Verslag van een Italiaan die MDI in Carros bezocht op 13 november: de productielijn is zo goed als af, alle machines zijn er, alles zou klaar zijn februari 2014. Hij heeft er ook een Tata-auto met MDI-motor gezien. (vertaling).

26/10 In Roemenië heeft tiener Raul Oaida een auto van legoblokjes gemaakt, rijdend op perslucht. Ondernemer Steve Sammartino heeft de sponsors gevonden om de wagen te maken en naar Melbourne te brengen. Zijn plan is met dit "Super Awesome Micro Project" de start-up gemeenschappen van Sydney en Melbourne te inspireren tot meer ambitie, en de Roemeense wonderboy in Australië te houden. (video links)
Hij weegt 500 kg, vervoert 2 mensen à 20 tot 30 km/u, is gemaakt uit 500.000 stukjes en meet 3,5x2x1,3m. Zelfs de motor, met 256 pistons, is van lego.

13/10/2013 De Uruguayaan Armando Regusci vanuit Zuid-Afrika: We maken een motor voor een generator voor een persluchtbatterij, een plaats waar perslucht in tanks wordt bewaard. We hebben de onderdelen gemaakt en monteren die nu op een plaat op poten. Deze "tafel" brengen we dan naar een plek om het koppel en de snelheid te testen. Dit zal dienen voor de motor van onze "bakkie". Bron

13/10 2013 Een consortium van 8 vooral lokale informatica- en mechanicabedrijven zit achter het Sardijnse Airmobility, waaronder 2 G. System , Carsalmaz , Ruggeri Ecologica;  Ferrigno ing. Carlo; Onida Ombretta F.L.;  E-Solar en Soluzioni Comunicative. Bron

27/9 De Scuderi Group heeft een split-cycle verbrandingsmotor ontwikkeld op LPG met persluchtopslag. Vele autoconstructeurs zijn geïnteresseerd en hebben geheimhoudingscontracten getekend om deze zuinige, schone en stille motor, met 75 % rendement, te bestuderen. Tot nu toe heeft dat nog tot geen enkele auto met die technologie geleid, maar nu heeft Scuderi (Massachussets, USA) wel een intentieverklaring getekend om 4 generatoren op LPG en perslucht te leveren (binnen 18 maanden) aan de politie van San Juan (Puerto Rico).

26/9 Het 2 degrees project van het WWF brengt een bonte collectie Australische initiatieven onder de aandacht, die de opwarming van de aarde kunnen bestrijden. Zoals de luchtmotor van Engineair.

23/9 Foto: Een Airpod wordt uitgeladen op het eiland Sardinië voor een presentatie (video) ter gelegenheid van de Europese week van de Mobiliteit. De kleine Airpod raakte probleemloos door de schuifdeuren van de cruiseterminal. Airmobility, een initiatief van enkele Sardijnse ondernemers, zal onder MDI-licentie de eerste Airpods in Italië produceren in Bolotana en Ottana (Sardinië). Enkele bestaande fabrieksgebouwen zullen worden gerecycled hiervoor en in de startfase worden een 30-tal personeelsleden in dienst genomen. Video Een zonnepaneleninstallatie van 1 megawatt zal de benodigde stroom leveren. Productie wordt verwacht vanaf de zomer 2014 a rato van 1000 stuks per jaar en kan verdubbelen mits meer aanwervingen en mits succes in de verkoop. De baas van het havenbedrijf van Cagliari stelt voor de eerste Airpod aan de paus te schenken. bron


Airpod Sardinia

17/9/2013 De productie van de Airpod van MDI wordt nu aangekondigd voor half 2014. De persluchtvulstations zullen uitgerust zijn met compressoren van MDI: 39.000 € in plaats van de 130.000 € voor gelijkaardige installaties op de markt; Zij zullen 85 auto's per dag kunnen bedienen, en er is voorzien dat ze dagelijks (slechts) 100 € zullen opbrengen. De plaatsing van vulstations en de autoverkoop zullen samengaan, wat ook de strategie van Tata Motors is. Autobezitters zullen vooral thuis bijvullen. Aan het stopcontact zal een volle tank immers de helft goedkoper zijn. Bron

14/9 Hoorzitting van een Uruguyaanse parlementaire commissie op 15 mei ll. over het persluchtwagen-project van Armando Regusci. (foto)
Ter gelegenheid van de Week van de Mobiliteit zullen in Cagliari (Sardinië) demonstraties met Airpods plaatsvinden op 20-21-22 september.

bakkie

10/9/2013 Op het salon van Frankfurt van 10 tot 22 september wordt de Citroën C4 Cactus voorgesteld, die vanaf 2016 beschikbaar zal zijn in een versie hybride perslucht-hydraulisch met een benzinemotor, met een verbruik onder de 3 liter/100 km. Volgens de geruchtenmolen zou de verwachte prijs 12.000 € zijn. Zal ook Tata Motors op het autosalon van New Delhi in februari 2014 een model op perslucht voorstellen?

18/7 Deze video's 1 en 2 geven een zeer goed beeld van de ontwikkeling van de Model T², waarmee Deakin University (Victoria, Australië) de eerste prijs wegkaapte van een wedstrijd door Ford om de Model T van de 21ste eeuw te ontwerpen. De driewieler heeft twee Di Pietro-persluchtmotoren van Engineair gekoppeld aan de 2 voorwielen, en het achterwiel geeft hem een zeer grote wendbaarheid. Een koolstof luchttank loopt midden-onder over de hele lengte en levert een bereik van 80 km op, verlengbaar via een brander op aardgas.

15/7 De Uruguyaanse uitvinder Armando Regusci is nu in Zuid-Afrika en bouwt een pickup (foto) om naar perslucht. Daar noemen ze die "bakkie".

8/7/2013 Darren Kuo, designstudent uit Taiwan, ontwierp en bouwde "Revolver", een blitse persluchtmotorfiets met een ronddraaiende luchttanksreserve en een motor van Engineair. (foto)

5/7 Een delegatie uit Firenze publiceerde na een bezoek aan MDI in Carros (Nice) in april, een aantal filmpjes: Een ritje met de Airpod Golf en met de Airpod MaxiCargo.

30/6 In Emmen (NL) inspireerde onze site de docenten Werktuigbouwkunde van Stenden Hogeschool voor de traditionele karretjesrace: de "zeepkisten" moesten rijden op 4 bar perslucht.

Revolver
AirOne 2013

14/6 De AirOne zal in 3 versies verkocht worden:
Eco 3-zit, tot 80 km bereik (240 km in bi-energie) met 155 liter lucht
Standard 3-zit 150 km (450 km) bereik met 310 liter Long Range 5-zit 220 km (650 km) met 468 liter lucht.
Prijs rond 4000€, met hard top in optie
Een tiental fabrieken (in Europa en het Midden Oosten) werden verkocht voor deze modellen..
Er zijn onderhandelingen bezig met een grote Europese stad voor een vloot van Airpods in zelfbediening.
Wie een optie had op een Airpod kan dit desgewenst wijzigen naar de nieuwe AirOne.

13/6/2013 Op de "MDI Entreprises" Facebookpagina werden deze productfiche 2013 van MDI, deze nieuwsbrief en de presentatie "productieconcept" gepost. In Carros is de productielijn zo goed als klaar. De eerste preseries van de Airpod worden verwacht voor begin 2014. Opmerkelijk zijn het bijgewerkt design van de AirOne, nu in 3 versies, waarvan de eerste prototypes 2de helft dit jaar zouden rijden, en de lichte vuilniswagens voor Veolia.

10/6 Video van de ploeg "Air Pur des Vosges" van een aerodynamische studie van de AirOne bijgewerkte versie.

25/5 Woensdag 29 mei vertrekken de Uruguayaanse Armando Regusci en zijn zoon Santiago naar Zuid-Afrika om daar een motorfiets op perslucht en een tuktuk te bouwen. Foto: Armando aan het stuur van de Hidrosvol

26/4 Vandaag geeft Guy Nègre, op uitnodiging van volksvertegenwoordiger Rob Duhamel, een presentatie over de persluchtwagens en andere toepassingen van MDI, op het eiland Jersey.

Armando Regusci al volante del Hidrosvol
AirOne 2013 design

18/4/2013 Engineair, dat de persluchtmotor van Angelo Di Pietro wil op de markt brengen, is één van de 5 winnaars van de Ecomagination wedstrijd voor Australië en Nieuw-Zeeland van General Electric. Deze prijs beloont uitvindingen die de CO2-uitstoot kunnen beperken met 100.000 $ steun elk. GE helpt de winnaars ook de markt te veroveren: technisch, financieel en via hun zakenrelaties..

12/4 Steve A. heeft in 2010 reeds zijn AirOne besteld. In een petitie op Avaaz richt hij zich tot François Hollande, en vraagt de homologatie goed te keuren van de persluchtwagens van MDI. (vertaling van de petitie)
Afbeelding: Airone nieuw design 2013

Ford heeft een patent neergelegd voor de naam van een opblaasbare auto (dat is ook een luchtwagen!) genaamd "iLUV" (Inflatable Light Urban Vehicle) en het is geen aprilgrap zoals dit. Er is tot nu toe niets meer over bekend.

4/3/2013 Dit is een video die de werking uitlegt van de Citroën C3 met de HybridAir technologie en hier (Frans). De perslucht is eigenlijk stikstof in een gesloten circuit.

14/2 Tata Motors: "We hebben in 2012 een peil van motorontwerp, transmissie-ontwerp en persluchtopslagsysteem bereikt dat het geheel doet werken zoals we wilden. Nu moeten we het rendement van de motor verbeteren om het bereik te kriijgen dat we voor ogen hebben. We gaan dus naar een commerciële toepassing in een auto. Binnen enkele maanden kunnen we mogelijks al iets tonen."

9/2 Tim Leverton, directeur R&D bij Tata Motors: "Onze analyse en ons onderzoek hebben de leefbaarheid aangetoond van het MDI-concept. We hebben opportuniteiten geïdentificeerd voor persluchtvoertuigen op de Indische markt".

29/01 De Triplettes de Bonneville: De perslucht-motorfiets Saline Airstream zal rijden op de Speedweek deze zomer, al heeft hij nog geen spatborden en vooral nog geen motor. Net daarvoor staat hij nu in Carros bij MDI.

27/01/2013 Guy Nègre (MDI): "Het nieuws van PSA toont de relevantie aan van perslucht, en het tekortschieten van de elektrische auto. Maar het gaat hier wel over een heel andere technologie dan de onze". En nog: "De eerste Tata-persluchtauto's zouden begin 2014 kunnen op de markt komen."

23/01 PSA-Peugeot-Citroen heeft gisteren de "Hybrid-Air" (Frans, en Engels en hier) voorgesteld, een nieuwe hybride motorisatie op benzine en lucht, die geperst wordt bij vertragen en remmen en daarna de auto aandrijft. Een hydraulische pomp perst en geeft in omgekeerde modus kracht terug. Een intelligent systeem kiest op elk moment tussen nuluitstoot, benzinerijden of gemengd gebruik. Een C3 zou er 45% brandstof mee besparen in de stad, waar 60 tot 80% van de tijd met nuluitstoot gereden wordt (90 % bereikwinst tegenover een standaardmotor) met een gemengd verbruik van 2,9 liter, of 69 g CO2/km. De auto vult zijn persluchttanks constant aan en is goedkoper dan een gewone hybride. De nieuwe Peugeot 308 en Citroën C4 Picasso met deze technologie worden voorgesteld op het autosalon van Genève in maart, maar het is zeker wachten tot 2016 voor de lancering.

PSA hybride AC
test LATU

Dit project loopt in samenwerking met de Franse staat, het Duitse Bosch en het Franse Faurecia. PSA heeft 80 brevetten neergelegd voor deze technologie, waaraan in alle stilte jarenlang gewerkt is.

7/1/2013 Deze video toont de bereiktest (foto) van de persluchtmotor (enkele expansie) van Regusciair door het LATU (Uruguay). 52 km gereden met een moto van 88 kg (plus chauffeur 68 kg) en 56 liter perslucht aan 229,5 bar. Intussen is er al triple expansie die de cijfers verdrievoudigt. Ingenieur Regusci heeft 4 aanvragen voor ombouw van een tractor op zak en heeft een rijvergunning voor voertuigen met zijn technologie aangevraagd in Montevideo.
Jean Christophe Galavotti, overtuigd door het belang van de Airpod voor Corsica, wil begin 2013 een Airpod-presentatie organiseren op "l'Ile de Beauté".

5/1 Op regusciair.com (bijdrage van 29/11 jl.) daagt Armando Regusci zowel Guy Nègre van MDI als Angelo di Pietro van Engineair uit om samen met hem een bereiktest te doen in identieke wagens met perslucht in gelijk volume en druk. Hij herinnert eraan dat het bereik van zijn wagens gecertifieerd werd door het LATU (Laboratorio Tecnologico del Uruguay). Hij zoekt 20.000$ om een pickup te kunnen ombouwen.

Voor het nieuws van 2008 tot 2012, klik hier