persoonlijk

professioneelcolofon

Deze website werd gemaakt op een geassembleerde PC onder Windows XP met Dreamweaver MX. Voor handcodering maakte ik soms gebruik van Notepad, maar nog vaker van de 'code view' mode van Dreamweaver. Voor de omzetting van enkele Word-documenten naar propere HTML bleek HTML Cleaner door Dean Allen van Textism een bijzonder handige tool. Deze tekst werd bijvoorbeeld op deze wijze omgezet naar HTML.

Deze site probeert in navolging van de ideeën van Jeffrey Zeldman & co qua webdesign zoveel mogelijk te werken zonder tabellen. Het lijkt mij een logische opmerking dat deze dingen niet bedoeld zijn voor de lay-out en het structureren van webpages als dit even goed op een andere manier kan. Mijn cv heb ik wel in een tabel gestoken, gewoon als test voor mezelf. Ik heb CSS ook proberen te gebruiken voor de opmaak en de positionering van mijn informatie. Daarbij heb ik vooral veel gehad aan de site van het Web Standards Project en het overzicht van Mike Hall.

De site gebruikt verschillende style-sheets waarvan één om webpages af te printen. De site is volledig HTML 4.01 Transitional en CSS1 gevalideerd (het bewijs vind je onderaan deze page). Ik had de site graag CSS2 en XHTML compatible gemaakt, maar dat bleek meer tijd te vragen dan ik had ingeschat. De code staat alvast allemaal in lower case, één van de basisvereisten van deze tussenvorm van XML en HTML. Hopelijk vind ik genoeg tijd om deze overzetting snel te maken. Ook hier is de informatie over CSS en XHTML die het Web Standards Project en het W3C aanbieden bijzonder bruikbare leerstof. Net zoals bijna alle artikels die in Naar voren worden gepubliceerd

Ik gebruik SmartFTP om de site te uploaden naar mijn account bij Telenet. Drie vrienden waren zo vriendelijk om commentaar te leveren op een eerste testversie van de site.

Iets anders wat ik als rechtgeaarde bibliothecaresse plan om beter te implementeren in de site zijn Dublin Core metatags. Vooralsnog werden deze enkel aan de homepage toegevoegd. Dit wordt toegevoegd aan mijn to-do lijst...

Er zat een teller van Nedstat op de homepage. Maar sinds ze werden overnomen door een ander bedrijf leverde dit vervelende pop-ups op. De teller werd dan ook verwijderd.

De site werd nagekeken op IE 5.0, 5.2, 5.5 en 6.0, op Opera 6 voor Mac, Safari 1.0 en op Mozilla (dank aan Henk, Jens en Didier). Op Netscape 4.72 waren er problemen met inline style-sheets die niet werden gelezen. Dit heb ik proberen op te lossen door de informatie in kwestie onder te brengen in externe style-sheets. Het verschil tussen de verschillende oudere browsers heeft me verbaasd. Ik had niet gedacht dat dit zo groot zou zijn. Het onderstreept eens te meer het belang van het gebruik van webstandards.

In de nabije toekomst overweeg ik om deze site om te vormen tot een meer dynamische (letterlijk en figuurlijk) plek. In afwachting heb ik alvast de citaten op deze site als een server-side blog opgezet. Er is de mogelijkheid om deze webpage te syndiceren door middel van een atom of een rss feed.

 

Valid HTML 4.01! Valid CSS1!

Denk eens na over patentgebruik Creative Commons License

 

©saskia scheltjens - pagina laatst gewijzigd: 27 juni 2007