Voor opmerkingen, vragen, fan- of hatemail, contacteer SatCP. Omdat ik tegenwoordig weinig tijd over heb voor het beantwoorden van mails dien je wel rekening te houden met serieuze wachttijden. De hier beschreven software beschikt over een uitstekende handleiding en ook online is veel hulp te vinden. Beperk uw vragen dan ook tot de inhoud van deze handleiding.

Laatste aanpassing op: dinsdag 21 december 2004

Inhoudsopgave

 1. Inhoudsopgave
 2. Introductie
 3. Installatie
 4. Gravity de eerste maal opstarten
  1. E-mailadres munging tegen spam
 5. Gravity configureren voor dagelijks gebruik
  1. Berichtweergave
  2. Berichtenlijstweergave
  3. Vensteropmaak
  4. Voorkeursinstellingen
  5. Antwoordopmaak
  6. Signature
  7. Automatisch updaten
  8. Kolombreedtes
  9. Instellen van de werkbalk
 6. Serverinstellingen
 7. Weergavefilter
 8. Ophalen van hoofdingen in een nieuwsgroep
 9. Aanmelden en afmelden bij nieuwsgroepen
 10. Toevoegen en verwijderen van nieuwsservers
 11. Posten van berichten
 12. Beantwoorden van berichten
 13. Local posten
 14. Annuleren van berichten
 15. Bozo Bin of kill file
 16. Markeren en negeren van draden
 17. Bekijken van geposte afbeeldingen
 18. Downloaden van binaire bestanden
  1. Weergavefilter voor binaire bestanden
  2. Decoderen
  3. Downloads beheren met de Image Factory
  4. Scheduled downloaden met Gravity
 19. Zoeken in nieuwsgroepen
 20. Interessante sneltoetsen
 21. Geavanceerd filteren
  1. Scores
  2. Regels
  3. Filters
 22. X-Faces in Gravity
 23. En verder...
 24. Revisie en opmerkingen
 25. Links en referenties

Introductie

Je bent nieuw op Usenet of wil eindelijk van Outlook Express vanaf? Forté Agent vind je een antieke gebruikersinterface hebben en Xnews te gecompliceerd? Wel, in dat geval ben je op het juiste adres terecht gekomen.

Deze pagina behandelt MicroPlanet Gravity, een geavanceerde nieuwslezer voor Usenet nieuwsberichten. Gravity biedt je een sterk configureerbare en overzichtelijke gebruikersinterface, ondersteuning voor meerdere servers, downloaden van binaries en een zeer uitgebreid filter-, rules en scoresysteem. Jammer genoeg bestaat MicroPlanet niet meer en ligt de ontwikkeling van Gravity nagenoeg stil. Enkel ex-MicroPlanet programmeur Al Choy voorziet het programma af en toe nog van updates. Dat heeft als gevolg dat een paar interessante features ontbreken die in sommige andere nieuwslezers wel aanwezig zijn. De belangrijkste afwezigen zijn de ondersteuning voor het zoeken van berichten op message-ID (beperkt mogelijk vanaf versie 2.60 Build 2046) en het gelijktijdig volgen van meerdere nieuwsservers. Als je met deze twee beperkingen kan leven, dan is Gravity een winnaar...

Deze handleiding gaat op bepaalde punten vrij diep in op details. Dat maakt natuurlijk dat het een hele brok om te lezen is. Laat dat echter geen reden zijn om de handleiding niet of nauwelijks te lezen. Als je de handleiding begrijpend volgt, dan krijg je een goed inzicht in de werking en het gebruik van Gravity. Velen gebruiken slechts enkele percenten van de mogelijkheden van hun nieuwslezer. Laat deze handleiding een aansporing zijn om er meer uit te halen!

Installatie

Het eerste wat we moeten doen is natuurlijk ervoor zorgen dat MicroPlanet Gravity op ons systeem komt. Sinds versie 2.50 is Gravity gratis dus daar hoef je jezelf al geen zorgen over maken. Maar het feit dat MicroPlanet niet meer bestaat betekent wel dat er geen officiële downloadlocaties meer zijn. Tom Bates redt ons echter uit de nood en biedt op Tom's Gravity Pages Gravity aan.

Gravity 2.50 is de laatste officiële versie die door MicroPlanet werd uitgegeven. Zoals eerder gezegd zijn er later echter wel updates voor uitgekomen. Deze vormen Gravity 2.60 of soms ook genaamd Super Gravity. Gezien er een heleboel interessante vernieuwingen zijn aangebracht is het zeker aan te raden deze te installeren. Sinds enige tijd is er ook een open source versie van Gravity in de omloop welke bekend staat als Gravity 2.70. Vooralsnog is er echter weinig evolutie in dit project en biedt het geen voordelen ten opzichte van versie 2.60 waardoor deze handleiding zich zal beperken tot versie 2.60. Gravity 2.60 vind je ook op Tom's Gravity Pages en bestaat uit een ZIP-bestand waarin een nieuwe versie verpakt zit van gravity.exe. De nieuwste versie (op het moment van schrijven Gravity 2.60 Build 2060) komt echter ook met een installer zodat het niet langer nodig is om een voorgaande versie te installeren.

Download MicroPlanet Gravity 2.60 Build 2060

Open het gedownloade ZIP-bestand en voer setup2060.exe in het archief uit om Gravity 2.60 Build 2060 te installeren. Het is een standaard Windows installatieprocedure, dus hier gaan we niet dieper op in.

Gravity is nu geïnstalleerd, gebruik de nieuwe snelkoppeling in het Startmenu om Gravity op te starten.

Gravity de eerste maal opstarten

Update: in sommige gevallen kan het voorkomen dat Gravity niet wil opstarten en blijft hangen op het opstartlogo. In dit zeldzame geval dien je eerst MicroPlanet Gravity 2.30 te installeren en daarna opnieuw 2.50 en 2.60 erover te installeren.

Wanneer Gravity voor de eerste maal wordt opgestart dien je een aantal gegevens in te vullen.

Op het eerste tabblad Setup dien je je naam en e-mail in te vullen bij respectievelijk Full name en e-mail address. De naam die je invult is de naam die de andere lezers van de nieuwsgroepen te zien krijgen. Neem geen naam van een half beeldscherm lang en tracht de infantiele neiging te onderdrukken om er ASCII-kunst in te gebruiken. Dat maakt het alleen maar moeilijker leesbaar voor anderen. Provocerende namen kunnen ook tot gevolg hebben dat men je negeert. Om te voldoen aan RFC 850 mag de naam geen haakjes bevatten (zowel ( en ) als < en >). Daarnaast is het gebruik van het komma-, dubbelpunt- en puntkommateken sterk af te raden.

Bij Reply address for posts vul je het e-mailadres in dat je in de nieuwsgroepen wil gebruiken. Dit is het adres dat de lezers van de nieuwsgroepen te zien krijgen. Het adres dat je eerder invulde bij e-mail address is niet zichtbaar en wordt niet gebruikt in je nieuwsberichten. Het wordt door Gravity gebruikt om de berichten die je naar de nieuwsserver post indien gewenst ook naar jezelf te mailen. Het is sterk aan te raden om een geldig e-mailadres op te geven bij Reply address for posts. Dit opdat communicatie die niet in de nieuwsgroep thuishoort via mail kan worden verder gezet. Daarnaast gebruiken sommige nieuwsgroepen een moderatiesysteem waarvoor je ook een geldig e-mailadres nodig hebt.

Ben je paranoïde voor spam (ongewenste reclame) omdat sommige spammers nieuwsgroepen afschuimen naar e-mailadressen in de From hoofding (header) van berichten, dan kun je e-mailadres munging toepassen. Meer daarover op het einde van dit hoofdstuk bij e-mailadres munging tegen spam.

Organisation kun je blanco laten, maar veel providers vullen deze dan zelf (automatisch) in. Als je dit niet wenst en je hebt geen inspiratie, vul dan desnoods gewoon een punt in of zo.

Het tweede tabblad Servers beslaat de instellingen voor de nieuwsserver. Je kunt hier maar één nieuwsserver opgeven, maar later kun je in Gravity meerdere toevoegen. Bij News server nickname vul je de naam in waaronder je de nieuwsserver wil zien verschijnen in Gravity. Bij News server address vul je logischerwijs het adres in van de nieuwsserver. Voor Telenet abonnees is dat news.telenet.be voor de tekst nieuwsserver en newsbin.telenet.be voor de binaire nieuwsserver. Zit je bij een andere provider dan kun je de voor u bruikbare adressen wel vinden op de informatiepagina's van je provider.
Bij sommige nieuwsservers is het noodzakelijk dat men zich authentificeert. Daarvoor vink je Log on using aan en vult bij Name en Password je login en paswoord in. Bij de Telenet nieuwsservers is authentificatie enkel vereist als je wilt kunnen posten, niet om te lezen.
Het adres van de mailserver van je provider vul je in bij Mail server (SMTP) opdat je berichten ook zou kunnen mailen vanuit Gravity. Let wel, Gravity is geen e-mailprogramma. Het gebruik van e-mail beperkt zich tot het verzenden van berichten. Handig wanneer je wilt antwoorden op een bericht en de inhoud enkel bestemd is voor de auteur ervan. Bij de mailserver kun je ook authentificatie instellen, maar dat is bij Telenet niet noodzakelijk.
De Server Ports laat je staan zoals ze ingevuld zijn door Gravity.

Klik op OK om je instellingen te bewaren.

Gravity vraagt nu om te verbinden met de nieuwsserver en de namen van de beschikbare nieuwsgroepen op te halen. Klik op OK om Gravity te laten beginnen. Onderaan het Gravity venster kan je de vooruitgang volgen in de statusbalk:

Eens alle nieuwsgroepnamen opgehaald zijn krijg je onderstaand venster waarin je jezelf kan aanmelden op nieuwsgroepen.

In de Available groups lijst zie je alle groepen op de nieuwsserver weergegeven. Met het Search invoervak kun je makkelijk zoeken naar nieuwsgroepen. De Available Groups lijst past dan automatisch aan naar de groepen die voldoen aan je zoekcriteria. Met de Add knop kun je de gewenste groepen toevoegen in Gravity. Heb je een verkeerde keuze gemaakt, dan kan je een groep ook eenvoudig weer verwijderen met Remove.
De groep(en) die je wilt toevoegen komen in de Selected Groups lijst terecht. Met de Sample checkbox kun je aanduiden of je een groep slechts eenmalig wil bezoeken. Groepen die je sampled worden weer verwijderd nadat je Gravity afsluit.
Bij Storage Mode kun je kiezen uit twee methoden om berichten te bewaren. Save article headers is de standaardinstelling waarbij Gravity enkel de hoofdingen van de berichten ophaalt en bewaart. Save article bodies maakt Gravity ook de body (inhoud) van berichten ophalen. Het voordeel van deze laatste is dat nadat de nieuwsgroep opgehaald is je meteen alle berichten compleet binnen hebt. Je hoeft de berichtinhouden dus niet meer te downloaden op het moment dat je ze wil bekijken. Zo zijn de berichten ook off-line te lezen.
Natuurlijk is duidelijk dat Save article bodies trager is en enkel gebruikt kan worden in groepen waar men geen binaire bestanden post. Met Retrieve last articles stel je in tot hoeveel berichten Gravity moet ophalen. Standaard staat dit op 1000, maar in binaire groepen is dat soms te weinig zodat dit een goed moment is om de instelling op bijvoorbeeld 10000 te zetten.
Is dit je eerste dag op Usenet of wil je eens wat experimenteren met Gravity, meld je dan aan op een van de vele testgroepen zoals pandora.test. Testen in andere niet-testgroepen wordt absoluut niet gewaardeerd.

Klik op Done om de gekozen groepen toe te voegen in Gravity.

Gravity haalt nu de hoofdingen op uit de gekozen nieuwsgroepen. Weermaals kan je in de statusbalk de vooruitgang volgen.

Eens de hoofdingen binnengehaald zijn kun je de nieuwsgroep naar keuze openen door te dubbelklikken op de naam ervan in de Newsgroups lijst. Om een bericht te lezen moet je dubbelklikken op het bericht in de berichtenlijst.

E-mailadres munging tegen spam

Je hebt natuurlijk niet graag dat je e-mailaccount wordt overladen met ongewenste commerciële aanbiedingen (spam). Omdat te vermijden kun je de zogenaamde e-mailadres munging toepassen. E-mailadres munging bestaat erin een ongeldig e-mailadres op te geven in de From hoofding van je berichten. Spam harvesting bots zoeken enkel naar e-mailadressen in deze From hoofding. Door het echte e-mailadres onder te brengen in de Reply-To hoofding welke niet opvraagbaar is zonder het bericht te downloaden kun je jezelf beschermen tegen spam. Spam harvesting bots houden zich niet bezig met elk bericht op te halen. Hoe pas je nu e-mailadres munging toe in de praktijk?

   

Kies van het Server menu Properties. Op het tabblad Setup vulden we eerder al onze gegevens in. Het Reply address for posts vervang je door een ongeldig adres. Let op! Je mag niet zomaar een willekeurig adres invullen. Laat om verwarring te vermijden steeds zien dat een adres ongeldig is door er .invalid achter te zetten, bijvoorbeeld nospam@mailbox.invalid. Adressen als nospam@maibox.com mogen niet gebruikt worden omdat dit mogelijk zelfs bestaande adressen zijn. Wil je meer weten over hoe je een adres correct ongeldig maakt, lees dan de e-mailadres munging FAQ.

Op het Posting tabblad dien je nu bij Reply to je echte e-mailadres in te vullen. Op deze manier kun je spamvrij vertoeven op Usenet en bovendien toch bereikbaar zijn via e-mail. Klik op OK om je instellingen te bewaren.

Gravity configureren voor dagelijks gebruik

Vooral gebruikers die van een grafisch mooi e-mailprogramma als Outlook Express komen zullen de eerste aanblikken met Gravity's gebruikersinterface ontgoochelend vinden. Standaard ziet Gravity er inderdaad maar kaal uit. In dit hoofdstuk gaan we Gravity flink onder handen nemen en het uiterlijk sterk wijzigen. Natuurlijk is het geen verplichting om de gebruikersinterface in te stellen zoals we hier doen. Het is niet zozeer de bedoeling uw Gravity er te laten uitzien als die van de schrijver, als wel u duidelijk maken wat de mogelijkheden zijn. Interesseert uiterlijk je niet, dan kun je dit hoofdstuk overslaan.

Berichtweergave

Kies van het View menu onderaan Global Options. Op het tabblad Article Layout kun je instellen hoe berichten weergegeven worden.

Op dit tabblad zie je twee lijsten. De linkse lijst bevat de mogelijk weer te geven hoofdingen en de rechtse lijst de hoofdingen die worden weergegeven bij ieder bericht. Hoofdingen die aangeduid zijn met (optional) verschijnen enkel indien aanwezig. Het heeft geen zin om voor normaal gebruik nutteloze hoofdingen toe te voegen. Beperk het daarom tot de meest interessante. Wil je toch alle hoofdingen zien, dan kan je in Gravity later steeds wisselen tussen de gewone weergave (die we nu instellen) en alle hoofdingen door op de H toets te drukken. De hoofdingen die interessant zijn (in de schrijver's opinie) zijn:

 • Subject
 • From
 • Date
 • Newsgroup
 • Reply-To (optional)
 • Followup-To (optional)
 • Distribution

Je kunt hoofdingen toevoegen en verwijderen met de knoppen Add en Remove. De volgorde van de headers pas je aan door middel van de Move Up en Move Down knoppen. Het standaardlettertype MS Sans Serif is verouderd en de kleuren zijn opzichtig. Selecteer daarom de bovenstaande hoofdingen in de rechtse lijst (je kunt meerdere headers tegelijk selecteren door de Control of Shift toets in te houden terwijl je selecteert - net als in Windows Verkenner) en klik op Font/Color. Als lettertype nemen we het modern ogende Tahoma lettertype bij een grootte van 8 en een Regular lettertypestijl. Navy blauw is een uitstekende kleur voor de hoofdingen. Klik op OK om de lettertypewijzigingen door te voeren. Het onderwerp (subject) van de post mag best wel een beetje uitspringen en verdient daarom een vet lettertype. Selecteer enkel Subject en kies bij Font/Color voor Bold als lettertypestijl.

De hoofdingen worden gevolgd door een open regel om een duidelijke afscheiding te maken en het eigenlijke bericht:

 • <Blank Line>
 • Body

Usenet is een puur tekstmedium. Opmaak en plaatjes horen niet thuis in berichten. Daarom worden vaak tabellen, lijsten en soms zelfs tekeningen gemaakt die enkel uit tekst bestaan. Het is hierbij van belang dat je een lettertype neemt dat een vaste breedte heeft. Anders zijn zulke berichten enkel duidelijk leesbaar in hetzelfde lettertype als waarin ze opgemaakt werden. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Daarom kiezen ook wij voor een lettertype met vaste breedte. Selecteer Body in de rechtse lijst en klik op Font/Color. Een klassiek en stijlvol ogend lettertype is Courier New bij een grootte van 9 en een Regular stijl.

Het lettertype en de kleur van de gequote tekst is instelbaar bij Quoted text. We kiezen daar eveneens voor Courier New bij een grootte van 9 en een Regular stijl. De kleur Silver grijs is erg mooi, maar kan moeilijk leesbaar zijn op kwalitatief minder goede beeldschermen.

Omdat er op Usenet nog steeds mensen zijn die niet deftig kunnen quoten en hun antwoord schrijven onder de post (zoals hoort maar zonder de irrelevante stukken weg te knippen zodat je soms kilometers moet scrollen eer je hun antwoord ziet) kun je instellen dat Gravity de quotes verbergt (mute) na op de Q-toets te drukken. Geef hiervoor 0 in bij When muting quoted text, show the last lines.

Berichtenlijstweergave

De berichtenlijstweergave mag ook aangepast worden. Op het Display tabblad vind je daarvoor de benodigde instellingen.

Allereerst passen we de volgorde van de kolommen aan. De stijl van Outlook Express waarbij het onderwerp voor de auteur staat is erg overzichtelijk. We stellen Gravity gelijkaardig in. Bij Thread Pane Columns pas je de volgorde aan met behulp van de Up en down knoppen tot:

 • Subject
 • From
 • Status
 • Lines
 • Date
 • Score

De Amerikaanse tijdsnotatie die standaard gebruikt wordt in Gravity veranderen we naar de Europese. Vul daartoe bij Time format het volgende in: %#d/%#m/%Y %#H:%M. Voor een juiste verklaring hiervan moet je maar eens in de help van Gravity kijken onder time format.

Bij Threads display laat je de sorteervolgorde staan op Sort by date. Standaard vouwt Gravity alle threads automatisch uit, maar dat vinden niet alle gebruikers even praktisch. Wens je alle threads standaard ingevouwen te hebben, dan vink je Threads begin collapsed aan.

Om te vermijden dat Gravity antwoorden (follow ups) waarbij het onderwerp veranderd is zou weergeven als een nieuwe draad (thread), vink je tevens bij Organize articles into threads using aan the message-id only.

Bij Read Article Color kun je de kleur instellen die gelezen berichten krijgen in de berichtenlijst. Bij Outlook Express zijn ongelezen berichten vet en gelezen berichten normaal. Gravity daarentegen gebruikt vet enkel om het eerste bericht in een draad aan te duiden. Gelezen en ongelezen wordt met kleuren aangeduid. De kleur Silver grijs is ook hier mooi, maar zoals eerder gezegd kan dit moeilijk leesbaar zijn op beeldschermen van mindere kwaliteit.

Op het volgende tabblad Fonts kun je de lettertypes en kleuren instellen die gebruikt worden in de berichtenlijst en de nieuwsgroepenlijst.

Ook hier wordt standaard het verouderde MS Sans Serif gebruikt dat we zullen vervangen door Tahoma. In Outlook Express heb je links (als je dat instelt weliswaar) de Outlook Express balk, een donkergrijze balk waarin de snelkoppelingen staan. Zo'n grijze balk ziet er wel leuk uit dus gebruiken wij die ook. Stel bij Newsgroup font het lettertype in op Tahoma bij een grootte van 8, een Regular stijl en White als kleur (zwart zou op de donkergrijze achtergrond nauwelijks leesbaar zijn), door middel van de Font/Color knop. De achtergrondkleur stel je in door eerst System default uit te vinken en dan op Background te klikken. Donkergrijs past hier erg goed voor (onderste rij kleuren, vierde van links).

Het lettertype van de berichtenlijst stel je bij Threads font in. Klik op Font/Color en wijzig het lettertype naar Tahoma bij een grootte van 8 en een Regular lettertypestijl. De kleur mag zwart blijven. Ook de achtergrondkleur mag de System default kleur blijven.

Vensteropmaak

Op het Window Layout tabblad kun je instellen hoe de vensteropmaak eruit zal zien. De schrijver prefereert een opstelling waarbij links een verticale balk is met de nieuwsgroepenlijst, bovenaan de berichtenlijst en onderaan de berichtweergave. Vooral op hoge schermresoluties is dat erg overzichtelijk. Om dezelfde opstelling te gebruiken kies je daartoe de vierde van de vijf opstellingen.

Voorkeursinstellingen

Op het Preferences tabblad staan nog enkele instellingen die het gebruiksgemak van Gravity sterk kunnen verhogen.

De eerste optie welke je kunt aanvinken en die Outlook Express gebruikers zeker zullen weten te waarderen, is Display articles with a single click. Nu hoef je niet meer te dubbelklikken om een bericht weer te geven. Een nadeel is nu dat wanneer je per ongeluk een bericht aanduidt met een binair aanhangsel het een hele tijd duurt eer dat weergegeven is, terwijl dat helemaal niet nodig was. Om het automatisch weergeven van binaire bestanden te voorkomen door deze instelling, beperken we het tot 1000 lijnen. Daartoe vul je bij When attempting to open an article with more than lines de waarde 1000 in. In het dropdownmenu kies je Beep. Gravity doet dan niets buiten een geluidje maken wanneer een bericht van meer dan 1000 regels wordt aangeduid. Tekstberichten zijn zelden groter dan 500 lijnen en binaire berichten doorgaans groter dan 1000 lijnen, dus dat is een mooi compromis. Mocht er nu toch een tekstbericht zijn met meer dan 1000 lijnen, dan kan je dat zichtbaar maken met de toetsencombinatie Control + Enter. Om een nieuwsgroep te openen moet je nog steeds dubbelklikken, maar dat stoort niet en heeft zelfs voordelen. Zo verspil je geen tijd wanneer je per ongeluk een grote nieuwsgroep aanduidt.

Antwoordopmaak

Op het Replying tabblad kan de opmaak van de antwoorden worden ingesteld. Er zijn twee soorten antwoorden. Een Reply waarbij het antwoord via e-mail enkel bij de auteur terecht komt of een Follow Up waarbij het antwoord naar de hele groep gestuurd wordt. Een Follow Up is dan ook hetgene je waarschijnlijk het meeste gaat gebruiken. Vaak noemt men een Follow Up ook gewoon Reply.

Gravity biedt de mogelijkheid om quotes te beperken tot een aantal lijnen. Een functie die er bij sommigen best wel eens ingestampt zou mogen worden. Maar erg intelligent en flexibel is ze niet, dus schakelen we ze uit door Limit quotes uit te vinken. Je zal zelf correct moeten leren quoten als je het nog niet kan.

Soms zie je bovenaan antwoorden introducties staan als "Op de dag des Heren wist SatCP ons in geuren en kleuren te vertellen:"... Dat kan wel grappig lijken, maar ook alleen bij de eerste berichten die je zo leest. Al gauw verveelt het en als het meerdere lijnen in beslag neemt is het zelfs irritant. Je beperkt de introducties daarom best tot het hoogst noodzakelijke: De naam van de afzender van het originele bericht. Wil je meer weten over het originele bericht, lees het dan. Het hoeft niet allemaal herhaald te worden in de reply. Vul daarom in bij Follow up introduction en Reply introduction als introductiezin "%n" wrote:.

Signature

Op het Signatures tabblad kun je indien gewenst een signature instellen. Dat is een stukje tekst dat onder elk van je berichten verschijnt. Hou er wel rekening mee dat grote signatures erg storend kunnen zijn. Beperkt de grootte van je signature daarom in de mate van het mogelijke. Stel 4 regels als absoluut maximum.

Een signature maak je aan door op New Signature te klikken. Gravity zal om een naam voor de signature vragen, waarna je de eigenlijke signature kan invullen. Klik op Set as default om de signature automatisch onder al je berichten te zetten. Je kunt meerdere signatures opgeven en zelfs gebruik maken van externe signatures die je uit een tekstbestand haalt. Dit laat toe om dynamische signatures te gebruiken. Dit valt echter buiten het doel van deze handleiding.

Automatisch updaten

Zoals eerder gezegd is MicroPlanet gestopt met de ontwikkeling van Gravity. Echter, het programma kijkt nog wel elke zeven dagen of er een eventuele update beschikbaar is op de website van MicroPlanet. Dat is natuurlijk zinloos.

Op het Updates tabblad kun je de optie Check the Gravity web site for a new version every days dan ook best uitschakelen.

Kolombreedtes

Tot zover de weergaveopties van Gravity. Klik op OK om de instellingen op te slaan en door te voeren. Als je weer op het hoofdscherm komt zul je zien dat het uiterlijk al heel wat gewijzigd is. Na wat kolommen van breedte gewijzigd te hebben krijgen we volgend resultaat:

Interessant: De nieuwsgroepenlijst bevat drie kolommen: Newsgroups (de namen van de nieuwsgroepen), Local (het aantal ongelezen berichten in de nieuwsgroepen) en Server (het aantal nieuwe headers van de nieuwsgroepen beschikbaar op de nieuwsserver). Standaard is de Newsgroups kolom echter zo breed dat je de twee andere kolommen niet ziet. Je kunt deze natuurlijk met hand juist van breedte maken zoals het screenshot toont.

Helemaal onder het venster in de statusbalk vind je links twee getallen x/y. Getal x geeft aan hoeveel berichten er actueel weergegeven worden in de berichtenlijst. Getal y geeft het totaal aantal berichten in die nieuwsgroep.

Instellen van de werkbalk

De standaard werkbalk van Gravity stelt niet veel voor. Enkele handige zaken staan er niet op en enkele nutteloze zaken nemen maar plaats in. De werkbalk moet dus eens flink opgekuist worden. Daarvoor kies je van het View menu Toolbars. In het venster dat je nu krijgt ga je naar het tweede tabblad Commands.

Hier heb je een overzicht van alle beschikbare commando's die je op de werkbalk kan plaatsen. Wil je weten wat een commando doet, klik dan op het icoon ervan. De functie komt dan onderaan in het venster te staan bij Description. Wil je een commando naar de werkbalk brengen dan hoef het er gewoon maar naar toe te slepen en los te laten op de plaats waar je de knop op de werkbalk wil. Om iets te verwijderen van de werkbalk sleep je het simpelweg uit de werkbalk en laat het los. Om een afscheiding (separator) te krijgen tussen twee knoppen, neem je de knop rechts van de plaats waar je de afscheiding wil vast met de muis, sleept hem een klein beetje naar opzij en laat hem weer los. Niet te ver slepen, anders verwissel je gewoon twee knoppen van plaats. Klik op OK als je tevreden bent van je werkbalk.

Een goede werkbalk kan eruit zien als in bovenstaand screenshot. De werkbalk bevat van links naar rechts volgende commando's:

 • Connect/Disconnect: verbind met de nieuwsserver of indien reeds verbonden, verbreek de verbinding.
 • Stop retrieving: stop alle online activiteit in Gravity.
 • Refresh the newsgroup list: haal opnieuw alle nieuwsgroepnamen op van de nieuwsserver.
 • Subscribe to newsgroups: meld je aan bij nieuwsgroepen.
 • Update server counts: kijk hoeveel nieuwe berichten er beschikbaar zijn in de aangemelde nieuwsgroepen.
 • Retrieve headers (All Groups): haal de hoofdingen op in alle aangemelde groepen.
 • Retrieve headers (Selected Groups): haal de hoofdingen op in de geselecteerde groepen.
 • Post: post een nieuw bericht naar de nieuwsgroep.
 • Follow up: antwoord in de nieuwsgroep.
 • E-mail author: antwoord de auteur via e-mail.
 • Decode: decodeer binaire berichten
 • Find: zoek in het geopende bericht.
 • Search: zoek in alle berichten.
 • Back: ga terug naar het vorige gelezen bericht.
 • Forward: ga terug naar het volgende gelezen bericht.
 • View next unread: ga naar het volgende ongelezen bericht.

Je kunt nu als de schermbreedte het toelaat de Outbox balk van onderaan verslepen en rechts naast de Filter balk zetten. Soms kan het voorkomen dat Gravity de werkbalken overlapt. Je moet dan de afscheidingen tussen de afzonderlijke werkbalken verschuiven tot ze goed staan. De Rule balk zetten we uit omdat je die niet zo vaak nodig hebt en ook perfect via het menu kan bereiken. Dat doe je in het View menu door Rule Bar uit te vinken. De Filter Bar en Outbox Bar zijn erg handig en verdienen aldus zeker een plaatsje op het scherm. Met de Filter Bar kun je de weergave in de berichtenlijst geavanceerd filteren, en de Outbox Bar duidt aan of er fouten optraden bij het verzenden van een bericht.

Gravity ziet er nu uit als volgt:

En dat is toch al heel wat netter en overzichtelijker dan voorheen! Met deze sluiten we dit hoofdstuk af waarin we de weergave van Gravity aanpasten.

Serverinstellingen

De standaardinstellingen voor de nieuwsserver in Gravity kunnen wat verbeterd worden voor breedbandgebruikers zoals Telenetabonnees. Kies daarvoor Properties van het Server menu.

   

Op het tabblad Group vink je de optie Get list of new groups upon connecting aan. Dit zorgt ervoor dat Gravity iedere maal je het programma opstart (of verbinding maakt) nakijkt op de server of er nieuwe nieuwsgroepen beschikbaar zijn. Zo vermijd je situaties waarin je een nieuwe nieuwsgroep niet kan vinden omdat de lijst al maanden niet meer ververst is.

Op het Operation tabblad vind je de optie om bij opstarten van Gravity en op bepaalde tijdstippen automatisch nieuwe hoofdingen op te halen. Vink daartoe de optie Retrieve new headers for subscribed groups upon connecting en vul 10 in als tijdsduur bij Update every minutes. Gravity zal nu iedere 10 minuten nieuwe hoofdingen ophalen voor alle aangemelde groepen.

Klik weer op OK om de instellingen op te slaan.

Weergavefilter

Als je ondertussen al wat hebt geëxperimenteerd met Gravity dan zul je wel gemerkt hebben dat het programma de zeer irritante neiging heeft om gelezen berichten te verbergen. Een veel voorkomende vraag van nieuwelingen is dan ook "waar zijn mijn berichten". Dit wordt veroorzaakt door het standaard weergavefilter. We gaan dat filter dan ook meteen veranderen.

Kies Define Display Filter in het menu Newsgroup of klik op de Filter knop op de werkbalk. Bovenstaand venster toont zich. Een aantal filters wordt standaard meegeleverd. Voor ieder filter staat een brilletje. Het standaard ingestelde filter heeft een groen brilletje dat in de andere richting wijst dan de overige brilletjes. Het standaarfilter Unread Articles is weinig interessant. Selecteer daarom All Articles en klik op Default om dit filter als standaard in te stellen.

Normaal rangschikt Gravity de berichten van oud naar nieuw. Dus de nieuwe berichten komen helemaal onderaan de lijst bij. Sommige mensen zoals de schrijver verkiezen echter dat de nieuwe berichten bovenaan bijkomen. Om dat te bewerkstelligen moet je het standaard filter (nu All Articles) selecteren en op Edit te klikken.

In het venster dat je nu krijgt dien je helemaal onderaan Sort Descending aan te vinken. Include entire thread if any article matches filter is ook een interessante optie om aan te vinken. Het vermijdt dat threads opgesplitst worden als bepaalde berichten niet voldoen aan het filter.

Als het filter niet meteen effect heeft, dan moet je de nieuwsgroep opnieuw openen door er op te dubbelklikken in de nieuwsgroepenlijst.

Ophalen van hoofdingen in een nieuwsgroep

Als je deze handleiding min of meer gevolgd hebt dan haalt Gravity elke 10 minuten zelf de nieuwe hoofdingen op voor alle groepen. Maar misschien heb je bewust deze optie niet geactiveerd of wil je handmatig hoofdingen ophalen.

Wil je enkel de nieuwe hoofdingen van de geselecteerde groepen ophalen, klik dan op de Retrieve Headers (Selected Groups) knop op de werkbalk of kies Retrieve Headers van het Newsgroup menu. Wens je ineens alle groepen te voorzien van nieuwe hoofdingen klik dan op Retrieve Headers (All Groups) of kies Retrieve Headers van het Server menu.

Als je de Storage Mode van een groep hebt ingesteld op Save article bodies, dan worden eveneens de berichten zelf gedownload zodat je ze offline kan lezen. Wens je achteraf de Storage Mode van een groep nog aan te passen, selecteer dan de desbetreffende nieuwsgroep in de nieuwsgroepenlijst en kies Properties van het Newsgroup menu.

Hier vink je Retrieve and store article bodies aan of uit naar keuze.

Wil je alleen kijken of er nieuwe berichten zijn, dan kun je de Update Server Counts knop gebruiken of kies Update Server Counts van het Server menu. Het aantal nieuwe berichten wordt nu weergegeven in de Server kolom van de nieuwsgroepenlijst.

Aanmelden en afmelden bij nieuwsgroepen

Aanmelden bij nieuwsgroepen hebben we reeds behandeld in Gravity de eerste maal opstarten. De werkwijze is identiek. Om de lijst van beschikbare nieuwsgroepen te krijgen druk je op de Subscribe To Newsgroups knop in de werkbalk of kiest Subscribe van het Newsgroup menu.

Door een nieuwsgroep te selecteren in de nieuwsgroepenlijst en dan Unsubscribe van het Newsgroup menu te kiezen, meld je jezelf af bij deze nieuwsgroep.

Usenet wordt vooral gebruikt als communicatiemiddel voor zaken die niet of beperkt beschreven staan op het World Wide Web. Vind je het antwoord op een vraag niet via het World Wide Web dan kan je beroep doen op de ongeschreven kennis op Usenet. Maar kom je af met vragen die makkelijk zelf te vinden zijn dan hoef je natuurlijk op weinig respect te rekenen. Elke groep behandelt zijn eigen onderwerp. Stel je vragen dus enkel in relevante groepen.

Aangezien het onvermijdelijk is dat sommige vragen regelmatig terugkomen hebben vele nieuwsgroepen een FAQ (Frequently Asked Questions) waarin de vaak gestelde vragen terecht komen met antwoord. In zowat elke algemene Usenet/netiquette FAQ zul je vinden dat nieuwkomers aangeraden wordt om eerst de groep een tijdje te volgen alvorens actief deel te nemen. Dat is gewoon al een kwestie van beleefdheid. Zo kun je de regels en gebruiken van de nieuwsgroep leren kennen. Als je bij vreemden komt plaats je jezelf toch ook niet meteen in de meest comfortabel uitziende zetel met je voeten op het salontafeltje, hoewel je dat thuis misschien wel doet?

Als je zo de nieuwsgroep een tijdje volgt dan kom je automatisch de links naar de FAQ tegen.

Toevoegen en verwijderen van nieuwsservers

Zoals eerder gezegd ondersteunt Gravity meerdere nieuwsservers, maar je kunt slechts één nieuwsserver tegelijk bekijken. Dat is wel een nadeel ten opzichte van bijvoorbeeld Xnews. Desalniettemin zullen er vast wel een groot aantal Gravity-gebruikers zijn die ondanks deze beperking toch meerdere nieuwsservers willen beheren.

Kies Add/Remove van het Server menu.

Klik op Add om een nieuwsserver toe te voegen. Het aanmelden bij een nieuwsserver zelf hebben we ook reeds behandeld in Gravity de eerste maal opstarten. Gewoon de gegevens voor de nieuwe server invullen. Een nieuwsserver verwijderen doe je door deze te selecteren en op de Remove knop te klikken.

Wisselen tussen nieuwsservers doe je ook via het Server menu. Onderaan dat menu vind je de nieuwsservers waarop je aangemeld bent.

Posten van berichten

Als je zelf een draad wil starten dan moet je een bericht posten. Je kunt het postvenster openen door op P te drukken, de Post knop op de werkbalk te klikken of door Post uit het Article menu te kiezen.

In dit venster kun je je bericht opstellen. Wees altijd duidelijk met je berichten om verwarring te vermijden en geef een duidelijk onderwerp op. Onderwerpen als "PROBLEMEN!!!! Plz read inside..... thx" worden doorgaans niet gewaardeerd. Een beter onderwerp zou zijn (in de veronderstelling dat je een probleem hebt met bijvoorbeeld ICQ) "ICQ probleem. Kan geen verbinding maken met server". Nu weten de lezers tenminste waarover je bericht gaat zonder dat ze de inhoud ervan hoeven te downloaden. Mensen die je niet kunnen helpen hoeven nu niet nodeloos je bericht te downloaden.

Gebruik duidelijke zinsstructuren, leestekens en probeer correct Nederlands (of de taal van de nieuwsgroep) te schrijven. Iedereen maakt wel eens wat schrijffouten en daar zal niemand over vallen, maar dialecten zijn onbeleefd. Eveneens wordt overmatig gebruik van leestekens "!!!!!!" of hoofdletters "PLZ HELP ME" als onbeleefd ervaren. Als je iets grappigs wil doen overkomen, zet er dan een smiley bij. De lezers van je berichten kunnen niet weten in welke stemming je was toen je het bericht schreef dus een boodschap kan totaal fout overkomen. Smileys helpen duidelijk maken hoe het bericht geïnterpreteerd dient worden.

Met de knop Choose Groups kun je nieuwsgroepen toevoegen. Soms wil je je bericht in meerdere groepen tegelijk posten. Dit noemt men een cross-post. Let er op dat je dit met verstand gebruikt. Post niet naar groepen waar je bericht niet terzake is!

Met de Attach a file knop op de werkbalk kun je binaire bestanden bij je berichten voegen. Doe dit enkel in groepen waar dit toegelaten is. Voeg nooit een attachment toe als je niet weet of het mag!

Is je bericht opgesteld, dan kun je het verzenden met de Send knop op de werkbalk van het postvenster, Send uit het File menu of de toetsencombinatie Control + Enter. Op de Outbox balk zie je nu 1 Waiting verschijnen. Als het bericht verzonden is staat er terug 0 Waiting. Komt er 1 Error te staan dan is er iets misgegaan. Door op Outbox te klikken kun je je reeds verzonden berichten bekijken en berichten met fouten opnieuw trachten te verzenden.

Beantwoorden van berichten

Bij het beantwoorden zijn er eveneens een paar etiquetteregels waaraan je jezelf dient te houden. De belangrijkste regels zijn quoten en onderaan antwoorden. Een heel complete uitleg over quoten en een aanrader om te lezen vind je op Hoe te quoten op Usenet. In deze handleiding zullen we echter kort schetsen hoe je best antwoordt op op berichten, gebruik makende van correcte quotes.

Quoten betekent in principe niets anders dan enkel de relevante informatie uit het voorgaande bericht te laten staan in je antwoord. Als je antwoordt op een bericht dan komt de inhoud van het voorgaande bericht in de quote (het stuk achter > tekens) van je antwoord te staan. Wanneer je antwoordt op een bericht van ettelijke tientallen regels, en je voegt er zelf maar enkele bij dan is het duidelijk dat je aan verspilling doet. Immers, de volledige tekst waarop je antwoordt kan ook gelezen worden in het originele bericht. Er is dus totaal geen reden waarom je het volledige bericht in je antwoord moet laten staan. Lange quotes zijn bovendien erg vervelend aangezien je antwoord onder de quote dient te staan. Je moet dan steeds scrollen eer je het antwoord kan zien. Soms zie je quotes tot meerdere niveaus diep. Dat is doorgaans totaal zinloos en dient vermeden te worden.

Dus er moet geknipt worden in de antwoorden! Stel je leest onderstaand bericht in de nieuwsgroepen en je wilt erop antwoorden, maar enkel op de eerste paragraaf.

Selecteer simpelweg het stuk tekst waarop je wilt antwoorden (in dit geval de eerste paragraaf).

Als je je antwoord aan de hele nieuwsgroep wilt wenden, dan druk je op de F toets, klikt op de Follow Up knop op de werkbalk of kiest Follow Up uit het Article menu. Wil je enkel de auteur via mail beantwoorden, dan druk je op de R toets, klikt op de Reply knop op de werkbalk of kiest Reply uit het Article menu.

In het antwoordvenster dat je nu krijgt zie je in de quote de geselecteerde tekst staan. Schrijf je antwoord onderaan de quote bij, waarbij je een regel wit laat tussen de quote en het antwoord. Dit bevordert de leesbaarheid sterk!

Soms wil je antwoorden op meerdere punten uit een langer bericht zoals onderstaand voorbeeld:

Je antwoord zou er als volgt kunnen uitzien:

Immers, je antwoordt beslaat vrijwel het volledige eerste bericht. Dit is echter een slechte vorm van quoten. De quote is veel te lang en bemoeilijkt de leesbaarheid. Bij nog langere berichten is vaak zelfs niet meer duidelijk op welk stuk je antwoord nu eigenlijk bedoeld is. In dit geval kun je gebruik maken van het zogenaamde interleaved quoten waarbij je de quote in blokken opdeelt en deze blokken apart beantwoordt. Een goede quote is niet langer dan vier tot acht regels. Soms is een quote toch nog te lang, dan mag je deze inkorten door regels weg te laten en dit aan te duiden met "[..]". Zo weten de lezers van je berichten dat de quote eigenlijk ingekort is en dat ze voor het volledige verhaal het originele bericht moeten raadplegen.

Je antwoord ziet er nu uit als volgt en is leesbaar zonder dat je een scrollmuis hoeft te verslijten:

Het verzenden van het antwoord is identiek als bij het posten van een bericht.

Local posten

In bepaalde nieuwsgroepen wenst men dat je local post. Normaal gaan de berichten die je post de hele wereld rond en komen ze terecht op elke nieuwsserver die de groep aanbied waarin jij gepost hebt. De servers synchroniseren elkaar. Local posten betekent dat je bericht enkel op de server terecht komt waarnaar je gepost hebt - de nieuwsserver van je provider doorgaans.

Local posten moet je per nieuwsgroep instellen. Eens de instelling gedaan is post je in die nieuwsgroep altijd local. Selecteer de nieuwsgroep waarin local posten gewenst is in de nieuwsgroepenlijst en kies Properties van het Newsgroup menu.

Op het tabblad Overrides vink je onderaan Override custom headers aan en vult in:

 • Distribution: local
 • X-No-Archive: Yes

Deze tweede is optioneel, maar desalniettemin aan te raden in dit geval. Als men wil dat de berichten niet buiten de eigen server gaan dan heeft men daar doorgaans een goede reden voor. De X-No-Archive: Yes hoofding zorgt er daarnaast ook nog voor dat archiveringsmachines zoals Google Groups je berichten negeren.

Annuleren van een bericht

Soms verzend je een bericht zonder na te denken en een ogenblik na het verzonden is heb je er al spijt van. Het overkomt iedereen wel eens. Gelukkig kan je zulke berichten ook weer verwijderen. Je verwijdert het bericht enkel van de nieuwsserver. De mensen die het bericht reeds opgehaald hebben blijven het bericht behouden. Bij jezelf blijft het bericht ook in de lijst staan, maar voor hen die nieuwe hoofdingen ophalen na je annulatie zal het bericht verdwenen zijn.

Annuleren doe je door het bericht te selecteren in de berichtenlijst en uit het Article menu onderaan Cancel Article te kiezen. Na enkele seconden is je bericht dan verwijderd van de nieuwsserver. Je kan enkel berichten die je zelf gepost hebt verwijderen.

Bozo Bin of kill file

Soms ben je niet de enige die wel eens berichten verzendt zonder nadenken. Van sommige personen zou je denken dat ze nooit nadenken. Na een tijdje kan dat natuurlijk op de zenuwen gaan werken. Daarvoor bestaat de zogenaamde Bozo Bin of soms ook killfilter genoemd. Om iemand toe te voegen aan de Bozo Bin klik je gewoon met de rechtermuisknop op een bericht van deze persoon en kiest uit het poupmenu Add Author to Bozo Bin. Verdere berichten van deze persoon worden dan automatisch als gelezen gemarkeerd zodat je ze niet meer ziet als je doorheen de ongelezen berichten gaat. Standaard blijft iemand zeven dagen in de Bozo Bin waarna Gravity hem automatisch verwijdert uit de lijst. Via Bozo Bin van het Tools menu kun je deze tijd wijzigen of manueel personen verwijderen uit de lijst.

Door Remove bozo items not used within days uit te vinken zorg je ervoor dat de leden van je kill file erin blijven rotten tot het einde der tijden. Wil je iemand echt totaal uit de berichtenlijst hebben (dus niet gewoon gemerkeerd als gelezen), dan moet je een regel aanmaken. Meer daarover later.

Markeren en negeren van draden

Soms kom je wel eens een draad tegen die je erg interessant vindt en wil blijven volgen. Daarvoor bestaat Gravity's Watch Thread Rule. Je moet die echter wel eerst inschakelen. Kies Rules van het Tools menu.

Selecteer de Watch Thread Rule en klik op de knop Enable/Disable zodat er in de Apply to incoming kolom Yes komt te staan. Wanneer je nu een draad wil markeren (watch), dan druk je op de W toets of kiest Watch Thread van het Thread menu. Later kun je eventueel de Watch Thread Rule uitbreiden zodat er een boodschap wordt getoond als er nieuwe berichten in gemarkeerde draden zijn. Maar dat valt buiten het doel van deze handleiding.

Staat de Watch Thread Rule niet in de lijst, dan kun je deze makkelijk aanmaken door in de berichtenlijst een bericht te selecteren en op de W toets te drukken. Nu zou Gravity de regel aangemaakt moeten hebben.

Soms komt het voor dat een draad je danig de keel uithangt, maar je de auteurs toch niet in de Bozo Bin wil steken. In dat geval kun je de draad negeren door op de I toets te drukken of Ignore Thread van het Thread menu te kiezen.

Bekijken van geposte afbeeldingen

In bepaalde nieuwsgroepen is het posten van binaire bestanden toegelaten. Sommige groepen zijn geheel toegewijd aan het posten van afbeeldingen over een bepaald onderwerp. Natuurlijk kun je deze met Gravity eenvoudig bekijken.

Standaard gebruikt Gravity zijn eigen image viewer om afbeeldingen te tonen, maar als je die niet goed vind of je tevreden bent van de viewer voor afbeeldingen die je normaal gebruikt, dan kun je dat in de opties instellen. Ga daarvoor weer naar de Global Options die je onderaan het View menu vindt. Op het tabblad Decoding vind je onderaan de instellingen voor de weergave. Wil je afbeeldingen weergeven in het programma dat je normaal gebruikt als je dubbelklikt op afbeeldingen, vink dan de optie Use Registry association to view binaries aan.

Vink de twee Launch viewer... opties niet aan! Wanneer je per ongeluk een met een virus besmet bestand downloadt zou dit automatisch uitgevoerd worden en dat wil je waarschijnlijk niet.

De Decode Directory die bovenaan het optiesvenster ingevuld is, is overigens de directory waar de afbeeldingen terecht komen na downloaden. Wens je ze op een andere plaats te bewaren dan kun je hier een ander pad opgeven.

Je kunt aan het onderwerp van een bericht zien of er een attachment aanhangt. De naam van het bestand staat namelijk op het einde van de subject, bijvoorbeeld "MicroPlanet Gravity - Attachment test - vroem.jpg". Hierbij bevindt er zich een afbeelding met de naam vroem.jpg in de attachment. Is de afbeelding wat groter dan wordt ze gesplitst over meerdere berichten (zichtbaar aan het achtervoegsel [x/x]), maar daar hoef je jezelf niet druk over te maken. Gravity zorgt zelf voor combineren van de delen (net zoals het zorgt voor het splitsen bij het posten). Om nu een afbeelding te bekijken selecteer je het (eerste) bericht en drukt op V of kiest View van het Article menu.

Wanneer het bericht volledig opgehaald is toont Gravity (of de geassocieerde applicatie) de afbeelding.

Downloaden van binaire bestanden

In sommige binaire nieuwsgroepen post men ook niet-afbeeldingen. Dat kan gaan van relatief kleine bestanden zoals mp3-muziek tot zelfs complete films van een volledige cd groot! Over de legaliteit hiervan gaan we het nu eventjes niet hebben, maar hoe je zoiets kan downloaden is natuurlijk wel erg interessant.

Er bestaan twee gestandaardiseerde coderingsmethode op Usenet: UUEncode en MIME. Gravity ondersteunt natuurlijk beiden voor zowel download als upload. Het nadeel van deze coderingen is echter dat ze erg veel overhead hebben. Dat wil zeggen dat je meer bytes downloadt dan je effectief aan binaire data krijgt. Daarom zijn er de afgelopen jaren enkele nieuwe coderingsmethoden gekomen die het overhead-probleem aanpakken. Hierbij vernoemen we yEnc en B-News base-224. Hoewel B-News de oudste is van de twee en erg populair is bij Telenet-abonnees is de codering nooit echt doorgebroken. Gravity ondersteunt deze codering dan ook niet! Je kunt B-News gecodeerde bestanden herkennen aan het "BN" prefix in de subject. yEnc is ondertussen wel door de Usenet community aanvaard en wordt erg intensief gebruikt. Gravity 2.60 kan met yEnc gecodeerde bestanden downloaden (maar niet uploaden). Van de codering zelf hoef je jezelf niet teveel aan te trekken. Gravity bepaalt dat zelf tijdens het downloaden.

Weergavefilter voor binaire bestanden

Net zoals bij afbeeldingen (welke eigenlijk ook doodgewone binaire bestanden zijn) worden grote bestanden opgesplitst in kleine delen. Een film van 700 MB wordt bijvoorbeeld door middel van de RAR compressie opgesplitst in 70 delen van 10 MB. Deze stukken van 10 MB worden door het postprogramma nog eens opgedeeld in tientallen kleine binaire berichten omdat nieuwsservers doorgaans geen reusachtig grote berichten aannemen. Usenet is een medium dat origineel enkel voor tekst was voorzien en je moet al langdradig typen om ooit de maximale toegelaten grootte van een bericht te overschrijden. Stel dat de stukken van 10 MB elk nog eens in 30 stukken worden onderverdeeld. Het is niet moeilijk in te zien dat een grote post zoals een film al gauw enkele duizenden binaire berichten omvat. Dat is natuurlijk niet praktisch. Onderstaand screenshot toont zulk een chaos. De berichtenlijst is goed gevuld, nochtans zie je maar twee bestanden en een deel van een derde in beeld!

Daarom is er sinds Gravity 2.60 de mogelijkheid om enkel de bestanden zelf weer te geven in de berichtenlijst. Hiertoe moet je een nieuw weergavefilter aanmaken. Kies Define Display Filter in het menu Newsgroup of klik op de Filter knop op de werkbalk. Onderstaand venster toont zich:

We hebben hier eerder al eens wat instellingen gewijzigd. Nu gaan we een nieuw filter aanmaken. Klik op New en een nieuw leeg filterconfiguratievenster opent zich. Als naam geef je op Complete_Binaries. Het is van belang dat de filternaam met de woorden Complete_Binaries begint, anders werkt het filter straks niet!

In principe hoef je voor de rest niets meer in te stellen, maar je kunt ook nu weer de sorteervolgorde aanpassen zoals eerder gezien. De schrijver vindt het handig wanneer nieuwe berichten bovenaan de berichtenlijst verschijnen en kiest daarom voor Sort Descending. Je hoeft dit filter niet als standaard in te stellen. Wel schakelen het zelf in wanneer nodig.

Op de Filter werkbalk vind je een dropdownmenu. Hierin staan de beschikbare filters. Om nu over te schakelen naar de binaire bestandsweergave selecteer je Complete_Binaries uit de lijst. Onderstaand screenshot toont het resultaat van dit filter. Er is nu nog maar één bericht per bestand in de berichtenlijst. In plaats van slechts twee en een half bestanden zichtbaar, zijn er nu maar liefst 26 zichtbaar. Een pak handiger als je ze moet nakijken of een post volledig is.

Je moet het filter wel steeds manueel inschakelen of de oude (standaard) weergave wordt gebruikt. Je kunt het Complete_Binaries filter natuurlijk als standaard filter instellen om dat te vermijden. Dat hangt van je voorkeuren af.

Decoderen

Vooraleer we met de eigenlijke download (het decoderen) beginnen moeten we nog eventjes de map nakijken waarin de bestanden terecht zullen komen. Dit is overigens dezelfde map als die gebruikt wordt om de afbeeldingen in op te slaan. Ga naar de Global Options die je onderaan het View menu vindt. Op het tabblad Decoding vind je bij Decode Directory de map waarnaar de bestanden gedownload worden. Pas deze aan indien nodig. Zorg ervoor dat er voldoende schijfruimte is om datgene dat je wilt downloaden te kunnen wegschrijven op je harddisk.

Om de bestanden nu te decoderen selecteer je alle bestanden die bij de post horen welke je wilt downloaden. Klik dan op Decode in de werkbalk, druk op Control + D of kies Decode uit het Article menu. Gravity begint onmiddellijk te downloaden.

Je kunt zoals steeds de voorruitgang volgen in de statusbalk:

Tijdens het downloaden kun je gerust andere nieuwsgroepen lezen op dezelfde nieuwsserver. De download vindt plaats op de achtergrond. Je hoeft er dus niet op te wachten. Mocht om een of andere reden de verbinding met de nieuwsserver verbreken, dan pauzeert de download en gaat Gravity weer verder met de download zodra er terug verbinding is.

Downloads beheren met de Image Factory

Je kent het wel, je bent bezig aan een grote download en plots moet je snel tussendoor iets downloaden. De bezig zijnde download dan maar afbreken en later opnieuw instellen? Nee, Gravity beschikt over de Image Factory daarvoor. De naam ervan is ietwat ongelukkig gekozen omdat het bruikbaar is voor elke download die je met Gravity doet. Je kunt de Image Factory vinden in het View menu.

De werking van de Image Factory is voor zichzelf sprekend. Bovenaan vind je de lijst van bestanden die reeds gedecodeerd zijn naar je harddisk. Daaronder staat het bestand dat momenteel aan het downloaden is en helemaal onderaan vind je de lijst met bestanden die in de wachtrij staan om gedownload te worden. Wanneer je nu snel iets tussendoor wil downloaden zonder andere bezige downloads af te breken, dan download je het in Gravity zoals je anders zou doen. De bestand(en) komen dan onderaan de wachtrij bij. Met de Move Up, Move Down en Move to Top knoppen kun je de volgorde van downloaden eenvoudig aanpassen en ervoor zorgen dat de gewenste bestand(en) als eerst volgende aan de beurt zijn.

Scheduled downloaden met Gravity

Forté Agent kan het niet, Xnews kan het niet... Maar Gravity natuurlijk wel: Downloaden vanaf een ingestelde tijd! Het is een van de laatste functies die ooit in Gravity werden geïmplementeerd vooraleer de ontwikkeling stilgelegd werd, dus het scheduled downloaden is niet erg flexibel op dit moment. Maar het kan een hulp zijn wanneer je de download op een bepaald uur wil starten en je er dan niet bent. Je kunt wel niet progressief downloaden zoals bekend uit B-News waarbij B-News kijkt of er al nieuwe bestanden beschikbaar zijn op de nieuwsserver. Je kunt enkel bestanden schedulen die reeds aanwezig zijn (alhoewel progressief downloaden met Gravity technisch gezien mogelijk is, vereist het een goed inzicht in berichtregels en dat valt buiten het doel van deze handleiding).

Hoe ga je nu te werk? Ga naar de nieuwsgroep(en) waarin de bestanden staan die je wilt downloaden. Verbreek de verbinding met de nieuwsserver via de knop Connect/Disconnect op de werkbalk of Connect in het Server menu. Als je de verbinding niet verbreekt zal Gravity meteen starten met downloaden en dat is niet het idee achter scheduled downloaden. Selecteer nu alle bestanden die je wilt downloaden en klik op Decode in de werkbalk, druk op Control + D of kies Decode uit het Article menu. Gravity zal een waarschuwing geven dat niet gedownload kan worden wanneer er geen verbinding is met de nieuwsserver. Gewoon negeren!

Kies nu van het Tools menu onderaan VCR. Met de VCR kan je taken schedulen in Gravity. Dit kan erg krachtig zijn in combinatie met berichtregels en command-line parameters. Maar voorlopig doen we het eenvoudig.

In het VCR-venster vink je de nieuwsgroep(en) aan waaruit je wilt downloaden. Onderaan in het venster vink je Start at aan en vult het tijdstip van aanvang in (dag/maand/jaar uur:minuten:seconden). Eventueel kun je Exit Gravity when done aanvinken, maar dat heeft weinig nut omdat de PC niet mee wordt afgesloten. Klik op OK en minimaliseer Gravity. Sluit Gravity niet af, anders kan de VCR niet starten! Je kunt Gravity nu ook niet meer gebruiken om nieuws te lezen tot na de download, omdat anders het downloaden onmiddellijk begint zodra er verbinding is met de nieuwsserver.

Op het ingestelde uur zal Gravity verbinding maken met de nieuwsserver en de download volbrengen.

Zoeken in nieuwsgroepen

Een zeer krachtig instrument op nieuwsgroepen is de zoekfunctie. Je kunt in Gravity de zoekfunctie oproepen door op de Search knop op de werkbalk te klikken of Search uit het Search menu te kiezen.

Gravity laat je toe om op auteur, onderwerp en zelfs inhoud van een bericht te zoeken. Let wel dat zoeken op inhoud enkel bruikbaar als de berichtinhouden reeeds gedownload zijn (Retrieve and store article bodies). Zijn de berichtinhouden nog niet gedownload en kies je bij zoeken Look in "Body" dan gaat Gravity zelf alle berichten downloaden (tenzij je Only search local headers/bodies aanvinkt) waardoor de zoekopdracht erg traag kan zijn. Natuurlijk kun je de opdracht steeds afbreken met Stop.

In het Search For veld vul je je zoekstring in en met Search Now start je de zoekopdracht. Je kunt zowel zoeken in de geopende nieuwsgroep, als in alle aangemelde groepen. Als je op de zoekresultaten klikt dan worden ze weergegeven in het onderste deel van het zoekvenster. Met de Go To Article knop kun je het geselecteerde bericht openen in de nieuwsgroep zelf.

Interessante sneltoetsen

Om snel en efficiënt te kunnen werken is het kennen van een aantal sneltoetsen onontbeerlijk. Hieronder een overzicht van de interessantste sneltoetsen:

Zoeken

 • Control + F: Zoek in huidig bericht.
 • Control + Shift + F: Zoek in nieuwsgroep(en).

Navigatie

 • N: Bekijk het volgende ongelezen bericht.
 • B: Bekijk het volgende ongelezen lokale bericht.
 • Space: Scroll pagina of ga naar het volgende bericht.
 • Tab: Wissel focus tussen de vensters van Gravity.
 • 1: Focus naar nieuwsgroepenlijst.
 • 2: Focus naar berichtenlijst.
 • 3: Focus naar berichtweergave.
 • F5: Ververs de huidige groep.
 • Alt + Left: Ga terug naar het voorgaand getoonde bericht.

Berichtacties

 • Delete: Verwijder de geselecteerde berichten.
 • Control + Shift + C: Markeer alle berichten als gelezen.
 • K: Markeer de geselecteerde berichten als gelezen.
 • W: Watch draad.
 • I: Negeer draad.

Posten en beantwoorden

 • P: Post een nieuw bericht.
 • F: Antwoord (follow up) naar de nieuwsgroep.
 • R: Antwoord (reply) naar de auteur.
 • Control + Enter: Verzend.

Server opdrachten

 • Control + H: Haal hoofdingen op voor de geselecteerde groepen.
 • Control + Shift + H: Haal hoofdingen op voor alle groepen.
 • Control + Break: Stop ophalen.

Decoderen en afbeeldingen weergeven

 • V: Bekijk afbeelding.
 • Control + D: Download geselecteerde binaire berichten.
 • Control + I: Image Factory.

Berichtweergave

 • H: Toon alle hoofdingen van het bericht.
 • Q: Verberg de quotes in antwoorden.
 • Control + Enter: Forceer de weergave van een bericht.

Meer sneltoetsen kun je inde Gravity help vinden onder shortcut keys.

Geavanceerd filteren

Het is niet de bedoeling van deze handleiding om het filteraspect van Gravity in detail uit te leggen. Daar kun je boeken over schrijven. In dit hoofdstuk bespreken we de drie methoden die samen geavanceerd filteren mogelijk maken in Gravity. Aan de hand van praktische voorbeeldfilters zul je het aanmaken en gebruik van filtermethoden aanleren.

Wat willen we? Allereerst willen we dat alle draden waarin we zelf geantwoord hebben een grijs kleurtje krijgen. Draden waarin een post aangekondigd wordt moeten een blauw kleurtje krijgen. Optioneel willen we dat mp3-postings roze zijn en DivX-filmpostings geel. Daarnaast willen we filters hebben zodat we alleen de draden te zien krijgen waarin we geantwoord hebben, die een filmpost bevatten of die gemarkeerd zijn. Een heksenkarwij om in te stellen? Nee hoor... Valt best mee!

Belangrijk! De regels die we gaan aanmaken vereisen dat de groep waarop ze betrekking hebben beschikt over gedownloade bodies omdat we eveneens gaan filteren op berichtinhoud. Zie Retrieve and store article bodies hoe je de Storage Mode van een groep aanpast zodat ook de bodies gedownload worden.

In Gravity kan je gebruik maken van scores, regels en filters. Scores en regels zijn vergelijkbaar en erg nauw met elkaar verbonden. Het verschil is dat regels cummulatief zijn en scores niet. Omdat regels tevens ook veel uitgebreider zijn maken we vrijwel uitsluitend gebruik van regels. De scores gebruiken we enkel om de kleuren in te stellen.

Scores

Van het Tools menu kies je Score Colors. De kleuren die je hier kan instellen zijn de achtergrondkleuren die draden krijgen als ze voldoen aan een score. Je neemt best erg zachte kleuren omdat Gravity anders net een kinderkleurboek wordt. De volgorde van kleuren is niet van belang, wel de waardes die je er aan geeft.

Postdraden moeten een blauwe achtergrondkleur hebben. Stel daarom een lichtblauwe kleur in voor de scores 1 tot en met 1. Het blauw van in het screenshot is 245 245 255 (RGB). Voor mp3-postdraden hebben stellen we een roze kleur (255 245 245) in voor een score van 4 tot en met 7 (de keuze van de scoregetallen heeft wel degelijk een reden, maar valt buiten deze handleiding). DivX-postdraden zijn geel (255 255 240) voor een score van 16 tot en met 31. De draden waarin we zelf geantwoord hebben stellen we in op grijs (240 240 240) voor de waarden 256 tot en met 511.

Er blijft nu nog 1 kleur over. Die kun je later zelf nog aanwenden voor iets. In het screenshot is het bereik 64 tot en met 127 hieraan toegewezen en de kleur is groen (245 255 245).

Regels

Nu komt het moeilijkere stuk. Het aanmaken van de eigenlijke regels die bepalen welke score een bericht krijgt. Van het Tools menu kies je Rules.

De eerste regel die we aanmaken controleert of een bericht een postaankondiging is. Wat we nu dus moeten weten is hoe je een postaankondiging herkent. Het onderwerp van zulk een bericht begint steeds met POST (al dan niet met kleine letters en gevolgd door een dubbelpunt). Klik op Add om een nieuwe regel toe te voegen. Geef het filter een duidelijke naam zodat je later nog weet waarvoor het dient. Je kunt de namen later natuurlijk steeds nog wijzigen middels de Rename knop.

We willen dat de postregel enkel van toepassing is in de gewenste groep. Daartoe kies je op het General tabblad Rule applies to specific newsgroups en voegt de gewenste nieuwsgroep toe aan de lijst Rules applies to.

Omdat we berichten van onszelf reeds een kleurtje gaan geven mogen we die negeren. Vul als eerste conditie dus in Article From does not contain phrase SatCP, waarbij je SatCP verandert door de naam die je op de nieuwsgroepen gebruikt. Klik op Add Condition. De eerste conditie is toegevoegd. Klik op AND om een EN-functie te creëren. De twee conditie is Article Subject does contain phrase <0>post. Vink Regular Expression aan om aan te duiden dat <0>post een reguliere expressie is. De <0> duidt erop dat post aan het begin van de regel moet staan. Dat vermijdt dat onderwerpen als "wie kan er eens iets posten" ook een score zouden krijgen. Klik weer op Add Condition.

Uiteindelijk krijg je in het conditieveld het volgende:

From does not contain "SatCP"
And
Subject contains reg. expr. "<0>post"

Met reguliere expressies kan je enorm krachtige condities opstellen. Voor meer informatie over de reguliere expressies, zie de Gravity help bij regular expressions.

Op het Actions tabblad vink je Add to article's score aan en vul je 1 in als waarde. Klik op OK om je eerste regel op te slaan.

De tweede regel gaat kijken of het om een mp3-post gaat. Als de postaankondiging deftig is dan staat er steeds wel iets in als "Artist.........:", een link naar allmusic.com of "EAC". Daarvan kunnen we handig gebruik maken. Het is natuurlijk duidelijk dat wanneer de postaankondiging niet voldoende informatie bevat, de regel zal falen. Maar een postaankondiging met onvoldoende informatie is sowieso een post van slechte kwaliteit.

Klik weer op Add om een nieuwe regel toe te voegen. Ook deze regel geldt enkel voor de gewenste nieuwsgroep. De condities zijn:

From does not contain "SatCP"
And
Score > 0
And
Body contains reg. expr. "(\nartist[^\n]*:|allmusic|[E][A][C])"

Let op, dit is wat verschijnt in conditiesveld! Je kunt het er desnoods zelf naar kopiëren/plakken. De laatste regel bevat weer een reguliere expressie. De | operator is een OF-functie. Dat betekent dat de reguliere expressie waar wordt als of aan \nartist[^\n]*: voldaan wordt, of aan allmusic, of aan [E][A][C]. De expressie allmusic zorgt kijkt naar het voorkomen van "allmusic". De expressie [E][A][C] kijkt naar het voorkomen van "EAC", waarbij het woord enkel uit hoofdletters mag bestaan. Expressie \nartist[^\n]*: lijkt ingewikkeld, maar is dat eigenlijk niet. \n is het symbool voor een nieuwe-lijnkarakter. Met andere woorden, \nartist betekent dat "artist" moet voorkomen aan het begin van een lijn (achter het einde van een vorige lijn). De [ en ] operatoren omsluiten één karakter. ^ wijst erop dat iets niet mag voorkomen. * betekent dat iets nul of meer keer moet voorkomen. [^\n]* betekent dus dat elk willekeurig teken mag voorkomen en dit meermaals, maar geen nieuwe-lijnkarakter. In de praktijk levert deze expressie \nartist[^\n]*: op dat er gezocht wordt naar "Artist.........:" waarbij het aantal punten niet constant is (of een ander karakter kan zijn).

De Score > 0 conditie maakt dat de regel enkel uitgevoerd wordt als een bericht al een score hoger dan 0 heeft. Dat willen we ook, want enkel postaankondigingen (die in de vorige regel score 1 kregen) dienen verwerkt te worden.

De score die de tweede regel aan berichten toekent is 4, in te vullen op het Actions tabblad.

De derde regel geeft berichten die een DivX-postaankondiging bevatten een score. In een DivX aankondiging vind je steeds zaken als "Resolution.......:", "DivX DRF Analyzer Report:", "nandub" of "imdb". Voeg weer een nieuwe regel toe die enkel van toepassing is op de gewenste groep met als condities:

From does not contain "SatCP"
And
Score > 0
And
Body contains reg. expr. "(\nresolution[^\n]*:|\nDivX.DRF.Analyzer.Report|nandub|imdb)"

De werking hiervan zou je nu duidelijk moeten zijn. Punten zoals in DivX.DRF.Analyzer.Report stellen in reguliere expressies één willekeurig karakter voor, niet gelijk aan een nieuwe lijn.

Deze regel kent de score 16 toe.

De laatste regel die scores geeft aan draden waarin we zelf geantwoord hebben laten we toepassen op alle nieuwsgroepen. De conditie is:

From contains "SatCP"

En de score die wordt gegeven 256.

Selecteer de regels die je hebt aangemaakt een voor een en activeer ze met de knop Enable/Disable zodat er Yes komt te staan in de Apply to incoming kolom.

De regels werken nu op de berichten die nieuw binnenkomen. Maar voor de netheid zullen we de regels ook toepassen op de reeds opgehaalde berichten. Kies van het Tools menu Apply a Rule Manually.

Start de regels een voor een in de gewenste nieuwsgroep. Voer de regels uit in de volgorde dat je ze aangemaakt hebt! Wanneer dat gedaan is klik je op Close. Meteen zie je de kleuren verschijnen in de groep:

Zo is het al een pak prettiger navigeren in de nieuwsgroepen!

Filters

Als laatste is zijn de filters aan bod. Het eerste filter dat we aanmaken zal enkel draden laten zien die een DivX-postaankondiging zijn. Kies Define Display Filter in het menu Newsgroup of klik op de Filter knop op de werkbalk.

Klik op New om een nieuwe filter aan te maken.

Geef een duidelijke naam op voor het filter. Zorg ervoor dat je Include entire thread if any article matches filter aanvinkt. Anders werkt het filter niet altijd correct. De sorteeropties kies je weer naar eigen keuze. Klik nu op Advanced.

De werkwijze bij de filtercondities is identiek aan die bij de regels. Dus dat zou geen probleem mogen geven. DivX-filmaankondigingen hebben een score van 16 tot 31. Omdat er geen kleiner-dan-functie bestaat in Gravity moeten we ons behelpen met de NOT of NIET-functie. Niet-groter-dan is gelijk aan kleiner-of-gelijk-aan. De condities zijn dus:

Score > 15
And
Not
Score > 31

Wanneer je nu dit filter kiest uit het dropdownmenu op de Filter werkbalk dan worden enkel de threads weergegeven die voldoen aan het filter:

Het volgende filter toont enkel draden die berichten bevatten gepost door onszelf:

From contains "SatCP"

En het laatste voorbeeldfilter dat gegeven wordt, toont enkel gemarkeerde draden:

In a watched thread

En dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat mogelijk is. Dankzij krachtige reguliere expressies zijn de filtermogelijkheden enorm krachtig. Lees daarom zeker de help van Gravity en Tom's Gravity Pages voor meer informatie.

X-Faces in Gravity

X-Faces... Misschien heb je er al eens van gehoord. Het zijn hele kleine zwart/wit afbeeldingen die je met ieder bericht kan verzenden. Velen gebruiken een eigen X-Face om hun eigen berichten nog meer te personaliseren. Anderen gebruiken X-Faces soms om verborgen boodschappen door te sturen omdat niet alle nieuwslezers X-Faces kunnen weergeven. Wat je er ook mee wil doen, het is iets leuks.

Gravity ondersteunde X-Faces reeds in het verleden door middel van een patch, maar sinds Gravity 2.60 Build 2060 en 2.70 ondersteunt Gravity standaard reeds X-Faces. Een goede reden om ook een kort hoofdstukje aan te wenden over het gebruik van X-Faces in Gravity. Hoe je zelf je eigen X-Faces aanmaakt behandelen we echter niet. Daar is voldoende informatie over te vinden op Internet. Kort samengevat heb je een 48x48 pixels zwart/wit (1 bit) bitmapafbeelding nodig. Deze kan je met Matthijs Laan's WinFace omzetten naar een X-Face. Gravity vereist dat X-Face-hoofdingen op één regel staan, dus vergeet niet Single Line aan te klikken in WinFace!

Wanneer je berichten leest waarin een X-Face aanwezig is zal de X-Face bij de berichtweergave worden getoond.

Ondertussen heb je je eigen X-Face aangemaakt. Hieronder de X-Face die we in deze handleiding gaan gebruiken:

6)BO)xYpVVPKjpTj3}@zDu~WXat{2FO`W|RehXx]wwy@H>kw3<5Pb);B9oF<I7h0W|3;9f?w
SDM2LqWo9C%dr!Els^q~\#4OE\8J{>v&]QH@"d7(*2D3wCRZyKBvk?"ZGJtk>Uik@6mDG~+{

De reeks rare tekens is de gecodeerde vorm van de afbeelding. Opdat de layout van deze pagina niet verknoeid zou worden staat deze op twee regels afgebeeld, maar in Gravity moet alles op dezelfde regel staan!

We willen de X-Face toevoegen aan alle berichten die we posten. Een X-Face voeg je toe aan een bericht door een X-Face hoofding te gebruiken. En die X-Face hoofding ziet er uit als volgt (gewoon X-Face:  voor de string zetten)

X-Face: 6)BO)xYpVVPKjpTj3}@zDu~WXat{2FO`W|RehXx]wwy@H>kw3<5Pb);B9oF<I7h0W|3;
9f?wSDM2LqWo9C%dr!Els^q~\#4OE\8J{>v&]QH@"d7(*2D3wCRZyKBvk?"ZGJtk>Uik@6mDG~+{

Er moet een spatie tussen X-Face: en de string staan! Om dit niet bij elk bericht opnieuw te hoeven intypen bij de Advanced Fields Custom Headers, gaan we dit in de globale instellingen toevoegen. Kies van het View menu onderaan Global Options. Op het tabblad Posting kun je onderaan Custom Headers instellen. Vul daarin de X-Face hoofding in en klik op OK om de instellingen te bewaren. Vanaf nu zal ieder bericht dat je post de ingestelde X-Face hebben.

Hieronder nog enkele X-Faces uit de nieuwsgroepen. Deze zijn copyrighted door hun makers! Gebruik ze dus niet zonder toestemming!

                       

En verder...

Voilà, met deze sluiten we de Gravity handleiding af. Ik hoop dat de handleiding leerrijk was en dat ze je heeft geholpen meer uit je nieuwslezer uit te halen. Hieronder nog een screenshot van Gravity, geconfigureerd volgens deze handleiding, in actie met regels, scores en filters:

Ben je na het lezen van deze handleiding nog niet verzadigd en wil je meer weten over Gravity? Aarzel dan niet en pluis de excellente help van Gravity uit. Tom's Gravity Pages zijn eveneens een onschatbare bron van informatie voor Gravity en zou vast in je bookmarks moeten staan. Je vindt er talrijke tips, antwoorden op veelgestelde vragen, voorbeeldregels en -filters, een introductie tot reguliere expressies,... kortom alles wat je wilt weten over Gravity!

Revisie en opmerkingen

 • Dinsdag 21 december 2004: Link toegevoegd naar Vif's MesNews snelstart handleiding. Handleiding aangepast naar Gravity 2.60 Build 2060.
 • Woensdag 30 april 2003: Links toegevoegd naar s|b's Forté Agent (Nederlandstalige versie) snelstart handleiding en Briachons.org.
 • Woensdag 23 april 2003: Gravity 2.60 Build 2046 beschikbaar. Handleiding aangepast naar deze versie.
 • Maandag 3 februari 2003: Link toegevoegd naar s|b's Outlook Express snelstart handleiding.
 • Zondag 25 augustus 2002: Links toegevoegd naar JeroenV's Xnews en s|b's Forté Agent snelstart handleidingen.
 • Zondag 18 augustus 2002: Hoofdstuk over geavanceerd filteren verder uitgewerkt.
 • Maandag 12 augustus 2002: Fout in de address munging weggewerkt en er een apart hoofdstukje van gemaakt. Hoofdstukje over de bozo bin en het markeren en negeren van draden toegevoegd.
 • Zaterdag 10 augustus 2002: CSS-structuur van het document volledig vernieuwd op aanwijzing van "JanC" en tevens een hoofdstukje toegevoegd over het uitschakelen van automatische update check.
 • Vrijdag 9 augustus 2002: kleine verbeteringen en verduidelijkingen aangebracht. Nieuw hoofdstuk over X-Faces in Gravity.
 • Donderdag 8 augustus 2002: Eerste versie online.

Ik krijg nogal wat vragen over hoe ik de screenshots heb gemaakt: Ze zijn gemaakt op een Windows XP systeem met een zelfgemaakt thema gebaseerd op het Whistler Watercolor- en het Luna-thema. Daarom zien de vensters er waarschijnlijk ietwat anders uit dan bij u. Desalniettemin blijft de inhoud gelijk. De screenshots zelf zijn bewerkt met Photoshop 7.0 en steeds tot 70% van ware grootte verkleind tenzij dan nog steeds breder dan 600 pixels. Alle afbeeldingen hebben een maximale breedte van 600 pixels. Daarna werden de afbeeldingen opgeslagen via de Save for Web als GIF-afbeeldingen met een 256 kleuren palet en Diffusion dithering.

De stylesheets die op deze pagina en de andere snelstart handleidingen wordt gebruikt kan je hier vinden.

Links en referenties

Bij deze wil ik MicroPlanet bedanken voor het maken van deze excellente nieuwslezer. Ook dank aan Al Choy die op z'n eentje Gravity nog voorziet van updates. Tom Bates verdient ook hier genoemd te worden voor zijn uitstekende site over Gravity. Niet te vergeten de Gravity-gebruikers die met hun steun, bug reports en feature requests ervoor gezorgd hebben dat Gravity een van de beste nieuwslezers werd. En als laatste wil ik de mensen van de nieuwsgroep nl.comp.games.quake bedanken die me ooit in een ver en grijs verleden wezen op het bestaan van Gravity!

© Copyright 2002 - 2004, SatCP

Valid HTML 4.01!   Valid CSS!