Muziek

 

Muziek is me echt met de paplepel ingegoten. Mijn vader speelt namelijk gitaar en mijn moeder loopt de ganse dag te zingen! Ikzelf speel (een klein beetje) tin whistle en leer blokfluit spelen op school.
Ik voel me vooral thuis in folkmuziek en new-age. Groepen zoals the Corrs, Laïs, Fluxus, Enigma en Deep Forest behoren tot mijn genre.

Bekijk deze pagina, want het is echt niet moeilijk. Het enige wat je moet doen is lachen, zingen en dansen, genieten.  

(Geluidfragmenten volgen nog!)

 

Muziek

Over Folk.

Over New-Age

Over mijn favoriete groepen

Over mijn favoriete instrumenten

 

 

 

 

 

Over folk...
Folk is een muziekgenre die in de jaren '50 bekend werd. Bij folk gebruikt men traditionele muziekinstrumenten zoals viool, tin whistle, draailier, accordeon,... en zingt men traditionele volksliederen. Folk kun je heel goed vergelijken met middeleeuwse muziek.
Ieder volk heeft zijn eigen folk. Je kent vast de Spaanse flamingomuziek, of de zweverige Aziatische muziek, de vrolijke Ierse folk en de kille Scandinavische muziek.
Uit folk groeide dan folkrock, het genre die traditionele muziek ging combineren met elektronische muziek. Er zijn reeds vele bekende folk- en folkrockgroepen, zoals Laïs, Kadril, Adeo, Fluxus, the Corrs, the Chieftains, Clannad,... en ook veel folkfestivals (Dranouter, Boombal, Nekka-Nacht,...). Folk wint aan populariteit!

TOP

Over new-age...
New Age bestaat uit twee grote soorten: je hebt natuurmuziek (zoals vogelgeluiden, dolfijngeluiden,...) en elektronische muziek (die natuurgeluiden gaat combineren met elektrische instrumenten). De natuurmuziek wordt vaak gebruikt als kamermuziek of voor meditatie. New Age is vaak instrumentaal.
Er zijn ook een hoop groepen die dit genre hebben, denk maar aan Enigma, Deep Forest, Enya, Secret Garden, Adiemus, enzovoort... Ook ken je waarschijnlijk de cd-collectie 'Spirits of Nature'.

TOP                                                          

Over mijn favoriete groepen...
- Laïs

Laïs (Keltisch voor 'stem') is een Vlaamse folkrock-groep, bestaande uit Jorunn Brauweraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix. Ze staan bekend om hun prachtige samenzang. Ze hebben enkele erg bekende liedjes ('t Smidje, Kalima Kadara,...) en traden o.a. op in Frankrijk, Canada, Zuid-Afrika en China. Ook in eigen land traden ze op in o.a. Dranouter en Werchter.

Discografie:
"Laïs" 1998
"Dorothea" 2000
"A La Capella" ft. Ludo Vandeau 2003
"Douce Victime" 2004
"Documenta" 2006

www.lais.be

Luister naar: " 't Smidje"

- The Corrs

The Corrs is een internationaal bekende Ierse band uit Dundalk. The Corrs bestaat uit Jim Corr (gitaar en keyboard) en zijn zussen Sharon Corr (viool),Caroline Corr (percussie) en Andrea Corr (zang en tin whistle). Andrea beschrijft The Corrs als een band met een Keltische pop-rockstijl. Het zijn vooral de tin whistle, de viool, en in het bijzonder de stem van Andrea die het Ierse geluid aan de muziek van The Corrs geven.

Discografie:
"Forgiven, Not Forgotten" 1995
"Talk On Corners" 1996
"Talk On Corners Special Edition" 1998
"Unplugged" 1999 (MTV-Unplugged)
"In Blue" 2000
"The Best Of" 2001
"Live In Dublin" 2002
"Borrowed Heaven" 2004
"Home" 2005
"Dreams: The Ultimate Corrs Collection" 2006

www.thecorrswebsite.com

Luister naar: "Goodbye

- Fluxus

Fluxus was een Vlaamse folkgroep. Ze zijn in 1996 ontstaan en hebben 10 jaar later, in 2006 besloten om te stoppen met de groep. Ze gaan verder met een nieuw project, "Okavango" genaamd. Dit is de combinatie van de muziekanten van Fluxus met muzikanten uit Wales. Fluxus heeft op internationaal niveau gespeeld, zoals o.a. in Tsjechië. De bandleden zijn: Greet Garriau, Koen Garriau, Paul Garriau, Sam Van Ingelgem, Toon Van Mierlo, Geert Simoen en Stefan Timmermans.

Discografie:
"Pingoeroe" 1998
"N.O.Ë." 2001
"Transparant" 2003
"Okavango" 2006

www.fluxusmusic.be

gal/01_NOE-Sessies_---_NOE_Sessions/010504_fluxus4.jpg

Luister naar: "Melange"

- Deep Forest

Deep Forest is een Frans muziekduo bestaande uit Eric Mouquet en Michel Sanchez. Zij zelf noemen zich geluidsverslaggevers, de muziek die ze maken bevat bijdragen die ze over de hele wereld verzameld hebben. In hun studio in het noorden van Frankrijk produceren ze die fragmenten met moderne instrumenten tot een unieke mix. Op veel van hun werken spelen ook bekende muzikanten mee zoals bijvoorbeeld Joe Zawinul, Peter Gabriel en Jon Anderson.
Een deel van de opbrengst van hun platen gaat terug naar de landen waar de fragmenten opgenomen zijn.

Discografie:
"Deep Forest" 1992
"World Mix" 1994
"Boheme" 1995
"Comparsa" 1997
"Madazulu" 1997-1998
"Made In Japan" 1999
"Pacifique" 2000
"Music Detected" 2002
"Kusa No Ran" 2004
"Essence Of The Forest" 2004

www.deepforestmusic.com

Luister naar: "Desert Walk"

- Urban Trad

Urban Trad is een Belgische folkgroep, die bestaat uit zowel Vlaamse als Waalse mensen. Urban Trad nam deel aan het Eurovisiesongfestival, waar ze tweede werden met het lied Sanomi, een moderne folksong in een fantasietaal gezongen.

Discografie:
"One o Four" 2001
"Kerua" 2003
"Elem" 2004
"Erbalunga" 2007

www.urbantrad.com

Klik om de fullsize foto te bekijken
 ============== 
photo: Thesupermat29.  Lampaul, Bretagne

Luister naar: "Vodka Time"

- Enigma

Enigma is een band gevormd door de in Roemenië geboren producent Michael Cretu en zijn vrouw Sandra en David Fairstein en Frank Peterson. Enigma maakt voornamelijk ambient en new-age muziek. Enigma scoorde eind 1990 een grote hit met Sadeness, een nummer dat opviel door het gebruik van Gregoriaans gezang.

Discografie:
"MCMXC A.D." 1990
"The Cross Of Changes" 1994
"Le Roi Est Mort, Vive Le Roi" 1996
"The Screen Behind The Mirror" 2000
"Love Sensuality Devotion" 2001
"Voyageur" 2003
"15 Years After" 2005
"A Posteriori" 2006

www.enigmamusic.com

Luister naar: "Return to Innocence"   

- Omnia 

Omnia put haar inspiratie uit de wortels die alle traditionele muziek voortgebracht hebben, om vervolgens een wonderbaarlijke en gevoelige voorstelling op het podium neer te zetten, die uniek is in deze tijd van oppervlakkige voorgeprogrammeerde commercie.

Discografie:
"Sine Missione" 1999
"Sine Missione 2" 2000
"3" 2003
"Live Religion" 2004
"Crone of War" 2004
"Pagan Folk" 2006

www.omnia-neocelt.com 

- Gåte

Gåte (Noors voor 'raadsel') is een band uit Trøndelag, Noorwegen. Ze spelen vooral Noorse folk, gemengd met metal en electronische muziek (progressieve folk-rock).

Discografie:
"Gåte EP" 2000
"Jygri" 2002
"Statt Opp" 2003
"Sjå Attende" 2004
"Iselilja" 2004
"Liva" 2006

www.gaate.no

Luister naar: "Sjå Attende"

- Faun

Faun is een Duits kwintet dat in sommige opzichten aan Omnia verwant is. Net als de Nederlanders met wie ze regelmatig de affiche delen, ontwikkelen de Duitsers Keltisch en middeleeuws geïnspireerde melodieën in een repertoire van traditionele stukken,bewerkingen en originele composities die in een buitentijdse sfeer baden. Traditionele en elektronische klanken worden in de muziek van Faun harmonieus verbonden.

Discografie:
"Zaubersprüche" 2002
"Licht" 2003
"Renaissance" 2005
"Totem" 2007 

www.faune.de 

TOP

Over mijn favoriete instrumenten...
- Draailier

Een draailier is een soort gemechaniseerde viool. De strijkstok is hierbij vervangen door een wiel dat door middel van een zwengel wordt rondgedraaid en dat met hars stroef gemaakt wordt. De snaren drukken hier tegenaan. De melodiesnaar/snaren worden met tangenten verkort wanneer de corresponderende toets wordt ingedrukt. De bourdonsnaren zijn continu te horen maar kunnen per snaar ook in- en uitgeschakeld worden.

 

- Nyckelharpa

De nyckelharpa is een snaarinstrument uit Zweden dat wordt gebruikt om volksmuziek te spelen, traditioneel in de streek Uppland. Het instrument is verwant met de draailier: bij beide instrumenten drukt de speler snaren in via toetsen, waardoor de toonhoogte wordt bepaald. De nyckelharpa wordt met een korte, hoge strijkstok aangestreken. Dat is het belangrijkste verschil met de draailier, waar de snaren in beweging worden gebracht door een wiel met een zwengel. Zo valt de nyckelharpa samen met de draailier eerder in de categorie 'mechanische instrumenten', al is het strikt genomen natuurlijk een strijkinstrument. De muzikant bespeelt het instrument gezeten, met de harpa dwars op zijn schoot. De boogvoering gebeurt opwaarts. Met de linkerhand bedient hij toetsen, die tangenten in beweging brengen waardoor noten gespeeld worden.

 

- Bodhrán

De bodhrán (uitgesproken als bauwron ) is een Ierse lijsttrommel die bespeeld wordt met een knuppel met twee slageinden, ook wel 'tipper' of 'beater' genaamd. Het vel van de trommel kan tijdens het spelen worden gespannen danwel ontspannen, zodat de toonhoogte van de roffel verandert. Dit stemmen gebeurt door van binnenuit met de blote hand tegen het vel te duwen of telkens op andere plaatsen tegen het vel aan te leggen. Twee gekruiste latten of stukken rondhout aan de achterkant van de trommel kunnen dienen als steun voor de stemmende hand.

 

- Tin Whistle

Een tin-whistle is een klein fluitje vervaardigd uit metaal. Het heeft zes vingergaten, die drie aan drie staan. Omdat de tin-whistle een diatonisch instrument is, moet voor iedere toonsoort een afzonderlijk instrument gebruikt worden. De "grote broer" van de Tin-whistle is de Low-whistle. Deze is gewoon een maatje groter. Beide zijn typisch Ierse en Folk-instumenten.

 

- Luit

De luit is een van oorsprong Arabisch snaarinstrument dat in Europa in de late middeleeuwen, de renaissanse en barok een grote populariteit genoot. De voorloper van de luit werd al in de Oud-Egyptische muziek gebruikt.
De naam van het instrument is afgeleid van het Arabische "al ud", wat het hout of het stokje betekent. De benamingen in vrijwel alle Europese talen zijn afgeleid van deze oorspronkelijke benaming (it. liuto, fr. luth, en. lute, sp. laud, pl. lutnia, hong. lant, du. Laute). Het instrument is in Europa verspreid via de Moren op het Iberisch Schiereiland en door deelnemers aan de verschillende kruistochten.

 

- Diatonische Accordeon

Een trekzak, trekharmonica of diatonische accordeon is een muziekinstrument verwant aan de accordeon. Het is gebaseerd op het principe van de doorslaande tong (in plaats van een opslaand of dichtslaand riet, zoals bij de rietinstrumenten).
Het instrument bestaat uit twee kasten met tongplaten. Deze zijn met elkaar verbonden door een blaasbalg die met beide handen uitgetrokken en ingeduwd kan worden. Beide handen openen ventielen naar de tongen door middel van knoppen. Met de rechterhand worden melodietonen gespeeld, met de linker begeleidingsakkoorden evenals bij een accordeon.

 

TOP