Agent Nederlands handleiding logo

Inhoudsopgave

 1. Inhoudsopgave
 2. Introductie
 3. Installatie
 4. Agent voor de eerste maal opstarten
  1. Nieuwe gebruikers
  2. Bestaande gebruikers
 5. Agent configureren voor dagelijks gebruik
  1. Opties - Lay-out van venster
  2. Opties - Profiel van gebruiker en systeem
  3. Opties - Algemene voorkeuren
  4. Opties - Weergave
  5. Opties - Verzenden
  6. Opties - Inkomende e-mail
  7. Opties - Menu's en werkbalken
 6. Standaardeigenschappen en Eigenschappen
  1. Standaardeigenschappen
  2. Eigenschappen
 7. Aanmelden en afmelden bij nieuwsgroepen
 8. Posten van berichten
 9. Beantwoorden van berichten
 10. Local posten
 11. Annuleren van een bericht
 12. Bekijken van geposte afbeeldingen
 13. Downloaden van binaire bestanden
 14. Zoeken in nieuwsgroepen
 15. Interessante sneltoetsen
 16. Kill- en watchfilters
  1. Watchfilter
  2. Killfilter
 17. Backup en gebruik maken van meerdere servers
  1. Multiserver
  2. Backup
 18. X-Face en Agent
 19. Hulp nodig?
 20. Overzicht versies
 21. Links en referenties

Introductie

Je bent nieuw op Usenet of wil eindelijk van Outlook Express af? Xnews vind je te ingewikkeld en de MicroPlanet Gravity te kleurrijk? Of Engels is gewoon niet je ding en je wilt een nieuwslezer in het Nederlands? Wel, in dat geval ben je op het juiste adres terechtgekomen.

Deze handleiding gaat over Forté Agent Nederlands en diens gratis versie, Free Agent Nederlands. Agent beschikt over een handig filtersysteem en met behulp van de sneltoetsen worstel je je snel en makkelijk door het oerwoud van postings dat Usenet elke dag produceert. Deze handleiding is zeker niet volledig en kan niet tippen aan de 200 pagina's tellende User Guide die je op de website van Forté kan downloaden. Deze User Guide is er - helaas - (nog) niet in het Nederlands. Ook de Helpfile van Agent Nederlands is voorlopig enkel beschikbaar in het Engels.

Een nadeel van Agent is dat het niet gratis is en dat de gratis versie - Free Agent enkele leuke dingen, zoals de mogelijkheid tot e-mailen, yEnc-ondersteuning en filteren, mist. De volledige versie, Forté Agent Nederlands 1.93, wordt echter verkocht tegen een betaalbare prijs: $29. Een ander nadeel is dat Agent nog geen degelijke multiserver optie heeft. Dit is op te lossen, maar in versie 2.x zal deze functie (eindelijk) ingebouwd worden.

^ top ^

Installatie

Nieuwe gebruikers

Nieuwe gebruikers beginnen vanaf nul en installeren Agent met behulp van een .exe-bestand. Beide versies van Agent kan je downloaden via de website van Forté Inc.

Download (Free) Agent Nederlands 1.93

Dubbelklik na het downloaden op het bestand a32nl193.exe.

In het daarop volgende venster klik je op Dit is een nieuwe installatie.

FA installatie 1

Daarna volg je het installatieprogramma gewoon en installeer je Agent onder c:\Program Files\Agent. Als dit gebeurd is en je snelkoppelingen zijn gecreëerd, dan klik je op Beëindigen.

Bestaande gebruikers

Wie de Engelstalige Agent reeds geïnstalleerd heeft hoeft geen volledig nieuwe install te doen. In dit geval kan je werken met het Resource DLL bestand. Deze kan je vinden op de Downloadpagina van Forté. Daar kan je via Resource DLL 1.93 Nederlands dit bestand downloaden: res32nl.dll of res16nl.dll als je de 16-bit versie gebruikt. Het volstaat om dit bestand in dezelfde map als agent.exe te zetten en Agent opnieuw op te starten. Daarna zou alles omgezet moeten zijn naar het Nederlands.

^ top ^

Agent voor de eerste maal opstarten

Wanneer je Agent voor de eerste maal opstart, dan krijg je dit scherm te zien:

FA installatie 2 - welkomscherm

Je kan dus ook kiezen voor een 30-dagen proefversie om te zien wat de volledige versie inhoudt. Daarna schakel je automatisch over naar de Free Agent en kan je je - als je wil - de volledige versie aanschaffen.

Omdat de volledige versie veelal het interessantst is zal vooral deze besproken worden. De verschillen tussen Agent en Free Agent vind je hier.

Je kiest dus voor Ik wil Agent 30 dagen gratis proberen en gaat verder. [!] Vergeet niet dat de versie na 30 dagen overschakelt naar Free Agent. Wie Agent gekocht heeft vult natuurlijk gewoon zijn registratiesleutel in.

Hierna verschijnt het Agent Setup scherm waar je enkele gegevens zal moeten invullen.

Instelling van Agent

Als eerste moet je een nieuwsserver invullen. Mensen die Telenet gebruiken hebben de keuze tussen een nieuwsserver opgezet voor (platte) tekst (news.telenet.be of news.pandora.be) of een nieuwsserver, die eerder bedoeld is voor binaries (newsbin.telenet.be).

Daarna vul je de uitgaande mailserver of SMTP van je provider in. Telenetters die hun pandora-account willen gebruiken kunnen kiezen tussen de volgende: uit.pandora.be, mail-out.pandora.be, smtp.pandora.be, out.pandora.be, uit.telenet.be, mail-out.telenet.be, smtp.telenet.be en out.telenet.be. Agent kan je gebruiken als rudimentaire mailclient, dus het is nuttig om dit in te vullen. HTML wordt niet ondersteund door Agent en zijn mailclient gedeelte, maar als alles juist is ingesteld, dan kan je er wél e-mails mee versturen en ontvangen.

Onder E-mailadres vul je een e-mail adres in. Bemerk dat ik in het voorbeeld een vervormd of munged e-mail adres heb ingegeven. Dit is met de bedoeling spam tegen te gaan. Bemerk echter ook dat ik dit ongeldig adres heb afgesloten met .invalid. Waarom dat zo gedaan is lees je hier. Kort: als je je e-mail adres op een correcte manier wil vervormen, sluit het dan af met .invalid.

Het is echter aangeraden om ook een geldig e-mail adres op te geven. Dit kan je doen in je Reply-To-header (zie verder). Het ongeldig adres staat in de From-header.

Als laatste vul je je Volledige naam in; de naam zoals je die op de nieuwsgroepen wenst te gebruiken. Voor dit gedeelte citeer ik even de raad van SatCP: "Neem geen naam van een half beeldscherm lang en tracht de infantiele neiging te onderdrukken om er ASCII-kunst in te gebruiken. Dat maakt het alleen maar moeilijker leesbaar voor anderen. Provocerende namen kunnen ook tot gevolg hebben dat men je negeert. Om te voldoen aan RFC850 mag de naam geen haakjes bevatten (zowel ( en ) als < en >). Daarnaast is het gebruik van het komma-, dubbelpunt- en puntkommateken sterk af te raden."

Klik op OK en Agent begint met alle beschikbare groepen op de gekozen nieuwsserver op te halen. Wat volgt is dit venster:

Standaardlay-out

Het gele zonnetje links van elke groepsnaam wijst er op dat het om een nieuwe groep gaan. Omdat dit de eerste keer is dat Agent opgestart wordt zijn alle groepen nieuw.

Door in het Alle Groepen venster te klikken en Ctrl+F (Find) te duwen, kan je zoeken naar de naam van een groep. In dit voorbeeld: pandora.test. Eenmaal gevonden kan je rechtsklikken op deze groep en kiezen voor Aanmelden:

Groep aanmelden

Een krantje verschijnt voor de naam van de groep om aan te geven dat je er op ingeschreven bent.

pandora.test

Nu kan je de headers van de geselecteerde groep(en) gaan ophalen. Dit kan via het Online menu. Ofwel haal je een deel headers op (Steekproef) ofwel download je ze allemaal (Alle headers van geselecteerde groepen ophalen). Omdat het in een testgroep niet echt aan te raden is om alle headers binnen te halen kiezen we voor Steekproef van geselecteerde groepen ophalen.

Steekproef 1

Het volgende venster verschijnt:

Steekproef 2

Je kan ofwel een bepaald aantal postings ophalen, ofwel alle postings van de voorbije X aantal dagen. Voor het eerste staat Agent standaard op 50 en dat is redelijk weinig, zeker voor een binaire groep. Een betere methode is misschien de tweede waar je berichten die recent gepost werden kan bekijken. In het voorbeeld heb ik gekozen om postings van de laatste 4 dagen op te halen.

Onderaan zie je nu wat er gebeurt en kan je het verloop volgen:

Headers worden opgehaald

Alle berichten verschijnen nu in het message window, dat zich voorlopig nog rechtsboven bevindt. De titels zijn allemaal rood wat er op duidt dat het om ongelezen berichten gaat. Om een bericht te kunnen lezen kan je er op dubbelklikken of het selecteren en op Enter duwen om de body van het bericht te downloaden.

Body downloaden

^ top ^

Agent configureren voor dagelijks gebruik

Omdat het uitzicht van Agent voor velen tegenvalt in het begin, zeker als je Outlook Express gewoon bent, wordt er in dit deel een andere vensterweergave voorgesteld. Ook enkele dingen die je best nog instelt komen aan bod. Eenmaal je Agent wat beter onder de knie hebt kan je zelf een beetje experimenteren met deze instellingen. Het is een hele boterham, maar onthoud dat je dit in principe maar één keer moet instellen.

Opties - Lay-out van venster

De lay-out van Agent steekt vele OE gebruikers tegen, omdat de indeling zo anders is dan die van OE. Dit is echter te verhelpen via het Opties menu. In het Opties menu kies je voor Lay-out van venster en in het venster dat verschijnt kies je de volgende opties:

Lay-out van venster

Hierna verandert het uitzicht van Agent al drastisch. Je kan de vensters zelf ook nog wat verschuiven, maar vergeet daarna niet deze instellingen vast te leggen via Opties - Opslaan als standaardlay-out. Op deze manier worden je instellingen bewaard en ziet je Agent de volgende keer er een beetje als volgt uit:

Veranderde lay-out

Door te klikken op de balk in het Groepenvenster is het zicht van Alle groepen naar Aangemelde groepen veranderd.

Onder het Opties-menu zijn echter nog enkele instellingen die stap voor stap besproken zullen worden.

^ top ^

Opties - Profiel van gebruiker en systeem

Onder Gebruiker moet je nog een geldig Antwoordadres invullen en indien gewenst je gebruikersnaam (login) en wachtwoord (pass) opgeven. Bij Telenet is dit nodig als je wilt posten op de nieuwsgroepen. Om te kunnen lezen zijn ze echter niet vereist.

Organisatie kan je blanco laten, maar veel providers vullen deze dan zelf (automatisch) in. Als je dit niet wenst en je hebt geen inspiratie, vul dan desnoods een punt . in of zo.

In het Antwoorden aan-veld vul je een geldig (!) reply adres in. Voor mensen die vrezen voor spam: zgn. spam harvesting bots zoeken voorlopig enkel in de From-header naar adressen, maar niet in de Reply-To-header. Neem je ook nog een vervangbaar e-mail adres dat je enkel en alleen voor Usenet gebruikt en je hebt geen enkel excuus meer om geen werkend e-mail adres op te geven.

Profiel van gebruiker

Onder Systeem moet je in principe niets veranderen. Je kan er een andere nieuwsserver of smtp server instellen en de titelbalk van Agent wat aanpassen.

Ook onder Online hoef je normaal gezien niets te veranderen. Agent is in principe een offline nieuwslezer, maar staat standaard voor online ingesteld.

De laatste tab, Inbellen, heb je enkel nodig als je een inbelverbinding hebt. Omdat ook een kabelverbinding het wel eens kan laten afweten staat hier ook een inbelverbinding ingesteld. Je kan deze afvinken als je ze niet nodig hebt en het is handig om zoiets achter de hand te hebben.

^ top ^

Opties - Algemene voorkeuren

Navigatie Hier kan je Door naar de volgende ongelezen groep te gaan worden alle berichten in de huidige groep als gelezen gemarkeerd afvinken. Als het bericht beantwoord of doorgestuurd wordt mag je aanvinken.

Berichtenlijst Deze kan je als volgt instellen:

Berichtenlijst

De eerste 2 staan standaard aangevinkt, maar die vink je best af. Inspringen van reacties dient om aan te geven hoeveel Agent moet inspringen bij de volgende follow-up of reply. Standaard is dit 3, maar zelf heb ik het op 4 gezet. Maximaal inspringen staat standaard op 30, maar bij mij staat het op 20. In principe kan het met Agent 1.93 tot 127 gaan, maar dan vallen je berichten een beetje uit beeld en is het onduidelijk.

De Oorspronkelijke draadinstelling kan je ook naar eigen keuze veranderen. Ik geef er de voorkeur aan dat de draden uit elkaar klappen als er een ongelezen posting tussen zit.

In Talen, Newsrc, URL Types en Bevestigingen hoef je in principe niets te veranderen en Prullenbak stel je in naar je eigen wensen.

Onder URL's kan je instellen dat Agent bij Bericht URL's in alle groepen zoekt en dat ie een nieuw venster opent.

Onder MIME Types kan je instellen met welk programma Agent een bepaalde extensie moet openen. Bij GIF en JPG kan je bijv. voor Internet Explorer kiezen, maar ook voor een programma als Irfanview.

^ top ^

Opties - Weergave

Hier kan je onder Lettertypes en Kleuren resp. het lettertype en de kleuren aanpassen die in Agent gebruikt worden. Je stelt dit in naar eigen voorkeur of je behoudt gewoon de standaardinstellingen van Agent.

^ top ^

Opties - Verzenden

Algemeen - Regellengte laat je best op 70 karakters staan en ook de instelling voor wat te doen bij een kruispost (crossposting) staat correct ingesteld (Bij reactie op een kruispost: Vragen wat er moet gebeuren).

Ondertekeningen Hier kan je je ondertekening, handtekening of signature, kortweg sig, instellen die je kan toevoegen aan elke posting die je verstuurt. Later, onder Eigenschappen, kan je deze instellen per groep of zelfs per posting. Kort: laat je sig altijd vooraf gaan door koppelteken-koppelteken-spatie (-- ) en de vuistregel is dat je sig best niet langer dan 4 lijnen is.

Ondertekeningen

Aanhef Hier kan je de introduction line of de inleidende zin van een posting aanpassen. Standaard staat die bij Agent als volgt:

Op %date% schreef %from%:\n

Je houdt deze lijn best zo kort mogelijk (= 1 lijn) en omdat je met %from% telkens het e-mail adres van de vorige poster vermeldt vervang je deze beter door %full-name%. Dit is wat er dus zou kunnen staan:

Op %date% schreef %full-name%:\n

Nog korter (en beter) zou zijn:

%full-name% schreef:\n

In de Helpfile (F1)van Agent vind je ook nog meer informatie over het samenstellen van deze lijn. Zoek achter Introduction string, composing.

Spelling Agent kan ook een spellcheck doen, maar momenteel werkt dit enkel voor teksten die in het Engels staan.

^ top ^

Options - Inkomende e-mail

Agent kan je ook als (rudimentaire) mailclient gebruiken en via dit menu kan je dat instellen. Als je dit de eerste keer instelt, dan zal Agent je vragen voor een e-mail folder aan te maken. Standaard heet deze Postvak In. Daarna krijg je een venster waar je enkele instellingen zal moeten doen.

Inkomende e-mail - Systeem

Om deze uitleg niet langer te maken dan ze al is en omdat de uitleg vooral bedoeld is voor Agent als nieuwslezer zal ik er hier niet verder op ingaan.

Let wel: Agent vereist een geldige From-header om e-mails te versturen. Om te voorkomen dat je per ongeluk een reply (e-mail) verstuurt in plaats van een follow-up (usenet) laat je best die ongeldige From-header (.invalid) staan.

^ top ^

Opties - Menu's en werkbalken

Hier kan je de werkbalk naar eigen keuze aanpassen door knoppen te verwijderen en/of toe te voegen. De standaard werkbalk ziet er als volgt uit:

Standaard werkbalk

Van links naar rechts:

^ top ^

Standaardeigenschappen en Eigenschappen

Agent maakt een verschil tussen Standaardeigenschappen die gelden voor alle groepen en Eigenschappen die enkel gelden in de geselecteerde groep(en). Deze laatste eigenschappen kan je instellen om de standaardeigenschappen te overstijgen. Beide menu's zijn te openen door te rechtsklikken in het Groepenvenster.

Standaardeigenschappen

Kruisposten Agent heeft een filter die je zowel van crosspostings (kruisposten) als multipostings verlost. In dit laatste geval moet het onderwerp van de posting wel hetzelfde blijven. Verander de standaardinstelling van De header gewoon ophalen naar De header overslaan (niet ophalen).

Verzenden Hier kan je je standaard ondertekening instellen, alsook de X-No-Archive-header. Deze header voorkomt in principe dat je postings gearchiveerd worden door bijv. Google Groups. Niet alle archiveringssystemen houden rekening met deze header en je kan ook niet voorkomen dat iemand een persoonlijk archief(je) bijhoudt.

Bestanden verzenden Omdat yEnc meer en meer de standaard aan het worden is stel je Agent best zo in dat deze yEnc bijlagen post. [!] Met Free Agent kan je niet werken met yEnc, maar je kan wel gebruik maken van een externe decoder zoals yProxy. Ook stel je Agent best in om grotere berichten in kleinere stukken op te delen.

Bestanden verzenden

Tekst verzenden als voorafgaande (0/N) sectie staat je toe een nul-posting te doen aan het begin van een binary-posting. Dit is een gewone posting in platte tekst en zonder bijlage en heeft als doel dat je wat meer uitleg over de bijlage kan geven. In tegenstelling tot OE kan je deze tekst dan lezen zonder de bijlage te moeten downloaden.

Bestanden ontvangen Hier is het vooral belangrijk dat je instelt dat bijlagen in Agent gewist worden nadat je ze bewaard hebt op je harde schijf. Dit voorkomt dat je database té groot wordt.

Bestanden ontvangen

Opgeslagen bijlage uit het bericht verwijderen vink je dus best aan.

Map Hier kan je instellen waar Agent bijlagen moet opslaan en welke map tijdelijk gebruikt moet worden om bijlagen te openen.

Als gelezen markeren De standaardinstelling verander je hier ook best.

Als gelezen markeren

Wat zuiveren? Agent kan je instellen om automatisch berichten te verwijderen volgens jouw wensen. Hiermee voorkom je dat de data in Agent te groot worden, maar het zou wel voor wat extra fragmentatie zorgen (volgens sommigen te verwaarlozen). De instellingen die ik hier toon zijn misschien wat extreem en iemand die de nieuwsgroepen niet zo frequent volgt kan misschien best een hoger aantal dagen instellen.

Wat zuiveren?

Wanneer zuiveren? Hier stel je Agent verder in om ruimte te besparen en het zuiveren (purge) automatisch te laten gebeuren.

Wanneer zuiveren?

Ophalen Onder Aantal opgehaalde headers per sessie bepreken tot kan je instellen wat het maximum aantal headers is dat je per keer of sessie in een groep wil ophalen. OE heeft deze optie ook. Je kan deze instellen naar eigen keuze. Als je alle headers wil zien in een bepaalde groep, dan kan altijd via het menu Online > Alle headers van geselecteerde groepen ophalen.

^ top ^

Eigenschappen

Alle bovenstaande instellingen vind je ook terug onder Eigenschappen. Het verschil is dat deze Eigenschappen enkel gelden voor de groep of groepen die je geselecteerd hebt. Een andere sig in elke groep, een bepaalde header zoals bijv. distribution:local of zelfs een andere naam of e-mail adres behoren tot de mogelijkheden.

Door Standaardinstellingen vervangen aan te vinken krijg je de mogelijkheid om andere instellingen dan de standaard te doen.

Eigenschappen - Standaardeigenschappen vervangen

^ top ^

Aanmelden en afmelden bij nieuwsgroepen

Hoe aan te melden (Aanmelden) bij een nieuwsgroep werd in het begin van deze uitleg al een keer voorgedaan. In het Groepenvenster kan je kiezen voor Alle groepen waarna je met de Zoeken-knop of Ctrl+F zoekt naar de groep die je wilt toevoegen. Om af te melden selecteer je de groep, rechtsklik en vink je Aanmelden af. Nota bene: je kan dit ook doen met de Aan-/afmelden-knop in je werkbalk.

Vóór je post op een nieuwsgroep doe je er goed aan je te vergewissen dat je je bericht op de juiste nieuwsgroep plaatst. Zorg dat je bericht relevant is voor de betrokken nieuwsgroep. Om te vermijden dat je een mal figuur slaat of een vraag stelt die al tig keren de revue gepasseerd is kan je best als volgt doen: volg de groep eerst enkele dagen passief en kijk of er geen FAQ (Frequently Asked Questions; Veel Voorkomende Vragen) is waar de antwoorden op jouw vragen gegeven worden. Sommige FAQs of charters met gedragsregels worden wekelijks gepost. Anderen zijn makkelijk terug te vinden via de archieven van Google Groups.

^ top ^

Posten van berichten

Als je zelf een nieuwe draad wil opstarten, dan kan dit door een nieuwe posting te versturen. Dit kan op verschillende manieren. Selecteer de groep waar je een bericht in wil posten en:

- duw op P (usenetbericht = posting)
- kies in het menu Schrijven voor Nieuw usenetbericht
- duw in je werkbalk op de knop Nieuw usenetbericht

In het venster dat volgt kan je dan met behulp van Alt+D of Ctrl+D Alle velden oproepen. OE heeft met Beeld > Alle koppen iets gelijkaardigs, maar bij Agent is dit ietwat uitgebreider. Door alle velden zichtbaar te laten kan je makkelijk je headers per posting aanpassen (Followup To bijv.) en nakijken of je bijv. al dan niet local post. Het vergemakkelijkt ook de keuze voor de signature.

Alle velden

Bemerk dat je ondertekening niet zichtbaar is tijdens het opmaken van je posting, maar dat je wel kan zien met welke sig je posting verstuurd zal worden. Met Ctrl+I kan je handmatig een sig invoegen. Ook is de follow-up aangepast in het bericht. Een antwoord op deze posting zal in be.test verschijnen. [!] Als je de follow-up van een bericht of een kruispost aanpast, geef dit dan altijd aan in de body van je posting om zo misverstanden te voorkomen.

Kies in het Onderwerp voor een kort en duidelijk onderwerp. Een vaag onderwerp als Help mij (see inside) gebruik je dus best niet. Probeer ook je taal een beetje te verzorgen en het gebruik van leestekens vergemakkelijkt het de lezers alleen maar.

Met de Bijlagen-knop kan je bijlagen toevoegen. Doe dit echter alleen in de zgn. binaries groepen of andere groepen waar bijlagen toegelaten zijn. In plain text groepen worden bijlagen immers helemaal niet op prijs gesteld.

Bemerk ook dat je werkbalk is veranderd tijdens het opmaken van de posting.

Werkbalk tijdens de opmaak van een posting

De eerste 2 knoppen zijn momenteel belangrijk. Met de eerste kies je voor Nu versturen en wordt je bericht dadelijk verstuurd. Met de tweede knop, Later versturen wordt je bericht in Postvak Uit gezet, zodat je het later kan versturen.

^ top ^

Beantwoorden van berichten

Hoe je het best een bericht beantwoordt of correct quote kan je nalezen op Hoe te quoten op Usenet. Het belangrijkste hier is dat je onthoudt hoe je met Agent makkelijk kan knippen in een bericht. Dat knippen is immers belangrijk om je reply kort en duidelijk te houden.

Knippen doe je makkelijk en snel als volgt: je selecteert het stuk tekst dat je wil overhouden (citeren of quoten) en duwt op F (follow-up usenetbericht). Op deze manier wordt de rest automatisch geknipt en kan je je antwoord onderaan toevoegen. Als je op R duwt, dan stuur je een reply via e-mail naar de auteur van de posting. Doe dit laatste echter alleen bij uitzondering en als de auteur er zelf om vraagt.

Als de oorspronkelijke posting kort is, dan kan je ook gewoon op F duwen. Het hele bericht staat dan in de quote en als er een correct ingestelde signature is, dan wordt die automatisch geknipt door Agent.

^ top ^

Local posten

In bepaalde nieuwsgroepen wenst men dat je local post. Normaal gaan de berichten die je post de hele wereld rond en komen ze terecht op elke nieuwsserver die de groep aanbiedt waarin jij gepost hebt. De servers synchronizeren elkaar. Local posten betekent dat je bericht enkel op de server terecht komt waarnaar je gepost hebt - de nieuwsserver van je provider doorgaans.

Local posten moet je per nieuwsgroep instellen. Eens de instelling gedaan is post je in die nieuwsgroep altijd local. Selecteer de nieuwsgroep(en) waarin local posten gewenst is in de nieuwsgroepenlijst en stel de header in onder Eigenschappen (via het Groepenvenster; zie eerder), niet onder Standaardeigenschappen.

Local posten

^ top ^

Annuleren van een bericht

Soms verzend je een bericht zonder na te denken en een ogenblik na het verzonden is heb je er al spijt van. Het overkomt iedereen wel eens. Gelukkig kan je zulke berichten ook weer verwijderen. Je verwijdert het bericht enkel van de nieuwsserver. De mensen die het bericht reeds opgehaald hebben blijven het bericht behouden. Bij jezelf blijft het bericht ook in de lijst staan, maar voor hen die nieuwe hoofdingen ophalen na je annulatie zal het bericht verdwenen zijn.

Annuleren doe je door het bericht te selecteren in de berichtenlijst en in het menu Schrijven > Usenetbericht annuleren te kiezen. In het venster dat dan verschijnt moet je gewoon op de Nu versturen-knop duwen. Na enkele seconden is je bericht dan verwijderd van de nieuwsserver. Je mag enkel berichten die je zelf gepost hebt verwijderen.

^ top ^

Bekijken van geposte afbeeldingen

Sommige groepen zoals alt.binaries.photos.original zijn volledig gericht op het posten van afbeeldingen. In Agent zal je een Image Viewer moeten instellen om deze te kunnen bekijken. Dit kwam al even ter sprake onder Opties - Algemene voorkeuren. Onder MIME-Types zal je moeten instellen met welke viewer je zal werken.

Algemene voorkeuren - MIME-types

Ik heb ingesteld om JPG en GIF files te openen met Irfanview, maar je kan net zo goed een andere viewer gebruiken. Die van Internet Explorer of QuickTime bijv. Via de Bladeren-knop wijs je Agent de weg naar het vereiste *.exe bestand.

Als de afbeelding uit verschillende delen bestaat, dan zal Agent deze automatisch samenvoegen. Je kan de bijlage opstarten op verschillende manieren:

- je klikt op het Berichtvenster en duwt op L;
- je klikt op de Bijlage openen-knop in je werkbalk;
- je dubbelklikt op het icoontje in het Berichtvenster.

Daarna opent Agent de door jou ingestelde viewer en toont de afbeelding.

Voorbeeld van een geposte afbeelding

^ top ^

Downloaden van binaire bestanden

Hier zal in deze handleiding niet verder op ingegaan worden. Agent herkent de gebruikte codering (UUEncoded, yEnc, ) en je hoeft er verder niets speciaals voor in te stellen. Je kan ook meerdere postings tegelijkertijd downloaden door ze te selecteren en op Enter te duwen. Je kan ze ook markeren door op M te duwen. Op deze manier kan je ze later downloaden.

Het How to-gedeelte in de Helpfile (F1) kan je verder helpen met het downloaden van attachments. Zoek achter How to Save and Launch Attachments. Interessant om te vermelden is dat je een afzonderlijke download directory per groep kan instellen via Eigenschappen > Map (Standaardinstellingen vervangen).

Zoals eerder al werd gesteld kan je met Free Agent niet werken met yEnc, al is het mogelijke om met een externe decoder zoals yProxy te werken. Het programma is freeware en het is makkelijk in te stellen.

^ top ^

Zoeken in nieuwsgroepen

Je kan in elk venster zoeken met behulp van de Zoeken-knop of via Ctrl+F, maar beter is Overal zoeken. Deze open je met de shortcut Ctrl+G of via het menu Bewerken > Overal zoeken (Ctrl+G).

Overal zoeken

De Help-knop biedt je meer uitleg in het gebruiken van deze mini zoekmachine. Indien je alle postings volledig download (body én headers), dan kan je zelfs zoeken in de headers. Bovendien kan je via deze weg ook je filterexpressies testen.

^ top ^

Interessante sneltoetsen

Met sneltoetsen kan je je makkelijk en snel doorheen het oerwoud van berichten worstelen dat Usenet dagelijks produceert. Een overzicht van alle sneltoetsen kan je vinden als je in de Helpfile (F1) zoekt naar Shortcuts, keyboard. Ik zet de meest gebruikte even op een rij:

1 - Venster (groepen/mappen)
2 - Venster (berichtenlijst)
3 - Venster (bericht)
Hiermee kan je makkelijk van venster verspringen.

P - Een nieuw usenetbericht posten of versturen.
F - Een follow-up of antwoord op een usenetbericht posten.
Control+M - Opmaak van een nieuw e-mail bericht.
R - Reply via e-mail in plaats van via de nieuwsgroep.

U - Terug naar het vorige bericht (Up).
D - Verder naar het volgende bericht (Down).
N - Ga naar het volgende ongelezen bericht (Next).
B - Ga naar het volgende ongelezen bericht met body (Body).

L - Bijlage openen (Launch).
H - Toon alle koppen (Headers). Handig als je bijv. met Message-ID's wil werken.
O - Regelomloop.

Control+I - Ondertekening of sig(nature) invoegen (Insert).
Space - Scrollen in je bericht kan je, net als met OE, snel en makkelijk met je spatiebalk.
Enter - Bekijk de geselecteerde groep of posting.

M - Duid aan of markeer om later te downloaden (Mark).
K - Bewaar de geselecteerde posting(s) of beveilig ze tegen verwijderen (Keep).
I - Negeer de geselecteerd draad (Ignore).
W - Haal bij het vernieuwen van de headers de postings in deze draad volledig binnen (Watch).
Control+K - Stel een killfilter in voor de geselecteerde draad of poster/afzender.

^ top ^

Kill- en watchfilters

Soms kan het interessant zijn om een filter te zetten op bepaalde berichten. Dit kan op een positieve manier gebeuren via een watchfilter, maar het kan ook op een negatieve manier door gebruik te maken van een killfilter. Beide filters worden hier beknopt besproken. Voor meer informatie kan je altijd terecht in de Helpfile (F1 - How to) van Agent of de User Guide die bij Forté Inc. te vinden is. Al je ingestelde filters zijn terug te vinden via Venster > Usenetfilters. Langs deze weg kan je je filters ook aanpassen of verwijderen.

Watchfilter

De sneltoets voor deze filter is Ctrl+W, maar je kan ook via het menuvenster werken. In het berichtenvenster selecteer je de posting waarop je een filter wil toepassen. Daarna open je het menu via rechtsklik en kies je voor Filters > Watchfilter toevoegen.

Watchfilter - Onderwerp

Je kan filteren op het onderwerp (subject), maar ook op auteur of afzender (author). Bij die laatste heb je de keuze tussen het volledige veld of de naam of het e-mailadres alleen. Met hoofdletters in de tekst is de filter hoofdlettergevoelig, maar als je alles in kleine letters zet via de knop Kleine letters, dan verdwijnt dit effect.

Onder Watchactie kan je kiezen wat te doen. Je kan ook een tijdlimiet op een filter zetten of er een prioriteit aan toekennen. Dit laatste is vooral handig wanneer je met verschillende filters werkt en bepaalde filters voorrang wilt geven op andere.

Wil je snel een watchfilter activeren voor een bepaalde draad, dan kan dit met de sneltoets W.

Tip: Het kan handig zijn om in bepaalde (non binary) groepen een watchfilter op jezelf in te stellen.

^ top ^

Killfilter

Deze doet net het omgekeerde van een watchfilter en in tegenstelling tot het downloaden van een bericht of het volgen van een draad kan je hier kiezen om een draad te negeren, als gelezen te markeren of zelfs te wissen. Dit laatste is meestal niet aan te raden, tenzij voor hardnekkige scripts of zo, maar in vele gevallen volstaat Als gelezen markeren als te nemen actie.

Killfilter -Afzender

Op een killfilter zet je ook best een tijdlimiet, zodat deze automatisch afloopt. Voor een troll volstaat een 15-tal dagen meestal wel.

Als je filtert op het onderwerp, dan is het interessant om een filter aan te maken die afhankelijk is van de activiteit in de draad. Onderstaande filter is bijv. ingesteld om automatisch af te lopen wanneer er 5 opeenvolgende dagen geen activiteit is in de betrokken draad.

Killfilter - Onderwerp, tijdlimiet

Voor beide filters kan je ook zogenaamde wildcards of jokers gebruiken. Deze worden uitvoerig uitgelegd in de Helpfile (F1) en in de User Guide. Zoek onder Agents Expression Language en Expression Examples.

^ top ^

Backup en gebruik maken van meerdere servers

Multiserver

Hoewel Agent 1.93 geen multiserver optie heeft waardoor je met verschillende servers in één venster kan werken bestaat er toch een oplossing. Deze is te vinden in de Helpfile (F1) als je zoekt achter Multiple server configuration.

1. Maak een aparte data map voor elke gebruiker of nieuwsserver (bijv. c:\Agent\News en c:\Agent\Newsbin). Deze map zal de database bewaren van de nieuw aangemaakte Agent.
2. Kopieer het AGENT.INI bestand van de originele data map (c:\Program Files\Agent\Data) naar de map die je in stap (1) aangemaakt hebt.
3. Maak voor elke gebruiker of nieuwsserver een snelkoppeling met het programma (Bijv. c:\Program Files\Agent\Agent.exe) als doel en de gebruikers of nieuwsservers mappen (bijv. c:\Agent\News en c:\Agent\Newsbin) in het Start in of Beginnen in veld. Je kan zo'n snelkoppeling instellen door er op te rechtsklikken en voor Eigenschappen te kiezen. De snelkoppeling zou er dus als volgt kunnen uitzien.

Snelkoppeling

De snelkoppeling kan je op je bureaublad of onder je Start-menu zetten of zelfs in je Taakbalk. Wisselen tussen de verschillende Agent programma's kan dan snel en makkelijk met de sneltoets Alt+TAB.

Voor wie Engels (of Duits) geen probleem is en wie van een uitdaging houdt kan altijd Hamster eens proberen. Hamster is een lokale server voor mail en nieuws. Het programma laat je toe om meerdere mail- en nieuwsservers te gebruiken en combineert ze tot één mail- of nieuwsserver voor je mailclient of nieuwsserver. Op die manier kan je meerdere nieuwsservers combineren (en je headers aanpassen). Het programma en links naar meer uitleg vind je hier.

In Agent 2.x zal er een betere ondersteuning zijn voor het werken met meerdere servers. Er zou op twee manieren gewerkt kunnen worden. De eerste is om tegelijkertijd met verschillende afzonderlijke nieuwsservers te werken. De tweede manier zal je toelaten om meerdere nieuwsservers aan elkaar te koppelen om je newsfeed te optimaliseren.

^ top ^

Backup

Vermits Agent zich niet vastnestelt in het register is het ook makkelijk om een backup te maken. Je kan gewoon de Agent map verplaatsen naar een andere directory of partitie en het programma van daaruit opstarten. Of je comprimeert (.zip, .rar, .ace, ...) de Agent map en brandt ze op een cd. Voor mensen die werken met Norton Ghost e.d. is het ook aan te raden om de data-directory te verplaatsen naar een andere dan de c:-partitie. Je verliest dan niets als je je c:-partitie terugzet.

^ top ^

X-Face en Agent

In tegenstelling tot Xnews en net als MicroPlanet Gravity is Agent standaard niet uitgerust met de mogelijkheid tot X-Faces. Via de headers kan je ze wel zien en via copy&paste kan je met behulp van de X-Face Converter ook zien wat ze moeten voorstellen. Je kan ook een tool gebruiken om die X-Face zichtbaar te maken in Agent: Agttool.

Wil je echter meedoen met de hype en zelf een X-Face in je bericht zetten én die X-Face in Agent zelf zien, dan zal je de X-Face header manueel moeten toevoegen en met een patch moeten werken. De header toevoegen kan op verschillende manieren. Via een hex editor of met het programma Hamster is een manier, maar makkelijker is om te werken via een patch zoals deze. In de archieven van alt.usenet.offline-reader.forte-agent.modified vind je ongetwijfeld meer info over het aanpassen van de headers of het toevoegen van de X-Face header.

^ top ^

Hulp nodig?

Hoewel deze handleiding voor sommigen misschien een hele boterham is omvat ze maar een klein deel van wat je met Agent kan doen. Als je zelf wat experimenteert, dan leer je de mogelijkheden van Agent gaandeweg wel kennen. Enkele hulpmiddelen bij het experimenteren zijn:

  - de Helpfile (voorlopig nog in het Engels); even op F1 duwen en hij start op;
  - de User Guide (Engels) van Agent, te vinden op de website van Forté Inc.;
  - de nieuwsgroep alt.usenet.offline-reader.forte-agent en diens "Unofficial FAQ";
  - andere Agent gebruikers.

Wat je niet moet doen is een e-mail naar mij sturen met vragen omtrent Agent Nederlands. Opmerkingen omtrent deze handleiding zijn daarentegen altijd welkom. Als er iets niet klopt aan Agent Nederlands zelf (foute vertaling, bug, ...), dan kan je dit ook altijd melden via dit invulformulier: Agent Bug Report.

^ top ^

Overzicht versies

12 apr 2003 1.0.0 - Eerste definitieve versie online.
29 apr 2003 1.1.0 - Info over DLL-bestand toegevoegd. Agent Bug Report vermeld.
20 aug 2003 1.2.0 - Link aangepast en info over X-Face, zoekfunctie en multiserver toegevoegd.
28 mrt 2004 1.2.1 - Enkele links aangepast.
12 apr 2004 1.2.2 - Mailadres en Belstat code aangepast.
19 dec 2004 1.2.3 - Handleiding MesNews toegevoegd aan links.

^ top ^

Links en referenties

Een woordje van dank gaat uit naar SatCP die me met zijn snelstarthandleiding voor MicroPlanet Gravity de motivatie gaf om iets gelijkaardigs voor Agent te doen. Ook het lenen van (delen van) zijn CSS file en bepaalde citaten uit zijn handleiding was erg sympathiek van hem. Verder ook Joris Janssens bedankt voor het hosten en onderhouden van de handleiding (in perfecte XHTML) voor Agent English (American). Last, but not least Nanga Parbat om me aan te sporen om Outlook Express in te ruilen voor Agent en om me op weg te helpen.

© Copyright 2003, s|b
Mits een vermelding van de auteur en een verwijzing naar de oorspronkelijke website mogen delen van deze handleiding vrij geciteerd worden.

^ top ^

Valid HTML - Valid CSS
Get Firefox!