Outlook Express 6.00.2800.1409 Handleiding logo

Inhoudsopgave

 1. Inhoudsopgave
 2. Introductie
 3. Installatie
 4. OE voor de eerste maal opstarten
  1. Via de Wizard Internet-verbinding
  2. Via Menu > Extra > Accounts...
 5. OE configureren voor dagelijks gebruik
  1. Eigenschappen - Algemeen
  2. Eigenschappen - Server
  3. Eigenschappen - Verbinding
  4. Eigenschappen - Geavanceerd
  5. Extra > Opties...
  6. Extra > Berichtregels > Nieuws...
  7. Werkbalk aanpassen, Kolommen en Weergavebalk
  8. OE-QuoteFix
 6. Aanmelden en afmelden bij nieuwsgroepen
 7. Posten van berichten
 8. Beantwoorden van berichten
 9. Local posten
 10. Annuleren van een bericht
 11. Bekijken van geposte afbeeldingen
 12. Downloaden van binaire bestanden en yEnc
 13. Zoeken in nieuwsgroepen
 14. Interessante sneltoetsen
 15. Kill en Watch Filters
  1. Watch Filter
  2. Kill Filter
 16. Gebruik maken van meerdere servers
 17. Enkele weetjes
  1. Bijwerken
  2. Nep-bijlagen
  3. Windows Update
  4. Fidolook
 18. Hulp nodig?
 19. Overzicht versies
 20. Links en referenties

Introductie

Voor wie een beginneling op Usenet is is Outlook Express (OE) meestal de eerste stap. Volgens sommigen is het geen ideale nieuwslezer, maar van de - volgens hen - "betere" nieuwslezers zoals Xnews en MicroPlanet Gravity zijn er voorlopig geen Nederlandstalige versies en dat maakt voor sommigen de stap naar Usenet des te groter. Bovendien ziet niet iedereen het zitten om een afzondelijke nieuwslezer te installeren en dan is zelfs Forté (Free) Agent Nederlands of 40tude Dialog Nederlands geen optie.

Het is waar dat OE enkele negatieve kantjes heeft, maar met deze handleiding hoop ik deze zo goed mogelijk op te lossen of, in het slechtste geval, te omzeilen of voorkomen. [!] Let wel, deze handleiding is bedoeld voor het gebruik van OE als nieuwslezer/newsreader. Wie een uitleg zoekt voor OE als mailclient is hier dus op de verkeerde plaats!

Microsoft is intussen toe aan een nieuw besturingssysteem en de opvolger van Windows XP heet Windows Vista. Met Vista kwam ook een nieuwe mailclient/newsreader. De vervanger van OE heet Windows Live Mail (WLM). Hiervoor is nog geen handleiding met screenshots voorzien, maar wie er eentje wil maken mag me altijd contacteren.

^ top ^

Installatie

De installatie van OE is niet zo moeilijk; wie met Windows werkt heeft het normaal gezien al standaard geïnstalleerd en misschien wordt het zelfs al als mailclient gebruikt. Op het bureaublad en in de takenbalk zie je dan volgend icoontje staan:

OE icoon

Voor deze handleiding heb ik gebruik gemaakt van de meest recente Nederlandstalige versie die ik kon vinden. Op het moment van het schrijven is dit versie 6.00.2800.1123. Omdat in die versie een belangrijk "wrapping" probleem wordt opgelost is het misschien beter om te upgraden naar deze versie.

Om te zien met welke versie je werkt volstaat het om OE op te starten. Aan het opstartscherm kan je al zien of je met 5.xx (of lager) of 6.00 werkt. Wie met 6.00 werkt ziet het volgende opstartscherm:

OE opstartscherm

Daarna kan je via het menu kijken met welke versie je werkt: Help > Info

Menu > Help > Info

Als je dit gedaan hebt, dan krijg je het Info venster te zien:

Info venster

In het voorbeeld kan je zien dat er met versie 6.00.2800.1123 gewerkt wordt. Wie met 5.00 of lager werkt kan, indien mogelijk, 6.00 installeren. Indien je dat niet wilt doen, dan doe je er best aan om de laatste patches te installeren via Windows Update. Dit kan je doen via het Windows Startmenu (Start > Instellingen > Windows update...) of via het menu in Internet Explorer (IE): Extra > Windows Update.

Wie 6.00 geïnstalleerd heeft kijkt best even na of hij beschikt over IE 6.0 SP1. IE en OE hangen samen aan elkaar en een update van de ene heeft meestal ook gevolgen voor de andere. In IE kan je kijken of je de "gewone" 6.0 hebt of beschikt over Service Pack 1 (SP1). Open IE en kijk dan via het Menu Help > Info. Je versie zou duidelijk zichtbaar moeten zijn en bij de updates zou je SP1 moeten zien staan.

Is dat het geval, dan kan je deze cumulatieve patch installeren, zodat jouw versie van OE ook verandert naar 6.00.2800.1123. (Vergeet language - taal; Dutch - niet te selecteren.) Wat meer informatie over de patch kan je hier vinden. Belangrijk is dat je moet beschikken over IE 6.0 SP1, anders werkt de patch niet. IE 6.0 SP1 kan je hier bekomen.

Als je dat gedaan hebt, dan ben je klaar voor de volgende stappen. Wie het upgraden trouwens te veel moeite vindt denkt best even na over het feit dat de meeste patches ook bepaalde veiligheidslekken dichten (in OE én IE) waar sommige personen misbruik van maken via virussen, trojans e.d.

[!] Intussen is sinds 13 april 2004 versie 6.00.2800.1409 beschikbaar. Ook hiervoor is er een cumulatieve patch die je kan installeren. Opgelet: na installatie van deze patch staat in het Info-venster dat je nog altijd met versie 6.00.2800.1123 werkt, maar in werkelijkheid werk je wel degelijk met 6.00.2800.1409.

[!!] Vanaf halverwege juli 2004 is ook versie 6.00.2800.1437 beschikbaar. Meer info vind je hier. Het gaat opnieuw om het dichten van enkele veiligheidslekken en de bug (Help > Info) die in de vorige alinea besproken werd is er nog steeds. Mensen die Windows XP Service Pack 2 als OS hebben zullen 6.00.2900.xxxx als versie hebben. Inhoudelijk werd er praktisch niets veranderd en kan deze handleiding nog altijd als leidraad dienen.

[!!!] Juni 2005 en enkele veiligheidsupdates later zitten we aan versie 6.00.2800.1506. Wie Automatische Updates van Windows heeft ingesteld of regelmatig de Windows Updates site bezoekt zal dus werken met deze versie (tenzij je werkt met Windows XP, dan heb normaal gezien versie 6.00.2900.2180). Via Help > Info zal je nog altijd 6.00.2800.1123 zien, maar msoe.dll is wel degelijk versie 6.00.2800.1506. Je postings zullen ook voorzien zijn van de volgende header: X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506.

[!!!!] Mei 2009: Windows XP Service Pack 3 is beschikbaar en OE is intussen toe aan versie 6.00.2900.5512

^ top ^

OE voor de eerste maal opstarten

Via de Wizard Internet-verbinding

In deze handleiding ga ik ervan uit dat quasi iedereen OE al eens gebruikt heeft als mailclient. Later kom ik nog even terug op het feit dat je OE zowel als nieuwslezer en mailclient kunt gebruiken, maar voorlopig ga ik er gewoon van uit dat er minstens 1 e-mail account is ingesteld. Ofwel krijg je dit scherm te zien:

Opstartscherm

Ofwel kom je dadelijk terecht in het Postvak IN van OE.

In het eerste geval volstaat het om te klikken op Een nieuwsgroepaccount instellen.... Daarna verschijnt een wizard en volg je gewoon de instructies.

Wizard Internet-verbinding

Kies voor Nieuwe account... en klik op Volgende >. In het volgende venster kies je voor een naam. Dit kan je echte naam of voornaam zijn, maar je kan ook een nickname of handle kiezen. Als je dat laatste doet, houd dan rekening met de volgende raad van SatCP: "Neem geen naam van een half beeldscherm lang en tracht de infantiele neiging te onderdrukken om er ASCII-kunst in te gebruiken. Dat maakt het alleen maar moeilijker leesbaar voor anderen. Provocerende namen kunnen ook tot gevolg hebben dat men je negeert. Om te voldoen aan RFC 850 mag de naam geen haakjes bevatten (zowel ( en ) als < en >). Daarnaast is het gebruik van het komma-, dubbelpunt- en puntkommateken sterk af te raden." In het voorbeeld heb ik gekozen voor John Savage als nickname.

Wizard - Weergegeven naam

Klik opnieuw op Volgende > en vul in het daarop volgende scherm een e-mailadres in.

Wizard - E-mailadres voor Internet-nieuws

Bemerk dat ik in het voorbeeld een ongeldig adres gebruikt heb. Dit vervormd of munged e-mailadres heeft als bedoeling spam of ongewenste reclame te voorkomen. Bemerk echter ook dat ik dit ongeldig adres heb afgesloten met .invalid. Waarom dat zo gedaan is lees je hier. Kort: als je je e-mailadres op een correcte manier wilt vervormen, sluit het dan af met .invalid. Later in deze handleiding wordt uitgelegd hoe naast zo'n ongeldig e-mailadres (From-header) een geldig antwoordadres (Reply-to-header) aanmaakt.

Wederom klikken op Volgende > en in het volgende scherm vul je je nieuwsserver in:

Wizard - Naam van Internet-nieuwsserver

Mensen die Telenet gebruiken hadden voorheen de keuze tussen een nieuwsserver opgezet voor (platte) tekst (news.telenet.be of news.pandora.be) of een nieuwsserver, die eerder bedoeld was voor binaries (newsbin.telenet.be). In dit voorbeeld heb ik news.telenet.be ingevuld, maar intussen biedt Telenet opnieuw één nieuwsserver aan: newsgroups.teletenet.be en aanmelden is niet meer vereist. Bij sommige nieuwsservers is ook een aanmelding vereist met een gebruikersnaam (login) en wachtwoord (pass). Is dat bij jou niet zo, laat het dan zo. Klik op Volgende > en je komt op het eindscherm terecht (zie verder). Indien wel, vink het hokje dan aan, klik op Volgende > en vul de gegevens in:

Wizard - Aanmelding bij Internet-nieuwsserver

Als je het hokje voor Wachtwoord onthouden aanvinkt, dan moet je niet telkens je wachtwoord ingeven als je de nieuwsgroepen raadpleegt. Klik vervolgens op Volgende >. Het eindscherm verschijnt:

Wizard - Informatie compleet

Klik op Voltooien.

OE vraagt je om de nieuwsgroepen op te halen.

Nieuwsgroepen downloaden van nieuwsaccount

Als je kiest voor Ja, dan zal OE een lijst van alle beschikbare nieuwsgroepen van de ingestelde nieuwsserver downloaden. Afhankelijk van de snelheid van je verbinding en het aantal aangeboden nieuwsgroepen kan dit even duren.

Bezig met downloaden van nieuwsgroepen

Als het downloaden gedaan is krijg je een venster te zien met een lijst van alle groepen. Links staan alle ingestelde nieuwsaccounts. Je kan immers meer dan 1 nieuwsserver instellen met OE (zie verder). In het bovenste veld kan je dan een trefwoord invullen om achter relevante groepen te zoeken. Ik heb in het voorbeeld achter "test" gezocht. Alle groepen waarin het woord "test" voorkomt zijn nu zichtbaar. Zoals je zal zien zijn er nieuwsgroepen genoeg waarnaar je je testpostings kan versturen.

Nieuwsgroepabonnementen - test

Voordat ik overga met het uitleggen van het aan- of afmelden van nieuwsgroepen en het versturen van berichten leg ik eerst een alternatieve manier uit om een nieuwsaccount aan te maken. Je kan hier ook gewoon op Annuleren klikken en op een later moment nieuwsgroepen toevoegen.

^ top ^

Via Menu > Extra > Accounts...

Wie dadelijk terechtkomt in Postvak IN zal zijn nieuwsaccount moeten instellen via Extra > Accounts... > Toevoegen > Nieuws.... Op deze manier kan je ook andere (extra) nieuwsaccounts toevoegen.

Menu Extra - Accounts...

Toevoegen - Nieuws...

Hierna verschijnt de Wizard Internet-verbinding en kan je verdergaan zoals hierboven omschreven. Als je bij het venster van Nieuwsgroepenabonnementen terecht komt kan je ook hier op Annuleren klikken. Verder in deze handleiding wordt uitgelegd hoe je nieuwsgroepen kan aan- of afmelden. Voor je begint te posten moeten er echter nog wat instellingen gebeuren.

^ top ^

OE configureren voor dagelijks gebruik

Via het menu Extra > Accounts... > Nieuws > Eigenschappen kan je nu nog wat extra instellingen doen. Via Extra > Accounts... > Nieuws kom je op het volgende scherm terecht:

Internet-accounts - Eigenschappen

Selecteer de nieuwsserver waarvan je de instellingen wil aanpassen en klik op Eigenschappen. Je kan ook gewoon dubbelklikken op de nieuwsserver om in de eigenschappen terecht te komen.

Eigenschappen - Algemeen

In het onderstaande venster heb ik Organisatie en Antwoordadres aangepast. Sommige nieuwsservers voegen de Organisatie-header zelf in als je er niets invult en vandaar dat ik er gewoon een punt heb gezet.

Bij Antwoordadres heb ik een geldig e-mailadres ingevuld. De velden E-mailadres en Antwoordadres staan respectievelijk voor de From- en Reply-to-header. Zogenaamde harvesting bots die Usenet zouden afschuimen, zoekende naar adressen om spam naar te versturen, zouden voorlopig (?) enkel (of vooral) in de From-header zoeken en niet in de Reply-To-header. Desalniettemin maak je voor Usenet best een makkelijk vervangbaar adres aan dat je enkel en alleen voor Usenet gebruikt.

Eigenschappen - Algemeen

Als je de onderste optie Account opnemen... aanvinkt, dan zullen de nieuwsgroepen waarop je geabonneerd bent telkens gecontroleerd worden als je controleert op nieuwe berichten. Dus ook wanneer je je e-mail controleert. Dat kan handig zijn, maar zeker niet altijd.

^ top ^

Eigenschappen - Server

Eigenschappen - Server

Zoals je ziet hoef je hier niets te veranderen. Indien gewenst kan je afvinken dat het wachtwoord onthouden wordt, zodat je het bij elke verbinding weer moet ingeven. Ook als je je wachtwoord verandert, dan is dit de plaats om het aan te passen.

^ top ^

Eigenschappen - Verbinding

Eigenschappen - Verbinding

Ook hier moet je in principe niets veranderen. Werk je met verschillende inbelverbindingen en wil je werken via een specifieke verbinding, dan kan je hier instellen via de welke je verbinding maakt. Zelf werk ik via kabel en hoef ik dus niets aan te vinken. Normaal gezien wordt gekozen voor de standaardverbinding die in IE is ingesteld en moet je hier niets veranderen.

^ top ^

Eigenschappen - Geavanceerd

In deze optie kan je verschillende dingen aanpassen. Werk je bijvoorbeeld met een tragere server en krijg je nogal wat foutmeldingen in verband met time-outs, dan kan je de Time-outs wat hoger instellen. Wat Posten betreft kan je OE instellen om grotere berichten (met een bijlage of binary) op te splitsen in kleinere stukken. Kies voor ongeveer 600 KiB. Last, but not least kan je instellen om je berichten altijd in platte tekst te sturen. In zowat alle nieuwsgroepen zijn HTML-postings ongewenst en om te voorkomen dat je niet per ongeluk een posting in HTML verstuurt stel je het best zo in dat je altijd Tekst zonder opmaak gebruikt. In principe kan je ook nu nog HTML-postings versturen, maar de eerste keer zal je altijd een waarschuwing krijgen waarin aanbevolen wordt tekst zonder opmaak te gebruiken. Je slaat deze waarschuwing best niet in de wind...

Eigenschappen - Geavanceerd

Duw op OK om deze instellingen te bevestigen.

^ top ^

Extra > Opties...

Via het menu Extra > Opties... kan je ook nog een en ander instellen. Om deze handleiding al niet langer te maken dan ze al is bespreek ik er maar enkele.

Extra > Opties... > Lezen

Extra - Opties - Lezen

Onder Nieuws kan je instellen hoeveel koppen ("headers") je per keer wil ophalen. In het voorbeeld zijn dat er 500. Als je de optie afvinkt en dus niets instelt, dan worden alle koppen opgehaald bij het raadplegen van de nieuwsgroep.

Extra > Opties... > Verzenden > Instellingen voor verzenden van nieuws > Tekst zonder opmaak > Instellingen tekst zonder opmaak...; hier moet je in principe niets veranderen. In het voorbeeld heb ik enkel de automatische terugloop wat kleiner ingesteld.

Extra - Opties - Verzenden

Extra > Opties... > Handtekeningen; als je een handtekening (signature) wilt gebruiken voor Usenet, dan kan je dat hier instellen. Wie er geen gebruikt voor e-mail kan deze gewoon instellen via Nieuw. Wie al een standaardhandtekening heeft voor e-mail kan het volgende doen: via Nieuw maak je een nieuwe handtekening aan en via Geavanceerd stel je deze in zodat ie als standaard ingesteld staat voor een bepaalde nieuwsserver. Zorg ervoor dat je handtekening zeker niet langer is dan 4 lijnen en vergeet ook niet dat je Handtekening aan alle uitgaande berichten toevoegen afvinkt. OE zet die handtekening immers standaard bovenaan terwijl ze onderaan zou moeten staan. Je kan dit probleem omzeilen door de handtekeningen handmatig in te voegen met de sneltoets Ctrl+Shift+S of door OE-QuoteFix te installeren. Of je kan ook géén handtekening gebruiken natuurlijk...

Extra - Opties - Handtekeningen

Via Extra > Opties... > Onderhoud > Nu opruimen... kan je ruimte vrijmaken door te comprimeren of door berichten (of hun inhoud) te verwijderen. Let op dat je hiervoor de nieuwsserver selecteert en niet per ongeluk de e-mailberichten van OE verwijdert. [!] Ook opletten met de standaardinstelling die OE kiest in Onderhoud: Nieuwsberichten 5 dagen na downloaden verwijderen. Als je je nieuwsberichten wat langer wil bijhouden, dan pas je dit best aan door een langere periode in te geven of door de optie af te vinken. Als je dat niet doet, dan zouden er wel eens per ongeluk wat berichten kunnen verdwijnen.

^ top ^

Extra > Berichtregels > Nieuws...

Extra - Berichtregels - Nieuws

Voor je begint te posten kan je ook nog enkele regels instellen. Via Nieuw... kan je een nieuwe regel aanmaken. Persoonlijk vond ik het altijd makkelijk om een regel te maken om oudere berichten te vermijden of om ze te wissen. Je kan deze aanmaken zoals in onderstaand voorbeeld:

Nieuwsregel bewerken

Zoals blijkt is het aanmaken van een regel niet zo heel moeilijk: je stelt een voorwaarde (ALS...) en geeft er een gevolg aan; een actie die ondernomen moet worden (DAN...). Onderaan zie je dan een samenvattende beschrijving van de regel in kwestie. Bovenstaande regel is bijv. handig om je groepen op te kuisen via Nu toepassen..., maar ook deze is handig:

Berichtregels

Hierboven heb ik een filter op mezelf als poster ingesteld. Je kan dus makkelijk een filter op jezelf instellen. Op die manier zijn je eigen postings beter te onderscheiden van de rest. Een soort watch filter als het ware. Omgekeerd kan je ook een kill filter aanmaken, niet alleen wat de auteur betreft, maar ook via het onderwerp kan je filteren. Dit wordt nog verder uitgelegd onder Kill en Watch Filters.

^ top ^

Werkbalk aanpassen, Kolommen en Weergavebalk

Om het jezelf wat makkelijker te maken kan je de Werkbalk wat aanpassen. Een mogelijke manier om dit te doen is via het menu Beeld > Indeling.... In het venster dat volgt kan je Weergavebalk aanvinken en de rest laten staan zoals het is (eventueel kan je ook Mappenlijst afvinken.

Eigenschappen voor Vensterindeling

Via de knop Werkbalk aanpassen... kan je nu veranderingen aanbrengen in de Werkbalk. Je kan knoppen toevoegen of verwijderen. Je kan ook kiezen voor kleine of grote pictogrammen. Het is aan te bevelen om de knop Beantwoorden te verwijderen uit je Werkbalk. Op die manier kan je makkelijker voorkomen dat je iemand per ongeluk een reply via e-mail stuurt in plaats van een follow-up in de nieuwsgroep. Wil je toch een e-mail versturen, dan kan dat altijd makkelijk via Bericht > Afzender beantwoorden... of via de sneltoets Ctrl+R.

Ook handig is om de functie Verwijderen toe te voegen aan je werkbalk. Hiermee kan je één of meerdere berichten verwijderen als je ze selecteert.

Werkbalk aanpassen - Beantwoorden

Via Beeld > Kolommen... kan je ook nog wat aanpassingen doen. Handig is bijvoorbeeld de kolom Markeren. Onder Watch Filter wordt uitgelegd waarom. Wie naast het aantal kilobytes ook het aantal regels of lijnen van een posting interessant vindt kan deze kolom toevoegen. Ook de breedte en volgorde van de kolommen kan je er aanpassen.

Kolommen aanpassen

Als je ook de Weergavebalk geactiveerd hebt, dan kan het geheel er als volgt uitzien:

Aangepaste werkbalk - voorbeeld

Via de Weergavebalk kan je er bijv. voor kiezen om gelezen of genegeerde berichten te verbergen. Iets wat soms wel handig kan zijn. Je kan ook zelf weergaven definiëren via het menu Beeld > Huidige weergave > Weergaven definiëren....

OE-QuoteFix

Het kan geen kwaad om het hier ook even over QuoteFix te hebben. Voor wie werkt met versie 6.00.2800.1123 of later is er geen sprake meer van het wrapping probleem en kan ook een correcte signature gepost worden. Deze signature zal echter standaard bovenaan gezet worden en een oplossing is dan om ze handmatig (via Ctrl+Shift+S) in te voegen. Met QuoteFix hoeft zoiets niet meer, want deze lost verschillende dingen op en geeft zelfs enkele extra's zoals in de features te zien is. Voor wie van plan is om langere tijd met OE te werken is het (freeware) programma zeker de moeite om te installeren. Voor wie het interesseert is er zelfs een Nederlandstalig taalbestand beschikbaar. Download het ZIP-bestand en pak het uit in de directory van OE-QuoteFix.

^ top ^

Aanmelden en afmelden bij nieuwsgroepen

Om een groep aan of af te melden kan je werken via het venster Nieuwsgroepabonnementen (zie eerder). Dit venster kan je oproepen via het menu Extra > Nieuwsgroepen... of via de sneltoets Ctrl+W. In plaats van enkel op test te zoeken kan je nu wat meer specifiek zoeken. Probeer één van de volgende groepen eens: alt.test, be.test, nl.test. Wil je binaries (bijlagen) testen, dan kan dat in alt.binaries.test.

Telenetters kunnen gebruik maken van de lokale testgroep pandora.test. In deze groep is het toegelaten om binaries te posten (best wel werken via newsbin.telenet.be, want news.telenet.be filtert op postings groter dan 16 KiB).

Typ in het veld bovenaan bijvoorbeeld be.test in. Alle groepen waarin "be.test" voorkomt zullen nu verschijnen. Als je be.test selecteert heb je de keuze: ofwel kies je voor Ga naar en meld je je niet aan (N.b.: Als je eenmaal de groep aan het bekijken bent kan dit nog altijd.), ofwel meld je je dadelijk aan en klik je op Aanmelden of dubbelklik je op de groepsnaam. Via dubbelklikken kan je ook weer afmelden (of je klikt simpelweg op Afmelden).

Nieuwsgroepenabonnement - be.test aangemeld

Op deze manier kan je je aanmelden op verschillende nieuwsgroepen. Via de Aangemeld Tab kan je altijd kijken bij welke groepen je allemaal aangemeld bent.

Nieuwsgroepenabonnement - Aangemeld Tab

Via Nieuw kan je kijken welke nieuwe groepen toegevoegd zijn. Het kan gebeuren dat er een nieuwe groep aangemaakt is of dat je provider nieuwe nieuwsgroepen toevoegt aan de newsfeed. Normaal gezien is OE zo ingesteld dat er automatisch gecontroleerd wordt of er nieuwe groepen zijn toegevoegd. Als dat zo is krijg je een melding te zien en kan je kijken om welke groepen het gaat.

Nieuwe nieuwsgroepen

^ top ^

Posten van berichten

Vóór je post op een nieuwsgroep doe je er goed aan je te vergewissen dat je je bericht op de juiste nieuwsgroep plaatst. Zorg dat je bericht relevant is voor de betrokken nieuwsgroep. Om te vermijden dat je een mal figuur slaat of een vraag stelt die al tig keren de revue gepasseerd is kan je best als volgt doen: volg de groep eerst enkele dagen passief en kijk of er geen FAQ (Frequently Asked Questions; Veel Voorkomende Vragen) is waar de antwoorden op jouw vragen gegeven worden. Sommige FAQs of charters met gedragsregels worden wekelijks gepost. Anderen zijn makkelijk terug te vinden via de archieven van Google Groups.

Via Ctrl+W en Ga naar kan je dus naar een nieuwsgroep gaan zonder je aan te melden. Als je al wat groepen hebt aangemeld, dan kan je gewoon klikken op het scherm links. Afhankelijk van je instellingen haalt OE nu een aantal koppen (headers) op. Heb je OE ingesteld om alle koppen op te halen en je werkt met de x-dagen regel, dan worden postings ouder dan x dagen automatisch gewist. Dit kan soms wel een tijdje duren en vandaar dat het ophalen van een bepaald aantal (500 bijv.) koppen misschien beter is.

Nieuwsgroep nl.test

Als de naam van de groep vetgedrukt is, dan betekent dit dat er nog ongelezen berichten zijn. Het cijfer naast de groep duidt op het aantal ongelezen berichten. Een nieuw bericht posten in de gesecteerde groep kan op verschillende manieren:

  - via de sneltoets Ctrl+N;
  - via het menu Bestand > Nieuw > Nieuwsbericht;
  - via de knop Nieuw Bericht.

In het scherm dat dan verschijnt kan je in het menu kiezen voor Beeld > Alle Koppen.

Beeld - Alle koppen

Op deze manier kan je bij een crossposting makkelijker de follow-up instellen via Opvolgen-aan. Als je die follow-up instelt, vergeet dit dan niet te melden in de body van de posting. Dit om misverstanden te vermijden. In het veranderde scherm kies je voor een Onderwerp of Subject van je posting.

Testposting - Alle koppen

Omdat OE postings met hetzelfde onderwerp onder dezelfde draad of thread plaatst is het niet aan te raden om een onderwerp als test te kiezen in een testgroep. Ook kunnen er in sommige testgroepen autoreplybots (bots of programma's die je een automatische reply sturen om te tonen dat je test geslaagd is) actief zijn. Je vermijdt hun (e-mail) replies door ignore in het onderwerp te zetten. Je kan je bericht opnieuw op 3 manieren versturen:

  - via de sneltoets Alt+S;
  - via het menu Bestand > Bericht verzenden;
  - via de knop Verzenden.

Via Bestand > Later verzenden kan je er ook voor kiezen om het bericht laten te verzenden. Via F5 kan je de nieuwe berichten in de groep ophalen en kijken of je testposting gelukt is.

Testposting nl.test + follow-up

Als het testen gelukt is, dan kan je verdergaan naar de andere groepen. Enkele tips als je er wil posten: houd je onderwerp kort en duidelijk. Een vaag onderwerp als Help mij (see inside) gebruik je dus best niet. Probeer ook je taal een beetje te verzorgen en het gebruik van leestekens vergemakkelijkt het de lezers alleen maar.

^ top ^

Beantwoorden van berichten

Hoe je het best een bericht beantwoordt of correct quote kan je nalezen op Hoe te quoten op Usenet. Het belangrijkste om te onthouden is dat je moet knippen in je quotes en dat je antwoord onderaan staat.

Antwoorden kan weer op verschillende manieren. Selecteer de posting waarop je wil reageren en:

  - gebruik de sneltoets Ctrl+G;
  - duw op de knop Groep beantwoorden;
  - werk via het menu Bericht > Groep beantwoorden.

[!] Let op dat je niet op Beantwoorden klikt, want in dat geval stuur je je reactie via een e-mail en een (in principe) ongevraagde reactie via e-mail is niet gebruikelijk op Usenet. Als je zoals eerder werd aangeraden de Beantwoorden-knop verwijderd hebt, dan is de kans op een foutieve reactie via e-mail natuurlijk kleiner.

In het antwoordvenster zal je zien dat OE een introductielijn heeft gezet in de aard van:

"John Savage" <js.usenet@belgacom.no.invalid> schreef in bericht news:_jZW9.25081$ym5.4203@afrodite.telenet-ops.be...

In principe is deze introductielijn fout; een correcte nieuwslezer zal de gebruikte message-ID niet herkennen vanwege de 3 puntjes achteraan. Je kan ze handmatig verwijderen of nog beter: gebruik maken van QuoteFix waarvan eerder sprake. In dat laatste geval kan je er ook voor zorgen dat die regel maar één lijn bevat en dat het al dan niet vervormde e-mailadres achterwege gelaten wordt.

^ top ^

Local posten

In bepaalde nieuwsgroepen wenst men dat je local post. Normaal gaan de berichten die je post de hele wereld rond en komen ze terecht op elke nieuwsserver die de groep aanbiedt waarin jij gepost hebt. De servers synchronizeren elkaar. Local posten betekent dat je bericht enkel op de server terecht komt waarnaar je gepost hebt - de nieuwsserver van je provider doorgaans.

Local posten moet je met OE bij elk bericht manueel instellen. Dit kan makkelijk als je alle koppen zichtbaar hebt gemaakt met behulp van Bericht > Alle koppen. Op die manier is het Distributie-veld zichtbaar. Hierachter moet je dan gewoon - in kleine letters - local invullen.

Distributie - local

^ top ^

Annuleren van een bericht

Soms verzend je een bericht zonder na te denken en een ogenblik na het verzonden is heb je er al spijt van. Het overkomt iedereen wel eens. Gelukkig kan je zulke berichten ook weer verwijderen. Je verwijdert het bericht enkel van de nieuwsserver. De mensen die het bericht reeds opgehaald hebben blijven het bericht behouden. Bij jezelf blijft het bericht ook in de lijst staan, maar voor hen die nieuwe koppen ophalen na je annulatie zal het bericht verdwenen zijn.

Annuleren doe je door het bericht te selecteren in de berichtenlijst en in het menu Bericht > Bericht annuleren te kiezen. Een waarschuwingsvenster verschijnt om aan te geven dat je bericht geannuleerd zal worden.

Bevestiging annuleringsopdracht

^ top ^

Bekijken van geposte afbeeldingen

Sommige groepen zoals alt.binaries.photos.original zijn volledig gericht op het posten van afbeeldingen. OE beschikt over een zgn. inline viewer en je hoeft niets speciaals te doen om een afbeelding (JPG, GIF, ...) te bekijken. De afbeelding zal onderaan verschijnen in het boodschappenvenster. Als je de afbeelding wil bekijken met een externe viewer, dan kan je de bijlage bijv. opslaan met behulp van het menu Bestand > Bijlagen opslaan....

^ top ^

Downloaden van binaire bestanden en yEnc

(OE is niet echt de ideale nieuwslezer om binaries te downloaden/uploaden en omdat deze handleiding niet bedoeld is voor het downloaden/uploaden van binaries via Usenet houd ik het hier kort.)

Als een binary posting bestaat uit meerdere delen (een multipart posting), dan moet je alle delen selecteren, rechtsklikken en kiezen voor Combineren en decoderen. Je kan ook werken via het menu Bericht > Combineren en decoderen.... Daarna de postings eventueel in de juiste volgorde zetten:

Volgorde voor decoderen

Wat ook kan gebeuren is dat de binaries gecodeerd zijn met yEnc. Dit staat meestal wel aangegeven in het onderwerp, maar zeker niet altijd. Meer over yEnc kan je hier vinden. Nieuwslezers als Xnews, FA en MPG hebben voor yEnc een ingebouwde decoder, maar bij OE zal je moeten werken met een externe decoder. Voorbeelden van zulke decoders zijn yProxy (payware) en yEnc32, maar er zijn er nog andere.

^ top ^

Zoeken in nieuwsgroepen

OE beschikt ook over een handige zoekmachine. Je kan deze opnieuw via verschillende manieren opstarten:

  - via de sneltoets Ctrl+Shift+F;
  - via de knop Zoeken;
  - via het menu Bewerken > Zoeken > Bericht....

Bericht zoeken

In het scherm dat dan verschijnt kan je op verschillende criteria zoeken. In het geval van nieuwsgroepen doet het Aan-veld hier niet ter zake. Via Van kan je zoeken op afzender of auteur, maar je kan ook zoeken naar bepaalde woorden in het Onderwerp. Let wel op als je zoekt via het Bericht-veld. Hiervoor is het namelijk nodig dat je het volledige (headers én body) bericht gedownload hebt.

^ top ^

Interessante sneltoetsen

Met sneltoetsen kan je je makkelijk en snel doorheen het oerwoud van berichten worstelen dat Usenet dagelijks produceert. Een overzicht van alle sneltoetsen kan je vinden als je in de Helpfile (F1) zoekt naar sneltoetsen. Ik zet de meest gebruikte even op een rij:

Ctrl+W - Naar een nieuwsgroep gaan.
Ctrl+N - Een nieuw bericht openen of posten.
Ctrl+G - Groep beantwoorden.
Alt+S - Bericht verzenden. Ctrl+Enter werkt hier ook.

Enter en Ctrl+O - Het geselecteerde bericht openen.
Ctrl+Enter en Ctrl+Q - Een bericht markeren als gelezen.
Ctrl+Shift+A - Alle nieuwsberichten markeren als gelezen.
Ctrl+U - Naar het volgende ongelezen e-mailbericht gaan.

Ctrl+Shift+S - Een handtekening of signature invoegen.
Ctrl+R - Een bericht beantwoorden via e-mail.
Alt+Enter - Eigenschappen; headers van een bericht bekijken.
Ctrl+F3 - Broncode van een bericht of raw message bekijken.

[!] Het kan zijn dat sommige van deze sneltoetsen conflicten geven met een programma zoals ICQ. Dit is makkelijk opgelost: schakel de sneltoetsen in ICQ uit of kies voor een andere combinatie die niet in conflict is met OE.

^ top ^

Kill en Watch Filters

Watch Filter

Met nieuwslezers als Agent, MPG en Xnews kan je een zgn. watch filter instellen, zodat de posting van een bepaalde auteur automatisch opgehaald wordt of zodat de volledige draad of thread automatisch gevolgd wordt. Met OE gaat dit helaas niet, maar via de Berichtregels kan je wel met kleuren werken om het geheel wat duidelijker te maken. Eerder werd al uitgelegd hoe je via Extra > Berichtregels > Nieuws... berichtregels kan aanmaken. In dat voorbeeld werd gefilterd op basis van de Van-regel, maar je kan ook net zo goed filteren op een woord of woorden uit het Onderwerp.

Berichtregel - Onderwerp

In het voorbeeld staat ATTN voor attention. Dit wordt soms gebruikt om iemands aandacht te trekken.
Bijv. ATTN John Savage - OE Handleiding.

Als je de kolom Markeren hebt toegevoegd aan je kolommen, dan kan je ook een soort watch filter maken door bepaalde - voor jouw interessante - berichten te markeren. Je kan eerst het bericht markeren door het te selecteren en dan via het menu Bericht > Bericht markeren te kiezen. Je kan ook gewoon in de Markeren-kolom klikken om een bericht te selecteren. Hierna verschijnt een rood vlagje als teken dat je een bericht gemarkeerd hebt. Door te klikken op de kolom Markeren kan je nu alle gemarkeerde berichten bovenaan laten verschijnen.

Gemarkeerde berichten bovenaan

^ top ^

Kill Filter

Dit doet het omgekeerde van een watch filter. Met dit soort filter kan je ervoor zorgen dat postings van een bepaald iemand automatisch gewist worden of dat bepaalde onderwerpen onmiddellijk als gelezen gemarkeerd worden. Als je een bepaalde poster in zo'n filter wilt plaatsen, dan volstaat het om een van zijn postings te selecteren en te werken via het menu Bericht > Afzender blokkeren.... OE geeft je dan de keuze om postings van die persoon dadelijk te verwijderen.

Afzender blokkeren - Berichten verwijderen: ja/neen

Het nadeel van deze methode is dat OE niet alleen de postings in de geselecteerde groep zal blokkeren, maar in alle groepen zal filteren op de geblokkeerde afzender. Een ander nadeel is dat OE als criterium om te filteren het e-mailadres in de From-header gebruikt. Sommige trollen spelen hier handig op in door regelmatig dat adres te veranderen (terwijl hun naam hetzelfde blijft). Iemand verwijderen uit de filter of de filter aanpassen kan via het menu Extra > Berichtregels > Afzenders blokkeren....

Berichtregels - Geblokkeerde afzenders

Uit bovenstaande screenshot blijkt ook dat OE niet filtert op naam van de afzender, maar op het e-mailadres in de From-header. Je kan echter ook op een andere manier een filter aanmaken. Via Bericht > Regel maken op basis van bericht.... Standaard zal de Van-regel (= het e-mailadres) geselecteerd worden, maar dit kan je aanpassen. Je kan ook, zoals in het voorbeeld, kiezen voor zowel de naam als het e-mailadres van de geblokkeerde afzender en belangrijker, je kan kiezen om de regel enkel toe te passen in een bepaalde nieuwsgroep. In plaats van het bericht te verwijderen kan je ook kiezen om het gewoon te markeren als gelezen. Op die manier krijg je geen "gaten" in de draden waar een geblokkeerde afzender post.

Nieuwsregel - Afzender in bepaalde groep blokkeren

Op dezelfde manier kan je ook een filter instellen voor bepaalde woorden in het Onderwerp. Een overzicht van alle nieuwsfilters is te vinden via Extra > Berichtregels > Nieuws.... Via dit menu kan je wijzigingen in je filters aanbrengen en omdat bij deze manier van werken de filter niet dadelijk toegepast wordt, zoals in de eerste methode, kan je hier ook kiezen voor Nu toepassen....

^ top ^

Gebruik maken van meerdere servers

OE stelt je in staat om makkelijk met meerdere servers te werken. Een extra nieuwsserver toevoegen is snel gebeurd; je werkt gewoon via de Wizard of via Extra > Accounts... zoals eerder uitgelegd. Op die manier kan je werken met meerdere groepen in verschillende servers.

Mappenlijst - Meerdere servers

Als je meerdere servers hebt ingesteld, dan kan je voor het verzenden ook kiezen via welke server je dit doet. Je kan dit natuurlijk enkel doen als een bepaalde groep op meerdere servers tegelijkertijd wordt aangeboden. Indien de groep niet is opgenomen in de newsfeed van een bepaalde nieuwsserver, dan heeft het geen nut.

Nieuw bericht - Server kiezen

Als je provider een nieuwsserver aanbiedt, dan kan je die gebruiken. Enkele andere (gratis) nieuwsservers: fb1.euro.net, Albasani, Motzarella, X-Privat, aioe.org, ...

^ top ^

Enkele weetjes

Bijwerken

Als je je aanmeldt bij een nieuwe groep en je haalt maar een aantal koppen op, 300 bijv., dan gebeurt het dikwijls dat je in het mappenvenster een blauw cijfer naast de nieuwsgroep ziet staan. Dit cijfer staat voor het aantal ongelezen berichten. Om dit cijfer op 0 te brengen kan je alle koppen ophalen en als gelezen markeren of je kan kiezen voor Bijwerken. Als je dit doet, dan worden alle berichten als gelezen gemarkeerd, ook de berichten die je niet opgehaald hebt. Je kan dit makkelijk doen door te rechtsklikken op de nieuwsgroep en te kiezen voor Bijwerken:

Bijwerken

Nep-bijlagen

Zoals elk ander programma heeft OE ook enkele fouten of bugs en de meest bekende of meest misbruikte is misschien wel die van de nep-bijlage of fake attachment. Als je in een posting een regel laat beginnen door het woord begin gevolgd door 2 spaties of gewoon begin 666 of begin 664, dan zal OE - ten onrechte - denken dat het om een bijlage gaat. Andere nieuwslezers hebben dit probleem niet en zien gewoon de tekst zoals ze er staat. Met OE loont het dus soms de moeite om de broncode van een bericht te bekijken door even op Ctrl+F3 te duwen.

Bron van bericht

Zoals je aan de paperclip in de screenshot kan zien denkt OE dat het om een bijlage gaat terwijl er gewoon wat tekst staat.

Windows Update

Omdat er in OE regelmatig veiligheidslekken worden vastgesteld waarvan gretig misbruik (virussen, wormen, trojans, ...) gemaakt wordt vermeld ik hier even het belang van Windows Update. Tegen de meeste van die veiligheidslekken brengt Microsoft wel een patch uit en via Windows Update kan je die makkelijk installeren. Via Start > Instellingen > Windows update... kan je makkelijk zoeken of er updates (al dan niet voor OE) beschikbaar zijn. Omdat Internet Explorer (IE) en OE samenhangen kan je ook werken via het menu van IE: Extra > Windows update.

Fidolook

Fidolook is net als OE-QuoteFix een freeware tool om wat extra's toe te voegen aan OE. Extra's zoals gekleurde quotes, maar ook ondersteuning voor X-Face en yEnc. Fidolook kan je hier downloaden.

^ top ^

Hulp nodig?

Deze handleiding omvat niet alle mogelijkheden van OE, dus het zou goed kunnen dat je met een probleem zit dat niet op te lossen is met behulp van deze handleiding. In dat geval is het altijd aan te raden om eerst de Helpfile (F1) te bekijken. Als er daar geen antwoord te vinden is, dan kan je ook nog zoeken via Google of via de archieven van Google Groups. Is het ook daar niet te vinden, dan kan je het vragen in nieuwsgroepen zoals nl.comp.software.newsreaders of microsoft.public.windows.inetexplorer.ie6_outlookexpress. Als je post in de eerste groep, zorg er dan voor dat je [OE] in je onderwerp hebt staan. Op die manier word je sneller geholpen. Is Engels geen probleem, dan kan je Inside Outlook Express raadplegen.

Wat je niet moet doen is een e-mail naar mij sturen met vragen omtrent OE. Opmerkingen omtrent deze handleiding zijn daarentegen altijd welkom.

^ top ^

Overzicht versies

02 feb 2003 1.0.0 - Eerste definitieve versie online.
04 feb 2003 1.0.1 - Weergaven definiëren en Markeren toegevoegd. Enkele typo's gecorrigeerd (tnx SatCP).
26 feb 2003 1.0.2 - Info over knop Verwijderen in Werkbalk toegevoegd.
01 mrt 2003 1.0.3 - Belstat.be teller toegevoegd.
09 mrt 2003 1.0.4 - Briachons.org toegevoegd aan links.
13 mrt 2003 1.0.5 - Opmerking toegevoegd aan Extra > Opties... > Onderhoud.
26 apr 2003 1.1.0 - Kleine aanpassingen, info over 6.00.2800.1158 toegevoegd.
29 apr 2003 1.1.1 - Link naar Handleiding Agent Nederlands geactiveerd.
22 jun 2003 1.2.0 - Info toegevoegd, enkele links aangepast, typo's verbeterd.
28 mrt 2004 1.3.0 - Fidolook toegevoegd, MPG en andere links aangepast, typo's verbeterd.
12 apr 2004 1.3.1 - Mailadres en Belstat code aangepast.
14 apr 2004 1.3.2 - Logo veranderd en link voor 6.00.2800.1409 toegevoegd.
25 jul 2004 1.3.3 - Info over 6.00.2800.1437 toegevoegd.
19 dec 2004 1.3.4 - Info over WinXP SP2 gewijzigd en handleiding MesNews toegevoegd.
19 juni 2005 1.3.5 - 6.00.2800.1506 en Fx-banner toegevoegd.
21 mei 2009 1.3.6 - Enkele kleine aanpassingen.

^ top ^

Links en referenties

Een woord van dank voor SatCP die me zijn originele CSS file leende en waarvan ik ook bepaalde citaten mocht gebruiken. Ook Inc. A. bedankt voor de bruikbare tips.

© Copyright 2003, s|b
Mits een vermelding van de auteur en een verwijzing naar de oorspronkelijke website mogen delen van deze tutorial vrij geciteerd worden.

^ top ^

Valid HTML 4.01 Strict Valide CSS!
Get Firefox!