a a a a a a

   
   

VOORLEZEN

“Voorlezen en voorgelezen worden is zo mooi en zo belangrijk. En het kan zo eenvoudig. Het kan onder een boom, in of op een bed, op een bankje, op stoelen of kussens in een kring, vanuit eens een andere hoek van de klas dan waar het bord hangt, zodat alle leerlingen hun stoel en hun gedachten een slagje draaien, op een podium, in een zandkuil. Het kan in wachtkamers, in een bejaardenhuis, in een schuilkelder, in het Koninklijk Paleis, in een asielzoekerscentrum en in de kinderopvang.
En waar het voorleesboek ook over mag gaan, over de maan, de wereld, de dieren, de liefde, plassen op een potje of wennen aan een ander land, laat het een boek zijn waar je samen van kunt genieten, met zorgvuldig gekozen woorden en goed klinkende zinnen, met spanning en humor, wijsheid en plezier. Dat alles kan live worden gebracht, niet te overdreven en niet te vlak, maar met iets van bezieling. Zo sleep je je toehoorders mee, en zo word je als toehoorder meegesleept, of je nu drie jaar bent of zes of twaalf of zesendertig of tachtig. Voorlezen en voorgelezen worden is zo mooi en zo belangrijk.”
(Joke van Leeuwen)

Voorlezen is plezier voor kinderen én volwassenen. Een moment van gezellig en intiem samenzijn. Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag.

Elk schooljaar organiseren we tijdens de voorleesweek een extra voorleesuurtje in alle klassen.
De leerlingen van het 6de leerjaar lezen dan voor in de kleuterklassen, het 1ste en 2de leerjaar.
In het 3de, 4de en 5de leerjaar leest de juf of meester voor of wordt er in groepjes aan elkaar voorgelezen. De kinderen genieten!

 

Enkele voorleestips:

 

 

Iedereen kan voorlezen. Vaders kunnen het, moeders kunnen het. Grootouders en buren kunnen het. Kinderen kunnen elkaar voorlezen.


Voorlezen kan altijd. Van ’s morgens bij het wakker worden tot ’s avonds bij het slapengaan. Maak er een ritueel van: als het op een vast moment gebeurt, zullen de kinderen je eraan herinneren.


Voorlezen kan overal. Op de sofa, in bad, in bed, in de tuin. Er is geen plek waar voorlezen niet kan.


Voorlezen doe je samen. Wie voorleest is nooit alleen. Wie voorgelezen wordt ook niet. Voorlezen versterkt de band tussen ouders en kinderen. Samen in een boek kijken geeft een gevoel van verbondenheid.


Voorlezen is fijn. Wil je lachen, griezelen, genieten van een verhaal… voor elk moment is er wel een boek dat luister- en meeleesplezier garandeert.


Voorlezen kost (bijna) niets.
Een goed boek gaat lang mee. Ga naar de bibliotheek voor gratis voorleesmateriaal, of koop mooie boeken in de boekhandel.


Met voorlezen begin je nooit te vroeg. Peuters wijzen graag prentjes aan. Kleuters kunnen al geboeid luisteren naar een verhaal. Alle kinderen beleven plezier aan boeken. Door hen voor te lezen krijgen ze zelf zin in lezen.

Voorlezen doe je nooit te lang. Blijf voorlezen, ook al kan je kind zelf lezen. Kinderen kunnen met hun oren veel moeilijker verhalen aan dan ze met hun ogen kunnen lezen. Lees voor aan je lief, je vader, je moeder, je collega’s.


Voorlezen stopt nooit. Met boeken kan je meer dan lezen. Letters en woorden op papier komen al knutselend of vertellend tot leven. Boeken kunnen leiden tot een uitstapje. Een verhaal hoeft niet te stoppen bij de laatste bladzijde!