Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\finland.gif

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_allemansrecht.gif

Dit recht kunt u slechts in samenhang zien met het hoge Finse verantwoordelijkheidsgevoel tegenover het milieu. Het recht houdt de plicht in om in de natuur het land- en watereigendom van anderen, alsmede eigendomsrechten van anderen geen schade of hinder te bezorgen. Het allemansrecht geeft ook het recht zich te voet vrij door de natuur te mogen bewegen, uiteraard met het in acht nemen van de eerder genoemde plicht. Een tijdelijk verblijf op passende afstand van bewoond grondgebied is toegestaan mits de bezitter niet geschaad of gehinderd wordt. Het allemansrecht geeft u ook het recht bloemen te plukken die niet onder natuurbescherming vallen, alsmede bessen en paddestoelen. Het zwemmen in meren en rivieren is toegestaan, tenzij het water in prive bezit is. Open vuren en kampvuren zijn over het algemeen niet toegestaan en vissen en jagen kan alleen met een vergunning.

De Finse natuur is beduidend schoner en ongerepter dan in de Benelux. De Finse levensmiddelen bevatten dan ook aanzienlijk minder zware metalen en andere schadelijke stoffen. In Finland worden bovendien minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt, hetgeen de kwaliteit en de smaak van de producten ten goede komt.

Van de Finse meren wordt 80% qua waterkwaliteit als goed en zelfs uitstekend aangeduid. De normwaarden voor de zuiverheid van de lucht zijn in vergelijking tot Europese normen zeer streng.

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_accomodatie.gif

In Finland kan je kiezen uit vele soorten accomodaties appartementen, boerderijvakanties, campings, vakantiedorpen, vakantiehuisjes, hotels, motels, jeugdherbergen en kuur- en fitnesscentra staan ter beschikking van elke toerist in verschillende prijsklasses

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_ambassades.gif

Staatsburgers van Europese landen (behalve Griekenland), alsmede Noorwegen, Ijsland, Zwitserland, San Marino en Lichtenstein hebben slechts een geldig paspoort nodig. Het verblijf is beperkt tot in totaal 3 maanden in de vier Scandinavische landen Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. Reizigers uit andere landen dienen te beschikken over een paspoort en eventueel een visum. Nadere inlichtingen op volgende adressen.

Belgische Ambassade
Kalliolinnantie 5
Fin 00140 Helsinki

Tel. 00-358-09-170 412

Nederlandse Ambassade
Raatimiehenkatu 2A
Fin 00140 Helsinki

Tel. 00-358-09-661 737

Finse Ambassade
Groot Hertoginnelaan 16
2517 EG Den Haag

Tel. 00-31-070-346 97 54

Finse Ambassade
Kunstlaan 58
B1000 Brussel

Tel. 00-32-02-287 84 11
Fax 00-32-02-287 84 00

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_elektriciteit.gif

Het Finse elektriciteitsnet heeft 220 volt (50Hz) wisselstroom.

De normen voor apparaten en contactdozen zijn dezelfde als in de Benelux.

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_etenendrinken.gif

De Finse keuken biedt een reeks interessante - gedeeltelijk regionale - inheemse specialiteiten en getuigt zowel van een Westerse (Scandinavische) invloed als van een Russische. In het land van de duizend meren ligt natuurlijk het accent op visgrechten, vooral zalm (lohi), regenboogforel (kirjolohi), meerforel (siika), snoek (hauki) en Baltische haring (silakka) alsmede baars (ahven) en kleine marene (muikku). Vleesgerechten - afgezien van rendier en wild - zijn meestal beīnvloed door de Europese - in het bijzonder de Franse - keuken. Bij nagerechten overheersen de Finse tradities.

Finse Champagne

champagnes uit witte aalbessen en kruisbessen Beide merken Kavaljeeri en Elysée zijn vooral als droge (kuiva) aan te raden

Fins bier

Het zeer frisse en licht smakende bier wordt in diverse brouwerijen gebrouwen. Alcoholvrij bier en licht bier (pils) is verkrijgbaar in supermarkten, sterk bier en buitenlandse biersoorten zijn alleen in de "ALKO" staatswinkels te koop. Het wijnaanbod is ruim gesorteerd.

Spiritualia

Een bestseller is nog altijd de "Koskenkorva", een uit tarwe gedestileerde wodka met 38% alcohol, waarvan de kenners menen dat dit de "echte" wodka is. Zonder twijfel esthetisch het fraaist is een "ijzige" fles Finlandia-Vodka

Levensmiddelen

Het aanbod van levensmiddelen is zeer veelzijdig. Afgezien van kruidenierswinkels (meestal met zelfbediening) en supermarkten worden levensmiddelen ook aangeboden op de levensmiddelenafdeling van grote warenhuizen en (met een beperkt aanbod) in veel kiosken. De prijs ligt vaak lager dan bij ons

Restaurants

Voordelige gerechten bieden de "baari" of "kahvilla" de zelfbedieningsrestaurants waar afgezien van licht bier geen alcoholische drank wordt geschonken. Smakelijke maaltijden tegen lage prijzen zijn vaak ook te krijgen in wegrestaurants en kleinere hotels, waar vaak een buffet met koude en warme gerechten klaar staat.

de gebruikelijke maaltijden zijn:

 • 07u-10u ontbijt
 • 11u-14u lunch
 • 16u-19u diner
 • 19u-24u avondmaal

Normaal is de warme keuken de gehele dag geopend. De sluitingstijden van restaurants liggen tussen 23u en 02u, die van nachtclubs tussen 02u en 04u.

 

Een half uur voor sluitingstijd wordt er geen alkohol meer geschonken. De gasten worden hierop attent gemaakt door een kort uitschakelen van het licht.

 

de standaardmaat is 4cl voor spiritualia, 12cl voor tafelwijn en 8cl voor andere wijnen. Een voordelige en goede wijn is de karahviviini, die u per karaf kan kopen.

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_feestdagen.gif

1 januari

Nieuwjaar

6 januari

Driekoningen

10 april

Goede Vrijdag

12-13 april

Pasen

30 april - 1 Mei

1 Mei feest

21 mei

Hemelvaartdag

31 mei

Pinksteren

19-20 juni

Midzomerfeest

31 oktober

Allerheiligen

6 december

Onafhankelijkheidsdag

24-26 december

Kerstmis

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_bezienswaardigheden.gif

Festivals

Finland heeft ook op cultureel gebied een zeer eigen karakter. Er is in Europa nauwelijks een land waar zoveel festivals gehouden worden als in Finland. Het aanbod reikt van internationale operafestivals tot boerentheater, van jazz tot kamer- en volksmuziek. Het Fins verkeersbureau biedt u een gratis brochure "Finland Festivals"

Middernachtzon

In de zomer staat in Noord-Finland de zon voortdurend aan de hemel. In Utsjoki duurt de langste zomerdag meer dan 2 maanden. Ook in Zuid-Finland wordt het in de zomer niet echt donker. Gedurende de nachtelijke uren heerst dan een avondschemering, die al snel overgaat in een ochtendschemering.

de periode van de middernachtzon is:

Van

Tot

Plaats

Geografische breedte

17 mei

28 juli

Utsjoki

69°

52

23 mei

22 juli

Ivalo

68°

40

30 mei

22 juli

Sodankylä

67°

25

6 juni

7 juli

Rovanimie

66°

30

13 juni

1 juli

Kuusamo

65°

59

19 juni

25 juni

Kemi

65°

45

Informatie

Het Fins verkeersbureau geeft diverse brochures uit die u gratis kan bestellen.

Er zijn ook buitenlandse rondreizen of uitstapjes vanuit Finland

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_muggen.gif

Finland is het land van vele meren. De natuur is er nog zuiver en ongerept. Dat trekt ook muggen aan - maar uiteraard alleen gedurende een paar weken in het hartje zomer. In Zuid- en Midden-Finland komen muggen bijna alleen voor in vochtige, windstille gebieden. Vooral in Noord-Finland is het raadzaam zich tegen muggensteken te beschermen. In apotheken en drogisterijen worden goede middelen - vaak op plantaardige basis - tegen muggensteken verkocht. De daar ook verkrijgbare rookspiralen zijn vooral in de vrije natuur een probaat middel.

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_klimaat.gif

Dankzij een landklimaat met warme zomers en koude winters bereikt Zuidoost-Finland in de zomer de hoogste gemiddelde temperaturen van Scandinavië. De Finse westkust behoort tot de zonnigste gebieden van Noord-Europa maar wat belangrijker is de lucht is fris en zuiver. De watertemperaturen in de ondiepe meren en baaien lopen door de lange zonnestraling vanaf midden juni op tot 20° Celsius.

In Finland kan het in de zomer welliswaar echt warm worden, toch is het aangeraden ook warme kledij en regenkledij in te pakken. De Finnen kleden zich informeel. Alleen ter gelegenheid van zakelijke bijeenkomsten, in elegante restaurants en bij officiele gelegenheden wordt formele kleding verwacht. In Finland geldt het metrisch- en decimale stelsel, de maten van kledij en schoen stemmen overeen met de Benelux.

In de zomer publiceren enkele Finse kranten een paar kolommen nieuwsberichten en een weerbericht in het Engels en in het Duits. De Finse radio zendt regelmatig nieuwsberichten uit in buitenlandse talen.

Gemiddelde middag temperaturen in Helsinki

mei

13,7° Celsius

juni

18,9° Celsius

juli

20,5° Celsius

augustus

19,1° Celsius

september

13,9° Celsius

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_openingstijden.gif

 

 

 

Banken:

 • De banken zijn geopend van maandag tot vrijdag van 9u15 tot 16u15.

Post:

 • De Postkantoren zijn geopend van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u.

Winkels:

 • De openingstijden van winkels zijn over het algemeen van maandag tot vrijdag van 9 tot 18u (soms zelfs tot 21u).
 • Zaterdag 9u tot 14u (sommigen tot 15u) en warenhuizen en winkelcentra meestal tot 18u.

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_banken.gif

Geld en deviezen : Een Finse Mark (Markka) bestaat uit 100 Penni(ä). De wisselkoers is ongeveer 7 bfrs (1997). Het wisselen van geld is zonder problemen mogelijk bij banken en in de grote hotels alsmede in de grotere warenhuizen. In de meeste filialen van de postbank en bijna alle postkantoren kunt u geld opnemen met girobetaalkaarten.

Openingstijden : De banken zijn geopend van maandag tot vrijdag van 9u15 tot 16u15. De Postkantoren zijn geopend van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u. Voor het wisselen van deviezen en het innen van reischeques buiten de kantooruren kunt u in Helsinki terecht op het vliegveld Vantaa, in de haven Katajanokka (tijdens het vertrek en aankomst van veerboten) en bij de wisselkantoren in het centrum. Ook in andere grote steden zijn zulke wisselkantoren aanwezig.

Cheques : Het maximum bedrag voor Eurocheques is FIM 1300,-. Reischeques worden aangenomen in banken, reisbureaus en veel hotels en restaurants.

Kredietkaarten : Access, American Express, Diner's club, Eurocard, Mastercard en Visa zijn in Finland zeer gebruikelijk en worden bijna overal geaccepteerd.

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_verkeer.gif

Verkeersongevallen : Wie betrokken geraakt bij een ongeval, kan onder het alarmnr 112 de politie, brandweer, amulance of arts waarschuwen. Het gebruik van dit nummer is in alle telefooncellen gratis. Verkeersongevallen dienen onmiddellijk te worden gemeld bij de Finse motorrijtuigenverzekering, hier worden alle schadeclaims behandeld waar buitenlandse voortuigen bij betrokken zijn.

Liikennevakuutusyhdistys
Bulevardi 28
FIN 00120 Helsinki

Tel. 00-358-09-68 04 01

 

Benzinestations : De Finse benzinestations zijn in het algemeen geopend van 7:00 tot 21:00; op zondagen korter; en in het hoofdseizoen vaak 24u per dag. Veel benzinestations beschikken ook over een cadé (baari, kahvila). De voorziening van brandstof en olie verloopt in het hele land probleemloos. Loodvrije benzine bevat in Finland enkele toevoegingen en is derhalve ook geschikt voor auto's die nog niet loodvrij rijden. De gemiddelde benzineprijzen in 1998 bedroegen:

Diesel

Fim 4,05,-

Benzine loodvrij 95 oktaan

Fim 5,85,-

Benzine loodvrij 98 oktaan

Fim 5,95,-

Benzine loodvrij 99 oktaan

Fim 6,05,-

Autoverhuur : De meeste Finse autoverhuurbedrijven hebben ook bureaus in de grote steden en op de vliegvelden. Vaak kunt u de auto in een andere plaats afleveren tegen een toeslag, afhankelijk van de plaats van aflevering. Brandstoffer zijn voor de huurder.

Verhuurvoorwaarden

 • Geldig rijbewijs uit het land waar u woonachtig bent
 • Minimum leeftijd (afhankelijk van de firma) 19-25 jaar
 • 1 jaar rijervaring
 • deposito - bij sommige bedrijven alleen d.m.v. een kredietkaart mogelijk

Camperverhuur : Campers worden aangeboden vanaf Fim 650 per dag per week. Bij deze prijs zijn 300km per dag respectievelijk 2100 km per week vrij rijden inbegrepen. De reiniging, ook van het linnengoed, wordt appart berekend en de verhuurder stelt naar wens ook tuinmeubelen, fietsen enz. ter beschikking tegen geringe vergoeding. De voertuigen zijn compleet uitgerust en verkeren in goede staat. Ze kunnen in verschillende steden verhuurd - en tegen vergoeding - ook in andere steden (zelfs in het buitenland) worden ingeleverd. Ook hier is een geldig rijbewijs voldoende.

Botenverhuur : Kleine, grote, met of zonder bemanning; de mogelijkheden voor het huren van een boot zijn in Finland bijna onbegrensd. Kano's en roeiboten worden ook op veel campings en vakantiedorpen te huur aangeboden. Bij de prijs is uitvoerig kaartenmateriaal en een complete camping-uitrusting resp. bootuitrusting inbegrepen.

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_openbaarvervoer.gif

Stads en gemeenteverkeer : Het openbaar vervoer in steden bestaat vooral uit bussen (in Helsinki ook tram en metro). Wie geen Helsinki Card dag-, weekkaart en dergelijke bezit, moet voorin de bus instappen en betalen aan de chauffeur. U moet het kaartje zelf afstempelen.

Taxi : Het Finse woord Taksi betekend precies wat u zou vermoeden. Wanneer de taxi vrij is, licht het gele schild op het dak op. U kunt taxi's op straat aanhouden, ze telefonisch bestellen of instappen bij een taxistandplaats.

Trein : Het Finse spoorwegennet is ongeveer 6000 km lang en verbindt de belangrijke steden. 1950 km van de trajecten is geëlectrificeerd. De belangrijke spoorlijnen voeren vanaf Helsinki tot aan de noordelijke plaatsen Kemijärvi resp. Kolari. Vanuit Helsinki bestaan ook dagelijkse verbindingen naar St. Petersburg en Moskou. Omdat de spoorbreedte in Finland breder is dan in West Europa zijn de treinen zeer ruim, de wagons verkeren in uitstekende staat en de snelheden bedragen 140 ā 160 km/uur met topsnelheden van 220 km/uur. Reizen per trein is in Finland beduidend goedkoper dan in andere Europese landen. Ook de Finse slaaptreinen zijn aan te bevelen. Met de Finrail pass van de Finse spoorwegen kunt u 3 dagen (Fim 540,-), 5 dagen (Fim 730,-) of 10 dagen (Fim 995,-) lang gebruik maken van alle Finse 2e klasse treinen. prijzen dateren van 1998. Het reserveren van treinkaartjes in Finland is mogelijk bij:

Finland vakanties Westerman

Tel. 00-31-020-638 21 92
Fax 00-31-020-638 49 49

Binnenlands scheepsverkeer : De Finse meren worden bevaren door talrijke binnenvaartschepen, die uitnodigen tot afwisselende tochten door de bossen. Korte tochtjes zijn daarbij net zo goed mogelijk als meerdaagse cruises of nostalgische tochten met een stoomboot. Op sommige trajecten kunt u uw auto naar de eindbestemming van de boottocht laten vervoeren. Vraag bij de verschillende rederijen naar de chauffeur-service. Het cruiseseizoen begint midden juni en eindigt midden of eind augustus.

Bussen : Er is bijna geen plaats in Finland die niet bereikbaar is met openbare busdiensten. Elke dag zijn in Finland meer dan 40000 bussen onderweg via een dicht net aan verbindingen. Het materiaal is van hoge kwaliteit en de prijzen zijn beduidend lager dan in West Europa. In 1997 lag de prijs voor 100 km op Fim 61,- en voor 400 km op Fim 216. Kaartjes zijn verkrijgbaar in de busstations, bij reisbureaus en in de bus zelf. Bij trajecten vanaf 80 km geld een retour-reductie van 10%. Kinderen van 4 tot 11 jaar reizen aan halve prijs.

Inlichtingen :

Matkahuolto Ab Centrale
Lauttasaarentie 8
Fin 00200 Helsinki

Tel. 00-358-09-682 701
Fax 00-358-09-6922 082

Vliegtuigen : Het net aan binnenlandse vluchtlijnen is één van de dichtste ter wereld. 22 vliegvelden worden regelmatig - soms meerdere malen per dag - aangedaan. Voor boekingen, inlichtingen en informatie over verdere reducties voor groepen, gezinnen, jongeren en senioren kunt u zich wenden tot uw reisbureau.

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_reisroutes.gif

Met de auto en veerboten

Travemunde - Helsinki De snelste verbinding naar Finland (ong. 23uur) biedt de GTS Finnjet (Silja Line). Afvaarten 3 maal per week in de periode van 4 juni tot 13 september.

Lubeck - Finland : Een andere snelle verbinding bieden de combicarriers van Finncarriers tussen Lubeck (Duitsland) en Helsinki. Dagelijkse afvaart, de overtocht duurt 36 uur.

Travemunde - Trelleborg en Stockholm - Turku / Helsinki : Met deze cominatie brengt TT line u van Travemunde (Duitsland) naar Trelleborg (Zweden) de overtocht duurt 7 tot 9 uur en gebeurt dagelijks 2 tot 4 maal in het laagseizoen en 5 maal in het hoogseizoen met de auto rijdt u naar Stockholm en daarna met de veerboot van Stockholm (Zweden) naar Helsinki

Frederikshavn - Goteborg en Stockholm - Turku / Helsinki : Net als hierboven maar met vertrek uit Frederikshavn (Denemarken) de overtocht hier duurt 3 a 4 uur. In Denemarken bestaan nog veel meer overtochten naar Zweden zoals Helsingør naar Helsingborg, Puttgarden naar Rødby.

Kiel - Goteborg en Stockholm - Turku / Helsinki : Is nog een combinatie van Duitsland over Zweden naar Finland

Stockholm - Helsinki : De rederijen Silja Line en Viking Line varen het hele jaar door dagelijks van Stockholm naar Helsinki ze vertrekken 's avonds om 18.00 uur en komen de volgende ochtend om 8.30 aan.

Stockholm - Turku : De rederijen Silja Line en Viking line varen het hele jaar door 2 keer per dag van Stockholm naat Turku, de overtocht duurt 10 tot 11 uur.

Stockholm - Mariehamn (Åland Archipel) : Birka Line vaart zes keer per week naar Mariehamn, de overtocht duur ongeveer 6 uur. De Silja Line (nachtafvaart) en de Viking line (dagafvaart) varen van Stockholm via Mariehamn naar Turku.

Umeå - Vaasa : Silja Line vaart in het hoogseizoen 2 keer per dag, de overtocht duurt ongeveer 4 uur.

Grisslehamn - Eckerö (Åland Archipel) : Eckerö Linjen vaart in het hoogseizoen 5 keer per dag en in het laagseizoen 2 tot 3 keer per dag.

Via Zweden over land : De goed uitgebouwde E4 voert u door Noord Zweden rond de Botnische Golf en bereikt zo Noord Finland. Ongeveer 1200 km boven Stockholm ligt de grensovergang op de brug tussen Haparanda (Zweden) en Tornio (Finland).

Via Baltica

Verbinding over land : Voor de reis door de Baltische Staten en Rusland zijn visa nodig. De route voert U via Grodno, Vilnius en St. Petersburg naar de Rusisch-Finse grenspost Vaalimaa of Nuijamaa. De afstand tussen Amsterdam via Warschau en St. Petersburg naar Helsinki bedraagt ongeveer 3600 km.

Verbinding over land plus veerverbinding Tallinn - Helsinki : Afvaart dagelijks met Tallink om 12u00, 17u30 en 18u30 en met Eestin Linjat om 16u30 en 18u00. Duur van de overtocht 3-4 uur. Dagelijks 1 a 2 afvaarten met Silja Line tussen Helsinki en Tallinn.

Vliegen

Finnair, KLM, Sabena en SAS vliegen respectievelijk vanuit Amsterdam en Brussel meerdere malen per dag naar Helsinki.

SAS Nederland bestemming Finland

Per bus

Vanuit Brussel en Antwerpen en ook vanuit Nederland zijn er weekelijkse busdiensten naar Helsinki en Turku.

Boekingen en informatie bij:

Euroline België
De Brouckčreplein 50
1000 Brussel

Tel. 02-217 00 25
Fax 02-217 32 92

Euroline Nederland
Rokin 10
1012 KR Amsterdam

Tel. 020-627 51 51
Fax 020-560 87 57

Per Trein

De treinreis loopt via Kopenhagen en Stockholm naar Turku. Vanaf de haven van Turku heeft u een aansluiting op de verbinding naar Helsinki. De treinverbindingen binnen Finland brengen u tot in het zuiden van Lapland. Een andere mogelijkheid is de treinreis via Warschau en St. Petersburg, hiervoor zijn visa verplicht.

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_artsen.gif

Apotheken : Medicijnen zijn alleen verkrijgbaar in apotheken (Apteekki)

Inentingen : Voor Finland zijn geen inentingen voorgeschreven

Medische verzorging : In het gehele land kunt u rekenen op een medische verzorging van hoog niveau. Neem contact op met uw ziekteverzekering of ziekenfonds voor inlichten in verband met ziekte en ongeval. De kosten dienen ter plaatse door de patient betaald te worden. Naast het gezondheidssysteem van de staat zijn er ook tamelijk prijzige - prive artsen, ook hier dient eerst door de patient betaald te worden. Tandartsbehandelingen vinden bijna uitsluitend in prive-praktijken plaats.

Noodarts : Tel 112

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_douanebepalingen.gif

Reizigers uit Europese Unie landen mogen de volgende hoeveelheden alkohol en tabaksartikelen tax free invoeren. Deze gegevens dateren van 1998 en kunnen dus gewijzigd zijn. Gelieve u hierover verder in te lichten bij het Finse verkeersbureau.

Alcoholische dranken : 1 liter sterke drank met een alcoholpercentage van 22% of 3 liter zwak alcoholische drank of mouserende wijn van minder dan 22%, 5 liter niet mouserende wijn en 15 liter bier. Aan personen tussen de 18 en 20 jaar is de invoer van alcoholische dranken van meer dan 22% niet toegestaan. Alcoholische dranken van meer dan 60% mogen niet worden ingevoerd.

Tabakswaren : Vanaf 17 jaar mag men 300 sigaretten of 150 cigarillos of 75 sigaren of 400 gram andere tabaksproducten invoeren.

Parfum : 50 gram parfum en 0,25 liter Eau de Toilet

Koffie en thee : 500gr koffie of 200gr oplosbare koffie en 100gr thee of 40gr oplosthee.

Motorvoertuigen : De invoer van motorvoertuigen voor eigen gebruik is tolvrij. Auto's met buitenlandse kentekens zijn maximum 1 jaar in Finland toegelaten. De brandstof in uw hoofdtank is belastingvrij.

Diversen : Melk-, eier-, vis- en vleesproducten voor eigen gebruik mogen vanuit Europese Unie landen vrij worden ingevoerd. Er bestaan beperkingen voor de invoer van planten, wapens, medicijnen (niet voor eigen gebruik) enz. Inlichtingen bij de Finse douane

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_huisdieren.gif

Tegen hondsdolheid ingeënte huisdieren (honden en katten) mogen meegenomen worden naar Finland. U moet de Finse douane een inentingsbewijs voorleggen in het Engels, Duits, Zweeds of Fins. Uit het schrijven moet blijken wanneer de inenting plaats heeft gevonden, alsmede de naam en het adres van de arts die de inenting heeft uitgevoerd. Houdt u ook rekening met de bepalingen in de doorvoerlanden.

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_kaartmateriaal.gif

Landkaarten, zee- en wandelkaarten zijn vooraf te bestellen per telefoon of per post

Karttakeskus
PL85
Fin 00521 Helsinki

Tel. 00-358-02044-51 44
Fax 00-358-02044-59 29

Karttakeskus
Uinioninkatu 32
Fin 00170 Helsinki

 

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_telefoneren.gif

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\bar_wetenswaardigheden.gif

Tijd : In Finland geld de Oost-Europese tijd 12:00 in de Benelux is gelijk aan 13:00 uur in Helsinki, de zomertijdperiode is gelijk aan de Benelux.

Taal : Finland is een tweetalig land. 93% van de bevolking beschouwt het Fins als hun moedertaal, 5,8% het Zweeds. In Lapland spreken ongeveer 1700 mensen Laps (Samisch). Het is dan ook begrijpelijk dat de kennis van vreemde talen voor de Fin noodzakelijk is. De meeste Finnen spreken Engels en velen ook Duits. Wanneer woorden tekort schieten helpt de spreekwoordelijke Finse gastvrijheid en hulpvaardigheid.

Totoyeren : Het tutoyeren is in Finland veel gebruikelijker dan bij ons en geldt als een ongecompliceerde en vriendelijke aanspreekvorm. Buitenlanders moeten daarom niet versteld staan, of zich beledigt voelen, wanneer ze meteen getutoyeerd worden.

Televisie : In bijna alle grote hotels staan televisietoestellen, deze kunnen regionale- en satellietzenders te ontvangen en alnaargelang de streek kunt u Finse en/of Zweedse of Russiche zenders ontvangen. Bovendien kunt u zenders als CNN, Eurosport, TV5 enz. ontvangen. Net als bij ons worden buitenlandse programma's ondertiteld.

Fooien : Fooien worden in Finland in principe alleen aan bagagedragers gegeven. In hotels en restaurants is de bediening inclusief. In restaurants geeft men de portier 5 FIM voor de garderobe. Uiteraard kunt u altijd wanneer u bijzonder tevreden bent over de bediening, toch een fooi geven

Veiligheid : De criminaliteit in Finland (ook in de steden) ligt duidelijk onder het gemiddelde in de Benelux. Eigendomsdelicten (diefstal enz.) komen beduidend minder voor.

Vereniging Nederland-Finland :

Secretariaat Ledenadministratie
Paulaland 11
2591 JC Den Haag

Tel 00-31-070-385 56 69

Beschrijving: \\MANUPAMA1\Internet Pages\Online\backtop.gif