schapendoes header met Hasse en Etosha | Nederlandse schapendoes

Schapendoes puppies bij Van Dolle Doezenpret

Schapendoes Etosha met schapendoes puppies

Schapendoes puppies voor het plezier

Af en toe, als we er weer echt zin in hebben, dan hebben we eens een nestje schapendoes puppies. We bouwen onze leefruimte dan gedeeltelijk om zodat de puppies ( en ma natuurlijk) de hele dag bij en tussen ons zijn. Ook visite van alle leeftijden en groottes zijn dan extra welkom zodat de puppies lekker kunnen socialisen en spelen.

De gezondheid van schapendoes puppies primeert altijd

Bij het fokken van schapendoes puppies primeren bij ons nog altijd GEZONDHEID en KARAKTER boven uiterlijk. Wij zijn fokkers omdat we de doezen zo een leuk ras vinden dat we anderen er ook van willen laten genieten. Het is erg leuk wanneer je mooie, rastypische schapendoezen kan fokken en zeker als er al eens een kampioen tussen zit maar het allerbelangrijkste blijft gezonde en lieve gezinshondjes fokken.

De schapendoes reu en teef zijn getest op ziektes en oogafwijkingen

Schapendoes puppies eten

Onze honden, en ook de zorgvuldig uitgezochtte schapendoes reuen, zijn voor de dekking gezond verklaard door de dierenarts. Ze zijn ook genetisch getest op PRA (= een erfelijke oogafwijking ) en zijn door een gespecialiseerde dierenarts onderzocht op eventuele andere oogafwijkingen.

Sinds 2008 zijn onze moederdieren ook getest op PKD = Polycystic Kidney Disease. PKD is accuut nierfalen en de afloop is altijd fataal. Over de vererving van PKD bij de hond is nog weinig bekend en het is bij de schapendoes een gelukkig nog vrij zeldzame ziekte. Er bestaan ook nog geen genetische testen voor deze ziekte waardoor we vrij machteloos staan in het voorkomen van deze vervelende ziekte.

Wij zijn gelukkig wel in staat om enkele maatregelen te nemen en zo te proberen om deze ziekte te beperken en hopelijk zelfs helemaal te voorkomen. Er wordt een echo gemaakt van de nieren en een bloed en urine test afgenomen. Slechts als deze testen goed zijn wordt er gedekt. Dit kan nog steeds niet alles garanderen maar we zijn wel zeker dat we met een klinisch gezonde does fokken.

Schapendoes puppies spelen in de tuin

Hoe moet ik schapendoes puppies opvoeden?

Schapendoes puppies zijn natuurlijk ongelooflijk leuk en lief. Maar heeft u genoeg tijd en veel geduld om hen op te voeden? Kan u consequent zijn? Daarom is een puppy cursus echt wel aan te raden, zeker bij een eerste hond. U kan, zonder het te weten en erg goed bedoeld, toch dingen fout doen. Zoek daarom zorgvuldig een goede hondenschool uit die volop aandacht kan geven aan schapendoes puppies.

Schapendoes puppies hebben ook veel aandacht en rust nodig. In het begin moet je ze nog 3 ŕ 4 maal per dag voeden en heb je de zindelijkheidstraining. Puppies kunnen de eerste maanden echt nog niet de hele dag alleen zijn. Dan kan je best oppas voorzien zodat er een paar keer per dag toch eens iemand een half uurtje langs komt en met de hond speelt en hem uitlaat. Je kan het alleen zijn wel langzaam opbouwen.

Besluit je om een puppie te nemen, sta hier dan nog even bij stil:

  • Wil ik elke dag minstens een uur met mijn hond naar buiten? Ook als het regent, vriest,…
  • Vind ik het niet erg dat mijn does na de wandeling het bos of strand mee naar huis brengt? Langharige vachten nemen, vooral als ze vochtig zijn, heel wat rommel mee.
  • Wil ik elke 2 weken een uur stevig borstelen en zie ik niet op tegen plukken haar op de vloer?

Als je hierbij nog steeds kan lachen dan zeggen we “go for it”. Je krijgt een prachthond en een kameraad voor het leven.