Copyright Science Press vzw - Gent - 2011 - contact met ons

nieuwsbrief Wegwijs in wetenschappen

Nieuwsbrief Wegwijs in wetenschappen, een uitgave van wetenschapsjournalist Jean-Pierre Dubois in 1986

Wegwijs in wetenschappen. De eerste nieuwsbrief over het mensenwerk in universiteit en industrie is nu een thematisch tijdschrift met aanvullende dvd-documentaires en dvd-reportages (ook via het blad te bekijken). Na 15/12/2011 staat hier een gloednieuwe webstek.


"Wij leven in een wereld met alomtegenwoordige technologie, goedkope computers en supersnelle satellieten. De gevolgen en resultaten van wetenschappelijk onderzoek worden met de dag belangrijker voor de samenleving. Iedereen krijgt ermee te maken. Wie heeft echter nog parate kennis van zaken waarmee hij beroepshalve niet wordt geconfronteerd?

Alles gebeurt veel sneller dan vroeger. Alles wordt veel ingewikkelder."

"Met deze nieuwsbrief over het mensenwerk in universiteit en industrie komt u lezenderwijs, brief na brief, eerst en vooral alles te weten over de onderwerpen die u interesseren. Maar daar blijft het niet bij, want elke keer worden de voornaamste voorlichtingsaspecten onomwonden onderstreept."

Dat schreef ik in 1986. Ik was toen al zeven jaren actief in de journalistiek. Die maandelijkse nieuwsbrief leverde mij enthousiaste lezers op zoals Vlaamse onderzoekers en weerman Ún wetenschapspopularisator Armand Pien, maar ook veel contactpersonen in de Belgische en Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen. Vertellen over onderzoekers en hun onderzoek, mocht ik een jaar later ook doen voor de BRT. Een producer van de dienst wetenschappen had Wegwijs in wetenschappen begrepen: hij gaf mij de kans tv-reportages te maken voor zijn programma's. Daarna volgde werk voor de EG, en veel journalistieke documentaires... Zie ook: rubriek vroeger.

Jean-Pierre Dubois

wetenschapsjournalist

 

Stuur nu een vrijblijvend bericht naar

Wegwijs in wetenschappen.

Het doel volgens een aanbevelingsbrief van 1986:

"Volgens de meeste wetenschapsfilosofen, voorlichters en wetenschapsjournalisten, moet goede wetenschapsvoorlichting een poging zijn om het publiek op verantwoorde manier te betrekken bij de fundamentele kwesties waar wetenschapsmensen mee rondlopen.

Dit alles wordt dan wel bekeken vanuit het standpunt van de gewone burger, die alleen iets wil vernemen over de economische, sociale, menselijke en politieke problemen en mogelijkheden die aan de huidige evolutie verbonden zijn."