Webstek: Science Press vzw - Gent - 2011 -   contact met ons

vroeger

Foto copyright Jean-Pierre Dubois - 1987 - Jean-Pierre Dubois werkte toen als reportagemaker voor de dienst wetenschappen van de BRT-TV; hier bezig met een reportage over stressonderzoek bij varkens

VOORTBOUWEN OP VROEGERE BASIS


Science Press vzw belicht op deze webstek enkele projecten sinds de oprichting, eind 1997. We steunen ook op de journalistieke beroepservaring van Jean-Pierre Dubois. Voor 30/12/2011 staat hier een nieuwe webstek met meer uitleg over vroegere en actuele projecten.

Als Vlaams wetenschapsjournalist heeft Jean-Pierre Dubois een brede ervaring opgebouwd in de schrijvende pers en in de televisie- en mediawereld. Ervaringen die belangrijk blijven voor medewerking aan bladen, projecten en publicaties, documentaires voor dvd's en voorstellingen. 

Varkens met stress? Een BRT-reportage...

Foto copyright Jean-Pierre Dubois 1988 --- Links Goedele Liekens, in het midden de Gentse dialectonderzoeker prof. Johan Taeldeman en rechts Jean-Pierre Dubois; met Goedele Liekens maakte hij toen een tv-reportage over dialectonderzoek in Vlaanderen en Nederland --- uitgezonden door de BRT-TV.

Hier enkele videofragmenten, naast werkfoto's tijdens opnames voor de publieke omroep, voor enkele eigen producties en reportages voor derden als de Europese Commissie ("Nieuwe technologie" in buitenlandse universiteiten). Hier met tv-collega Goedele Liekens, die als co-reporter in 1988 heeft meegewerkt aan verschillende van zijn populair-wetenschappelijke reportages voor de BRT-TV. Daarna maakten ze samen werkopnames met verscheidene programmastijlen voor wetenschap met kinderen en onderzoekers. Zoals in het Zoölogisch Instituut van de KU Leuven. Ervaringen en resultaten die later goed van pas kwamen. 

Dialectonderzoek op de BRT-TV?  Co-reporter Goedele Liekens en rechts Jean-Pierre Dubois.

Foto copyright Jean-Pierre Dubois 1994 --- werkopname tijdens een draaidag voor "De museumbouwers", één van de drie video's die Jean-Pierre Dubois heeft geproduceerd over de Vlaamse archeologie; in het midden actrice Mieke Bouve in de rol van Vlaamse archeologe, links één van de mee acterende tieners in deze film

videobeelden van Jean-Pierre Dubois - Science Press vzw  Verder beelden uit de video's met de Vlaamse actrice Mieke Bouve, die als presentatrice heeft meegewerkt aan zijn video "Groetjes uit..." over toerisme en als actrice aan zijn drie "Archeobox"-video's over archeologie. 

videobeelden van Jean-Pierre Dubois - Science Press vzw Een reportage over eten in ons land, uit "Groetjes uit".

Archeologie is een aantrekkelijke wetenschap om te tonen en uit te leggen waar het om gaat. Daarom besloot Jean-Pierre Dubois  drie videodocumentaires te maken over archeologie in Vlaanderen.  Binnenkort zal een geactualiseerde versie op DVD beschikbaar zijn. Hier de drie videoproducties.

Actrice Mieke Bouve als archeologe, en wetenschapsjournalist Jean-Pierre Dubois.

Foto copyright Jean-Pierre Dubois: actrice Mieke Bouve als archeologe, die tieners wegwijs maakt in een archeologisch museum

De nuchterste archeologen beschreven het project en deze Archeobox-video's als een uitzonderlijke prestatie. Ook veel archeologen en stadsbesturen werkten mee aan deze drie videoproducties (totaal drie documentaires of 90 minuten).

 

videobeelden van Jean-Pierre Dubois - Science Press vzw Een fragment (06'41") uit een van deze Archeoboxvideo's.