Greencraft Magische Kring Selkit

Over distrohopping.

Linux bestaat uit meer dan honderd distributies. Sommigen richten zich naar scholen, universiteiten, beveiliging, anoniem surfen, stabiliteit, oude computers, enzovoort. Distrohopping is het veel voorkomend fenomeen waarbij mensen regelmatig veranderen van distributie. Het is gewoon leuk om eens iets "anders" te proberen. Maar uiteindelijk komt het er op neer dat uw distributie precies dat doet wat u er van verwacht.Om de juiste distro te vinden zijn wat stappen nodig. Alleereerst, informeer u toch een klein beetje over Linux, zodat u toch minstens weet wat een partitie is, en een partitietabel. Een overzicht van alle distributies kunt u vinden op Distrowatch.

Stap 1: binair of source.

De meeste distros zijn voorgecompileerd, wat wil zeggen dat de software klaar is voor installatie met de standaard settings. Dergelijke distros installeren relatief snel. Binnen een half uur staat de distro op uw PC. Echter, optimaal is dit niet. Het pakket wordt gecompileerd om op zoveel mogelijk computers te werken. Software wordt namelijk eerst geschreven in broncode, om daarna gecompileerd te worden tot een binair pakket, klaar voor installatie. Bij een installatie vanuit broncode (source code) gaat uw eigen computer gaan compileren. Daarbij gaat men dus niet standaard compileren,maar wel specifiek voor uw computer. Het resultaat is stabiliteit en vooral snelheidswinst. De bekendste source code distro is Gentoo. Gentoo installeren gaat via een handboek en het is nogal een werkje. Er zijn, net zoals bij Arch, Gentoo distributies die de installatie eenvoudiger maken, zoals Sabayon Linux. Let wel, reken op 4 tot 24 uur om Gebtoo op uw PC te krijgen. Compileren kost veel tijd en een krachtige CPU helpt natuurlijk wel. Een ander boeiend project is Arya Linux uit Iran. Zelf heb ik nog nooit een source based distro gebruikt. Kost gewoon teveel tijd, en ook updaten is tijdrovend.Wat Arch betreft, pakketten uit de AUR die dus geinstalleerd worden via yaourt worden ook gecompileerd vanuit source code.

Stap 2: pakket managment.

Op Distrowatch kunt u een volledig overzicht zien van alle pakketbeheerders.De bekendste zijn tar.gz (Slackware,Salix) deb (Debian, Ubuntu), rpm (Red Hat, Fedora, SuSE, Mageia). De oudste distro die heden nog ontwikkeld wordt is Slackware. Een zeer stabiele distro, maar de administratie valt niet mee. Om een pakket te installeren heeft dat pakket waarschijnlijk andere pakketten nodig om te kunnen functioneren.De meeste pakketmanagers selecteren meteen de afhankelijke pakketten direkt mee, maar met Slackware moet u zelf de afhankelijkheden maar ontdekken in de ReadMe-file van het hoofdpakket. Ook als er nieuwe updates zijn, informeertt Slackware niemand. Slackware heeft onlangs wel een nieuwe pakketmanager ontwikkeld die wel afhankelijkheden oplost. Wilt u een moderne Slackware, dan is Salix een goede oplossing.Met Slackware leert men echt via de terminal werken. Het verhaal gaat dat Slackers de gelukkigste Linux-gebruikers zijn. Debian en Ubuntu gebruiken deb. Deb is een zeer eenvoudig systeem. Debian is zeer stabiel, maar gebruikt niet meteen de nieuwste software.Ubuntu daarentegen is een bron van inovatie. Debian en Ubuntu hebben geboorte gegeven aan de meeste distributies. RPM is ontwikkeld door Red Hat,en is eveneens een basis voor veel distros. Ik vind rpm niet zo handig, maar dat is een kwestie van smaak. Arch Linux gebruikt pacman en yaourt. VLC installeer je gewoon door in te loggen als su, en dan pacman -S vlc. Je systeem volledig updaten is inloggen als su, en dan pacman -Syyu.Wil je een pakket uit de AUR installeren, gewoon in user blijven en yaourt -S vlc. Eenvoudiger kan haast niet. Werken in de terminal lijkt afschrikwekkend, maar het is eigenlijk best leuk wanneer je het eenmaal kan.Voor wie het niet kan zijn er de gebruikelijke GUIs die u het werk uit handen nemen, zoals Pamac. Paketten uit de AUR kunnen ook via Pamac geinstalleerd worden, maar dat moet even geregeld worden in de settings van Pamac.

Stap3: welke computer.

Heeft u een PC van minder dan 10 jaar oud, dan is het waarschijnlijk een 64 bit.Een PC ouder dan 10 jaar kan 32 bit zijn. Sommige zeer goedkope laptops kunnen nog steeds 32 bits zijn. Een goede raad: koop nooit een 32-bit PC.Linux is volop bezig om 32-bit uit te faseren. Sommige distros zullen wel nog 32 bit leveren, maar ze zullen het moeten doen zonder hun hoofddistributie. Dat is zoveel werk dat stoppen met ondersteuning een optie zal zijn. Niet prettig als je met een klein team al je vrije tijd opofferd en bijna niemand nog je werk gebruikt.

Stap 4:Bepaal uw partitietabel.

Alles hangt af van uw PC, maar de meeste distros hebben minimaal 4 GB nodig voor het systeem. Zelf neem ik 30 GB. Dat is de root-partitie, ook gekend als /. Deze partitie moet bootable zijn, dus de startpartitie. Daarnaast heeft u een swap-partitie nodig , welke 2 keer uw geheugen moet zijn. Heeft u een geheugen van 4GB, dan is 8GB een goede swap. Heeft u een PC met 128GB aan boord, dan is 8GB ook goed. Immers, uw geheugen is ruim voldoende voor elke toepassing.Sommigen laten de swap vallen. Ben daar geen voorstander van. De rest van de Hard Disk kunt u instellen als /home. Partitioneer / en /home met ext4. Klaar. De meeste distros laten een automatische partitionering toe. Dat is handig maarc soms kiest men voor te kleine partities. Meestal werkt het systeem wel. Sommige systemen laten LVM toe, of Logical Volume Management. LVM laat toe na de installatie nog de partities in grootte aan te passen, en men kan zobeel aansluiten op de PC als men wil. Mijn PC met OB Revenge heeft LVM met automatische partitionering. Werkt perfect.

Stap 5: De Desktop.

Betreffende de desktop heeft Linux, in tegenstelling tot Mac en Windows, een ware overvloed aan mogelijke desktops. Netrunner, Bluestat en Chakra gebruiken KDE. KDE is fantastisch mooi en heeft de meeste mogelijkheden.Deze desktop heeft ook heel wat eigen pakketten die je er bij krijgt. KDE eist echter wel iets van uw PC. Het is een zware desktop, niet geschikt voor oudere PCs. Gnome3 is ook heel mooi, maar hier krijgt u iets heel anders dan gebruikelijk. Gnome3 en duivels habdig en eigenliojk heel mooi. Antergos gebruikt Gnome3 terwijl Apricity een lichtere versie van Gnome3 gebruikt. XCfe is dan een middelmatige desktop. Niet echt zwaar dus, en ook niet echt licht. Wel geschikt voor de meeste oudere PCs. Xcfe is de specialiteit van Manjaro Linux. Wil men lichter, voor oudere PCs dus, dan is Antergos met Openbox een goede keuze. Hierop kan men dan LXDE installeren, nog een lichte desktop. Manjaro onderhoud trouwens een versie met LXQt, de moderne versie van LXDE, maar LXDE is wel iets lichter. Daarnaasr heeft men nog Mate en Cinnamon, die eigenlijk het best passen bij Linux Mint, maar ook perfect draaien op Arch Based distros.Kijk gewoon op Distrowatch en je ziet welke desktops ondersteund worden door de betreffende distro. Een buitenbeentje is Enlightenment. Het team rond Bodhi Linux heeft Enlightenmen omgevormd tor Moksha en het is een prachtige desktop. Bodhi is echter niet meteen voor beginnelingen. Het is Debian, en dus niet moeilijk op zich, maar een printer installeren gaat onder root. Dat is dus even wennen, maar onoverkomelijk is het niet.En dan is er Archbang. Archbang heeft geen desktop, maar gebruikt een Window Manager.Een Windowmanager WM ondersteunt de desktop. Maar sommige WMs zijn zo goed dat ze kunnen gebruikt worden als Desktop Environment DE. Archbang gebruikt hiervoor Openbox. Zeer licht, maar je moet in het scherm klikken om het keuzemenu te zien. En dat is het. OB Revenge heeft Openbox verder uitgewerkt en elementen van xfce4 toegevoegd.Het resultaat is Openbox die er uit ziet als xfce.De desktop van OB Revenge ziet er spectaculair uit en laat de meeste desktops ver achter zich betreffende systeembelasting. Uitermate geschikt voor oudere PCs.

Stap 6: Software.

Het spreekt vanzelf dat een PC in de eerste plaats dient om gebruikt te worden.Gebruikt u Skype, flash, Google Earth dan hoort u wel een distro te nemen die deze software in de respository heeft. Salix gebruikt bij dit schrijven flash 13, terwijl flash 24 de norm geworden is. Ik heb Flash 24 zien staan bij Slackware dus Salix zal wel een upgrade kunnen krijgen. Apricity is bekend bij gamers op Steam. Google Earth draait in 64 bit op Solus Linux.Kijk dus vooral naar wat een distributie moet kunnen. En op dat vlak is Arch echt goed. Mocht u net als ik kiezen voor OB Revenge, dan wens ik u alvast veel plezier met Linux. Blessed Be. Toran februari 2017