Sequoia's

in België, Nederland en Luxemburg

De linde van Arc-Ainières

Op de avond van 11 mei 2007 raasde een storm over België. Als gevolg van deze stormwinden verliest België één van zijn meest monumentale bomen: de linde van Arc-Ainières.

Deze winterlinde (Tilia cordata) of tilleul à petites feuilles was de grootste linde van België en, na de eik van Liernu, met een omtrek van 9,12 m (gemeten in 2006) ook de dikste Belgische boom. Het ging al enige tijd niet meer zo goed met deze opmerkelijke boom, waarvan de kroon al een tijdje niet meer het allure had van wat het ooit moet geweest zijn. Met zijn gezegende leeftijd van ongeveer 480 jaar was deze linde voor zijn soort al een oude knar en ook bomen leggen ooit het loodje.

Onderstaande foto's tonen de boom op het einde van zijn eeuwenlange leven (foto's uit 2006 door Jean-Paul Grandmont en Reinout Bertels).

Volgens Yo de Beule en Paul Geerts, auteurs van het boek "Monumentale bomen in België" (zie bronnen), heeft het gebruik van pesticiden vlakbij zijn knoestige stam zijn vitaliteit geen goed gedaan. Hoewel hij tijdens zijn laatste levensjaren goed werd verzorgd, is hij dus toch ingestort en omgewaaid. Oude lindes hebben nu eenmaal vaak een holle stam met veel dood, vermolmd hout en zijn niet meer zo goed in staat stormen heelhuids door te komen.

Onderstaande foto's tonen de omgevallen boomruïne (foto's op 19 mei 2007 genomen door Michel Vandeputte).

De gevallene op het kerkhof.

Dit gevaarsbordje zal nu wel niet meer nodig zijn.

Een oude meting uit 1986 (Beltrees) gaf de boom een omtrek van 9,05 m. Gecombineerd met de meting uit 2007 laat deze nog maar een trage groeisnelheid zien, aannemend dat beide metingen op 1,5 m op dezelfde manier gebeurden.

De boom stond op het kerkhof van het Henegouwse dorpje Arc-Ainières (Frasnes-lez-Anvaing) vlakbij de Kluisberg.
Op dit kerkhofje ligt trouwens de herder Alphonse Gheux (Saint-Sauveur 1850 - Arc-Ainières 1936) begraven. Hij was de laatste speler van de inlandse Henegouwse doedelzak de muchosa (mouchafou, muchosac of muselzak).

Heeft u nog informatie of oude foto's van deze linde? Mail mij op tim.bekaerttelenet.be, zodat deze verzameld en bewaard kunnen blijven.

Terug naar dikke bomen in België.

Inhoudstafel - top van pagina

© Tim Bekaert