Sequoia's

in BelgiŽ, Nederland en Luxemburg

Benmore Botanic Garden, Schotland

Deze foto's zijn genomen in de botanische tuin Benmore Botanic Garden in Argyll, Schotland.

Een opvallende bezienswaardigheid in deze prachtig gelegen bergtuin is de "mammoetboomlaan", de zgn. "Avenue of Giant Redwoods".
Deze bijzonder indrukwekkende laan mammoetbomen is aangelegd in 1863 door Piers Patrick, de toenmalige Amerikaanse eigenaar van het domein (foto van de laan in 1910). Van de 50 aangeplante bomen overleefde het zwakste exemplaar het zware stormweer van 1968 niet, zodat deze laan nu 49 jaar oude grote mammoetbomen telt van ongeveer 50 m hoog. De hoogste meet 54 m en velen zijn 50-53 m hoog (ter referentie: een gemiddelde dorpskerk meet 35 m). In deze groep mammoetbomen groeit de hoogste mammoetboom van Europa.

Zoals elders vermeld, kunnen deze bomen in hun oorspronkelijk verspreidingsgebied in CaliforniŽ tot 93 meter hoog worden. De Benmore mammoetbomen zijn dus nog maar jonge, opschietende pubers! Het regenachtige klimaat in het westen van Schotland is ideaal voor hen zodat binnen een paar honderd jaar deze bomen misschien wel groter worden dan de oude reuzen van CaliforniŽ...

 

Links
De mammoetboom Sequoiadendron giganteum werd na zijn ontdekking door de Britse botanici oorspronkelijk Wellingtonia genoemd (in 1853). Na protest werd uiteindelijk de naam Sequoiadendron algemeen aanvaard (meer), maar de oude benaming blijft bij de Britten hardnekkig hangen.
Let op de rode bast ("redwood"), die gemakkelijk ingeduwd kan worden.
Rechts
Op de achtergrond zie je de slanke, hoge mammoetbomen. De vorm van de kruin is nog steeds scherp kegelvormig, wat aantoont dat het nog "kleintjes" zijn in volle groei.
Centraal is een apenboom of slangeden (Araucaria araucana) te zien, die ook monumentale proporties aanneemt in Schotland! Zo moet je op deze foto maar eens letten op de persoon onderaan de stam rechts.

Enkele van de hoogste bomen van Groot-BrittaniŽ zijn terug te vinden in Benmore. De hoogste boom is dat echter niet, dat is een douglasspar (Pseudotsuga menziesii) in Dunkeld, ook in Schotland. De hoogte van deze douglasspar werd in 2005 door Bob van Pelt op 64 m bepaald. Het oorspronkelijk verspreidingsgebied van de douglasspar is het noordwesten van de VS, waar enorm hoge exemplaren van deze soort groeien. De hoogste douglasspar ter wereld, de zogenaamde Doerner Fir, groeit in Oregon en had in 1998 een hoogte van 99,4 m (bepaald door Robert Van Pelt).

 

Boven
In de botanische tuin van Benmore zijn overigens ook grote douglassparren te zien: naast een indrukwekkend exemplaar nabij de ingang is er in een vallei verder in de bergtuin een bos douglassparren te zien waarvan alle exemplaren stuk voor stuk vrij groot zijn. Het geeft een nietig gevoel op het paadje tussen deze omhoogtorenende zuilen te wandelen. Deze douglassparren werden trouwens pas in 1958 aangeplant, wat aangeeft dat deze bomen hier enorm snel groeien. Hier en daar staat er tussen deze bomen ook een, naar Schotse normen, kleine mammoetboom. Toch zijn de meeste van deze exemplaren hoger dan deze in BelgiŽ en Nederland. Het is duidelijk te zien dat de mammoetbomen het in deze regenachtige, afgesloten vallei beter doen dan bij ons.

 

Links
De ingang van Benmore Botanic Garden, met Sequoiadendron giganteum langs de kanten.
Aan de overkant van de weg staat een grote Sequoia sempervirens, een andere soort sequoia. De hoogste boom ter wereld is een Sequoia sempervirens, die in Schotland blijkbaar ook ferm uit de kluiten gewassen zijn. In BelgiŽ en Nederland kunnen slechts enkele kleinere exemplaren gevonden worden (wegens de strenge winters en de voor kustmammoetbomen geringe neerslag).
Rechts
De Sequoia sempervirens met mijzelf ernaast voor referentie.

 

Boven
Hier zien we enkele sfeerbeelden uit Benmore Botanic Garden. Let op de mooie exemplaren van Araucaria en Gunnera, die de indruk wekken van een archaÔsch oerwoud.

Terug naar mammoetbomen in het Verenigd Koninkrijk

Inhoudstafel - top van pagina

© Tim Bekaert