Sequoia's

in België, Nederland en Luxemburg

Cowdray Park, Engeland

De dikste mammoetboom van Engeland staat in Cowdray Park, West Sussex. Cowdray is een uitgestrekt gebied en een voormalig middeleeuws hertenkamp, waar vele grote en/of oude bomen te zien zijn. De mammoetboom is er zeker niet het meest interessante op bomengebied. Zo staan er namelijk vele eeuwenoude wintereiken (waaronder de Queen Elisabeth Oak) en een aantal enorme tamme kastanjes.

De mammoetbomenlaan van Cowdray House
De dikke mammoetboom heeft een omtrek van 9,56 meter (op 1,5 m) en staat helemaal op het zuidelijke uiteinde van een lange mammoetbomenlaan. Dit hoeft niet te verbazen, daar er daar minder licht- en wortelconcurrentie is.

 

De mammoetbomenlaan van Cowdray House. De meeste van de mammoetbomen in deze dreef hebben een omtrek tussen de vijf en de zeven meter. De dikste onder hen mag dan wel de dikste van Engeland zijn, bekeken over heel Groot-Brittannië staat hij slechts op de tiende plaats. Mammoetbomen zijn nu eenmaal naaldbomen en deze doen het veel beter in het vochtige Schotland. De top 10 bestaat volledig uit Schotse mammoetbomen, op de mammoetboom van Cowdray, twee Welsche bomen en één Iers exemplaar na.

The Queen Elisabeth Oak
De meest bekende boom van Cowdray Park is zonder twijfel de Queen Elisabeth Oak. Koningin Elisabeth I zou de toen al uit de kluiten gewassen boom bezocht hebben in 1591, vandaar de naam. Op anderhalve meter heeft deze wintereik (Quercus petraea) een omtrek van 12,6 meter, wat hem (of is het haar?) voor zover bekend de tweede dikste wintereik van Europa maakt. De boom zou volgens Jeroen Pater 600 à 700 jaar oud zijn, terwijl de boom volgens de dendrologen van het Britse Tree Register tegen de 1000 jaar oud zou kunnen zijn.

 

Zoals je kan zien op de foto's is de boom helemaal hol en heeft hij een erg lage kroon. Dit laatste is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat deze eik een knoteik zou zijn geweest en dus minstens één keer, eeuwen geleden, zwaar werd gesnoeid. Daardoor wordt deze boom door de meeste mensen minder mooi gevonden dan Majesty, een iets dunnere Engelse zomereik.

The Cowdray Colossos
Wat verder in het heuvelachtige park staat de Cowdray Colossos. Wat een monster. Deze vrij onbekende tamme kastanje (Castanea sativa), die wat afgelegen ligt, zou volgens het Tree Register de grootste tamme kastanje van Engeland zijn.

 

Andere tamme kastanjes zijn iets dikker, maar hebben hun volle kroon al lang verloren. Anderen zijn dan weer hoger, maar niet zo massief. Deze snelgroeiende kanjer met een stamomtrek van ongeveer 12 meter en een hoogte van 26,5 m is ook al enkele zware takken verloren, maar maakt nog een heel gezonde indruk. Beslist de moeite als u in de buurt bent!

 

Links
In het verlengde van de mammoetbomenlaan, maar aan de andere kant van de A272, staat een sprookjesachtige dreef met eeuwenoude platanen. De kronkelende takken die op de grond rusten, zijn zelf afleggers gaan vormen die ondertussen zelf al deftige platanen geworden zijn. Deze dreef loopt nog honderden meters door en verandert gestaag in een meer klassieke lindendreef.
Rechts
Vlakbij dezelfde weg, ook allemaal in Cowdray, staat deze opmerkelijke tamme kastanje. Vanop de weg gezien lijkt deze boom met gedraaide stam, de "olifant" genaamd, niet zo groot, maar als je even stopt om te kijken, blijkt deze ook een enorme boom te zijn (9,57 m op 1,5 m en een hoogte van 24 m). Ik sta rechts van de stam om wat schaal aan deze foto te geven.

Zelf bezoeken?
Cowdray Park is erg uitgestrekt. Langs een vijver langs de A272 is een kleine parking. Hier stopt u het best voor de Queen Elisabeth Oak en de Cowdray Colossos. De plataan- en mammoetbomenlaan bevinden zich enkele honderden meter verder langs dezelfde weg, vlakbij de ingang naar het private Cowdray House (waar trouwens een kloeke Libanonceder staat).

Terug naar mammoetbomen in het Verenigd Koninkrijk.

Inhoudstafel - top van pagina

© Tim Bekaert