Sequoia's

in BelgiŽ, Nederland en Luxemburg

Hoge bomen in BelgiŽ

Wanneer een overzicht gegeven wordt van hoge bomen, dient eerst een kritische opmerking gemaakt te worden over de betrouwbaarheid van hoogtemetingen. Hoogtemetingen zijn in feite vaak eerder (al dan niet ruwe) schattingen dan werkelijke nauwkeurige metingen. Hoe dit gebeurt of hoe je dit zelf kan doen, vind je op deze pagina.

De Belgische Dendrologische Vereniging hecht omwille van de invloed van omgevingsfactoren, de praktische haalbaarheid en de nauwkeurigheid minder belang aan de hoogtemetingen, zodat men zich kan afvragen of een rangschikking van de hoogste bomen wel zinvol kan gebeuren. Bij het vergelijken van gegevens kwam duidelijk naar voor dat de meeste hoogtemetingen schattingen zijn. Een aantal mammoetbomen in Brussel bijvoorbeeld zijn zowel opgemeten door de dienst Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als door de Belgische Dendrologische Vereniging: de hoogtes konden tot vele meters verschillen.
Toch kan voor veel exemplaren een idee gegeven worden over de grootteorde van de hoogte. Een aantal bomen zijn ook nauwkeuriger opgemeten met behulp van een clinometer.

Eerst wordt de mammoetboom (Sequoiadendron) besproken, daarna worden hoge bomen in het algemeen nader bekeken.

 • De hoogste mammoetboom van BelgiŽ is 45 meter hoog, al kan niet uitgesloten dat nog niet opgemeten exemplaren iets hoger zijn.

  Het is doorgaans zo dat alleenstaande mammoetbomen kleiner en meer gedrongen zijn dan even oude mammoetbomen die in groep zijn aangeplant of niet vrijstaand zijn. Dit is te wijten aan de grotere invloed van stormweer die de groeitop kan beschadigen (blikseminslagen, wind) en de kleinere lichtconcurrentie waardoor de boom niet zo geneigd is in de hoogte uit te groeien. De hoogste mammoetbomen van BelgiŽ moeten dus wellicht gezocht worden in groeps- of bosaanplantingen.
  De bomen op het Domaine de Mariemont in Morlanwelz zijn kanshebbers omdat deze slanke bomen vrij dicht bij elkaar zijn aangeplant en door de concurrentie wellicht hoger zijn uitgegroeid. Een sequoia in Edingen (Enghien) is samen met enkele andere ook geschat op iets meer dan 40 meter. De mammoetbomen in het arboretum van Tervuren, de enige mij bekende bosaanplant van grote mammoetbomen in BelgiŽ en Nederland, hebben potentie om in de toekomst recordhoogtes te bereiken. Onderstaande foto toont aan dat deze nu al enorme bomen nog steeds krachtige groeitoppen hebben (let op de persoon onderaan).


  De voor zover geweten hoogste mammoetboom van BelgiŽ meet 45 m en is te vinden in een Ardense vallei nabij Trooz. Deze nog steeds hoger wordende boom heeft zijn recordhoogte gedeeltelijk te danken aan zijn beschutte groeiplaats: de diepe, smalle vallei waarin de mammoetboom groeit beschermt de top van de boom tegen sterke stormwinden.

  Op bovenstaande foto is de stamvoet van deze 45 m hoge boom te zien, die voor zover gekend tevens de hoogste mammoetboom van de Benelux is.

  De hoogste mammoetboom van Nederland
  In Nederland heeft Jeroen Philippona de hoogte van een mammoetboom in bossen van de Veluwe met behulp van een Suunto clinometer bepaald op 43 m, wat deze boom met enige voorsprong de hoogste mammoetboom van Nederland maakt.

  Op de bovenstaande foto is deze hoogste mammoetboom van Nederland te zien.
  Andere hoge mammoetbomen zijn te vinden op het landgoed Schovenhorst, waar ťťn boom reeds 40 m hoog is, en op het landgoed Rhederoord (39,25 meter).

  Deze mammoetbomen zijn echter niet de hoogste bomen van Nederland. Deze titel is weggelegd voor een aantal douglassparren (Pseudotsuga menziesii) in de paleistuin van Het Loo nabij Apeldoorn.

  Lijst van de hoogste mammoetbomen in BelgiŽ en Nederland, waarbij men best rekening houdt met bovenstaande opmerking over de nauwkeurigheid.

  De hoogste mammoetboom van Europa
  De hoogste mammoetbomen van Europa groeien met vrij grote zekerheid in Schotland. In Benmore Botanic Garden groeien een aantal exemplaren die hoger zijn dan 50 meter waarvan de hoogste mammoetboom 54 m hoog is.

  De hoogste mammoetboom ter wereld
  De hoogste mammoetboom wereldwijd is een eeuwenoud exemplaar in de Californische Redwood Mountain Grove en meet 93,6 m. Door de bodem- en klimaateigenschappen in BelgiŽ en Nederland zullen deze hoogtes hier hoogstwaarschijnlijk nooit bereikt worden. Uit eigen ervaring ben ik geneigd te zeggen dat 45 ŗ 50 meter een plafond vormt voor deze soort. In Groot-BrittanniŽ ligt de zaak anders: slanke en scherp kegelvormige mammoetbomen van meer dan 50 m zijn daar nog steeds in volle groei.

 • De hoogste bomen van BelgiŽ zijn uitheemse naaldbomen. Een fijnspar (Picea abies) op het privť-domein Les Amerois nabij Bouillon en een reuzenzilverspar (Abies grandis) in het Bois-Saint-Jean in La Roche zouden beide 53 meter hoog zijn (respectievelijk in 1989 en 2001). Op onderstaande foto is de stam van een grote Tsjechische fijnspar in de Bohemen te zien.

  De hoogste loofboom van BelgiŽ zou een beuk zijn van 48 meter in het kasteelpark van Terhulpen (La Hulpe), gevolgd door een aantal essen (Fraxinus excelsior) van 45 meter (ťťn in het kasteelpark van Edingen, twee in het kasteelpark van Le Roeulx, ťťn in het kasteelpark De Bois Seigneur Isaac in Braine-l'Alleud en ťťn bij het kasteel van 's Herenelderen).

  Het is mij niet bekend hoe en met welke nauwkeurigheid deze metingen of schattingen zijn uitgevoerd. Het boek Bomen in BelgiŽ (zie bronnen) vermeldt dat de hoogste gekende Belgische exemplaren "nauwkeurig" werden opgemeten.

  De hoogste boom ter wereld is een Noord-Amerikaanse Sequoia sempervirens van maar liefst 115,55 meter hoog.
  Meer...

Dikke bomen in BelgiŽ - oude bomen in BelgiŽ.

Voor een overzicht van hoge bomen in onder meer Nederland, verwijs ik u graag door naar deze website.

Inhoudstafel - top van pagina

© Tim Bekaert