Sequoia's

in BelgiŽ, Nederland en Luxemburg

Het opmeten van Hyperion, de hoogste boom ter wereld

Zoals op deze pagina wordt uitgelegd, is de hoogste boom ter wereld een Sequoia sempervirens, genaamd Hyperion. Deze boom is maar liefst 115,55 meter hoog! Deze enorm hoge boom werd pas in augustus 2006 ontdekt en opgemeten in een afgelegen gedeelte van het Redwood National Park, CaliforniŽ door de professionele bomenmeters Chris Atkins, Michael Taylor, Steve Sillet en Robert van Pelt.

De metingen werden eerst uitgevoerd met behulp van professionele laser- en meetapparatuur gebaseerd op de driehoeksmeetkunde. In september 2006 werd de boom voor het Guinness Book of Records hermeten op de meest nauwkeurige manier: Steve Sillet klom tot in de top van de boom om van daaruit een meetlint neer te laten. De boom bleek zelfs nog enkele tientallen centimeter hoger te zijn dan eerst opgemeten met de laser.

Voor National Geographic werd deze "tape drop" gefilmd en later op de videosite YouTube geplaatst. De liefhebbers zonder complexen over illegaal beelmateriaal kunnen deze beelden hier herbekijken.

Deel 1

Deel 2

Tijdens het eerste deel van de reportage wordt eventjes de beroemde Wawona Tunnel Tree in het Yosemite National Park getoond met enkele ruiters die door de boom heen rijden. Deze ondertussen gevelde boom was echter een exemplaar van de mammoetboom (Sequoiadendron giganteum), terwijl Hyperion een kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) is. Vreemd dat zelfs National Geographic deze soorten door elkaar haalt, terwijl ook van de kustmammoetboom of coast redwood zoals hij in het Engels genoemd wordt ook dergelijke, iets smallere "tunnel trees" bestaan.

En voor de liefhebbers nog eentje met een hoger showgehalte, gemaakt door Jim Spickler, een student van Steve Sillett.

Meer informatie over de kustmammoetboom (Sequoia sempervirens), de hoogste boom ter wereld.

Inhoudstafel - top van pagina
© Tim Bekaert