Sequoia's

in BelgiŽ, Nederland en Luxemburg

Mammoetbomen in het New Forest, Engeland

Houdt u net als mij van uitgestrekte Europese bos- en heidegebieden? Bezoek dan eens het New Forest langs de zuidoostkust van Engeland, nabij Southampton, Hampshire. Men kan er onder meer de hoogste mammoetboom van Engeland (51 m) vinden, maar vooraleer ik daar dieper op inga, eerst enkele woordjes over het New Forest zelf.

Het New Forest
Dit erg uitgestrekte Brits nationaal park is ťťn van de meest natuurlijke gebieden van West-Europa en toont hoe de nu verdwenen Middeleeuwse bossen er ook bij ons uitgezien moeten hebben, al is het geen ťcht oerwoud in strikte zin als het Poolse woud Białowieża (het enige oerbos van Europa waarop er geen of een slechts een minimale invloed van de mens was). Al meer dan duizend jaar wordt dit woud- en heidegebied extensief begraasd door paarden, runderen en herten, wat een heel kenmerkend bostype tot gevolg heeft.

 

In het New Forest lopen meer dan 7000 semi-wilde grazers rond, die het nationaal park niet kunnen verlaten. Ze lopen zomaar los in de bossen en over de wegen in het New Forest en de weinige dorpjes in het Nationaal Park zijn allemaal omheind (met cattle grids over de wegen) zodat de dieren de dorpjes niet inkunnen. Voor het overige zijn ze compleet vrij.

Diep in de oude bossen kan je een erg grote diversiteit aan planten en dieren vinden en je hebt niet veel fantasie nodig om er in gedachten middeleeuwse houten karren te zien voorbijtrekken, in Robin Hood-stijl.

 

Bovenstaande foto's tonen uitgestrekte velden met bloeiende gaspeldoorn (Ulex europaeus), die, naargelang uw voorkeur, een zachte weeŽ of aangename kokosgeur afgeven. Deze heidevelden worden doorkruist door vele beekjes en moerassige zones.

The Rhinefield Drive
Midden in het New Forest ligt de Rhinefield Ornamental Drive. Dit is een rustige weg, waarlangs in het midden van de 19e eeuw een groot aantal, toen recentelijk ontdekte, Noord-Amerikaanse coniferen zijn aangeplant (voornamelijk douglassen, zoals te zien op de foto rechtsonder).

 

Het relatief regenrijke, zuidwestelijk gelegen deel van Engeland komt wat betreft klimaat en weersomstandigheden relatief goed overeen met de noordwestkust van de VS (en zuidelijk Canada). Dat is het natuurlijk verspreidingsgebied van reuzenconiferen als de douglasspar (Pseudotsuga menziesii), de kustsequoia (Sequoia sempervirens) en de mammoetboom (Sequoiadendron giganteum), zodat deze soorten hier op weg zijn Europese recordhoogtes te bereiken. Alleen in Schotland doen de bomen het nog net iets beter.

 

Er zijn meerdere douglassen van rond de 50 m hoogte te zien, kustsequoia's van rond de 45 m en, last but not least, een mammoetboom van 51 m hoog. Deze is de linkse van de twee mammoetbomen op de foto linksboven. Om een idee te krijgen van de hoogte van deze naaldbomen, is rechts een detail uit de linkerfoto te zien. Kan je de persoon aan de voet van de boom zien staan?

Deze boom is de hoogste mammoetboom van Engeland. Voor de liefhebbers de afmetingen van dit koppeltje: 9,04 m x 51 m en 7,61 m x 47 m (omtrek op 1,5 m). In Schotland en Wales zijn echter nog hogere te zien, waaronder in Benmore Botanic Garden.
In Belgie en Nederland zijn ook douglassen te vinden van ongeveer 50 m, maar van zo'n hoogtes kunnen de sequoia's hier alleen maar dromen. De hoogste kustsequoia in BelgiŽ of Nederland is maar 26 m hoog (in het Waalse Le Roeulx); de hoogste mammoetbomen van BelgiŽ of Nederland groeien in de Ardennen, waar ze net iets meer dan 40 m hoog zijn.

De Rhinefield Drive is goed bewegwijzerd. Een paar sympathieke gasten van de Forestry Commission hebben er een aantal ludieke informatiebordjes geplaatst.

 

Het New Forest is de bij mijn weten enige plaats in Europa waar kustsequoia's (Sequoia sempervirens) zichzelf natuurlijk voortplanten (er zullen op de Britse eilanden wel nog een paar van die plaatsen zijn). Ik kon het niet laten van een aantal natuurlijk ontsproten boompjes mee te smokkelen.
's Avonds bleek het merendeel van de boompjes helaas uit douglassparren te bestaan, maar kom, er zaten toch ook een paar echte Sequoia sempervirens tussen! Ze doen het trouwens nog steeds erg goed en ik zal ze binnen enkele jaren in volle grond uitplanten.

En na een zo'n drukke dag mag er natuurlijk ook wat gerust worden, en waar kan dit beter dan tegen de zachte schors van een mammoetboom?

 

De Rhinefield Ornamental Drive, op de weg van Lyndhurst naar Christchurch, in het verlengde van de Bolderwood Arboretum Drive.

Terug naar mammoetbomen in het Verenigd Koninkrijk.

Inhoudstafel - top van pagina

© Tim Bekaert