Sequoia's

in België, Nederland en Luxemburg

Overzichtskaart mammoetbomen in België

Op onderstaande kaart zijn de locaties van alle hier gekende mammoetbomen in België weergegeven.

Legende

Omtrek van de mammoetboom
gemeten op 1,5 meter hoogte:

meer dan 7 m
tussen 6 en 7 m
tussen 5 en 6 m
tussen 4 en 5 m
tussen 3 en 4 m
minder dan 3 m

nog niet opgemeten
Omtrek_van_de_mammoetboom

Toon enkel grote bomen
(omtrek groter dan 6 m)

De locaties op de kaart zijn aanklikbaar.

Klik hier voor een grotere versie van deze kaart.

Hoe zit het met de nauwkeurigheid?
De coördinaten van alle mammoetbomen zijn in eerste instantie gelijkgenomen aan de coördinaten van het dorp of de gemeente waarin ze staan. De getoonde locaties komen dus niet noodzakelijk overeen met de werkelijke positie. De fout kan niet groter zijn dan de grootste afstand tussen 2 willekeurige punten binnen éénzelfde gemeente en bedraagt doorgaans (veel) minder dan 1 km. Op bovenstaande kaart is de fout verwaarloosbaar: de werkelijke positie bevindt zich in het slechtste geval slechts enkele pixels van de getoonde positie. Op de grotere versie kan dit verschil uiteraard groter zijn.
Hou er rekening mee dat op die manier verschillende locaties in hetzelfde dorp op dezelfde plaats op de kaart zijn weergegeven zodat slechts één daarvan aanklikbaar is. In dergelijk geval wordt enkel de dikste boom getoond.

Project Lambert
Van een aantal bomen zijn de posities veel nauwkeuriger gekend (doorgaans tot op minder dan 1 meter) dan deze waarmee ze op bovenstaande kaart kunnen worden weergegeven. Door die hoge nauwkeurigheid is het ook mogelijk voor elke provincie tot veel kleinere gebieden zinvolle kaartjes aan te maken.
Voor elke nauwkeurig bepaalde boom kan de locatie bovendien weergegeven worden op een grootschalige wegenkaart. Een voorbeeld van een dergelijke boom is de mammoetboom in Kortessem: de locatie op een wegenkaart of (winter)luchtfoto via AGIV, op een wegenkaart of op een satellietbeeld via Google Maps (hiervoor moet JavaScript wel ingeschakeld zijn).
De boom wordt telkens gemarkeerd en staat hier in het midden van het bosje.

Van deze nauwkeurig bepaalde bomen zijn de geografische Lambert72-coördinaten bepaald. Deze coördinaten (X,Y) worden telkens in de rechterbovenhoek van de betreffende pagina getoond.

Status project Lambert: positie van 410 van 1108 gekende mammoetbomen op 475 posities in België nauwkeurig bepaald.

Dit is een project lopend over langere termijn: van tijd tot tijd zoek ik de Lambertcoördinaten van een aantal bomen op zodat op termijn de exacte plaats van alle hier gekende mammoetbomen in België bepaald is.

Meer over kaarten en Lambertcoördinaten...
Hoe bepaal je de Lambertcoördinaten?

Overzichtskaart mammoetbomen in Nederland
Terug naar mammoetbomen in de Benelux.

[top van pagina]
© Tim Bekaert