Sequoia's

in België, Nederland en Luxemburg

De sequoiafarm van Nettetal-Kaldenkirschen

Toen de mammoetboom na zijn ontdekking in het midden van de 19e eeuw een modeboom werd in kasteeltuinen, werd de mammoetboom vaak aangeplant als een alleenstaand exemplaar. Soms werd er ook een groepje aangeplant, maar veel meer dan een handvol bomen was het omzeggens nooit.

Zo zijn er in België en Nederland nagenoeg geen mammoetboombossen met bomen van enige leeftijd te vinden, met als uitzondering het geografisch arboretum van Tervuren, waar een paar tiental mammoetbomen in bosstand zijn aangeplant.

In het Duitse Nettetal-Kaldenkirschen, vlak over de Nederlandse grens nabij Venlo, is er echter wel een mammoetboombos aangeplant. Er staan maar liefst een 150-tal mammoetbomen bijeen aangeplant. Toch zijn de mammoetbomen eigenlijk nog niet heel oud of dik: de grootste exemplaren zijn ongeveer 3,5 m in omtrek, de hoogste exemplaren zijn ruim 30 m.

 

Volgens de site kan bezoek alleen op afspraak plaatsvinden, maar het bosperceel waar de meeste mammoetbomen staan is vrij toegankelijk. De overige bomen zijn vanaf de straat bovendien ook goed te zien.

 

Bovenstaande foto's tonen het bosperceel van de sequoiafarm. Op één van de foto's is Nardo Kaandorp te zien, die tevens de foto's nam en de informatie over de standplaatsen leverde.

Dit zijn de drie locaties waarop mammoetbomen zijn aangeplant:

  • De privéwoning genaamd "Sequoia farm" met een grote, omheinde tuin recht tegenover de Wassergarten. Deze tuin staat vol verschillende soorten bomen en er staan een paar groepen mammoetbomen (in totaal ongeveer 20 stuks) met in ieder geval ook een flinke Metasequoia en een dubbelstammige Sequoia sempervirens. Het adres is Buschstrasse 98 in Nettetal-Kaldenkirschen.
  • De Wassergarten: Hier staan ongeveer 10 mammoetbomen. De tuin is dagelijks geopend tussen 09.00 - 19.00 uur.
  • Het bosperceel. Dit perceel is vrij toegankelijk en begint een paar honderd meter achter de omheinde tuin van de "Sequoia farm". Het bosperceel meet ongeveer 200 m bij 200 m en er staan ruim 100 mammoetbomen. Verder staan er ook andere bomen zoals douglassparren, fijnsparren en lorken.

    Inhoudstafel - top van pagina

© Tim Bekaert