Inhoud site:
Palmen Verzorgingstips Water? Licht? Potgrond Meststof Zaaien Trachycarpus Chamaerops Washingtonia Bloemen Vruchten

Hoe en wanneer meststoffen toedienen?

 • Palmen groeien beter als ze regelmatig meststoffen toegediend krijgen. In de winter heeft dit weinig zin, bij koelere temperaturen en minder licht groeien ze toch niet (of niet optimaal). Maar in het groeiseizoen zie je merkelijk verschil als je meststoffen toedient. Het gaat een beetje samen met het water geven: dat moet ook meer gebeuren bij warm weer.

 • Traag werkende meststoffen zijn veiliger dan snelle. Trage stoffen zijn bvb. korrels van Osmocote - die je door de potgrond kan mengen. Deze geven gedurende enkele maanden hun stoffen af aan de wortels. Ook gedroogde koemestkorrels zijn natuurlijke en traag werkende stoffen, die je bovenop de potgrond strooit. Snelle meststoffen zijn de vloeibare producten of andere snel oplosbare plantenmeststoffen, zoals de gekende groene, blauwe en roze korrels (van verschillende merken), die doorgaans boven op de potgrond gestrooid worden. Deze stoffen zijn uitermate geschikt om in het begin van het groeiseizoen de plant snel van stoffen te voorzien. Het gevaar bestaat echter dat er overbemest wordt, indien we te veel van deze "snelle" soort gebruiken.

 • Overbemesten betekent dat er te veel zouten in de bodem gebracht worden, zodat er water aan de wortel onttrokken wordt (door het natuurlijke proces osmose). Om dit te vermijden zijn er twee oplossingen: ofwel de snel oplosbare kunstmatige stoffen slechts tijdelijk toedienen, en de bemesting laten overnemen na een tijdje door bvb. koemestkorreltjes, later op het seizoen. Ofwel doseren we de snel oplosbare stoffen heel precies. Dit kan door bvb. groene of roze korrel in lauw water op te lossen, a rato 2 gram per liter gietwater toe te dienen. Dit werd berekend uit het ideale, constante bemestingsregime (bij warme temperaturen): dat bestaat uit ongeveer 150 ppm (deeltjes per miljoen) van zowel stikstof als kalium, en ongeveer 1/3 van die hoeveelheid magnesium.

 • Bij palmen die in volle grond staan, is het aangeraden om de bemesting te stoppen in augustus. Het is zinloos en zelfs schadelijk voor de plant om deze in een koele en natte herfst van onnodige stoffen te voorzien. Daarenboven is bemesting bij een palm in volle grond minder belangrijk - de wortels hebben alle ruimte om stoffen te vinden - en te veel meststoffen toedienen is schadelijk voor het milieu (grondwater en oppervlaktewater). Bij palmen in volle grond is eigenlijk een keer bemesten in het begin van het groeiseizoen (met een traag werkende organische meststof bvb.) voldoende.

 • Palmen hebben graag een verhouding van 3-1-2 - van stikstof, fosfor en kalium. Dat is het NPK-getal dat je (meestal achteraan) op de verpakking van de meststoffen vindt. Iets dat daaraan ongeveer voldoet, bvb. een meststofkorrel van organische oorsprong, met trage afgifte met een NPK-verhouding van 15-6-11, is perfect. Rest enkel nog wat sporenelementen zoals magnesium, ijzer en mangaan, die we indien nodig kunnen toedienen. De snel oplosbare "groene korrel" van het merk ASEF (AVEVE) bevat enkele van deze elementen. Toedienen hiervan, of wat ijzer, kan nuttig zijn als we merken dat de bladkleur wat bleekjes is, of de bladpuntjes bruin en "groezelig" worden. Maar opletten om niet te overbemesten met de snel oplosbare groene korrels. De bruine verkleuring mag overigens niet verward worden met het lichtbruin dat hele delen van het blad vertonen na zonnebrand (meer hierover op de pagina over licht). Deze paragraaf over NPK is enkel nuttig voor potplanten - palmen in vole grond vinden grotendeels zelf wat ze nodig hebben, zeker als we een laag houtmulch, bladeren of schors aan de voet houden.

 • Palmen in volle grond hebben veel minder meststoffen nodig dan potpalmen. In volle grond kunnen de wortels vrijwel ongehinderd op zoek gaan naar stoffen die ze nodig hebben. Een laag houtschors aan de voet (elk jaar een dunne nieuwe laag bovenop de oude strooien), werkt traag als een soort bodemverbeteraar en voorziet al heel wat stoffen aan de wortels. Indien u elk afgevallen blad wegharkt bovenaan de palmwortel, en niets toedient, riskeert u dat de palm tekorten heeft aan stoffen na een tijd. Een keer, of hoogstens twee keer per jaar een laagje gemengde en gedroogde koemest/kippenmestkorrels strooien is meestal voldoende voor palmen in volle grond. Zeker als u wat ander organisch materiaal (eikenbladeren, compost, houtschors) rustig laat vergaan aan de voet van de palm.

 • Je kan beter te weinig bemesten dan te veel. In de natuur overleven de palmen perfect op een relatief mager dieet (wat afgevallen bladeren en takjes die traag hun stoffen in de bodem vrijgeven bij compostering). Maar uiteraard zal de groei trager zijn zonder voeding (pas dus op voor het nette en alle dagen schoongeharkte perkje rondom de palm), en verkrijgen we een mooie bladkruin op palmen die correcte bemesting krijgen.

 • Jonge zaailingen, tot drie maanden oud, hoeven geen meststoffen. Ze krijgen voldoende stoffen uit het zaad.

 • Speciale "meststof voor palmen" of palmenmest is vermoedelijk duurder, doch niet noodzakelijk beter dan een zelf samengestelde correcte bemesting. Zelf koop of gebruik ik het nooit.  Terug naar hoofdpagina
  Madeira - reisinformatie.
  Tenerife - reisinformatie.