Inhoud site:
Palmen Verzorgingstips Water? Licht? Potgrond Meststof Zaaien Trachycarpus Chamaerops Washingtonia Bloemen Vruchten

Bloemen aan palmen

Palmen kunnen prachtige en grote bloemstelen aanmaken, meestal ontelbare kleine bloemetjes op stelen die sterk vertakt zijn. Op die manier tonen palmen soms onopvallende en soms erg grote bloemen. Deze pagina bevat enkel beelden uit de eigen tuin. Het gaat om Chamaerops humilis (weinig opvallende bloem) en Trachycarpus fortunei (grotere bloem), een soort die hier gewoon in volle grond buiten groeit zonder enige bescherming. De Trachycarpus fortunei in bloei is prachtig om te zien. Vanaf het uitkomen van de bloemknop, tot de volledige mannelijke en vrouwelijke bloemen worden in beeld gebracht.

Foto's: Bloeiende mannelijke Trachy van 12 jaar oud - en een openende vrouwelijke bloemknop.

De Trachycarpuspalm (foto) is tweehuizig: je hebt afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke planten. Een alleenstaande palmboom Trachycarpus fortunei kan nooit zichzelf vermeerderen of vermeerderd worden. Stekken en dergelijke kan niet. Een mannelijke Trachycarpus kan geen zaden aanmaken, enkel stuifmeel verspreiden. Een vrouwelijke Trachycarpus kan vruchtjes en zaden aanmaken, doch enkel mits bestuiving door een mannelijke palm. Een bloem afsnoeien van een mannelijke Trachycarpus, en boven in de vrouwelijke bloemende Trachycarpus vastklemmen tussen de bladstelen kan wel een oplossing bieden.

Je kan aan de Trachycarpusbloemen zelf moeilijk zien welk geslacht de palm heeft (doch het is mogelijk: zie verderop deze pagina). Doch als je meerdere palmen op dezelfde standplaats hebt, dan kan je aan de bloemknoppen zien welk geslacht de palm heeft. Mannelijke bloemknoppen zie je eerst, slechts een paar dagen later zie je de vrouwelijke bloemknop. Let er wel voor op, indien de palmen niet dezelfde standplaats hebben, dat een verschillend microklimaat de timing van de bloemvorming niet beïnvloedt. Ook is de mannelijke bloemknop breder, en deze vertakt zich breder dan de vrouwelijke bloem, die kleiner en smaller blijft. Kort gezegd: de vrouwelijke bloem is iets later en smaller. De vrouwelijke Trachycarpus vormt pas enkele jaren later bloemen dan een even oude mannelijke Trachycarpus.

Houd rekening met de uitzonderlijke warme en zonnige april die we in 2007 hadden, de volgende jaren zullen de bloemen op dezelfde datum niet noodzakelijk even ver uit zijn, hoewel veel afhangt van het plaatselijk microklimaat op de standplaats.

Zie foto's hieronder: beide foto's genomen op 12 april, links de mannelijke en rechts de vrouwelijke bloemknop (omcirkeld):De hieronder genomen foto's zijn dezelfde palmen en bloemknoppen, op 26 april 2007. Zoals je kan zien, is ook hier de mannelijke bloem groter en breder, en al verder open.

Links de mannelijke en rechts de vrouwelijke bloemknop van de Trachycarpus fortunei.

Openende bloemen hieronder - op 28 april 2007 - Grote mannelijke bloem (voorgrond) en kleinere vrouwelijke (cirkel)Omgekeerd zicht (29 april 2007): vrouwelijke openende bloem (voorgrond) en mannelijke op de achtergrond.
Hoe kan ik het geslacht van mijn Trachycarpus zien?

Als de Trachy bloeit, verraadt die het geslacht. Een bloemend mannetje of een (nog) niet bevrucht vrouwtje, dus geen zaden en geen verschil te merken? ? Zo kan je het zien. Een uiteinde van 2 - 3 cm. werd van de rijpe bloemen (Trachycarpus fortunei) van beide geslachten afgeknipt en uitvergroot (u kan dit bij de eigen palmbloemen in uw tuin ook zien - eventueel met een vergrootglas). De mannelijke bloem ligt links en de vrouwelijke rechts. Er zijn nu duidelijke verschillen zichtbaar.

  • Mannelijke bloem: meeldraden zichtbaar en er valt stuifmeel af, de bloem is geel van kleur, en de bloemetjes staan zeer dicht op elkaar (ze hebben alle redenen om alle plaats in te nemen: maximale verspreiding van stuifmeel is hun doel).
  • Vrouwelijke bloem: geen meeldraden zichtbaar (wel een bijna doorzichtig stampertje), groen-wit van kleur, en er is nog plaats tussen de bloemetjes (ze staan minder dicht op elkaar en laten nog ruimte om, na bevruchting, de vrucht te laten aandikken).

Klik op de foto om uit te vergroten.

Trachycarpus fortunei: mannelijke bloem links en vrouwelijke bloem rechts

Foto: detail mannelijke bloem op 11 mei 2007.

Foto: detail vrouwelijke bloem op 11 mei 2007.

Op 16 mei 2007 waren de mannelijke bloemen verwelkt, en werden ze afgesnoeid. De kleine "bloembolletjes" waren bruin geworden en vielen af. De vrouwelijke bloem is vermoedelijk goed bevrucht, gezien beide palmen dicht op elkaar staan en daarenboven gunstig qua windrichting staan (de mannelijke Trachycarpus staat zuidwest van de vrouwelijke en dus opwaarts de overheersende windrichting). Bovendien waren er lange zonnige periodes, met matige wind. Dat zou dus moeten nageslacht opleveren. Wordt vervolgd op de pagina over vruchten op de Trachycarpus.


Mannelijke bloemen op een Chamaerops humilis.

Half april (dit jaar uitzonderlijk vroeg!) tot half juni bloeit deze palm. In dit geval (foto) gaat het enkel om mannelijke bloemen, zaden zal ik dus niet moeten verwachten. De Chamaerops humilis maakt bloemen aan vanaf de leeftijd van 6 jaar, dat is zeer jong voor een palm.


Wordt vervolgd op de pagina over vruchten op de Trachycarpus.