Inhoud site:
Palmen Verzorgingstips Water? Licht? Potgrond Meststof Zaaien Trachycarpus Chamaerops Washingtonia Bloemen Vruchten

Lichthoeveelheid bij palmen

 • Soms zie je palmen als Phoenix, kokos of Washingtonia in het midden van een woonkamer staan, ver van een raam verwijderd. Op lange termijn sterven ze af door gebrek aan licht. De meeste palmsoorten hebben graag veel licht, eigenlijk liefst volle zon. Slechts enkele soorten overleven in schaduwrijke omstandigheden. Dat zijn o.a. de Kentia (Howea Forsteriana) of vlinderpalm (Dypsys Lutescens), die net omwille van deze eigenschap veel verkocht worden. In onze woonkamers overleven ze, doch echt goed groeien doen ze niet (onze luchtvochtigheid en temperatuur zijn, vooral in de winter, niet toereikend voor een goede groei van deze soorten). Overigens is het dikwijls diezelfde luchtvochtigheid die ons de das omdoet als we echt tropische soorten proberen, zoals Roystonea, Hyophorbe of Cocos. Komt daarbij dat deze soorten behoefte hebben aan veel licht, en eigenlijk liefst een tropische "verticale zonnestand". Uiteraard schiet onze serre, laat staan onze woonkamer, hier te kort.

  Het heeft geen zin om hier te klikken :-)

 • Let dus eerst op welke soort palm je koopt (of zaait). De natuurlijke habitat van de palm zo goed mogelijk proberen te benaderen, dat moeten we proberen. Zowel qua licht, luchtvochtigheid als temperatuur.

 • Een palm die te weinig licht krijgt, maakt lange slappe bladeren aan, op lange bladstelen. Da's een natuurlijke reactie, want de plant is op die manier op zoek naar meer licht. Op korte termijn ziet dat er mooi en indrukwekkend uit, grote bladeren op lange stelen. Maar op langere termijn verkrijgen we zo geen mooie palm.
 • We kunnen dus redelijk veilig stellen dat we binnenpalmen best aan een raam zetten, liefst een raam dat op het zuiden (of zuidwesten) gericht is. Zelfs wat extra kunstmatige verlichting tijdens de donkere wintermaanden is geen luxe. Nog beter is: buiten in volle zon zetten in de zomer, of in een serre. In een serre is er (door glas gefilterd voor UV-stralen) volle zon en is het warmer en vochtiger, en dat is exact wat vrijwel alle palmen graag hebben.

 • Opletten met het snel verplaatsen van een palm van woonkamer of serre naar volle zon! Het plotseling verplaatsen naar meer licht kan zonnebrand veroorzaken - de bladeren worden dan snel bruin en sterven af. Mits wat geluk overleeft de palm het, door de groei van nieuwe bladeren. Maar het is veiliger om de palm trager te verplaatsen, om de week een standplaats kiezen met iets meer zonlicht. Overigens is deze "zonnebrand" geen probleem van de palmen alleen - alle planten hebben daar problemen mee.

 • Als we jonge palmpjes binnen zaaien, en bij het eerste puntje dat bovengronds komt zetten we de kweekbak buiten in volle zon (in de zomer), dan zullen de eerste blaadjes zich aanpassen aan de lichthoeveelheid. Met andere woorden: een blad verdraagt de volle zon buiten, als het buiten gegroeid is. Een binnen uitgekomen blad kan verbranden bij een snelle verplaatsing naar buiten.

 • Ideaal is uiteraard de palm die gewoon in volle grond kan worden uitgeplant - wat in onze streken slechts met enkele soorten zonder bescherming kan - zie http://users.telenet.be/sf15419/trachy.html . Alle problemen van te weinig licht en zonnebrand worden dan automatisch vermeden.
  Terug naar hoofdpagina
  Madeira - reisinformatie.
  Tenerife - reisinformatie.
  Programmeren in Delphi zonder de VCL