Andere inhoud van deze site:
Palmbomen Palmverzorging Watergift Lichthoeveelheid Potgrond Meststoffen Zaaitips Trachycarpus Chamaerops Washingtonia Palmbloemen Palmvruchten

Madeira - reisinformatie


Madeira is een eiland met een oppervlakte van 740 km² - ruwweg 50 op 20 km. Het is gelegen op pakweg 33 graden noorderbreedte en 16°30’ graden westerlengte. Door die ligging in de Atlantische oceaan is het gematigd warm en staat er een vrij bestendige en matige noord – noordwestenwind.

Dit relatief kleine eiland heeft, van oost naar west uitgestrekt, meerdere bergtoppen tussen 1000 en 1862 meter hoogte.

De noordkant van het eiland heeft een bewolkt en regenachtig klimaat. De vochtige zeelucht wordt vanuit het noordwesten over de bergen naar omhoog geduwd. Op grotere hoogte koelt deze vochtige lucht af, en er worden regenwolken gevormd. Ditzelfde verschijnsel merkt u tevens op een bergachtig eiland 500 km zuidelijker: Tenerife, waar de noordkant ook een meer regenachtig tot soms mistig klimaat heeft, veel meer dan de zuidkant. Maar op Madeira zijn de kusten in het noorden steiler, en valt de regen al direct aan de kust zelf.

Een kleine waarschuwing dus, die u in weinig reisbrochures zal vinden. Waarom zou een reisbureau of een hotel of een streek afraden? Om minder te verkopen? Laat u, als toerist uit noordwest Europa die naar een zuivere zonvakantie op zoek is, niet verleiden tot een hotel aan de noordkust van Madeira. U zal waarschijnlijk teleurgesteld worden door het weer ter plaatse. Tenzij u het hotel als uitvalsbasis gebruikt en met een huurwagen naar de zuidkant gaat zonnen. Aan de zuidkant is het weer aangenaam: zonnig, niet te koud en nooit te warm.

Noordkust landinwaartsNoordkust zeezicht

Typische beelden van de noordkust – Sao Vicente / Seixal en Ponta Delgada

Aan de zuidkant is het veel zonniger, dit is de “droge” kant van de bergen. Op sommige plaatsen in het zuiden is de kust minder steil (Funchal, Ribeira Brava en Machico). Toch zal ook hier occasioneel wat bewolking voorkomen, soms met wat regen. Niet storend voor de “zonneklopper” echter, overigens zou het geen mooi groen eiland zijn bij permanente zonneschijn.

Zuidkust - Ribeira BravaZuidkust Funchal

Ribeira Brava – waar irrigatiedarmen kunnen opgemerkt worden bij palmen. Een droog klimaat dus. Rechts: een kraampje waar heerlijk verse (en goedkope) lookbroodjes worden gebakken in Funchal.

Het ganse jaar door is de middagtemperatuur er aangenaam: tussen 18 en 25 graden, door de temperende invloed van het omringende en relatief warme oceaanwater. Een dikke jas of airconditioning is eigenlijk overbodig hier.

De wegen op Madeira zijn bijzonder goed, zeer net en goed onderhouden. Het is als buitenlandse autohuurder een plezier om er rond te rijden. Bijna geen gevaarlijke toestanden, buiten de soms smalle en steile en bochtige bergwegjes, en de korte opritten op de “via rápida”, waar men slechts tussen 80 en 100 km/uur rijdt. Een echt probleem is het dus niet, zolang u zich niet zonder voorrang in het snelle verkeer op deze weg gooit. Er zijn vele tunnels aangelegd, om bochten, klimmen en omrijden te vermijden. Madeira heeft (met Europese steun) werk gemaakt van een prima wegeninfrastructuur.

Eigenlijk heeft u niet echt een landkaart nodig tijdens het rijden, als u enkele hoofdrichtingen kent, dan weet u genoeg om te vertrekken: alles is prima bewegwijzerd. Voor het openbaar vervoer moet je opletten: er zijn verschillende maatschappijen, die rijden met bussen van verschillende kleuren en hebben aanduidingen van verschillende kleuren op hun haltes. Het ticket van de ene is niet geldig voor de andere, en de bus van maatschappij A stopt niet op een halteplaats van B. Dit is in het begin erg verwarrend.

Het is duidelijk te merken dat de economische (en toeristische) activiteit veel levendiger is in de stadjes die met de via rápida” verbonden zijn – dus de zuid- en zuidoostkust – dit in tegenstelling tot de dorpjes aan de noordkust.

Water is er op de meeste plaatsen uit de kraan drinkbaar. Tekort aan water is er niet echt op Madeira. De vele irrigatiekanalen voeren het water vanuit het noorden en vanuit de bergen naar het drogere zuiden. Tel daarbij de vele bronnen, en je hebt voor elk wat wils. Er zijn uitstekende lokale mineraalwaters verkrijgbaar, en prima lokale limonades en bier.

Lokale dranken

Lekkere lokale drankjes op Madeira.

Hotels zijn er veel, en het mag gezegd worden: de service is uitstekend, en alles is perfect hygiënisch, verzorgd, proper en af. De inwoners van Madeira zijn erg vriendelijk en behulpzaam. In de botanische tuin van Ribeira Brava vroeg ik aan een dame die er onkruid aan het wieden was, naar de naam van twee palmsoorten (achteraf, na wat zoekwerk, bleek dat er, op een rij, links twee Archontophoenix cunninghamia stonden, en rechts twee Howea forsteriana). Met een brede glimlach toonde ze naar elk van de 4 palmen: “palmeira, palmeira, palmeira, palmeira”. Zelfs als kende ze het niet echt, wie een vraag had moest vriendelijk geholpen worden. Ik heb de dame dan maar hartelijk bedankt, in plaats van een monoloog te beginnen over verschillende palmsoorten. Haar glimlach en behulpzaamheid waren té ontwapenend. Dank u voor uw behulpzaamheid, beste dame. Glimlach nog veel, dan doen wij dat ook, en overigens beiden tevreden.

Botanische tuin FunchalHaven Funchal

Botanische tuin van Funchal en een zicht op de haven van Funchal

Mensen die verslaafd zijn aan “shopping centers” vinden ook wat ze wensen, zij het enkel in Funchal en niet echt in overvloed. Idem voor het hospitaal, of voor kranten uit de Lage Landen van de dag zelf. Je moet hiervoor in Funchal zijn. Hoewel, soms is het de krant van gisteren. Nu ja, who cares, op vakantie.

Nergens op straat wordt je hier aangesproken voor van die “time sharing” oplichtingtoestanden. En eigenlijk wordt je hier vrijwel nooit om commerciële redenen op straat aangesproken, één restaurant links of rechts niet te na gesproken. Werkelijk een verademing tegenover het op andere vakantiebestemmingen soms wat uit de hand gelopen “uitpersen” (afpersen?) van toeristen”.

In de meeste stadjes in het zuiden zijn er meerdere restaurants, apotheken, veel winkeltjes, zelfs botanische tuinen en andere bezienswaardigheden zoals kerken en geschiedkundige plaatsen. In Funchal is dit nog uitgebreid met musea, kabelliften over de stad, bootrondvaarten en dergelijke. De liefhebber van tropische planten en palmen vindt hier al wat zij of hij wenst, oogstrijpe palmzaden in trossen op de palmen inbegrepen. Wie rondkijkt in botanische tuinen of hoteltuinen vindt hier een enorme verscheidenheid aan plantensoorten.

Kabelbaan

Kabelbaan over Funchal

In het noorden kan één en ander teleurstellen voor de drukke toerist. Weinig winkeltjes, dikwijls slecht weer, weinig tankstations of cafés. Ook de wegen zijn er wat smaller en bochtiger. Toch heeft dit zijn voordelen. Vooreerst, de mensen zijn zeer behulpzaam en hebben er werkelijk tijd. Vreemde gewaarwording vanuit onze industriële, “just in time delivery” omgeving die we thuis ervaren. In Ponta Delgada dronken wij op een terras (augustus 2007) twee 33 cl cola light, en een 33 cl biertje, aan tafel gebracht op het terras door een vriendelijke dame. In gekoelde glazen nog wel. Prijs van dit alles (samen): 1 euro en 90 cent. Eat your heart out, drukke zakenwereld. Ook het regenachtige noorden op Madeira heeft zo zijn voordelen.

Een uur biljarten voor 5 euro op een prima pooltafel in het hotel in Ponta Delgada (eveneens in het noorden), en je speelt maar een half uur? Geen probleem, het vriendelijke personeel onthoudt dat wel en je kan de volgende dag nog wel een half uurtje biljarten.

De prijs van de benzine op Madeira is vergelijkbaar met een Europees gemiddelde.

In een doorsnee restaurant in Madeira kan je prima eten, met een ruime keuze, aan zeer democratische prijzen en weer eens een uitstekende service. Met plezier laat ik hier wat drinkgeld achter.

Besluit:

Madeira is een prachtig groen eiland met een aangenaam klimaat. Airconditioning is er niet nodig, en warme kledij evenmin. Net ideaal. De inwoners zijn uiterst vriendelijk en werken hard - dat is duidelijk te zien aan de goed onderhouden wegen, tuinen en parken. De service naar de bezoekers van het eiland toe is, zoals te verwachten, prima. We krijgen hier te maken met vriendelijke en hard werkende bewoners, en dus "waar voor ons geld". Het noorden van het eiland is ideaal voor avonturiers en wandelaars die wat regen en bewolking niet schuwen, het zuiden is ideaal voor iedereen (zeker de zonnekloppers). Funchal is the place to be - maar niet met de wagen want de parkeermeters zijn duur en lopen snel af. Toch: je vindt er alles, terwijl het er nooit onaangenaam druk is. In elk restaurant is de kwaliteit, service en aanbod prima, op heel het eiland, en met democratische prijzen. Laat ons dus genieten met respect voor de plaatselijke bevolking en voor de omgeving. Ik ga zeker terug.

LINKS:

Palmbomen - verzorging & tips.
Recept voor de lekkerste bolognesesaus.
Nauders - drielandenpunt - reisinfo.
Tenerife - reisinfo.
Programmeren in Delphi zonder de VCL
Toelatingsexamen arts & tandarts.