Inhoud site:
Palmen Verzorgingstips Water? Licht? Potgrond Meststof Zaaien Trachycarpus Chamaerops Washingtonia Bloemen Vruchten

Welke potgrond gebruiken?

  • Bij het aanplanten of overplanten hebben we een medium nodig om in te verplanten. Door sommige fabrikanten wordt er handig ingespeeld op de vraag, en uiteraard is er speciale potgrond te koop voor zowat alle soorten planten. Ook palmen ontsnappen hier niet aan: er is dus speciale palmenpotgrond te koop. Misschien overbodig om te vermelden: dit is niet echt nodig. U kan wel speciale zaai- en stekgrond kopen om in te zaaien, want die bevat minder voedingsstoffen. Dat is veiliger voor de meeste kiempalmpjes, omdat schadelijke schimmels en bacteriĆ«n minder kans hebben in een dergelijk meer steriel medium.

  • Toch is dat niet altijd nodig. Uiteraard zijn er moeilijke en zeer traag groeiende soorten, die beter een meer inert milieu rond zich hebben. Maar voor de meeste soorten palmen (Trachycarpus en Washingtonia bvb.) is doodgewone potgrond prima. Ook om in te zaaien (Voor Washingtonia dan, Trachycarpus is wat trager om te kiemen, hier zaai- en stekgrond gebruiken geeft vermoedelijk een iets hoger kiemingspercentage). Om in te groeien als grotere palm is doodgewone potgrond prima voor beide soorten.

  • Doodgewone potgrond, huismerk ("wit product"), onvermengd, is meestal al wat we nodig hebben. Maar goede kwaliteit betaal je altijd: soms zijn er aanbiedingen van zeer goedkope potgrond, waar nog hele stukken hout in zichtbaar zijn, en die nog een min of meer kwalijke "rotte" geur verspreiden. Het is beter om dergelijke potgrond niet te gebruiken. Zulke potgrond kan men best een jaartje laten liggen, en daarna pas gebruiken, als de organische stoffen voldoende verteerd zijn. Of best helemaal vermijden.

  • We kunnen door de potgrond korrels mengen van bvb. Osmocote, die traag meststoffen afgeven aan hun omgeving (rechtstreeks bij de wortel dus) gedurende 6 tot 9 maanden. Die afgifte van stoffen gebeurt sneller bij meer warmte, net als de plant het nodig heeft. Op die manier zijn we maanden gerust dat de verpotte palm het naar z'n zin heeft. Wat kleikorrels door de potgrond mengen is ook nuttig. Losse korrels dan, vermijd het aanleggen van een waterondoorlatende laag van klei in de pot. Kleikorrels zorgen voor een beter verdeelde afgifte van voedingsstoffen. Bijgevoegde waterhoudende stoffen of van die opzwellende hydrokorrels die langer water ophouden vermijd ik persoonlijk - palmen kunnen prachtig groeien als ze een "ietsje te droog staan" (doch vermijd volledige uitdroging!). Te nat zetten (of te lang nat houden) plaatst de wortels in een meer anaerobe omgeving, en dat veroorzaakt ongewenste schimmels, blokkeert de goede werking van de wortels (die leven in symbiose met hun eigen, nuttige schimmels), vertraagt de groei of laat soms op termijn de palm sterven. Opletten dus met potgrond die te sterk water vasthoudt.

  • In de meeste tuincentra kunnen we prima potgrond vinden, die zelfs al Osmocote of andere meststoffen in goede verdeling bevat. Dergelijke goede produkten hebben we nodig hebben voor onze palmpjes.
    * Eigenlijk is het woord "palmboom" verkeerd taalgebruik en wetenschappelijk fout. Een palm is geen boom. De palm vormt geen hout en geen levende schors. Bomen hebben een echte schors, die zijtakken, knopen, bloesem en botten kan aanmaken en laten groeien, en zelf kleine wonden kan helen. De "stam" is bij een palm gewoon achtergebleven bladsteelmateriaal en wat overgebleven vezels, en dus alleen maar dode materie. Verder kan een palm, in tegenstelling tot echte bomen, slechts uit 1 groeipunt nieuwe bladeren aanmaken - zij het enorme en prachtige bladeren. Maar het woord "palmboom" is toch goed ingeburgerd, en klinkt toch zo mooi exotisch. Daarom gebruik ik het woord op deze pagina.