Andere inhoud van deze site:
Palmbomen Palmverzorging Watergift Lichthoeveelheid Potgrond Meststoffen Zaaitips Trachycarpus Chamaerops Washingtonia Palmbloemen Palmvruchten

Tenerife


Tenerife is een eiland met een oppervlakte van 2057 km². Het is gelegen op pakweg 28 graden noorderbreedte en 15 graden westerlengte. Door die ligging in de Atlantische oceaan staat er een matige noord – noordwesten / passaatwind. Omstreeks 21 juni staat de zon hier vrijwel loodrecht bovenaan de hemel op de middag.

Ondanks de relatief kleine oppervlakte heeft dit eiland verschillende en heel gevariëerde klimaten. De vulkaan de Teide, vrijwel overal op het eiland zichtbaar, is de hoogste berg van het Spaanse grondgebied met 3718 meter. Het is ook deze berg die het eiland opdeelt in verschillende klimaten. Moest Tenerife vlak zijn, dan was het vermoedelijk een woestijn, zoals het eiland Fuerteventura en het Afrikaanse vasteland in de buurt.

Klik op de kaart om uit te vergroten

De noordkant van het eiland heeft meer bewolking en regen dan het zuiden en het oosten. De vochtige zeelucht wordt vanuit het noordwesten over de Teide naar omhoog geduwd. Op grotere hoogte koelt deze vochtige lucht af, en er worden regenwolken gevormd. Tussen Puerto de la Cruz en San Bartolome de Geneto (zeg maar de oude luchthaven) is het weer dikwijls regenachtig en soms mistig. Veel meer dan de zuidkant. Toch zijn de verschillen in klimaat tussen noorden en zuiden niet zo uitgesproken als bvb. op Madeira. Op Tenerife is het altijd aangenaam warm aan de kusten - zelden is het temperatuurbereik minder dan 19 graden of meer dan 30 graden. Zelfs hartje winter is het klimaat in het zuiden vergelijkbaar met een goede zomer in de Lage Landen, maar wel droger. Je kan dus perfect in overwinteren op Tenerife, steeds met een zomers gevoel, dit in tegenstelling tot bvb. Benidorm waar de koudste maanden 's avonds en 's ochtends kil aanvoelen. En in de zomer is in Tenerife de gemiddelde maximumtemperatuur ongeveer 27 - 29 graden. Nooit een overweldigende hittegolf dus.

Sommige bezoekers van Tenerife maken een grote fout: in het hotel of in de buurt van het hotel blijven. Vrijwel alle hotels staan bij elkaar in het zuidwesten, (in de van oorsprong dorre streek) tussen Adeje en Los Cristianos. U kan daar vele kilometers wandelen, en de enige bezienswaardigheden zijn: zee en strand / bars / winkeltjes / restaurants / hotels / apotheken / shopping centers / autoverhuur / een of ander (té commercieel) aquapark of dierenpark. Voor de meer avontuurlijk aangelegde personen verveelt dit al gauw. Ga eens naar Los Cristianos naar de markt, of beter nog naar de haven, en neem de ferry naar La Gomera. Loop dat autoverhuurcentrum aan uw hotel binnen, en huur enkele dagen een wagen. Eigenlijk is een wagen huren hier goedkoop. Als u besluit om langs de Teide naar het noorden te rijden, en om dan langs een van de kustwegen terug te komen (hooguit enkele uren rijden, stops inbegrepen), dan heeft u op korte tijd verschillende gevariëerde streken doorkruisd: strand waar mensen liggen te zonnen, hotelcomplexen, woestijn, pijnboomwouden, steppe, vulkaanlandschappen met ruwe brokken steen waar u zelfs te voet geen meter zou vooruitkomen, besneeuwde bergtop, struikgewas, bananenplantages, weiden, zelfs stukken met tropische begroeiing. Erg veel verscheidenheid op korte tijd - een lust voor het oog.

Markt Los CristianosFerry naar La Gomera
De markt van Los Cristianos / ferry naar La Gomera

VulkaanlandschapBesneeuwde top Teide

Vulkaanlandschap en de besneeuwde Teide


De wegen zijn zeer goed en veilig. De "autopista del sur" verbindt alle plaatsen langs de zuid- en oostkust. Afgezien van enkele dorpen in de bergen (Font Vella en dergelijke) is elke plaats snel per wagen bereikbaar op Tenerife. Het openbaar vervoer (bussen) is voortreffelijk: frequente en stipte bussen, herkenbaar aan hun groene kleur, steeds met airco. Alle stadjes en dorpen zijn goed aangegeven op wegwijzers, eigenlijk kan je hier rijden zonder veel hulp van kaarten.

Typische groene busZuidelijke autosnelweg

Typische groene bus op Tenerife (rechterkant van de linkse foto) - en de "Autopista del sur".

Het ganse jaar door is de middagtemperatuur er aangenaam: tussen 19 en 30 graden, door de temperende invloed van het omringende oceaanwater. Echte hittegolven zoals in het Middellandse zeegebied moet je er niet verwachten. Zelfs met Kerstmis ligt men op het strand te zonnen. Ik ben al vrijwel elke maand van het jaar naar Tenerife geweest, steeds kan je er gewoon in T-shirt rondlopen. In het zuiden is het klimaat eigenlijk te droog voor normale plantengroei. De meeste tuinen, grasperken en palmen worden dagelijks bevloeid. Zelfs in die mate dat de meeste irrigatiedarmen gewoon ter plaatse blijven liggen.

Strand op 24 decemberPlantengroei

De jongedame heeft op 24 december zelfs geen bikini nodig (links) - onderaan de aangeplante palmen, op de bergflank enkel woestijnstruiken (rechts).Beide foto's zijn genomen eind december - dit voor de twijfelaars die er aan denken warme kledij mee te nemen naar Tenerife.

Het is duidelijk te merken dat de economische activiteit veel levendiger is in de stadjes die met de autopista verbonden zijn – dus de zuidoostkust en het noorden – dit in tegenstelling tot de dorpjes aan de westkust en in de bergen.

Water uit de kraan is niet drinkbaar. In de bergen zijn er bassins aangelegd om een watervoorraad te voorzien, maar een overschot aan drinkbaar water is er niet. Toch zijn er enkele bronnen, waaruit uitstekende lokale mineraalwaters gewonnen worden.

Hotels zijn er in overvloed, en de service is goed. Het eten is meestal voortreffelijk met een ruime keuze - ik moet hierbij wel vermelden dat ik nooit een hotel neem dat minder dan 4 sterren heeft in de gidsen. Maar die zijn er in overvloed. De inwoners van Tenerife zijn doorgaans vriendelijk en behulpzaam. Talenkennis is wel ondermaats bij taxi- en busbestuurders of in tankstations. Een mondje Spaans (Castiliaans) helpt je al heel wat op weg. Nodeloos te zeggen dat de talen geen probleem zijn bij autoverhuurbedrijven of in hotelrecepties. Hoewel Nederlands nergens te vinden is, ook niet schriftelijk in de brochures van de hotels. Soms vraag ik mij af, gaan die hotels wel na hoeveel gasten zij per taalgroep ontvangen? Op veel plaatsen merk je dat er meer nederlandstalige gasten zijn dan andere taalgroepen, en toch kan zelfs een schriftelijk paragraafje in een hotelbrochure niet.

Ruime keuze aan barsHotelbrochure

Ruime keuze aan eethuizen en bars - Hotelbrochure met Spaans, Engels, Duits, Frans en Italiaans.

Mensen die verslaafd zijn aan “shopping centers” kunnen hier hun hartje ophalen. Gans het toeristische zuiden bevat winkelcentra in overvloed. Opletten dus voor mensen met een spreekwoordelijk "gat in hun hand" (waar het geld doorvalt). Die spenderen hier vlug te veel. Overigens is het eiland taksvrij, en een aantal gehaaide verkopers misbruikt dit: ze verkopen allerhande electronica en prullaria, doch de kwaliteit van de verkochte waar is dikwijls bedenkelijk. Als ze een serie verrekijkers verkopen, dan zijn dat soms afgekeurde exemplaren met gebroken binnenlenzen. Verkochte digitale camera's blijken bij nadere inspectie verouderde series van twee jaar geleden. Verlaat toch maar even de toeristische centra, en ga iets meer in het zuidelijke binnenland (waar de bewoners van Tenerife zelf wonen) om wat voordeel te halen uit dat "taksvrije" verhaal.
Hospitalen, tandartsen of kranten uit de Lage Landen van de dag zelf vind je overal in het zuiden.

Taksvrije benzineShopping centra

Benzineprijzen waar wij enkel van kunnen dromen - Shopping center

Je wordt hier dikwijls op straat aangesproken voor van die “time sharing” toestanden. Het “uitpersen” (afpersen?) van toeristen” is hier wijd verspreid. Best is om mensen die je op straat aanspreken te negeren, of als ze vragen welke taal je spreekt, wees dan creatief, en zeg "Deens" of "Kroatisch" of iets dergelijks. Overigens ben ik van mening dat een goed restaurant zichzelf aanprijst, zonder dat een personeelslid de voorbijgangers moet aanspreken. Restaurants waar dit gebeurt, vermijd ik.

Er zijn meerdere bezienswaardigheden op Tenerife, doch vrijwel geen in het toeristische, zuidelijke gedeelte. Voor musea moet je naar Santa Cruz, voor botanische tuinen naar Santa Cruz of Puerto de la Cruz, voor een kabellift moet je naar de Teide rijden (en neem dan meteen een warm jasje mee). Hoewel ik al verschillende keren onderaan de kabellift stond, en deze gewoon buiten werking was. Voor bossen en groen moet je naar het noorden rijden. De fanaat van tropische planten en palmen kan hier haar of zijn hartje ophalen: soorten in overvloed, en dikwijls zijn rijpe vruchten - inclusief zaden dus - gewoon te plukken voor de oplettende bezoeker. Je vindt hier een enorme verscheidenheid aan tropische en andere plantensoorten.

De prijzen voor voeding, cafe, restaurants zijn normaal tot goedkoop. Overigens goedkoper in het noorden en in het binnenland dan in de toeristische omgeving in het zuiden. Hoewel ook hier een gezonde concurrentie is wegens veel handelszaken dicht bij elkaar. Je moet niet echt op zoek gaan naar een restaurant of cafe dus, op korte wandelafstand kom je er verschillende tegen. Electonica, rookwaren, alcohol en benzine zijn goedkoper, omdat Tenerife taksvrij is. Als deelgebied van Spanje wordt hier de Euro gebruikt. Als je graag op internet wilt of even mail checken op Tenerife: geen probleem: de meeste hotels hebben een internetverbinding en er zijn meerdere internetcafe's te vinden.

Tropische plantengroei Pijnbomen

Tropische plantengroei nabij Puerto de la Cruz - en een landschap met pijnbomen.

Besluit

Tenerife is meer dan een bezoek waard. Je kan er gans het jaar naartoe gaan, het klimaat is prima in elk jaargetijde. De bezoeker die zelf wat op zoek gaat en rondrijdt, zal ogen te kort komen. Tenerife zal je niet teleurstellen, zo lang je een beetje initiatief neemt, en verder kijkt dan de nabije omgeving van sommige zuivere "hoteltoeristen".

Binnenkant gebouw

Niet openbare binnenkant van een gebouw. Uiterst stijlvol en kleurrijk.

LINKS:

Palmbomen - verzorging & tips.
Madeira - reisinfo.
Recept voor de lekkerste bolognesesaus.
Programmeren in Delphi zonder de VCL
Nauders - drielandenpunt - reisinfo.