Inhoud site:
Palmen Verzorgingstips Water? Licht? Potgrond Meststof Zaaien Trachycarpus Chamaerops Washingtonia Bloemen Vruchten

De Washingtonia filifera

Oorspronkelijk afkomstig uit Arizona, USA. De benaming "Washingtonia" werd toegekend door wetenschappers van het Midden-Africa museum in Tervuren. Zaden waren gevonden in Castle Creek in Arizona door R. Roezl in 1869, en naar België (midden Africa museum in Tervuren - een authoriteit in plantkunde in die jaren) toeverstuurd ter onderzoek. Op basis van het adres van de afzender (Washington) werd een naam toegekend die eigenlijk fout is omdat Arizona en Californië duizenden kilometers verder liggen dan het toenmalige verzendadres te Washington.

Wordt over de ganse wereld aangeplant in de klimaten die zich er toe lenen (mediterraan of warmer). In deze streken is hij eigenlijk een beetje overgecultiveerd, omdat het een relatief gemakkelijke en mooie palmboom is. Snelle groeier en gemakkelijke en snelle kiemer (4 - 8 weken). De eerste blaadjes zien er een beetje uit als gras (In de evolutie van de planten is de palm ook min of meer verwant aan de grassen). Verdraagt veel licht, zelfs een jonge zaailing staat graag in volle zon. Wortelt graag in de diepte, prefereert dus een diepe pot.

De palm kan met meststoffen sterk aangezet worden om snel te groeien - een beetje groene korrel oplossen in het water dat gegoten wordt doet wonderen (20 gram per 10 liter water. Dit meststoffentruukje werkt overigens bij alle palmen, en bij bijna alle planten). Prachtig waaiervormig blad. Kan een matige vorst tot -5°C overleven (indien geen aanhoudende vorst). Staat graag in een ruime pot met veel plaats voor de wortel. Elk jaar verpotten is dus aan te raden. Een Washingtonia die tijdens de zomer in een serre staat en regelmatig de juiste hoeveelheid water en meststoffen krijgt, wordt snel een prachtige plant.

Alhoewel deze palm veel water verbruikt op warme dagen, moet zoals bij alle palmen de grond goed draineren. Een Washingtonia van 7 jaar oud (en elk jaar herplant in een ruimere pot) verdampt gemakkelijk 10 liter water per dag indien hij in volle zon staat bij 28°C. In de natuur groeiende Washingtonia's aan met hun laagste wortels op zoek naar het grondwaterpeil, zodat occasioneel water in een lage schaal onderaan de pot niet schadelijk is voor deze palm, tenminste zolang hij staat in veel warmte (meer dan 25 graden °C).

Let wel op: indien de Washingtonia in ons klimaat overwintert in een koude serre of koele veranda, moet er slechts zeer weinig water gegeven worden. Hoe koeler = hoe minder verdamping = hoe minder water en meststoffen. Da's zelfs een stelregel voor alle planten.
Tips voor Washingtonia:

  • De Washingtonia is niet winterhard. Min 5 tot min 7 graden is de absolute minimumgrens.

  • De grond moet goed draineren. Een pot met sierpot (of "cache-pot") tot boven vol water gieten is dodelijk. Het water moet dus goed kunnen weglopen uit de pot.

  • Een Washingtonia heeft veel licht nodig, en staat graag in volle zon buiten (van de lente tot de herfst) of in de serre. Ook in de winter moeten we voldoende licht voorzien.

  • Heeft relatief meer water nodig als het warm is, en minder als het koud is, en heeft warmte nodig om te groeien..

  • Deze palmsoort kiemt relatief snel: tussen 2 en 6 weken. Groeit ook snel, en moet geregeld groter verpot worden.

  • Groeit beter met wat meststoffen in het groeiseizoen. Natuurlijke bemesting werkt langer en is veiliger in gebruik dan kunstmest.

Klik hier voor de verzorgingstips voor palmen in detail

Pagina winterharde Chamaerops humilis
Help, mijn palm maakt bloemen aan!
Hoe geeft ik best water aan mijn palm?
Hoe geeft ik best meststoffen aan mijn palm?
Welke potgrond gebruiken?
Hoeveel licht heeft mijn palm nodig?
Gedetailleerde zaaitips?Terug naar hoofdpagina
Madeira - reisinformatie.
Tenerife - reisinformatie.