Inhoud site:
Palmen Verzorgingstips Water? Licht? Potgrond Meststof Zaaien Trachycarpus Chamaerops Washingtonia Bloemen Vruchten

Hoe best water geven (in detail)


 • Let wel: dit deel over water gaat over potplanten. Palmen in volle grond hebben enkel bijkomend water nodig bij een lange, droge hittegolf, of als ze nog niet lang tevoren verplant of uitgeplant werden. Potplanten, en zeker deze met kleine pot en "veel palm" bovenaan, moeten beter in het oog gehouden worden tegen uitdroging dan palmen in volle grond.

 • De grond moet goed draineren. Da's stelregel 1. Nooit stilstaand water aan de wortel houden, da's het veiligste, om schimmels of wortelrot te vermijden. Een grote palm die tjdens een hittegolf in volle zon staat, heeft geen probleem met een laagje van 1 cm water in de onderschaal. De palm die binnen (koel) of buiten overwintert, zal snel het loodje leggen door wortelrot / schimmels in dergelijke omstandigheden.

 • Nooit volledig laten uitdrogen (nooit de volledige potgrond laten compleet kurkdroog worden), en nooit nat "verzopen" zetten en niet permanent te vochtig houden.

  Het heeft geen zin om hier te klikken :-)

 • Als je niet echt weet hoeveel water je moet geven: je kan beter een beetje te weinig water geven, dan een beetje te veel. De palm een beetje te droog houden is veiliger dan hem iets te vochtig te zetten.

 • Let hiervoor op bij jonge plantjes die buiten in volle zon staan. Die moeten tijdig nagekeken worden of ze niet te droog staan. Zaailingetjes in kleine potjes in volle zon tijdens een hittegolf, moeten elke dag op vocht nagekeken worden om te vermijden dat ze verdrogen.

 • Iemand die zijn palm steeds een vaste hoeveelheid van bvb. 50 of 600 ml. water per dag of per week geeft, is dus verkeerd bezig. De hoeveelheid water die je moet geven is afhankelijk van de verdamping door de palm, en die verdamping is hoger bij warmere temperaturen en bij wind. De hoeveelheden water die u moet toedienen zijn dus louter hiervan afhankelijk.

 • In de zomer, bij warm weer, relatief veel water dus, in de winter bij koud weer, weinig tot geen water.

 • Bij warm weer: palmen in kleine potjes: dikwijls water geven, palmen in grotere potten, minder frequent. Palmen in volle grond: hebben zelden bijkomend water nodig, enkel bij aanhoudende abnormale droogte. Tenzij ze pas uitgeplant werden, dan hebben ze sneller water nodig.

 • Op een plaats waar een goede ventilatie is, dienen we doorgaans meer water te voorzien. Zeker als de lucht relatief droog is, zoals bij airco.

 • In de zomer, bij warm weer, nooit koud water aan de palm gieten! Dat schrikt de palm af en remt de groei af. Lauw water is een must voor een gelijkmatige goede groei .

 • Een palm is geen typische mediterrane plant - vrijwel alles wat je op vakantie ziet is kunstmatig aangeplant en wordt regelmatig bewaterd, bemest en gesnoeid. Laat jouw palm dus nooit volledig verdrogen bij warm weer, omdat die in een kurkdroog klimaat als zuidelijk Tenerife ook groeit.
  Kijk daar maar eens goed: er ligt en irrigatiedarm bij, zoniet zou de palm sterven, of op langere termijn overwoekerd (uitgeschaduwd) worden door inheemse (droogtebestendige) plantensoorten.

 • Een cache-pot of onderaan volledig gesloten sierpot vind ik niet aan te raden. Sommige mensen slagen er in om ze, na verloop van tijd, vol te gieten met water en dat is dodelijk voor de palm. Onderschaaltjes heb je uiteraard nodig bij palmen die binnen staan - kwestie van niet te morsen met het water. Bij planten die buiten staan moet je tijdens regenachtige zomerdagen dikwijls de onderschalen uitgieten, om te vermijden dat er water blijft in staan. Best is zelfs om de onderschalen niet te zetten bij palmen die buiten staan in een pot. Dat bespaart heel wat "uitgietwerk" na een regenbui of onweer en het is veiliger voor de palm.

 • In en zomerse hittegolf, in volle zon drie weken zonder water, is dodelijk voor een palm in een pot, ook al is die 10 jaar oud. De palmbomen die je aantreft in Tenerife en Gran Canaria, zouden er niet staan zonder kunstmatige irrigatie. Het heeft geen zin om palmbomen te vereenzelvigen met "droge landen", palmbomen komen in droge streken van nature niet voor. Als je een Phoenix dactilifera (dadelpalm) opmerkt die in het wild groeit in binnenland Marokko, dan is er een bron of een hoge stand van het grondwater. Uiteraard kan een palmboom bij lagere temperaturen (winterseizoen) het stellen met minder water. Er zijn overigens grote verschillen tussen de soorten palmen: een Phoenix kan het stellen met een weekje droogte, en een Licuala dient een permanent (licht) vochtige grond te hebben bij een hoge luchtvochtigheid. Je kan redelijk veilig beweren dat vrijwel elke palm graag om de drie dagen (kleine potjes) of om de week (grotere potten) een portie water heeft bij warm weer. Pas gieten als de bovenkant van de grond droog aanvoelt is een goede regel. Maar dan niet te veel zodat de wortel niet in permanent water (onderschaal) staat. Een palm die koel overwintert, dient uiteraard heel wat droger te staan dan diezelfde palm tijdens een hittegolf.
 • Terug naar hoofdpagina
  Madeira - reisinformatie.
  Tenerife - reisinformatie.
  Programmeren in Delphi zonder de VCL