Inhoud site:
Palmen Verzorgingstips Water? Licht? Potgrond Meststof Zaaien Trachycarpus Chamaerops Washingtonia Bloemen Vruchten

Zaaitips voor palmen

 • Kies een goede pot, container of recipient. Plastic is prima, omdat dit uitstekend vocht kan bewaren - in tegenstelling tot terracotta potten die door de wand laten verdampen. In een plastic pot, licht vochtige zaai- en stekgrond (of doodgewone potgrond voor makkelijke kiemers) doen, zaden er in zetten, en een plastic folie of glasplaat er over - deze constructie kan je zonder verder water te geven laten staan tot de zaden kiemen. De folie mag de potgrond niet raken - best opspannen met een elastiekje of een wasknijper aan de zijkanten. De grond (zaaimedium) moet ongeveer de vochtigheid hebben van een zo sterk mogelijk met de hand uitgeknepen kluit potgrond, niet natter.

 • Kies de pot diep genoeg. Liefst zelfs met meerderen in een grotere pot zaaien, omdat je op die manier de nodige diepte automatisch bekomt. Zie de tekening hieronder voor de afmetingen. Uiteraard kunnen de "Handige Harry's" onder ons wel iets construeren om individueel te zaaien in afgesneden plastic flessen - vergeet dan niet om onderaan gaten te maken onderaan voor een goede drainering. Enkele gaten steken met een warme soldeerbout lijkt het gemakkelijkst te gaan. Voor al onze plant- en palmpotten geldt overigens dat er onderaan draineergaten moeten zijn.

 • De zaden kunnen in de grond gezet worden op hun eigen diepte (zie tekening hieronder). Tussenruimte tussen de zaden ongeveer 2 - 3 cm. Soorten zoals Phoenix, Chamaerops, Washingtonia en Trachycarpus moeten niet eerst in water weken, ze kunnen evengoed direct gezaaid worden, zonder eerst in water gezet te worden. • Af en toe nakijken op uitdrogen (nooit de volledige potgrond volledig kurkdroog laten worden), en nooit te nat zetten. Wel constant warm houden - minimum 20 - 22 graden, maximum ongeveer 28 graden (afhankelijk van de palmsoort mag het soms warmer). Desnoods zoek je een constante warmtebron op zoals een boiler of een oud videotoestel, waar je de zaaipot bovenop zet.

 • Licht moet niet, zo lang de zaden niet zijn uitgekomen. Niet rommelen of graven in de zaaigrond om na te kijken hoe ze kiemen. Gewoon met rust laten en constant warm en vochtig houden. De plantjes mogen niet te veel gestoord worden. Rustig wachten tot het groeipuntje bovengronds komt.

 • Eventuele schimmeltjes (wit of oranje / geel) die je boven op de potgrond ziet, kunnen geen kwaad. Dit is niet het soort schimmel dat de plantjes zal aantasten. Na 2 tot 6 weken zie je soorten als Washingtonia bovengronds komen met een groeipuntje. Voor Trachycarpus is dat 6 tot 12 weken.

 • Als we in de zomer binnen zaaien, en bij het eerste groeipuntje dat bovengronds komt (nog geen echt blad zichtbaar dus) zetten we de kiembak buiten in volle zon, dan zijn de gevormde blaadjes al onmiddellijk bestand tegen zonnebrand. Een blad dat in volle zon gevormd werd, verdraagt dit ook zonder problemen. Een binnen gevormd blad zou kunnen verbranden als we de palmpjes snel verplaatsen naar volle zon.

 • Als de groeipuntjes bijna de folie dreigen te raken: de folie verwijderen, en de kiemlingen zo veel mogelijk licht geven, bij dezelfde constante warmte. Vanaf nu (geen folie meer) moet je iets beter nakijken of de potgrond voldoende vochtig blijft, en desnoods wat verstuiven of gieten. Na een tijdje verkrijg je dit: • Je kan altijd achteraf de palmpjes afzonderlijk uitplanten, als je merkt dat ze beginnen te concurreren om licht om wortelruimte. Bij Trachycarpus en Chamaerops humilis is dat na ongeveer een jaar. De worteltjes moeten dan uit elkaar gepuzzeld worden, maar al bij al valt dat goed mee. De hele kiembak uitkiepen, zijwaarts de plantjes voorzichtig scheiden en een beetje geduld is alles wat we nodig hebben.

 • Hoewel dit een zeer heldere (en warme) standplaats is, merk je dat rechts de kiemblaadjes langer zijn dan links. Rechts gaat het om Chamaerops humilis, links om Trachycarpus fortunei. Elke palmsoort heeft zo z'n specifieke eisen, en de (mediterrane) soort Chamaerops humilis is erg veeleisend voor zonlicht. Daarom zijn de blaadjes ook langer - ze zijn op zoek naar meer licht. Links staan Trachycarpus en die zijn tevreden met het zonlicht dat ze ontvangen aan het zuidwestraam.

 • Trachycarpus fortunei kan overigens gewoon in volle grond gezaaid worden. De opkomst is lager dan in een pot (die heeft gecontroleerde temperatuur en vochtigheidsgraad), en iets trager. Maar de palmpjes die in volle grond kiemen, kunnen daar rustig blijven, zelfs als zaailing. De eerste drie tot vier jaar groeien ze trager dan die in een pot binnen, maar eenmaal het stammetje zich ontwikkelt, groeien ze sneller. In volle grond is de gemiddelde temperatuur lager dan binnen in huis, doch de wortels hebben vrij spel, en dat is na enkele jaren in hun voordeel.

  Enkele zaden Trachycarpus fortunei werden in volle grond gezet... • Nog een experiment - met de grootte van de potten dan. Indien we met meer zaaien in een grote pot, dan vinden de zaailingen met hun bladeren en wortels automatisch een soort evenwicht. Experimenteren met individueel uitplanten leert ons dat een grotere pot niet altijd beter is. Te klein is nooit goed, maar te groot evenmin. De pot stilaan laten meegroeien lijkt nog het beste te zijn voor een mooie groei. De meetlat die je ziet is 30 cm. lang, en alle palmjes zijn Chamaerops humilis, 27 maanden oud, en steeds in ideale en identieke omstandigheden gestaan qua temperatuur, meststoffen, licht en vocht. Het enige verschil is de grootte van de pot. Vreemde vaststelling: hoewel een pot niet te klein mag zijn, kan een grotere pot een tragere groei tot gevolg hebben. Vermoedelijk is dat omdat de grotere hoeveelheid omringende potgrond te lang te veel water vasthoudt. Dit om nog eens te benadrukken dat je de plantjes best nooit te vochtig zet. • Washingtonia heeft hier niet zo veel problemen mee, die groeit zodanig snel (en is eigenlijk een zeer makkelijke palm om mee te beginnen kweken - je leert hier veel van), op de foto hieronder zie je plantjes van slecht 10 maanden oud. De meetlat op de foto is dezelfde - 30 cm. lang.

 • Terug naar hoofdpagina
  Madeira - reisinformatie.
  Tenerife - reisinformatie.
  Programmeren in Delphi zonder de VCL