.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                       

Tekstvak: Tekstvak:

ka

aikido

iaido

jodo

kata

info

nieuws

hoekje

shikado

varkens-

staartje

Shinto Muso Ryu

 

Naar men vertelt is dit de oudste gekende methode van stokvechten  tegen een zwaard. Zij werd ontwikkeld door Muso Gonnosuke Katsuyoshi die tot de

Shinto-ryu behoorde.

Hij zou gewapend met een staf een gevecht tegen Miyamoto Musashi verloren hebben. Ongelukkig trok hij zich terug op de berg Homan waar hij op ‘water en brood’ levend zich bezon over de redenen van zijn verlies. Een goddelijke ingeving wees hem de weg naar een nieuwe methode om met een staf te vechten, een staf die korter, dunner was en dus sneller te hanteren. Hij ontwierp een aantal technieken voor dit nieuwe wapen dat hij een stok (jo) noemde. Naar men vertelt zou hij in een revanche Miyamoto Musashi verslagen hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shinto Muso-ryu jojutsu omvat een aantal reeksen van technieken, met elk een eigen karakter, die gaandeweg eenvoudiger worden. De beoefening ervan is systematisch en ontwikkelt zowel technische als psychologische vaardigheden, zowel lichaams– als wapenbeheersing als afstand en timing. In volgorde:

 

Omote: 12 (16) kata                                  Sammidare: 5 (6) kata

Chudan: 12 (13) kata                                Gohon no midare: 5 kata

Ran-ai: 2 kata                                           Okuden: 12 (14) kata

Kage: 12(14) kata                                     Gokui hiden (Go muso no jo): 5 kata

 

Daarnaast zijn er nog een aantal secundaire krijgskunsten, waarvan de bekendste zijn: Shinto Ryu Kenjutsu, bestaande uit 12 kata waarin zowel het lange als korte zwaard tegen een zwaard gebruikt worden en Uchida Ryu Tanjo Jutsu, ook 12 kata met een korte stok (wandelstok) tegen een zwaard.

De school heeft geen erkende hoofdmeester meer zoals dat bij de meeste klassieke scholen nog het geval is, maar kent verschillende meesters die de hoogste graad behaalden en die onafhankelijk in een los verband werken.