LUC SIMOEN

Hoe oud ben je?

Ik ben geboren op 22 maart 1956, in Oostende.

Welke job doe je?

Ik werk al een hele tijd als onderwijzer.

Ben je getrouwd?

Ik ben getrouwd met Christine, en ik heb twee kinderen, Jasper en Esther.

Waarom schrijf je? Hoe komt het dat je begon te schrijven?

Er stond een aankondiging in een onderwijskrantje. Het was eigenlijk meer een soort reclame om mee te doen met de John Flandersprijs. Als je de prijs niet won, had je nog altijd kans dat ze het verhaal uitgaven als Vlaams Filmpje. Dat zijn een soort kortverhalen die verdeeld worden in de lagere scholen. Toen ik elf, of twaalf, was, had ik wat van die Vlaamse Filmpjes geschreven. Ik had ze nooit opgestuurd, maar ik las ze wel voor aan wie maar wou luisteren. Ik illustreerde ze ook.

En daarom begon je te schrijven?

Wel, ik had net inspiratie. Ik hielp mee in een vogelasiel in Oostende. Ik maakte daar van alles mee, de moeite om over te schrijven. Ik had toen ook een vriendin die Germaanse volgde, en veel las. Ze las mijn manuscript, en vond het goed. Dus stuurde ik het op. Met succes, want het werd mijn eerste Vlaamse Filmpje.

Hoe ga je te werk? Hoe ontstaat een verhaal?

Ik lees nogal veel, vooral geschiedenis en biografieën. Soms raakt me iets uit die boeken, vooral het menselijk aspect. Sommige mensen maken echt ongelooflijke dingen mee. Dat vraagt gewoon om er over te schrijven. Het kan ook dat ik iets lees in een krant of in een tijdschrift. Of ik hoor iets in mijn omgeving. Het moet mijn hart aanspreken. Zo lang ik me gegrepen voel door het onderwerp zit ik op goede weg. Het vuur moet branden.

Schrijf je alles in één ruk?

Tijdens het schooljaar heb ik te weinig tijd om er mee bezig te zijn. Het blijft wel aanwezig op de achtergrond. Af en toe schrijf ik iets op een los blaadje. Die verzamel ik in een map. Tijdens de vakantie maak ik van al die blaadjes een verhaal. Soms gaat dat in één ruk, soms gaat dat moeilijker.

Wanneer schrijf je?

Tijdens de vakantie, dus. Liefst 's morgens, maar 's avonds gaat ook.

Waar schrijf je?

Op een rustige plaats. Er moet wel een computer zijn, of een laptop. Soms thuis, soms op verplaatsing, in de Ardennen bijvoorbeeld.

Wat lees je zelf graag?

Vooral geschiedenis en biografieën. Als ik maar iets kan bijleren. Mijn lievelingsboeken zijn 'De pakker in het koren.' van Salinger, en 'Maggie Cassidy.' van Kerouac. Zeer aangrijpend, waarschijnlijk omdat het romans zijn. Ik bedoel, een geschiedenisboek zal me eerder boeien dan aangrijpen. Ook Alistair MacLean las ik graag. Als kind verslond ik de Vlaamse Filmpjes. Ik heb ze trouwens nog allemaal thuis.

Heb je nog hobby's ?

Ik loop nog wat, en ik ben graag buiten.

Ook op de website Cultuurdienst Oostende vind je info over mij!