Reisverslag Havlickuv Brod, TsjechiŽ.In september van dit jaar (2004) heb ik een schaakreis gemaakt naar Havlickuv Brod in de Tsjechische Republiek.
Havlickuv Brod is een klein stadje op een goede 100 km ten zuidoosten van Praag. Het ligt in Viscaya, een landelijke en heuvelachtige streek.

[ ... het gezellige marktplein van Havlickuv Brod ... ]

In 1989 kwam ook in TsjechiŽ het communistische regime ten val in wat de "velvet revolution" wordt genoemd.
Het land heette toen nog Tsjecho-Slowakije maar de twee deelstaten scheidden al gauw van tafel en bed en gingen elks hun weeg.
Sinds 2004 maakt TsjechiŽ deel uit van de Europese Unie en het land is dus flink aan het verwesteren.
Praag is de hoofdstad en het is al enkele jaren een topbestemming voor een "citytrip".

[ ... uw verslaggever aan de Karlov brug in Praag ... ]

Het tornooi maakte deel uit van de Czech Tour, dit is een grandprix formule die bestaat uit 7 tornooien in TsjechiŽ.
Het bekendste tornooi uit de reeks is ongetwijfeld dat van Pardubice, ook wel het "Czech Open" genoemd.
TsjechiŽ is inderdaad een land met een hechte schaaktraditie. Een schaakreus als we het vergelijken met BelgiŽ.

In Havlickuv Brod werden eigenlijk 3 tornooien georganiseerd :

 • Het Europees kampioenschap dammen voor senioren (+50)
 • Het A-tornooi wat een Zwitsers tornooi was enkel voor Tsjechische spelers en dat eigenlijk uit 3 minitornooien bestond :
  het was een kwalificatietornooi voor het Tsjechisch kampioenschap zowel voor jeugdspelers, dames als heren.
 • Het B-tornooi was een Internationaal Open tornooi : Open Highlands gedoopt.
 • Alle resultaten uit deze tornooien en ook nog eens een pak partijen, vind je op deze website : Havlickuv Brod.

  Ik kon dus enkel deelnemen aan het B-tornooi waarvoor zich uiteindelijk een goede 50 spelers aanmeldden. Een erg kleine groep dus mede te verklaren
  door de aanwezigheid van het A-tornooi (75 deelnemers) en het feit dat dit de eerste maal was dat het tornooi georganiseerd werd.
  Het prijzengeld was naar Westerse normen ook relatief laag (eerste prijs zoín 200 euro) zodat voor de echte professionals hier niets te rapen viel.

  Ik was met mijn bescheiden FIDE rating (2054) de nummer 16 van het tornooi. Al gauw echter zou blijken dat eloratings in TsjechiŽ een flink pak lager
   liggen dan de opgeblazen Belgische puntjes. In zowel het A als het B tornooi werd erg weinig respect getoond voor de hoge ratings en het kwam
  vaak voor dat een speler met enkele honderden eloís meer in het stof moest bijten tegen zijn laag geklasseerde tegenstander.

  Ik kan meteen zeggen dat ik zondermeer onder de indruk ben van het spelpeil en de maturiteit van de Tsjechische spelers.
  Het lijkt wel alsof iedereen er geboren word met een extra schaakgen dat grote blunders of positionele kemels uitsluit.

  [ ... de jongste deelnemer in groep A ... ]

  Beide tornooien bestonden uit 9 ronden Zwitsers en werden gespeeld volgens het FIDE tempo 90í/ +30". Anderhalf uur voor de hele partij
  plus 30 seconden per gespeelde zet. Het was de tweede maal dat ik aan dit tempo onderworpen werd en het roept gemengde gevoelens bij mij op.
  Positief is dat halsbrekende tijdnoodfases tot het verleden behoren. Partijen moeten ook nooit meer gereconstrueerd worden want notatie is te allen tijde verplicht.
  Negatief is dat het speeltempo toch aanzienlijk sneller is en dat eens je in tijdnood belandt je er nooit meer uitgeraakt.
  Die "eeuwige tijdnood" is toch wel de achillespees van dit tempo. Er wordt links en rechts geŽxperimenteerd met een tempo dat na zet 40 een extra blok
  van 15 minuten toevoegt. Dat lijkt me redelijker al was het maar om een sanitaire stop te kunnen inlassen.

  [ ... een beeld uit Tornooi A waar jeugd, dames en seniors een explosieve mix vormden ... ]

  Het tornooi kende een ietwat bizar verloop voor mij. Ik won mijn eerste partij en speelde dan in ronde 2 remise tegen de elofavoriet.
   In ronde 3 verloor ik net niet van een jonge kerel met 1710 elo en in ronde 4 gaf ik een gewonnen stand uit handen na een gemene schwindl.
  Het leek erop dat ik hierdoor in een remisespiraal was terecht gekomen. Ronde 5 werd een evenwichtige remise en in ronde 6 kwam ik goed weg.
  Na 5 remises op rij kon ik dan in ronde 7 nog eens winnen van een Duitse speler die verdacht veel op Anand leek. Hij liet zich alles bewijzen en ik
  mocht mat geven ergens rond de 70ste zet nadat ik eerst 2 extra dames had gehaald.
  Ronde 8 was dan weer een korte correcte remise en in ronde 9 wou mijn hoog geklasseerde tegenstander kost wat kost winnen omdat er nog enkele
  Tsjechische kronen op het spel stonden. Ik kon mijn netten echter schoon houden en zo eindigde ik met 5,5 punten op de 11de plaats. (+2,=7,-0).
  Een heel ongewone score die wat aan Linares doet denken. Ik verdiende er een fraai einspelboek mee.

  [ ... een ongewone deelnemer in Tornooi B ... ťťn van de spelers had steeds dit knuffelbeest op zijn schoot ...
     .... ik heb er de FIDE reglementen op nageslagen maar over roze varkens wordt met geen woord gerept ... ]

  Al bij al een positieve ervaring en zonder meer een goede training. Ik had toch wel liever in het A-tornooi meegespeeld omdat daar de IGMís en IMís voor het rapen waren.
  De formule waarbij zowel jeugd, senioren als dames in ťťn open tornooi voor kwalificatieplaatsen speelden was zeer geslaagd.
  Er werd bijzonder hard gevochten voor de puntjes daar en je zag de IGMís zweten tegen de aanstormende jeugd.

  [ ... mooie tegenstand in Tornooi A : WGM Jana Jackova 2408 elo ... ]

  De organisatie verliep op rolletjes. Deze mensen waren niet aan hun proefstuk toe. Het hotel dat ook de speelzaal herbergde was comfortabel en
  zeer voordelig. Eten en drinken is in TsjechiŽ gewoonweg spotgoedkoop. Een groot glas uitstekende Tsjechische pils (Pilsener) betaal je nog geen 50 eurocent.
  Een dagschotel koste me hooguit 2 euroÖ
  Bier is trouwens de nationale trots van TsjechiŽ. Het wordt er "pivo" genoemd en er zijn echte bierkelders "pivicne" waar de Tsjechen liters bier verzetten
  vergezeld van een bord worst en ui en augurken in het zuur. Een "kleine" pint (30cl) is voor softies want een echte Tsjech drinkt zijn bier uit halve liter kroezen.

  [ ... de trots van TsjechiŽ .... zijn pils en brave soldaat Svejk .... ]

  [ ... nu reeds een zeldzaamheid .... een Trabantje .... ]