SKDlogo.jpg (9916 bytes)
SKDleft.jpg (3970 bytes)

1/4 Finale Beker van Deurne 2005

Nr Naam Elo Tijd Naam Elo Tijd Rapid Blitz
1 Vanderbeken, Stijn 1960 10' Bes, Nic 1416 50' FF - 2  
2 Van Herck, Marcel 2226 35' Weemaes, Ronny 2329 25' 1 - 1 0.5 - 1.5
3 Minyeyevtsev, Semen 2215 30' Werksma, Arie 2247 30' 1.5 - 0.5  
4 Basic, Enes 1972 40' Schuermans, Robert 2224 20' 0 - 2  
 
Ronny W. bezorgde mij volgende verslag, waarvoor dank :
In de eerste partij van de kwartfinalewedstrijd Marcel Van Herck - Ronny Weemaes kwam ik met zwart zonder problemen uit de opening en kon in het middenspel het loperpaar bemachtigen,wat me goede kansen gaf. Gezien mijn tijdshandicap kon ik echter het juiste plan niet vinden op het moment dat ik waarschijnlijk al technisch gewonnen stond. Het ging zelfs van kwaad naar erger toen ik een pion won maar mijn koning te ver verwijderd was van het strijdtoneel. Misschien kon ik nog ergens remise maken,maar na nog enkele slechte zetten kon ik al die vrijpionnen niet meer stoppen,dus stopte ik zelf maar.
De tweede partij moest ik dus winnen. Ik kwam goed uit de opening en besloot op koningsaanval te spelen door Marcel te verplichten zijn fianchettoloper te ruilen tegen mijn paard. Na enkele krachtzetten waren zijn zwarte velden zo verzwakt en de dreigingen zo talrijk,dat hij een toren wegblunderde. Oef,hier viel wel een groot deel van de druk weg.
 
Wij dus naar beneden om de tie-break,twee partijtjes op 5 minuten,te beslechten.
 
Weer moest ik met de zwarte stukken beginnen en besloot iets anders te spelen. Het vervolg dat Marcel me voorschotelde,had ik al een paar keer op het bord gehad (o.a. een plusremise tegen Winants),en wist ongeveer waar de knelpunten lagen en wat het plan voor zwart over het algemeen is. Ik kwam weer zonder problemen uit de opening,het feit dat mijn koning op f8 stond,is eigen aan dit soort opening. Marcel had echter redelijk wat van zijn 5 minuutjes verbruikt en dat liet zich gevoelen in het verdere verloop. Plots kreeg ik een dubbele dreiging waarmee ik een gezonde pion won. Marcel deed daarop echter een blunder en het was uit.
 
In de tweede partij lag de druk op de schouders van Marcel,nu moest hij winnen. Nu speelde hij het iets anders maar toch kwam ik weer goed uit de opening. Alles draaide om een penning waar ik hem een tijdje mee kon bezighouden en waardoor ik uiteindelijk tijdelijk een pion won. Die moest ik teruggeven,maar ik hield een gedekte vrijpion over. Hier had ik al snel door dat ik een probleemloze remise kon forceren en net voor er nog twee koningen overbleven,bood Marcel maar remise aan.
 
Valère,onze enige toeschouwer,de anderen zaten waarschijnlijk allemaal bij Marco Borsato,had waar voor zijn geld gekregen.
 

 

Semen beresterk in de Beker. Arie moet er weer aan geloven.
Robert net iets te sterk voor Enes.